ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

DealMakers: Ce tranzactii vede anul acesta Bogdan C. Stoica (Partener Popovici Nitu & Asociatii), unul dintre cei mai buni avocati de M&A de pe piata. Care sunt ‘domeniile efervescente’

27 Aprilie 2015   |   Georgian Stoica

Avocatul spune ca ar putea urma o tranzactie mare in proximity retail.

 
 
Dupa un an in care piata de M&A a inregistrat o crestere de cca 200%, avocatii de tranzactii vor avea de lucru si in 2015, mai multe deal-uri fiind de asteptat sa se incheie in cateva domenii ‘fierbinti’. Bogdan C. Stoica, partener al firmei Popovici Nitu & Asociatii, recunoscut de directoarele internationale si de jucatorii din piata drept unul dintre cei mai buni avocati de M&A, ‘vede’ in 2015 o efervescenta mult mai mare in domeniile IT si servicii medicale, unde crede ca vor fi tranzactii importante, altele decat cele anuntate - Medlife si Regina Maria, care vor incepe anul acesta si probabil vor fi incheiate pe final de an.

El spune ca este posibil sa asistam la cateva consolidari importante fiindca exista active interesante pentru anumiti jucatori din piata. “Sunt cateva spitale aflate in insolventa, care nu prea mai au sanse de salvare si isi cauta cumparatori de ceva vreme, iar acestea sunt oportunitati de extindere pentru jucatorii din piata. Interesant a devenit si domeniul oncologic, intrucat au fost mai multe dezvoltari greenfield anii trecuti care probabil ca vor continua caci mai exista inca orase mari care nu au facilitati locale pentru tratamentul bolnavilor de cancer”, a explicat Bogdan C. Stoica.


Avocatul spune ca sunt 2-3 jucatori importanti care se uita dupa achizitii; ei un intrat pe piata prin investitii greenfield si sunt genul de investitori ‘low profile’ care intra discret pe piata si la un moment dat ar putea sa genereze tranzactii intre ei, sa se cumpere unii pe altii. Unii dintre acestia sunt dezvoltatori ‘de profesie’ si nu vor ramane in aceste business-uri, ci le vor vinde altora. “In acest segment al serviciilor medicale ma astept la mai multe tranzactii in 2015. Este normal caci a fost o perioada de acumulari in ultimi 3-4 ani, bazata din pacate in mare parte si pe subperformanta si situatia dramatica din sistemului public de sanatate. Afacerile din segmentul Healthcare au inregistrat cresteri explozive daca te uiti la cifrele din ultimii 4 ani; rezultatele inregistrate sunt cu adevarat remarcabile”, apreciaza partenerul firmei Popovici Nitu & Asociatii. El a adaugat ca sunt inca foarte multi jucatori pe aceasta piata, ceea ce inseamna ca ar putea aparea tranzactii prin care cativa dintre acestia sa isi consolideze pozitia prin achizitia unor concurenti. “Este posibil si ca fonduri mari de investitii sa cumpere un jucator mai mare si apoi sa faca achizitii subsecvente ‘add on’. E o miscare fireasca in fuziuni si achizitii, cand vrei sa intri pe o piata. Pentru a-ti consolida business-ul cat mai mult si a materializa investitia facuta in achizitia unui jucator mare, aduci langa el ulterior si jucatori mai mici, pe care ii integrezi’’, a aratat Bogdan C. Stoica.

Astfel de ‘miscari’ au fost facute in curierat si in retail, in acest din urma segment urmand sa continue consolidarile facute prin achizitii. “In retail sunt cateva lanturi de vanzare. Motivul? Nu mai este piata pentru ele. De exemplu, in materie de Do It Yourself (DIY), as zice ca sunt prea multi jucatori, chiar ma intreb din ce mai fac bani unii dintre acestia.” In ultimii ani a fost o reasezare a pietei – bauMax a fost cumparat de Leroy Merlin, Obi s-a retras din Romania, iar Bricostore a fost cumparat de King Fischer - dar ar mai fi loc pentru cateva tranzactii. In afara de lanturile amintite, activi pe piata mai sunt si Dedeman – liderul pietei, Hornbach, Mr. Bricolage, Ambient, Arabesque, Leroy Merlin, Praktiker. ‘’Cred ca vor urma si aici tranzactii, consolidari, dar nu sunt convins ca vor fi initiate anul asta. Cu siguranta in urmatorii doi ani vor mai fi tranzactii, deocamdata insa cred ca actorii pietei sunt intr-o perioada de reintegrare si reasezare a business-ului fie dupa restructurare, fie dupa achizitiile pe care le-au facut. Cunosc cazul Leroy Merlin foarte bine pentru ca am fost lead lawyer in tranzactia care s-a incheiat de curand (preluarea bauMax, n.r.)’’, a aratat Bogdan C. Stoica.

