ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Meet the Team: Așii proprietății intelectuale. Echipa care a propulsat NNDKP IP pe primul loc în ghidurile internaționale de profil (VIDEO)

19 Februarie 2015   |   Georgian Stoica

Atunci când interesele clienților o cer, echipa NNDKP IP apelează la consilieri de proprietate intelectuală din alte jurisdicții, la agenții care efectuează studii de piață, societăți de detectivi particulari și, nu în ultimul rând, la colegii specializați în drept penal

Echipa care a propulsat NNDKP IP pe primul loc în ghidurile internationale de profil

 
 
  • BizLawyer TV
Directoarele de profil poziționează NNDKP printre cele mai bune firme de avocatura romanești in domeniul dreptului proprietatii intelectuale (IP). Pentru World Trademark Review 1000 (WTR 1000) firma de avocati este in banda Gold – ”creme de la creme”, iar Managing Intellectual Property (MIP) a indicat NNDKP drept firma anului in domeniul proprietatii intelectuale. BizLawyer a reunit echipa ce a propulsat NNDKP IP pe primul loc în ghidurile internaționale de profil si poate enumera acum atuurile specialistilor din acest departament care a asigurat, in primul semestru din 2014, 5,5 % din cifra totala de afaceri a NNDKP Legal & Tax, dupa ce anul trecut procentul a fost de 4,5%.

BizLawyer le-a intervievat pe Delia Belciu, Andreea Bende, Monica Viciu, Adina Badarau si Ana-Maria Baciu, membrii de baza ai echipei de IP de la NNDKP si poate prezenta cateva dintre cele mai complicate proiecte „rezolvate” anul acesta, tehnicile de lucru ale avocatilor cu mai multe specializari si profilul clientilor firmei de pe acest segment al proprietatii intelectuale. De asemenea, urmarind video-interviul realizat zilele trecute, puteti intelege problemele ce apar in mod obisnuit in acest domeniu si provocarile - legate de legislatie, practici, dar nu numai - carora trebuie sa le faca fata companiile in aceasta perioada.


- Directoarele de profil poziționează NNDKP printre cele mai bune firme de avocatura romanești in domeniul dreptului proprietatii intelectuale (IP). Pentru World Trademark Review 1000 (WTR 1000) sunteți in banda Gold – ”creme de la creme”, dupa cum sustine directorul international. Managing Intellectual Property (MIP) v-a indicat drept firma anului in IP. Prin ce anume va diferențiați, care sunt abilitatile speciale ale firmei in aceasta arie de practica?
 
 - Ana-Maria Baciu: O sa incep prin a vorbi putin despre piata serviciilor de proprietate intelectuala din Romania, unde suntem in prezenta firmelor de avocatura traditionale sau mai noi si, separat de firmele de avocatura, sunt agentiile de proprietate intelectuala. Noi am incercat sa facem un mix. Dupa ce multi ani de zile am mers in trendul obisnuit al firmelor de avocatura, respectiv cu avocati specializati in proprietate intelectuala, incepand cu 2008 am hotarat ca un mix intre avocatura de proprietate intelectuala si partea tehnica a acestei profesii, respectiv partea tehnica de brevete si marci, este necesara pentru cresterea pietei.

Acela a fost momentul in care am cooptat in echipa consilieri de brevete, oameni care sa asigure asistenta tehnica, specializati pe brevete, momentul in care am inceput sa furnizam clientilor nostri in mod direct serviciile integrate de proprietate intelectuala, fara sa folosim outsourcing-ul catre agentiile de proprietate intelectuala specializate, asa cum fac de cele mai multe ori firmele de avocatura din Romania.

