ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

SCHOENHERR

Matei Victor Florea, Partener
Contact:
Telefon: +40 21 319 67 90
Mobil: +40 723 210 630
Fax: +40 21 319 67 91
E-mail: m.florea@schoenherr.ro

Activitate profesională:
2005 - prezent: Avocat (senior associate) / Partener (din 2006) – {eful Departamentelor de Drept Bancar şi Financiar şi Achiziţii Publice (Banking & Finance and Public Procurement departments) Schoenherr & Asociaţii.
Martie 2008 – martie 2009: Detaşare (secondment) la Slaughter and May, Londra, în calitate de avocat senior în cadrul departamentului de Finanţare
Septembrie 1999 – 2005: Intern / avocat stagiar la firma de avocatură Schoenherr

Printre activităţile şi responsabilităţile principale se numără coordonarea proiectelor şi echipelor, redactare, negociere şi revizuire de contracte şi consultanţă juridică în proiecte de drept bancar şi financiar cum ar fi: contracte de finanţare (bazate pe modelul LMA (Loan Market Association) / sindicalizate/ bilaterale) către corporaţii şi autorităţi publice din CEE şi CIS, finanţare de proiect şi achiziţii imobiliare/finanţare de dezvoltări imobiliare, finanţare de proiect de achiziţii internaţionale, reglementare în domeniul serviciilor bancare şi financiare şi proiecte pe pieţe de capital (debt capital markets projects), proiecte de achiziţii publice şi parteneriate public-privat/concesiuni în legătură cu sectorul de explorare pentru şi extragere de petrol şi gaze, servicii municipale, administrarea deşeurilor, dezvoltări imobiliare şi infrastructură.

Tranzacţii importante în care a fost implicat:
Matei a fost partener responsabil pe proiect la finanţarea unui împrumut de capital la termen, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru un holding din Croaţia şi subsidiarele acestuia care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei, transportului, distribuţiei şi alimentării cu energie electrică, distribuţiei locale de apă caldă şi gaze. Clienţii săi au fost instituţii de credit austriece.
El a lucrat, la Londra, pentru corporaţia AES şi societăţi de proiect din Spania într-un proiect de 70 milioane de euro (term loan financing) în care un grup de bănci (club term loan financing) a acordat o finanţare-punte pentru cinci proiecte fotovoltaice în Spania, sub condiţia tarifelor fixe garantate. Tot la Londra, Matei s-a ocupat de un împrumut sindicalizat la termen pentru 3i Infrastructure, destinat investiţiilor în infrastructură, şi a reprezentat emitentul şi un grup de companii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul dezvoltării şi operării imobiliare în restructurarea unei securitizări pe bază de imobile comerciale ipotecate, în valoare de peste 338 milioane de lire sterline.
Mai multe instituţii de credit din Austria şi România au apelat la serviciile sale pentru împrumuturi sindicalizate la termen pentru (re)finanţarea de achiziţii şi dezvoltări imobiliare în sumă totală de peste 300 milioane de euro, la Bucureşti, Piteşti, Ploieşti şi Craiova. A acordat consultanţă juridică Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în legătură cu reorganizarea şi regionalizarea operatorilor municipali de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare din Târgu Mureş, Arad, Oradea, Timişoara şi Iaşi şi cu contractele de concesiune de servicii publice corespunzătoare. A pregătit documentaţia de atribuire şi implementarea procesului de achiziţie publică pentru o corporaţie reprezentativă din România ce acţiona în calitate de autoritate contractantă în diverse sectoare de activitate
A acordat asistenţă juridică Unicredit ţiriac Bank, Unicredit Leasing Corporation România IFN SA şi Porsche România IFN SA în legătură cu procedurile de achiziţie publică de servicii financiare (acordarea de servicii financiare) pentru diverse autorităţi contractante (de exemplu Banca Naţională a României, Romsilva, Poşta Română, unităţi administrativ-teritoriale).
A consiliat unul dintre cei mai mari producători de automobile japonez în legătură cu crearea unei scheme generale de finanţare pentru dealerii din România, a oferit sprijin unuia dintre cei mai mari consultanţi de afaceri la nivel mondial în legătură cu înfiinţarea unui serviciu de evaluare pentru bănci din România şi a lucart pentru una din primele trei instituţii de credit româneşti, după active, într-o tranzacţie inovativă în legătură cu titluri de stat, în scopul atragerii de lichidităţi.
El a acordat asistenţă juridică şi consiliere în legătură cu diverse proiecte de management al deşeurilor solide şi contracte adiacente/proiecte de parteneriat public-privat în România (de exemplu în Satu-Mare, Cluj Napoca, Drobeta Turnu-Severin, Piatra Neamţ).

Studii:
- Martie 2008 – martie 2009: Detaşare (secondment) la Slaughter and May, Londra în calitate de avocat senior în cadrul departamentului de Finanţare
- Octombrie 1998 – iunie 2002: DEUG, Licence, Maitrise - Universite Paris I Pantheon Sorbonne (Franţa) în cooperare cu College Juridique Franco-Roumain d\'Etudes Europeennes.
Octombrie 1998 – iunie 2002: Licenţă, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, România

Barouri în care a fost admis:
Membru al Baroului Bucureşti din 2003

Limbi străine: engleză, germană, franceză.

 
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...