ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce pasi trebuie sa faci pentru a studia Dreptul la una dintre universitatile de top din Europa. Experienta si sfaturile bursierului Vlad Musca

02 Iulie 2015   |   Stefania Enache

BizLawyer readuce in atentia cititorilor sai experientele bursierilor romani in strainatate.

 
 
BizLawyer readuce in atentia cititorilor sai experientele bursierilor romani in strainatate. Pentru cei care bat la portile facultatilor este important sa invete de la altii cum pot obtine un stagiu de studiu la o universitate importanta din afara tarii. Multi se vor grabi sa spuna ca pentru a avea parte de o astfel de experienta sunt necesare sume mari de bani.Dar in realitate lucrurile stau cu totul altfel, altele fiind  cerintele care trebuie indeplinite pentru a obtine o bursa. . .

Intr-o lume concurentiala, cum este cea a avocatilor, tinerii n-au nicio sansa de reusita daca nu vin cu un bagaj de cunostinte bine sedimentate. Facultatile de Drept din Romania sunt printre cele mai bune institutii de invatamant din tara, dar pentru o cariera de succes este nevoie de mult mai mult.Unii dintre studentii de astazi au inteles ca traseul lor profesional necesita o invatare continua.Din acest motiv nu scapa nicio oportunitate care i-ar putea plasa mai aproape de jobul dorit.
Vlad Musca (foto) studiaza in acest moment la Faculté de Droit et de Science Politique din cadrul Université de Bourgogne, Dijon din Franta. Tanarul ne-a spus care au fost pasii pe care i-a facut pentru a ajunge la una dintre universitatile de top din Europa. « Acum beneficiez de o bursa de studiu Erasmus+  pentru nivel de studii masterale. Initial am fost admis la un program masteral in limba franceza organizat de Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, intitulat Droit privé comparé. Bursa am obtinut-o in urma analizei rezultatelor de studiu de pana acum si a unui interviu in limba franceza si presupune studiul timp de un semestru la universitatea partenera. Am beneficiat si anterior, la nivelul anului IV, de o alta bursa, care mi-a permis sa particip la cursurile organizate de Faculté Internationale de Droit Comparé din Stasbourg, unde am  promovat primul ciclu de studii », povesteste Vlad. 

 
L-a impresionat biblioteca universitara

Experientele avute pana atunci i-au permis sa descopere sistemul universitar francez, prin urmare adaptarea la modul de viata din Dijon a fost destul de usoara. « Trebuie totusi sa punctez ca am fost impresionat de prima vizita la biblioteca universitara, unde, spre satisfactia mea, am descoperit o sectiune dedicata dreptului comercial si dreptului bancar, extrem de vasta. Si un aspect foarte important pentru aceste materii care evolueaza rapid, mare parte din bibliografia existenta era foarte recenta, ceea ce din pacate nu e cazul in bibliotecile romanesti», arata tanarul student.
 
Vlad recunoaste ca pentru un bursier venit intr-o tara straina sa studieze pot aparea o serie de probleme. «Sigur ca exista si dificultati inerente pentru un strain, cum ar fi realizarea notelor de curs atunci cand un profesor  explica intr-un ritm foarte alert, dar intr-un interval de cateva saptamani am reusit sa ma obisnuiesc. Referitor la ceea ce imi lipseste de acasa, cred ca o cafea espresso de buna calitate si mai ales discutia condensata cu prietenii mei romani, care insoteste aceasta cafea », spune bursierul roman.
 
Doua sisteme de invatamant, in oglinda

Comparand cele doua sisteme de invatamant se poate constata ca exista o serie de similitudini, cu atat mai mult cu cat sistemul francez a servit adesea in istoria noastra moderna  ca model de dezvoltare pentru cel autohton. «Sigur, pot fi observate si diferente intre cele doua sisteme. Un exemplu elocvent l-ar putea constitui existenta unui numar mai mare de specializari la nivel de master, precum si posibilitatea de a alege o parte semnificativa a cursurilor. Efectul direct este acela ca masteranzii se pot concentra mai bine pe ariile lor de interes, unde pot excela», crede Vlad. De altfel, el este de parere ca una dintre cele mai eficiente de a imbunatati capacitatea studentilor de a aplica cunostintele teoretice acumulate, fara a modifica drastic programa actuala, o reprezinta participarea activa a studentilor la scoli de vara, workshop-uri si concursuri de procese simulate.
 