La ora aceasta, suntem, cred eu, singura firma de avocatura din Romania care poate asigura acest mix de servicii juridice si tehnice de proprietate intelectuala. In aceasta arie de practica, ghidurile ne plaseaza de cele mai multe ori in Band 1. De exemplu Chambers Europe, unul dintre ghidurile juridice cele mai cunoscute  si influente la nivel mondial, ne claseaza ca fiind singura firma de avocatura din Romania pozitionata in Band 1 pe aceasta arie de practica. La fel, ghidurile specializate in proprietate intelectuala, cum  ar fi IAM Patent 1000 sau World Trademark Report, ne claseaza, in partea de servcii tehnice, drept singura societate de avocatura printre firmele de proprietate intelectuala pura, in timp ce, pentru litigii si analize juridice, dintre toate firmele listate, noi suntem singurii care avem si echipe de tehnicieni.

In principiu, acest serviciu integrat pe care-l furnizam clientilor nostri este ceea ce ne diferentieaza de concurentii nostri, firmele de avocatura si agentiile de proprietate intelectuala. In plus am avut avantajul ca si coordonatorii firmei noastre au inteles necesitatea participarii la cele mai importante conferinte de proprietate intelectuala. Sunt cateva conferinte la nivel mondial unde participa toti consilierii de proprietate intelectuala, care au un nume in aceasta piata si, practic, la acest moment, NNDKP este in mod cert singura firma de avocatura locala care participa la toate aceste conferinte internationale. Este un avantaj clar si este important sa fi acolo; clientii te vad participand la toate aceste conferinte, colegii din alte state, care au nevoie de ajutor in Romania, devin constienti de prezenta ta.

- Sa vorbim un pic despre echipa. V-as ruga sa ne prezentati membri echipei NNDKP IP si sa ne spuneti cateva cuvinte despre fiecare. 
 
-- Ana-Maria Baciu: Voi incepe prin a spune ca eu si colegele mele, prezente aici, nu suntem intreaga echipa de proprietate intelectuala, ci doar echipa de consilieri in proprietate intelectuala pe care o are NNDKP. In plus, alte cateva colege avocat lucreaza impreuna cu noi si in domeniul proprietatii intelectuale pe langa celelalte domenii pe care le acoperim ca departament.
 
Voi incepe cu Delia Belciu. Delia este avocat, a terminat Facultatea de Drept, are o diploma Maitrise in drept International obtinuta la Universitatea din Sorbonna si, de asemenea, un master in dreptul contractelor concurentei, transfer de tehnologie si proprietate intelectuala la facultatea din Strabourg.
 
Andreea Bende este licentiata a Facultatii de Economie, specializarea Finante, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE Bucuresti. De asemenea, Andreea a absolvit anul acesta cursurile facultatii de Drept din cadrul Facultatii Dimitrie Cantemir din Targu Mures si urmeaza sa sustina examenul de admitere in Barou.
 
Monica Viciu este unul din oamenii pur “tehnici” ai echipei noastre. Ea a absolvit cursurile Universitatii Politehnice din Bucuresti, Facultatea de Inginerie in limbi straine cu specializarea Chimie; de asemenea este absolventa a Facultatii de Drept.
 
Adina Badarau, un om extrem de tehnic, a absolvit cursurile Facultatea de Chimie din Universitatea Bucuresti, si are un master la aceasta facultate. Intre 2002 si 2003 a  avut o bursa de la Institul de cercetare in domeniul catalizei din Lyon si este, ca noi toate, absolventa a Facultatii de Drept.
 
Eu sunt avocat de 15 ani, dintre care 11 ani si jumatate la NNDKP, unde coordonez practica de proprietate intelectuala din 2011.
 
 -        Unde apar cele mai multe probleme de IP? In ce domeniu? Putem face o clasificare a problemelor cel mai des întâlnite, pe domenii de activitate sau industrii?
 
