ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

Mostenire

ciprian, 12 August 2009 15:16 | 2 raspunsuri


Buna! Am si eu o intrebare: daca tata a decedat (era unicul mostenitor)si acum mama a ramas cu toata \'averea\', fratele meu poate sa vina sa-si ceara partea daca mama nu vrea sa-i dea nimic? Poate sa o afecteze pe mama cu ceva avand in vedere ca fratele meu tot incearca sa vina acasa si tot incearca prin diferite metode sa o sperie pe mama?

 
 

Răspunsuri

 

1-2 din 2

1
 
Dragan Claudia
16 Septembrie 2009 10:13

Stimate d-le (d-na), am sa adaug doar cateva aspecte la raspunsul dat de colegii mei din societatea de avocati anterioara, aspecte pertinent surprinse, pe care nu le voi mai repeta.
La intrebarea "ce puteti face ca sa nu se mute fratele in casa cu mama si sa nu o necajeasca" sunt necesare cateva lamuriri: daca mama este in consens cu dvs, respectiv daca are aceeasi parere cu dvs.si doreste acelasi lucru?
In principiu, fiind casa bunul mostenit doar de tatal dvs, mama are 1/4-a parte (respectiv 2/8-a parte), iar fiecare dintre cei doi copii cate 3/8-a parte fiecare. Ceea ce s-ar putea face ar fi o succesiunea cu partaj, atribuirea intregului imobil dvs.si mamei dvs.si despagubirea fratelui pentru cota lui legala de 3/8-a parte printr-o diferenta in bani (sulta) stabilita de instanta de judecata conform unui raport de evaluare care se va face in cursul procesului. Numai dupa despagubire ii puteti interzice categoric sa mai calce intr-o casa in care nu mai detine minic (bineinteles numai din punct de vedere juridic, nu si moral, deoarece tot copilul mamei ramane si fratele dvs., indiferent cum este din punct de vedere uman ....) O astfel de strategie necesita declansarea unui litigiu, consultarea unui avocat cu acte, cu schita casei, numai in masura in care aceasta casa nu este partajabila in natura. Respectiv este posibil ca sa i se atribuie o parte, un apartament si fratelui, corespunzator cotei lui de coproprietate, mai ales daca nu are alta locuinta, exista si aceasta posibilitate, pe care trebuie sa o luati in calcul. Raspunsurile pe net sunt doar orientative, o evaluare mai corecta o poate face doar un avocat consultat in cabinetul lui, in baza tuturor actelor prezentate, cu atat mai mult cu cat in astfel de succesiuni si partaje procesele pot sa imbrace diferite forme de complexitate si durata (investitiile facute de mama in timpul casatoriei, problema acceptarii succesiunii facute de catre frate in termenul legal, de catre dvs.daca au trecut 6 luni, etc...)
Sa aveti o zi buna.

Recomandă | 3 useri au recomandat acest răspuns

 
Tuca Zbarcea si Asociatii
27 August 2009 11:13

Legislatia în materia mostenirii din România stabileste mai multe categorii de mostenitori ale caror drepturi variaza în functie de categoriile de succesibili cu care intra în concurs. Astfel, o categorie aparte de mostenitori o reprezinta sotul supravietuitor (mama dumneavoastra în cazul de fata) care are dreptul la o anumita cota din mostenire variabila în functie de persoanele cu care intra în concurs (copii, parinti, frati sau alte rude ale defunctului). Pe de alta parte exista o categorie de mostenitori care beneficiaza de o parte din mostenire chiar daca ar exista un testament care le-ar prejudicia cota în favoarea altor mostenitori, este asa-numita categorie de mostenitori rezervatari, printre care se afla si fratele dumneavoastra (presupunând ca el este si fiul natural al tatalui dumneavoastra sau, daca nu este, a fost înfiat de acesta). Având în vedere cele mai sus spuse, raspunsul la întrebarea daca fratele dumneavoastra are dreptul la o parte din mostenirea lasata de tatal dumneavoastra este pozitiv. Cu toate acestea, raspunsul trebuie putin circumstantiat, caci din punct de vedere legal fratele dvs. are vocatie succesorala, însa aceasta nu îl face automat mostenitor, el fiind nevoit sa-si exercite dreptul de optiune succesorala într-un termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (care coincide cu data mortii autorului succesiunii). În aceste conditii daca termenul de optiune succesorala a fost depasit, fara ca fratele dvs. sa-si fi exercitat acest drept de optiune, cunoscând faptul deschiderii succesiunii si nefiind împiedicat sa si-l exercite, acesta nu va putea emite pretentii în legatura cu mostenirea în cauza.

Recomandă | 3 useri au recomandat acest răspuns

 
 

SCRIE UN RĂSPUNS


*
*
*
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...