«Universitatile franceze sau germane organizeaza multe asemenea evenimente, cu implicarea activa a mediului de afaceri local. Spre exemplu, o universitate germana mi-a adresat invitatia de a participa timp de trei saptamani la o scoala de vara unde se tratau exclusiv probleme de proprietate intelectuala. Programul de studiu se baza in mod prioritar pe vizite ghidate in uzine germane  recunoscute la nivel  international pentru inovatie si discutii directe cu reprezentatii acestor companii si avocati specializati in acest domeniu. Evident ca o astfel de abordare este mult mai interactiva si aplicata decat scrierea dupa dictare a unor texte de lege, intr-o sala de curs», explica Vlad.
 
Experienta in strainatate l-a facut pe Vlad sa identifice cu usurinta atu-urile pe care le-a dobandit datorita faptului ca invata intr-un mediu in care se intrepatrand foarte multe culturi. « Avantajele facultatii franceze in care studiez sunt multiple, in primul rand posibilitatea de a intra in contact si de a invata de la profesori extrem de bine pregatiti. Aici exista o veritabila traditie a studiului dreptului comercial si in special a arbitrajului comercial, pentru ca, sa nu uitam, unul dintre cei mai influenti specialisti ai dreptului comertului international, profesorul Berthold Goldman, a predat mai bine de zece ani la catedra acestei facultati. Alte avantaje semnificative sunt accesul facil la informatia tiparita, datorat calitatii si amplorii colectiilor de tratate, reviste de specialitate, recenzii, culegeri de jurisprudenta franceza sau straina detinute de biblioteca universitara. Cel de-al treilea mare avantaj e acela ca invatand legislatie franceza, ea nu va fi, in multe domenii, mult diferita de cea romana. Utilitatea cunostintelor dobandite aici este incontestabila pentru cineva care isi propune sa activeze in Romania», mentioneaza tanarul.
 
Exista insa si un dezavantaj pe care nu s-a sfiit sa ni-l impartaseasca. « Dezavantajul acestei facultati este acela ca, asemenea oricarei alte universitati continentale care nu ofera studiile in limba engleza, ea nu va aparea in niciun top al universitatilor realizat de recenzorii americani sau britanici si vizibilitatea ei, in special in mediul on-line, va fi mai redusa», admite Vlad.
 
Cu toate acestea, el le recomanda tuturor celor care vor sa se dezvolte profesional la un nivel inalt sa caute oportunitati pentru a merge la studiu in strainatate. «Descoperirea altor sisteme de invatamant si a altor sisteme de drept e foarte utila pentru o persoana aflata intr-o perioada de formare. Principalul avantaj este acela al dobandirii unui grad mare de flexibilitate intelectuala si a unei bune capacitati de adaptare la situatii noi. O astfel de experienta se opune obscurantismului si dogmatismului in gandire. Intotdeauna imi voi aminti replica data de un coleg polonez atunci cand a fost intrebat de ce urmeaza studii aprofundate de drept comparat - “You know, it opens your mind.” Aceste calitati sunt foarte apreciate de oricare societate de avocatura, pentru ca realitatile economice si juridice actuale, caracterizate de mondializare, evolutii rapide si cresterea permanenta a gradului de concurenta, te obliga la o abordare flexibila si o adaptare imediata», subliniaza studentul. 
 