Delia Belciu: In viata normala a unei societati, cel putin in domeniul marcilor, apar incidente in ceeea ce priveste procedura de inregistrare, opozitii din partea tertilor, contestatii impotriva inregistrarii marcii depuse, uneori chiar clientul fiind acela care care initieza asemenea proceduri impotriva unei marci inregistrate de un tert pentru ca, de cele mai multe ori, intra in conflict cu drepturile lui anterioare. Tot in domeniul marcilor pot sa apara actiuni de incalcare de marca sau contrafacere care, de cele mai multe ori, stau mana in mana cu protectia consumatorului. Alte aspecte ar fi cele de la vama, unde pot sa treaca produse care incalca drepturile clientilor; in astfel de cazuri se depune o cerere de interventie, iar Vama retine bunurile susceptibile de a incalca drepturile protejate.

In domeniul brevetelor, in Romania, pentru ca activitatea de cercetare si dezvoltare este mai putin consistenta, de cele mai multe ori problemele care apar sunt puse de inventiile realizate de salariati, iar asta implica incheierea unor contracte cu acesti angajati pentru a asigura drepturile societatii. Aceleasi probleme se pun si in domeniul drepturilor de autor in ceea ce priveste relatia dintre salariati si societate; drepturile de autor reprezinta o latura mai sensibila si in ceea ce priveste remuneratiile ce trebuie platite pentru operele utilizate de catre societate.

Un alt aspect ar fi numele de domeniu. Am avut probleme datorita cybersquatter-ilor - oameni foarte intreprinzatori, care au vazut ca cineva detine o marca, a investit in aceasta si i-a creat un renume, dar nu si-a inregistrat numele de domeniu. Si cred ca este o ideea buna sa o inregistreze, iar dupa aceea eventual sa tina numele de domeniu blocat pana cand societatea doreste sa foloseasca acea marca si ca nume de domeniu. Cel mai des, aceste problemele s-au rezolvat prin intermediul arbitrajului, la Centrul de Arbitraj si Mediere din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, printr-o procedura care dureaza mult mai putin si este mult mai eficienta decat mersul in instanta.

In ceea ce priveste sfera desenului si modelelor, au aparut incidente mai ales datorita inregistrarii abuzive a unor forme care sunt destul de obisnuite, nu prezentau o noutate, dar care au trecut totusi de procedura de inregistrare. In aceste cazuri se trimit scrisori prin care se spune ca sunt incalcate drepturile unei societati prin forme ce nu prezinta niciun caracter de noutate si urmeaza proceduri de anulare.
 
-    Ce conteaza cel mai mult in relatia cu clientii in acest domeniu al proprietatii intelectuale?
 
-- Andreea Bende: N-as spune ca exista o reteta perfecta, dar - cel putin pentru noi - principalul ingredient ar fi asigurarea unui nivel foarte inalt al calitatii asistentei pe care o oferim clientilor.  Este esential faptul ca avem o echipa complexa, care poate sa asigure o calitate ridicata atat in ceeea ce priveste anumite nevoi specifice ale unor clienti, cat si in cadrul unor proiecte mult mai complexe, ce necesita o acoperire larga a diferitelor aspecte ale drepturilor de propreitate intelectuala. Apoi conteaza rapiditatea cu care raspundem la solicitarile clientilor; clientii vor fi multumiti daca cineva din cadrul echipei a preluat solicitarea, ii va raspunde prompt si ii va oferi solutia de care avea nevoie. O alta trasatura esentiala este pro-activitatea; dat fiind ca avem o echipa complexa, formata din mai multi membri specializati pe diverse aspecte ale proprietatii intelectuale, putem sa oferim clientilor si solutii suplimentare in apararea drepturilor de proprietate intelectuala. Monitorizam piata, monitorizam cererile de marci, desene si modele care sunt depuse de terti si in legatura cu care se doreste obtinerea protectiei pe teritoriul Romaniei, astfel incat putem sa sesizam clientilor nostri potentialele conflicte ce pot aparea intre aceste cereri si drepturile deja protejate in portofoliile lor. Si, nu in ultimul rand, asiguram un nivel foarte ridicat al atentiei pentru toate tipurile de proiecte si solicitari care ne sunt adresate, de la cele mai simple - o inregistrare de marca sau o procedura de opozitie - pana la proceduri complexe, litigii, restructurari de portofolii si alte asemenea proiecte.
 
