ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocatura prin ochii unui consultant financiar: ”Relațiile personale pot duce avocatul dincolo de nivelul lui de competență, ceea ce poate frustra ceilalți participanți la tranzacție”

05 Iunie 2015   |   Andrei Cîrchelan

La nivel local, varietatea e mult mai mare, pentru că avocații au o anume relație cu clienții, cunosc anumiți antreprenori de mult timp, și joacă roluri dincolo de cel al expertului legal angajat pentru acea tranzacție.

 
 
Culisele tranzacțiilor în care negociază echipe de consultanți aduc în aceeași încăpere avocați, bancheri, fiscaliști și alți specialiști cu viziuni diferite asupra business-ului. Într-un interviu cu un consultant financiar Big 4, BizLawyer a întrebat cum sunt văzuți avocații din partea opusă a mesei de negociere.

Nu suntem adversari”, a spus Hein Van Dam, partener Deloitte România, omul care coordonează echipa de 26 de oameni a practicii de consultanță în tranzacții a companiei Big 4.După opt ani de activitate în piața locală, specialistul a descris interacțiunea cu avocatura de business, felul în care sunt aleși avocații și felul în care decurg negocierile într-o tranzacție. Toate declarațiile au fost făcute respectuos, cu amiciție și fără nici cea mai vagă urmă de malițiozitate.


Alegerea unui avocat de business

E un oraș mic în care piața înțelege unde sunt zonele de specializare și cine sunt specialiștii. Sunt zone de nișă. Serviciile financiare sunt destul de concentrate când vine vorba de firme de avocatură și echipele cu expertiză adevărată. Dacă vorbești în comunitatea de business despre servicii financiare, vei auzi probabil peste tot aceleași nume de firme și avocați”, a explicat Van Dam.

Astfel, piața tinde să se auto-organizeze în ceea ce privește dimensiunea tranzacțiilor și calitatea consultanților, cu două elemente de luat în calcul: dimensiunea tranzacției și dacă este transfrontalieră sau nu.

Dacă e o tranzacție mare locală, absența unui element transfrontalier îți oferă mai multă flexibilitate în tipul de avocat cu care vei avea de-a face. La tranzacții internaționale, însă, e destul de previzibil cine vor fi avocații implicați. De obicei e vorba de Big 4 sau mari firme internaționale”, a spus specialistul. 

La nivel local, varietatea e mult mai mare, pentru că avocații au o anume relație cu clienții, cunosc anumiți antreprenori de mult timp, și joacă roluri dincolo de cel al expertului legal angajat pentru acea tranzacție. Avocații joacă aici rolul de consultant personal în afaceri.

Uneori e bine, alteori e mai puțin bine, iar în unele momente poate fi frustrant, deoarece se poate ajunge la situații în care avocatul e dus dincolo de nivelul lui de competență, ceea ce frustrează cumpărătorul și pe ceilalți participanți la tranzacție. Ajungi astfel într-un fel de dans în care încerci să împingi lucrurile mai departe fără a supăra pe nimeni și fără a pune sub semnul întrebării competența nimănui”, a mai spus Van Dam.

”Dansul” are loc într-un context în care avocații sunt din ce în ce mai des primele persoane apelate într-o tranzacție, chemați să joace rolul de consultant. Mai ales pentru antreprenori, avocații ajung să fie reprezentanți cu puteri depline și pătrund din ce în ce mai adânc în zone în care în mod tradițional ai găsi bancheri, contabili sau fiscaliști.

Crește numărul avocaților care încearcă să intre în această zonă de unde sunt inițiate fuziunile și achizițiile, poate pentru că lucrurile mergeau atât de slab și fluxul redus de tranzacții a forțat nevoia de adaptare”, a explicat specialistul.

Dincolo și dincoace de onorarii

Se întâmplă uneori și ca un client să vină la echipa de consultanți financiari și să le ceară recomandări de avocați, moment în care echipe cum e cea de la Deloitte, dacă nu pot apela la serviciile firmei de avocatură afiliate (în cazul de față Reff & Asociații), lansează negocieri cu mai multe firme de avocatură. Criteriile de selecție, apoi, merg dincolo de onorariu.

În cele din urmă, dacă un client îți cere să fii consultantul principal, să le dai cele mai bune șanse pentru a încheia o tranzacție, trebuie să te uiți dincolo de onorarii, trebuie să te uiți la experiența anterioară, dacă există un anume avocat cu anume aptitudini sau experiență vastă pe un anume segment”, a spus Van Dam.
Dincoace de onorarii, însă, în momentul în care clientul vine cu o firmă de avocatură aleasă pe cont propriu sau cu care avea deja o relație stabilită, lucrurile se pot complica, mai ales prin prisma faptului că un consultant financiar e plătit în funcție de succes, în timp ce avocații sunt plătiți adesea în funcție de numărul de ore lucrate.

O tensiune perenă este următoarea: putem fi mai comerciali în găsirea de soluții și mai creativi în a trece de acordurile de confidențialitate? Înțeleg presiunea pe tarife, cu toții ne confruntăm cu presiunea pe tarife, dar devine supărător când trebuie să petreci o săptămână sau două negociind acorduri de confidențialitate, clauze de răspundere și așa mai departe, lucruri care în perspectivă aduc pierderi de timp și le permit firmelor de avocatură să factureze mai multe ore”, a spus Van Dam zâmbind și repetând că, totuși, înțelege modelul de business și de ce se întâmplă aceste lucruri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 13 / 20
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Filip & Company și Linklaters au asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de euroobligațiuni în valoare de 3,5 mld. €. Clifford Chance, alături de bănci
RTPR, alături de Rodbun Grup într-o finanțare de 84,5 mil. lei primită de la un sindicat bancar. Daniel Muntean, CEO-ul companiei finanțate: Experiența amplă și energia echipei RTPR ne-au ajutat să încheiem cu succes această nouă tranzacție
Țuca Zbârcea & Asociații, suport juridic pentru Coca-Cola HBC România în tranzacția cu HEINEKEN România. Partenerul Horia Ispas a coordonat echipa în proiectul Stockday
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
Studiu Refinitiv | Q1 2021, cea mai solidă creștere pentru fuziuni și achiziții din toate timpurile. Activitatea de M&A a crescut cu 94% la nivel global, iar în Europa avansul a fost de 23%. Mai multe firme de avocați cu prezență la București strălucesc din nou în clasamentele globale și europene
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...