Viata de bursier

Studiul in strainatate presupune anumite costuri pe care unii se vor teme ca nu le vor putea acoperi. Vlad a invatat insa  cum sa se descurce cu banii. «Chiar daca in Europa continentala cursurile universitare sunt de regula gratuite sau oferite la preturi absolut decente, trebuie sa luam in considerare si costul vietii de aici, care este, in cazul Frantei, cam de trei-patru ori mai mare decat in Romania. In tarile din nordul Europei, diferenta poate fi si mai mare. Un avantaj imens al Frantei, in materie de costuri, e acela ca aici beneficiezi, in calitate de student, de un sistem de subventionare foarte puternic din partea statului. Acest lucru iti permite, de pilda, sa folosesti sistemul de restaurante universitare si sa nu platesti mai mult de 3,5 Euro pentru o masa completa, cu trei feluri de mancare (suma extrem de mica raportata la preturile uzuale practicate pe piata libera). La fel, in anumite conditii, se poate obtine rambursarea unei parti din suma platita pentru chirie, precum si alte gratuitati sau reduceri in ceea ce priveste transportul in comun sau vizitarea unor obiective culturale », explica bursierul. 
 
Un student strain trebuie sa faca fata si unui program destul de incarcat. Vlad ne-a spus ca o zi obisnuita din timpul saptamanii presupune prezenta la cursuri si la TD (travaux dirigés – seminarii, n.r.), timp de 6 sau chiar 8 ore zilnic, de luni pana joi. El a ales ca o mare parte a timpului sa o petreaca la biblioteca universitara, fie pregatind anumite lucrari sau prezentari, fie studiind pentru examene. « In Franta foarte multe examene se desfasoara oral, intrebarile se refera la toate capitolele unei materii si e absolut necesara intelegerea aprofundata a tuturor mecanismelor juridice aferente pentru a formula un raspuns convingator. Sigur, exista si activitatile sportive si de loisir, in special in weekend - inot, tir cu arcul sau  iesirile cu colegii la concerte, teatru sau chiar la picnic », mentioneaza romanul.

 

Cine este Vlad Musca

In familia lui Vlad Musca nu a existat o traditie legata de stiintele juridice, bunicul si parintii sai fiind medici. El a ales sa rupa acest lant si a optat pentru studierea Dreptului. « Eu nu am considerat niciodata ca as avea o vocatie speciala pentru aceasta nobila profesie ( n.r. cea de medic) si din fericire parintii mei au inteles devreme aceasta realitate si nu m-am simtit niciodata presat de „traditia familiei”. Din contra, am fost incurajat sa performez in domeniile proprii de interes. Aceste arii de interes (studiul limbilor straine, dezbaterile academice, logica, retorica si teoria argumentatiei, incepand din ultimii ani de liceu economia si finantele) mi-au conturat profilul unei persoane interesate de studiul Dreptului», povesteste Vlad.
 
Decizia fiind luata, hotararea de a urma specializarea filologie bilingv-engleza, din cadrul Colegiul National « Emanuil Gojdu »din Oradea, a venit firesc. « Perioada liceului a fost una foarte intensa, cu un program de lucru incarcat si cu realizari semnificative in privinta studiilor - am obtinut in decursul a doi ani de studiu (clasele a X-a si a XI-a ) trei premii si mentiuni la etapele nationale ale olimpiadelor de limba romana, istorie si limba latina. Aceste realizari nu au trecut neobservate si in semn de recunoastere mi-a fost acordata o diploma de excelenta in educatie din partea Guvernului Romaniei, a primului ministru de la acea data. Tin sa precizez in acest cadru ca toate aceste discipline m-au ajutat enorm in continuarea studiilor. Cunoasterea temeinica a resorturilor lingvistice ale limbii romane este o conditie esentiala si obligatorie pentru o exprimare clara si elaborata a unei opinii, care trebuie sa caracterizeze orice act scris sau discurs oral al unui avocat, fie in fata instantei, fie in fata clientilor sai. Istoria este extrem de utila in formarea modului de gandire al oricarui jurist respectabil, pentru ca se fundamenteaza pe o analiza a unui eveniment utilizand rationamentul  de tip cauza – efect si ofera o importanta capacitate de analiza si anticipare.In privinta limbii latine, pe langa faptul ca poate servi ca baza pentru studiul multor limbi moderne, ea isi gaseste un loc aparte in sfera dreptului. Cunostintele de latina sunt utile pentru intelegerea multor notiuni juridice de sorginte antica sau medievala, dar care se manifesta la fel de viu si astazi si ofera, in acelasi timp, un anumit rafinament discursului, lucru foarte apreciat, printre altii, de profesorii de drept francezi, dar si de magistrati», precizeaza Vlad.
 