--  Există sau au existat cazuri în care ați apelat si la specialiști externi, pentru a rezolva cazurile unor clienți? Ce tip de resurse  ați „împrumutat/imprumutati” în aceste cazuri?
 
Andreea Bende: Desigur, au existat, exista si vor exista si in continuare. Sunt cazuri cand apelam la consilieri de proprietate intelectuala din alte jurisdictii, aceasta fiind o necesitate impusa de legislatia din alte tari, unde clientii nostri au nevoie de asistenta de specialitate. Consilierii sunt alesi fie din cadrul organizatiei Lex Mundi - o organizatie mondiala, ce include firme de avocatura de top din 100 de tari, din care face parte si NNDKP, noi fiind singura firma romaneasca din acesta organizatie - fie apelam si la o retea proprie de consilieri de propritate intelectuala cu care colaboram de foarte mult timp. Pe multi dintre ei i-am si cunoscut personal la diferite conferinte sau evenimente internationale la care am participat, astfel incat apelam cu incredere la serviciile lor si stim ca vom beneficia de un anumit nivel de asistenta si de conditii de reprocitate inclusiv in ceea ce priveste costurile, onorariile pe care acestia le ofera clientilor nostri.

Pe langa acesti consilieri apelam la agentii care efectueaza studii de piata - atunci cand un proiect impune efectuare unor astfel de studii - la societatile de detectivi particulari - cand trebuie sa investigam anumite aspecte din piata - si, nu in ultimul rand, la colegii nostri specializati in drept penal, atunci cand reprezentam clientii in contextul unor litigi cu specific de drept penal si care necesita o specializare mai mare in aceasta ramura de drept.
 
Pe piata locala apelam doar la avocatii specializati in drept penal si, daca este cazul, la societati de detectivi particulari. In ceeea ce priveste celelalte resurse, le putem acoperi intern, datorita complexitatii echipei noastre.
 
-  Care este profilul clientului de IP care apeleaza la NNDKP?
 
-- Ana Maria Baciu: Avem printre clienti atat firme nationale, cat si internationale, cu care lucram de 20 de ani. Avem clienti firme medii, dar avem si firme mici; contrar legendelor care circula pe piata, suntem o firma exclusivista din punct de vedere al serviciilor, nu al clientilor pe care ii acceptam. Am avut in trecut solicitari de la clienti care ne spuneau: ‘stim ca nu va ocupati de acest nivel de proiecte...’. Nu este asa, ne ocupam de orice nivel de proiecte. Orice proiect care este important pentru clientul nostru este important si pentru noi. Avem inclusiv clienti persoane fizice, domeniul acesta ne obliga sa lucram cu persoane fizice: inventatorii sunt persoane fizice, creatorii de continut care au nevoie de protectie pe partea de drepturi de autor sunt persoane fizice, de cele mai multe ori, si atunci contextul ne obliga cumva sa lucram cu acest tip de clientela. Ei sunt cei care au nevoie de protectie si este o protectie pe care noi incercam sa le-o oferim si lor, si multinationalelor, la acelasi nivel de calitate.

De asemenea avem ca si clienti case mari de avocatura de nivel international, din Magic Circle si nu numai, care vin la noi cu problemele clientilor lor din Romania. Clienti care, de cele mai multe ori, sunt multinationali, dar care prefera sa-si aiba centralizata toata asistenta legala la o astfel de firma internationala, de obicei din Anglia, Belgia, dar nu numai, si care vin la noi pe problemele specifice jurisdictiei noastre.
 
--  Care au fost cele mai complicate proiecte în care aţi asistat un client în acest domeniu de practică? De unde a venit dificultatea în aceste cazuri?
 