Citeste si
►   Preluarea bauMax România de catre Groupe Adeo a primit unda verde din partea Concurentei. Popovici Nitu & Asociatii, alaturi de francezi, pana la capat
►   Cinci firme de avocati din trei tari, in tranzactia prin care grupul francez Adeo preia reteaua romaneasca de magazine bauMax. Ce avocati au condus echipele

Avocatul spune ca ar putea urma o tranzactie mare in proximity retail. ‘’Nu stiu daca anul acesta sau in 2016, dar retelele de genul PROFI sau MEGA IMAGE sunt tinte perfecte pentru revanzare la un moment dat. Nu trebuie neglijat nici faptul ca mai exista retaileri mari, globali, care nu au intrat inca pe piata, iar cei care se afla aici deja se pot gandi la mai mult”, a spus partenerul firmei Popovici Nitu & Asociatii.
In ultimii ani s-a vorbit de interesul retailerului britanic Tesco pentru piata locala. Tesco are prezenta in Ungaria si a anuntat, la inceputul acestui an, ca va renunta la cele 13 magazine din tara vecina dupa ce autorităţile de la Budapesta au adoptat o lege ce prevede închiderea retailerilor care raportează pierderi timp de doi ani consecutiv.

Tesco este de mult cu ochii pe Romania. Nu stiu daca le merge foarte bine in Ungaria, dar cu certitudine la noi le-ar putea merge mai bine mai ales ca inca mai este loc de crestere. Iar Tesco, daca va intra pe piata locala, nu o va face greenfield. Tesco o sa intre cumparand pe unul dintre jucatorii deja prezenti”, a declarat Bogdan C. Stoica. 

In opinia sa si industria de software se dezvolta puternic. „Aici cred ca va fi anul fondurilor de private equity, ele sunt capabile sa mobilizeze rapid resurse pentru idei bune, idei care se pot dezvolta si materializa in 2-3 ani. Ma astept la tranzactii mai degraba mici caci pentru cele mari pare ca mai este nevoie de timp”, spune avocatul.

Atomizarea proprietatii torpileaza potentialul agriculturii

Cat despre agricultura, Bogdan C. Stoica crede ca aceasta va ramane vedeta si in urmatorii 2-3 ani, chiar daca modificarile legislative de data recenta au afectat dramatic tranzactiile din acest domeniu. El a aratat ca in ultimii 5-6 ani au fost multe tranzactii cu terenuri, dar investitorii au actionat cu discretie. „Astfel de tranzactii se intampla si acum, in timp ce vorbim, dar sunt low profile,  desi investitiile sunt absolut semnificative. Urmare a schimbarii cadrului legislativ, cred ca a intervenit o incetinire importanta si s-au creat probleme a caror rezolvare o sa coste foarte scump jucatorii existenti in piata si, din pacate, chiar si industria; cu o nota electorala majora, schimbarile legislative au complicat foarte mult achizitiile de terenuri, ceea ce pentru noi, ca tara, este o drama pe termen lung. De ce? Nimeni nu este vesnic, iar proprietatea este inca foarte divizata. Cu fiecare an care trece niste proprietari de terenuri ne parasesc, au mai multi mostenitori risipiti in tara sau in lume si pentru a face orice fel de act de dispozitie, ca sa poti consolida, e nevoie ca toti mostenitorii sa fie de acord. Din punct de vedere juridic, acest lucru este de multe ori imposibil iar atunci cand este realizabil, costurile sunt atat de mari incat investitia ca atare poate deveni neprofitabila”, arata partenerul firmei Popovici Nitu & Asociatii.