Intrarea la facultate a fost fireasca, prin urmare sesiuni au trecut usor, iar examenele au fost promovate cu note mari. « Entuziasmul nu m-a parasit, doar ca la nivelul primilor doi ani de facultate, acesta se manifesta general, la toate disciplinele, apoi am inceput sa proiectez acest entuziasm in domenii ale dreptului din ce in ce mai specifice», afirma tanarul.
 
Spirit competitiv

Inca din primul an de facultate, Vlad a participat la competitii de Drept. « Atunci am reusit, alaturi de o colega, sa ajungem finalisti ai concursului de procese simulate in drept constitutional “Tudor Draganu”, organizat de Asociatia de studii in drept constitutional si drepturile omului. In anul III am participat, de asemenea alaturi de un coleg, la finala concursului « Francisc Deak », de procese simulate in drept civil, organizat de ELSA, la Bucuresti. Aici am obtinut premiul pentru cel mai bun pledant. In anul IV am participat la concursul international de procese simulate « Claude Lombois », organizat la Universitatea din La Rochelle, Franta. Tematica acestui concurs cuprinde prioritar dreptul penal international si dreptul penal al afacerilor. De mentionat ca echipa noastra a fost singura echipa care venea din afara spatiului francofon in cadrul concursului, iar prestatia noastra a fost apreciata inclusiv de magistratii francezi de profesie, care ne-au jurizat. Pe langa aceste competitii, am participat, in special in primii doi ani de facultate, la concursuri si turnee nationale si internationale de dezbateri academice ( debate in format British parliamentary), cu rezultate semnificative », subliniaza tanarul student.
 
In parale a urmarit si o alta latura, cea a pregatirii practice. « Din fericire, la nivelul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai s-a acordat o atentie deosebita acestui aspect, astfel incat au fost implementate mai multe programe de intership pentru studenti, cu finantare europeana, prin programe POSDRU. Am beneficiat in acest mod, in anul III de studiu de un stagiu de practica de trei luni la societatea de avocatura “Harosa si Asociatii” din Cluj-Napoca. A fost o experienta utila, benefica care m-a ajutat ulterior in abordarea si intelegerea materiilor de procedura, in special civila, care poate parea abstracta in lipsa oricarei experiente practice. In egala masura, am cunoscut indeaproape activitatea curenta a unui avocat si am reusit sa imi creez o imagine destul de fidela realitatii asupra a ceea ce presupune exercitarea acestei profesii », explica Vlad.
 
Concurenta foarte mare pe piata muncii

Din clipa in care si-a ales facultatea, Vlad a fost constient de faptul ca nu este simplu pentru un absolvent de Drept sa ajunga sa profeseze in cadrul unui domeniu convergent cu nivelul sau de pregatire teoretica. De aici si dorinta lui de a avea la baza o pregatire profesionala solida care sa-l poata ajuta sa-si realizeze planurile de cariera. « In privinta carierei, imi doresc, cu prioritate, sa devin avocat. Poate ca mi-ar face placere, ca undeva in viitor, sa am ocazia de a preda drept comercial, insa sunt constient ca ar fi dificil, din punct de vedere al timpului, sa le conciliez pe cele doua. In general, nu e facil pentru un absolvent de drept sa ajunga sa profeseze in cadrul unui domeniu convergent cu nivelul sau de pregatire teoretica. Aceasta deorece numarul de locuri pentru care se organizeaza concurs de admitere  in sistemul de magistratura e limitat, la fel si numarul de absolventi care ajung sa profeseze ca notari publici sau executori judecatoresti. Evident si promovarea examenului de admitere in profesia de avocat impune exigente  foarte inalte, dificil de atins. In egala masura, dezvoltarea companiilor private sau a institutiilor publice care au nevoie de consultanta juridica permananta si angajeaza specialisti in acest sens, nu cunoaste un ritm foarte accelerat, sau oricum inferior numarului de absolventi de Drept», arata Vlad.
 