- Adina Badarau: Cele mai dificile proiecte in care am fost implicata atat eu, cat si colega mea Monica, specializate in calitate de consilieri de brevete, au fost litigiile in domeniul pharma. Astfel, pe brevete strict, majoritatea clientilor nostri sunt companii producatoare de medicamente generice. Acestia isi pun pe piata produsele uneori inainte de expirarea brevetelor care inca mai protejeaza substanta activa sau o anumita forma farmaceutica a substantei respective. Este dificil uneori sa explici, sa gasesti solutii in a explica instantelor intr-o actiune de contrafacere de brevet, ca produsul generic pus pe piata de  clientul nostru, de fapt nu intruneste toate caracteristicile pentru care titularul de brevet pretinde ca are protectie. Ceea ce, de cele mai multe ori, se intampla.

Companiile producatoare de medicamente generice gasesc mai tot timpul solutii sa elimine incalcarea unor brevete inca valide pe teritoriul tarii noastre. A fost foarte antrenant... ca exemplu as da un medicament care contine ca substanta activa Oxicodona, un analgezic opioid, care se foloseste in tratamentul durerilor severe, acolo unde alte analgezice nu-si mai fac efectul. A fost lansat pe piata cu putin timp inainte de expirarea unui anumit brevet de inventie care acoperea o forma farmaceutica continand acelasi element activ. Am gasit o solutie in a depasi argumentele titularului de brevet.

Pe de alta parte, dupa aderarea Romaniei la UE a intrat in vigoare un regulament prin care protectia brevetelor de inventie - ce sunt valabile in mod normal doar pentru o perioada de 20 ani de ani - putea fi extinsa in domeniul produselor farmaceutice, cu o perioada de pana la 5 ani. Am asistat clienti, de asemenea companii producatoare de medicamente generice foarte cunoscute, in litigiile pe care titularii de brevet le-au avut cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Noi am avut calitatea de intervenient in interesul OSIM-ului, astfel incat sa sustinem pozitia Oficiului ca anumite conditii din regulamentul respectiv nu erau indeplinite si produsele companiilor producatoare de medicamente originale nu se mai calificau pentru obtinerea unei perioade suplimentare de protectie. Si am reusit dupa o decizie a Curtii Europene de Justitie sa schimbam putin jurisprudenta in Romania.
 
 - In celelalte domenii ale proprietatii intelectuale, ce alte proiecte interesante ati avut?
 
Delia Belciu: De-a lungul timpului am asistat clienti intr-o multime de proiecte foarte interesante, din care amintesc doar doua. Primul este legat de asistarea unui producator din domeniul panificatiei la inregistrarea cu succes a marcii “grau intreg”. Urmare a contestatiilor unor competitori, am sustinut ca aceasta marca e distinctiva per se pentru ca e alaturare neobisnuita - niciun roman nu o sa zica grau intreg pentru ca grau intreg inseamna graul efectiv intreg si nu asta mancam - dar si o distinctivitate obtinuta prin gust. Datorita campaniilor publictare extinse facute de catre client inainte de depunerea marcii, s-a facut si un studiu de piata in care consumatorii asociau aceasta marca cu numele producatorului.

Al doilea proiect inca este in instanta, in recurs, dar pana la Curtea de Apel am asistat clientul cu succes; este vorba despre asistarea unui distribuitor roman in comercializarea unor produse - napolitane in forma sferica - dupa ce producatorul bomboanelor Rafaello a sustinut ca aceste napolitane ii incalca drepturile sale asupra unei marci. Aceasta marca este bidimensionala, iar contestatarul sustinea ca e tridimensionala; o marca tridimensionala inseamna ca protejezi forma, dar nu s-a protejat forma, ci doar ambalajul in care este pus produsul.
 
 - Care ar fi in opinia dvs cel mai spectaculos domeniu din IP si de ce?
 