El a dat ca exemplu un caz naucitor in care trebuia creat montajul juridic aferent largirii unui drum pentru un client din portofoliul firmei. „Acesta voia sa cumpere, pe o distanta de 500 metri, cate o jumate de metru stanga-dreapta, ca sa construiasca pe banii sai un drum de acces ce folosea tuturor. Pentru a face posibil proiectul a trebuit sa se discute cu mai multe sute de persoane ceea ce a facut ca investitia in construirea si asfaltarea drumului de acces sa devina un efort secundar. Sa identifici proprietarii sau pe mostenitorii acestora, sa vorbesti cu ei, sa-i aduci la aceeasi masa si sa-i convingi ca e bine pentru ei sa vanda in tandem, pentru ca doar asa creste valoarea proprietatilor lor, sa discuti cu ei pretul, sa faci cadastre, toate aceste dificultati sunt uneori insurmontabile in calea realizarii unor proiecte foarte bune pentru economie si comunitatile locale’’, a povestit Bogdan C. Stoica.

In opinia sa, din cauza faramitarii excesive a proprietatilor agricole, oamenii vor continua sa faca agricultura intr-o masura importanta tot cu calul si caruta cel putin pentru o vreme, iar marile exploatatii agricole si investitiile importante in agricultura operationala vor mai intarzia sa apara. „Daca exista un proprietar care are 5 enclave pe o tarla de 50 de hectare, va exista intotdeauna un potential risc de aparitie a unor dificultati de exploatare si operare. Pe termen lung aceasta neputinta de a concentra terenurile este o mare problema pentru noi ca tara”, a subliniat avocatul de la Popovici Nitu & Asociatii.

Proprietatile consolidate si exploatate corect genereaza venituri pentru stat din taxe, in timp ce pentru micile proprietati atomizate, se stie, nu se incaseaza mai nimic. Productivitatea este un element de care investitorii in agricultura tin cont. Avocatul spune ca asista jucatori internationali importanti in domeniul agriculturii care fac achizitii stiintifice de terenuri -  analize de sol inainte de a cumpara, due dilligence tehnic, juridic, evaluare – iar acestia spun nu doar ca Romania are un teren bun pentru agricultura, ci ca are de departe cel mai bun pamant din Europa pentru agricultura.

Capacitatea Romaniei este uriasa in acest domeniu. E un domeniu in care putem sa spunem ca ne-am priceput dintotdeauna si unde inca se poate face performanta, asa ca ma astept ca agricultura o sa fie vedeta inca vreo cativa ani buni”, a nuantat Bogdan C. Stoica.

Compactarea terenurilor va atrage si marii jucatori implicati in agricultura operationala, pe tot lantul afacerilor de pe linia agricola. „Am intalnit multi straini care au venit sa faca agricultura operationala si pot sa va spun ca toti vin cu un background solid in acest sens. E o industrie care necesita specializare si cunostinte foarte particulare. Fac ferme, iar fermele vor fi la un moment dat de vanzare. In anii 1990-2000, cand aceasta piata era dominata de italieni, in special in partea de vest a tarii, unde cumparasera masiv terenuri. Intre timp, o mare parte dintre ei au vandut catre jucatori mai mari. Totul s-a facut cu discretie, dar s-au rulat multi bani acolo, au fost tranzactii de multe milioane de euro”, a explicat avocatul de la Popovici Nitu & Asociatii.

In locul italienilor, spune el, au venit nemti, danezi, au cumparat si romani, dar majoritatea, fie din cauza faramitarii proprietatilor fie din lipsa de capital, au preferat varianta arendei. „Jucatorii mari nu vin pentru suprafete mici caci costul asociat achizitiei si/sau exploatarii ar fi nejustificat de mare in raport de rata de intoarcere a profitului. Un alt element esential este gradul de compactare al terenului achizitionat/exploatat - un grad de compactare de 70-80% este unul foarte bun in vreme ce o compactare de 100%  este de cele mai multe ori un vis pentru marile exploatatii agricole”, explica Bogdan C. Stoica.

Energia si turismul, deziluzii

Daca in agricultura sperantele sunt mari, in schimb turismul nu prea ofera oportunitati pentru tranzactii. „Nu avem infrastructura, nu avem o strategie de tara si nu prea mai avem personal specializat in turism. Avem clienti in industria ospitalitatii si toata lumea se plange de personal, in special de nivelul slab al pregatirii profesionale. Una dintre explicatii este aceea ca Romania a alimentat aproape intreaga Europa cu personal in domeniul industriei turismului si, din pacate pentru noi, cu cel mai bun personal pe care il aveam. Pe de alta parte, avem acest handicap al infrastructurii. Sa  duci pe cineva sa vada manastirile din zona Olteniei submontane, pe la Valcea sau Targu Jiu, si sa-i spui ca trebuie sa zboare pana la Bucuresti, iar apoi sa faca un drum de 4 ore intr-o masina pana ajunge acolo, e descurajant chiar si pentru cei mai optimisti actori in industria turismului”, spune avocatul. 