Tanarul nu exclude nici posibilitatea de a se dezvolta profesional in strainatate. « Tinand cont ca inca din timpul facultatii am obisnuit sa petrec perioade semnificative de timp in strainatate si am reusit sa creez si sa mentin legaturi eficiente de comunicare cu numerosi colegi straini, cred ca este deschisa si aceasta cale. Doar ca ea presupune o serioasa experienta profesionala prealabila, de aceea o consider o optiune mai degraba de termen lung », afirma tanarul bursier roman.
 
 
« Sfatul meu pentru studentii romani care doresc sa obtina o bursa in strainatate este acela de a incerca sa isi diversifice competentele de comunicare in limbi straine. Cunoasterea temeinica a limbii engleze a devenit o conditie sine qua non, dar nu suficienta, in multe cazuri. Un mare numar de burse de studiu in strainatate se irosesc pentru ca nu exista suficienti candidati care sa cunoasca limba germana, franceza sau chiar italiana. In acelasi timp, exista o inflatie masiva de candidati la bursele de studiu in limba engleza. In plus, va pot atesta din experienta personala ca sunteti foarte respectuos priviti de toti colegii europeni atunci cand aveti capacitatea de a utiliza oricare din limbile engleza, franceza si germana in functie de interlocutor si de context.»
 

Performanta cere multa munca
 
Cei care l-au recomandat pe Vlad Musca pentru aceasta rubrica sunt profesorii de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Ei l-au nominalizat printre cei mai buni studenti ai acestei institutii de invatamant. O astfel de performanta presupune foarte multa munca, dar si pasiune pentru ceea ce faci. Vlad spune ca au fost mai multi factori care au contribuit rezultatele sale. 
 
« In primul rand, cred ca e vorba de o anumita viziune – niciodata nu am considerat ca studiul dreptului se reduce la cunoasterea (eventual pe de rost) a textelor inscrise in coduri sau in vreun tratat anume. Am cautat mereu sa inteleg institutiile juridice in ansamblul lor si in legatura cu realitatile economice, financiare, sociale si politice si tocmai de aceea am studiat o bibliografie cat mai variata, ce cuprindea articole din  aceste sfere, plus istoria dreptului si dreptul comparat. Am beneficiat enorm si de avantajul de a intalni multi profesori care privilegiau aceasta abordare, care ne explicau ca e important sa cunoastem prevederile legii obiective, dar intotdeauna sa cautam si imaginea de perspectiva, the big picture », explica tanarul.
Si faptul ca a manifestat un interes aparte pentru studiul dreptului comparat l-a ajutat foarte mult. « Am participat la diverse programe de studiu dedicate acestui domeniu, cum ar fi cursurile organizate de Faculté Internationale de Droit Comparé din Strasbourg, sau cursurile scolii de vara organizata de Universitatea din Salzburg, Austria, in materia dreptului privat comparat. Curiozitatea si interesul de a cunoaste mai mult m-au facut, incepand cu anul II, sa achizitionez si numeroase tratate de drept straine, fie ca vorbim de Obligatii, Contracte speciale, Dreptul asigurarilor sau Procedura de insolventa si faliment. Am ajuns, in acest moment, ca o parte importanta a bibliotecii mele sa fie compusa din astfel de tratate », povesteste Vlad.
 
Tanarul si-a dorit in permanenta sa se autodepasesca si din acest motiv a cautat sa identifice cat mai multe proiecte care sa-l sprijine in dezvoltarea sa. « O alta activitate, care a presupus un efort considerabil, dar care mi-a adus beneficii semnificative, a fost traducerea in rezumat a mai multor hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. Aceste rezumate au fost publicate in colectia de jurisprudenta intitulata « Pierderea propritatii in favoarea Statului », editura Hamangiu, Bucuresti, 2012, lucrare realizata alaturi de colegii din Asociatia de Studii in Drept Constitutional si Drepturile Omului si coordonata de domnul conf. Dr. Radu Chirita. Un alt element important a fost si participarea la concursurile de pledoarii juridice, despre care am facut vorbire in cadrul raspunsului la intrebarea urmatoare », considera Vlad. 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 13 / 27
   

  Ascunde Reclama
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
  LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
  LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
  Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
  LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
  SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
  Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
  Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
  RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
  Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...