- Ana Maria Baciu: Este greu de spus ca unul dintre ele este mai spectaculos decat toate celelalte. Brevetele sunt spectaculoase prin mizele extraordinar de mari pe care le au litigiile de obicei in acest domeniu. De asemenea sunt spectaculoase prin nivelul ridicat de sofisticare a argumentelor pe care trebuie sa le folosesti si prin faptul ca trebuie sa folosesti un tehnician care sa te ajute sa-i explici judecatorului ce ai sa-i spui. Un avocat nu s-ar putea descurca intr-un asemenea domeniu fara un consilier specializat in segmentul respectiv, pentru ca este foarte dificil sa-i explici unui judecator ca ceea ce spune cealalta parte, cu cuvinte foarte simple si credibile, nu este de fapt atat de adevarat. Spectaculoase sunt si marcile, in conditiile in care problemele clientilor nostri, atunci cand exista, trebuie rezolvata pe loc, cat mai rapid. Unele nu pot fi solutionate decat amiabil, ajungandu-se la un compromis cu partea cealalta, care sa multumeasca pe toata lumea.

Sunt spectaculoase drepturile de autor, in conditiile in care vedem ca presa este plina de cazuri in care oamenii se acuza unii pe ceilalti de plagiat. In domeniul literar, artistic, software am avut cazuri in care s-au adus acuzatii grave de incalcare a drepturilor de autor.

Sunt spectaculoase numele de domeniu, aceste cauze fiind foarte vizibile; este foarte usor, cand accesezi un domeniu .ro care nu apartine cui trebuie, sa ajungi in site-ul unui competitor sau in site-ul cuiva care incearca pur si simplu sa beneficieze de notorietatea altei companii. Sunt spectaculoase toate, mai ales prin miza pe care o au pentru clientii nostri.

Este spectaculos si un litigiu de multe milioane de euro in domeniul marcilor sau brevetor, este specataculos si un  proiect cu privire la inregistrarea unei marci la OSIM inainte ca o astfel de inregistrare sa dea nastere la un litigiu de multe milioane.
 
-        Care sunt onorariile avocatilor de IP ?  Cu cat „participa” departamentul de IP la cifra totala de afaceri a firmei de avocati NNDKP?
 
- Delia Belciu: Contrar legendelor despre care va spunea si Ana-Maria, nu suntem foarte scumpi, ci incercam sa ne adaptam nevoilor clientilor nostri. Exista un raport rezonabil intre calitatea serviciilor pe care le oferim si onorariile platite de catre client.

In ceea ce priveste contributia departamentului de IP la nivelul NNDKP Legal and Tax, in anul 2013 a fost de 4,5% din intreaga cifra de afaceri, iar in prima jumatate a anului 2014 a fost de peste 5,5%.
 
 
-        Consiliati clientii din practica de IP si in zona de consultanta? Ce se intampla cand apar litigii legate de marci, brevete etc. Avocatii de IP merg si in instanta?
 
- Monica Viciu: Tocmai structura complexa a echipei noastre din punct de vedere al specializarilor atat tehnica, cat si juridica, permite oferirea unui serviciu integrat de consultanta. In cazul aparitiei litigiilor cu privire la marci sau brevete implicare echipei noastre este totala.

Fiind implicata in diverse litigii in domeniul brevetelor, consider ca specializarea din punct de vedere tehnic este un atu atunci cand avem de sustinut argumente cu privire la extinderea protectiei conferite de un brevet sau la indeplinirea criteriilor de brevetare.

De asemenea, colaboram cu colegii nostri din departamentul de Litigii, pe care ii si insotim in instanta atunci cand gradul de sofisticare a inventiei este ridicat si avem de explicat Curtii anumite aspecte tehnice, pentru o mai buna intelegere a acestora.
 