Nici energia nu va genera proiecte importante pentru avocatii de M&A. Partenerul Popovici Nitu & Asociati crede ca in acest domeniu exista acum o mare problma. „Avem supraproductie iar industria nu a inceput sa consume mai mult ci mai putin. Jucatorii care activeaza in industrii cu consum mare de energie au facut investitii importante in eficientizarea si consumurile nu mai sunt atat de mari. M-a intrebat cineva acum 4-5 ani, cand se vorbea de schimbarea legislatiei in domeniul energiei regenerabile ce cred despre investitiile in curs in aceasta industrie. I-am spus atunci ca, in conditiile schimbarii legislatiei in sensul reducerii stimulentelor financiare – motorul investitiilor in regenerabile, 50% din proiectele aflate in curs de dezvoltare vor ’muri’. Am gresit, trebuia sa spun 90%”, nuanteaza avocatul.

El spune ca peste 90% din proiecte au esuat, iar unii dezvoltatori incearca acum o reconvertire a acestora. „Sa nu uitam ca au fost sute de dezvoltatori care au cumparat sau au concesionat ori inchiriat teren pe 50 de ani, pe 90 de ani, si nu au ce sa faca acum cu el. Singura lor certitudine e ca trebuie sa plateasca niste bani fie la o banca, fie la consiliile locale de unde au concesionat sau inchiriat. Cei mai multi cauta solutii de convertire, unii se gandesc sa le transforme in pasuni, altii vor sa le foloseasca in scop pur agricol, etc.”, spune Bogdan C. Popovici.

Realitatea este ca investitiile in acest domeniu s-au prabusit si se vor reduce si mai mult, cei mai afectati fiind investitorii mici. Avocatul e sceptic cand vine vorba despre revenirea chiar si partiala la vechea legislatie care a stimulat investitiile. „Sa nu uitam ca au fost doua componente de sprijin pentru producatorii de energie modificate legislativ - una anulata, si o alta, o retribuire in certificate verzi, a fost amanata. Componenta amanata ar trebui sa fie reactivata in urmatorii ani insa, cum pentru aceasta o sa fie nevoie de fonduri importante, nu ar fi exclusa nici o posibila noua amanare”, arata avocatul. El spune ca ar crede in sansele acestui domeniu daca ar exista proiecte de investitii reale in infrastructura de transport care sa faca posibil exportul de energie.

In privinta marilor proiecte energetice anuntate de autoritati, el ar da o sansa centralei Tarnita - un proiect vechi, care s-ar putea materializa in perioada urmatoare cu investitori din China. „Este greu de estimat insa cum vor evolua lucrurile. Am fost avocatii Arcelor Mittal in  incercarile nereusite de a face posibil proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Am trecut prin toate etapele, a fost un proces organizat initial foarte bine, dar pana la urma decizia politica a invins procesul/proiectul chiar in faza lui de punere in aplicare. S-a schimbat structura de mai multe ori si acest lucru a generat binenteles neincredere'', a aratat partenerul firmei Popovici Nitu & Asociatii.

Potrivit unor studii date publicitatii la inceputul acestui an, piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2014 de investitorii financiari şi de tranzacţii interne, numărul acestor operaţiuni cumulând 55% din total. Industria serviciilor a fost cea mai activă în fuziuni şi achiziţii, în timp ce tranzacţiile cele mai mari au avut loc în IT, servicii şi imobiliare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15 / 20
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Filip & Company și Linklaters au asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de euroobligațiuni în valoare de 3,5 mld. €. Clifford Chance, alături de bănci
RTPR, alături de Rodbun Grup într-o finanțare de 84,5 mil. lei primită de la un sindicat bancar. Daniel Muntean, CEO-ul companiei finanțate: Experiența amplă și energia echipei RTPR ne-au ajutat să încheiem cu succes această nouă tranzacție
Țuca Zbârcea & Asociații, suport juridic pentru Coca-Cola HBC România în tranzacția cu HEINEKEN România. Partenerul Horia Ispas a coordonat echipa în proiectul Stockday
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
Studiu Refinitiv | Q1 2021, cea mai solidă creștere pentru fuziuni și achiziții din toate timpurile. Activitatea de M&A a crescut cu 94% la nivel global, iar în Europa avansul a fost de 23%. Mai multe firme de avocați cu prezență la București strălucesc din nou în clasamentele globale și europene
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...