-        Care ar fi in opinia dumenavoastra, ca avocat specializat in dreptul proprietatii intelectuale, cele mai mari provocari - legate de legislatie, practici, dar nu numai - ale acestei perioade, pentru companii ?
 
Adina Badalau: De curand in domeniul inventiilor a intervenit o modificare legilativa: a intrat in vigoare o noua lege a inventiilor de serviciu care a abrogat vechile prevederi din legea brevetelor privitoare la inventiile salariatilor. Legea aduce modificari pe care companiile care investesc in cercetare-dezvoltare pe teritoriul romaniei vor trebui sa le implementeze in contractele de munca pe care le au cu angajatii lor. Vom vedea ce impact va avea asupra acestui domeniu de cercetare-dezvoltare aceasta lege, in anii care urmeaza.
 
Andreea Bende: Eu as mentiona la aceasta intrebare prevederile referitoare la etichetarea uniforma a produselor din tutun, care este cunoscuta la nivel mondial ca Plain Packaging. Desi la acest moment nu exista prevederi specifice in legislatia in vigoare la nivelul UE, in mai 2014 a intrat in vigoare Directiva 201440, care  urmareste armonizarea legislatiilor nationale in ceea ce priveste etichetarea si comercializarea produselor din tutun. Aceasta prevede, printre altele, posibilitatea statelor membre de a introduce in legislatia nationala prevederi mai stricte la acest capitol. Etichetarea uniforma inseamna introducerea pe piata a unor ambalaje uniforme pentru produsele din tutun si practic ar presupune o interzicere a utiliarii marcilor inregistrate in portofoliile jucatorilor de pe aceasta piata. De asemenea, ar implica, pe langa interzicerea utilizarii acestui drept, si incalcarea unui drept de proprietate avand in vedere ca dreptul asupra unei marci inregistrate este in esenta si un drept de proprietate. Si, mai mult decat atat, ar insemna chiar si limitarea libertatii de expresie a jucatorilor de pe aceasta piata in a-si folosi logo-urile, marcile din portofolii importante inregistrate pe care nu si le-ar mai putea utiliza in contextul comercializarii produselor din tutun, devalorizand practic aceste marci.

In acest moment, in Romania nu exista in vigoare astfel de prevederi si exista sanse destul de mari ca ele sa nu fie introduse. Din cate stiu, pozitia oficiala a autoritatilor din Romania a fost de a nu imbratisa introducerea etichetarii uniforme, insa noua directiva va intra in vigoare din 2016 si ramane de vazut ce se va intampla pana atunci in legistia nationala.
 
Delia Belciu: O alta provocare care apare este referitoare la practica inconstanta uneori, atat a instantelor, cat si a autoritatilor in aplicarea sau interpretarea prevederilor legale, cu consecinte asupra clientilor nostri.
 
- Departamentul de IP de la NNDKP a implinit 10 ani, cat de mult s-a schimbat echipa si care sunt perspectivele?
 
Ana-Maria Baciu: Ne-am schimbat intr-o anumita masura: am inceput cu o echipa de trei oameni, am ajuns acum la o echipa mare, care se apropie de 10 oameni, dar spre exemplu, noi, toate cele prezente aici, suntem in firma de mai mult de sase ani. Eu am implinit o data cu firma 10 ani, colegele mele sunt impreuna cu noi din 2005, iar echipa de brevete a fost cooptata din 2008, la momentul in care ne-am hotarat ca ne vom completa competentele  si cu acest domeniu. Vorbim practic despre o echipa care a crescut impreuna, o echipa sudata de peste 6 ani, iar clientii ne cunosc asa cum suntem, in integralitatea noastra. Este unul din atuurile pe care le avem in fata altor firme, care au un grad de schimbare al echipelor destul de ridicat si, totodata, ceea ce ne face sa venim cu placere la birou. In plus fata de provocarile profesionale, latura umana este pentru noi extrem de importanta. 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatoriiAscunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...