ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alexandru Ilie, absolvent de Drept la Toulouse, cu stagii la Gide si HSF: Facand o comparatie cu sistemul din Franta, pot spune ca Romania ofera la fel de multe oportunitati de dezvoltare profesionala

08 Noiembrie 2015   |   Stefania Enache

Si despre facultatile de drept de la noi din tara are o parere buna, precizand ca absolventii sunt foarte bine pregatiti din punct de vedere teoretic.

 
 
Alexandru Ilie (foto) si-a facut studiile in Drept in Franta, dar a decis ca Romania este locul in care vrea sa profeseze. Dupa experienta acumulata in cadrul unor cabinete de talie internationala, precum Gide Loyrette si Herbert Smith Freehills (HSF), si dupa ce a cunoscut direct sistemul de stat francez, in cadrul Ministerului Finantelor, s-a intors acasa si astazi activeaza intr-un important cabinet de avocatura din Romania. Tanarul avocat spune ca planul lui, de la bun inceput, a fost acela de a invata in strainatate si de a se intorce in Romania pentru a pune in aplicare cunostintele acumulate. . .

Ideea studiului in strainatate s-a nascut de timpuriu in mintea lui Alexandru. Inca din perioada liceului a stiut ca drumul sau este legat de Franta, prin urmare a inceput sa se pregateasca asiduu pentru a-si atinge obiectivul propus. “Sunt absolvent al Facultatii de Drept din Toulouse. Decizia de a studia in strainatate mi-a fost insuflata inca din copilarie de catre parintii mei, care si-au dorit la randul lor sa studieze in strainatate, dar au fost limitati de sistemul politic de la acel moment. Decizia finala de a studia dreptul in Franta am luat-o in perioada liceului. Am ales Franta pentru ca sistemul lor este asemanator celui din Romania, astfel avand posibilitatea ca in viitor sa pot profesa in Romania. Cu privire la facultate, am ales facultatea din Toulouse din doua motive, in primul rand pentru ca Facultatea Capitole 1 este una dintre institutiile de prestigiu din Franta, unde se poate studia dreptul si in al doilea rand pentru ca Toulouse este un oras foarte prietenos, adaptat vietii de student. Pentru a-mi putea depune candidatura la facultatea din Toulouse am urmat cursurile Institutul Francez  din Bucuresti si am sustinut mai multe examene in vederea obtinerii unei diplome care sa ateste nivelul avansat de cunostinte de limba franceza. De asemenea, fiind vorba de o selectie facuta pe baza de dosar una din conditiile de admitere era ca media obtinuta atat in anii de liceu, cat si cea de la examenul de bacalaureat, sa fie peste 9”, explica Alexandru Ilie.


Sistemul francez vs. cel belgian

Optiunea pentru avocatura nu a fost intamplatoare. Tanarul considera ca este profesia care i se potriveste cel mai bine, permitandu-i sa interactioneze cu oamenii, oferindu-i libertate in gandire, un potential de dezvoltare profesionala imens si un ritm de invatare alert.,”Nu pot sa spun ca am stiut dintotdeauna ca voi urma Facultatea de Drept, au existat si alte variante, asa cum a fost si cu privire la posibilitatea de a studia in afara tarii. Decizia de a urma Dreptul in cadrul unei universitati straine am luat-o la sfarsitul clasei a XI-a, iar de atunci am ramas consecvent. Astfel, pentru a duce la bun sfarsit planul stabilit, au fost necesare eforturi suplimentare, precum cursuri intense si examene la Institutul Francez. In paralel, ma pregateam si pentru sustinerea examenului de bacalaureat. Desi pentru toti absolventii de clasa a XII-a era importanta promovarea Bacalaureatului, la mine presiunea unei reusite avea si un aspect decisiv cu privire la deschiderea portilor catre un parcurs universitar intr-o tara straina, media de la Bacalaureat fiind importanta pentru concursul de admitere la facultate”, povesteste Alexandru.

Nu i-a fost usor, mai ales ca s-a trezit singur intr-o tara straina si a fost obligat  sa se adapteze unui sistem de viata complet nou.”Imediat cum am terminat liceul C.A. Rosetti din Capitala am urcat in avionul care urma sa ma duca spre o destinatie complet necunoscuta. Primii ani de studentie au reprezentat perioada in care stilul meu de viata s-a schimbat radical - departe de confortul de acasa, departe de familie. Pot spune ca anul I a fost atat de intens incat, desi simteam din plin diferentele dintre sistemul de invatamant francez si cel romanesc, iar ceea ce ma inconjura era diferit, nu am avut ragazul sa privesc inapoi. Cat priveste sistemul de invatamant din Franta, pot spune ca la inceput a fost dificil sa ma adaptez, avand in vedere diferentele de stil de predare fata de sistemul de invatamant cu care eram obisnuit in Romania, cat si a volumului de informatie care era mult mai mare. Cu toate acestea, eram entuziasmat de sansa mea de a studia Dreptul la una dintre cele mai prestigioase facultati din Franta, iar acest lucru m-a motivat in toti anii de studentie”, precizeaza tanarul avocat.

Nevoia de a cunoaste cat mai multe l-a ambitionat si in anul III de facultate a decis ca este bine sa descopere si un alt sistem de invatamant. A optat pentru cel belgian, care se regasea printre alternativele oferite in cadrul programului ERASMUS. “O alta perioada dificila a fost adaptarea de la sistemul francez la cel belgian. In anul III de facultate am ales sa urmez, timp de un an, cursurile universitare ale facultatii KU Leuven. Aceasta universitate este considerata una dintre cele mai prestigioase din Belgia si nu numai, fiind clasata in primele 15 universitati din Europa la momentul respectiv. Ce m-a impresionat cel mai mult la sistemul de invatamant din Belgia a fost modul in care se desfasurau cursurile. Daca in Franta eram obisnuit cu predarea cursului de catre professor, in Belgia accentul se punea pe studiul individual, iar la cursuri se dezbateau numai aspectele sensibile ale anumitor probleme juridice ce erau legate de partea teoretica care era studiata in prealabil, individual, de catre studenti. Fara indoiala, aceste sisteme, cat si profesorii universitari cu care am interactionat in timpul facultatii, au contribuit la structurarea mintii si gandirii mele juridice, la creionarea logicii juridice care ma caracterizeaza in prezent”, subliniaza Alexandru.

Nu exista o reteta a succesului

Tanarul avocat atrage atentia ca nu exista o reteta a succesului, spunand ca “la fel ca in alte profesii, in avocatura exista o cale care niciodata nu a dat gres, aceea de a fi determinat si de a trata cu seriozitate si responsabilitate proiectele in care esti implicat. Ce consider eu ca face diferenta intre un avocat bun si un avocat excelent este pasiunea cu care isi face treaba, aceasta profesie implica multa daruire si pentru a excela cred ca trebuie sa iti placa foarte mult ceea ce faci. Mai pe scurt, hobby-ul tau ar trebui sa fie avocatura”.

Nu s-a multumit doar cu pregatirea teoretica, atat in timpul facultatii, cat si dupa finalizarea ei activand in mai multe firme de avocatura. Astfel a avut ocazia sa colaboreze cu Gide Loyrette si Herbert Smith Freehills. In plus, i s-a oferit sansa de a descoperi sistemul de stat francez, activand pentru o perioada in cadrul Ministerului Finantelor. ”Fiecare experienta in parte mi-a oferit oportunitatea de a lucra intr-un mediu international, alaturi de oameni deosebiti, bine pregatiti, deschisi si dedicati. De asemenea, am avut posibilitatea de a pune in practica informatiile teoretice acumulate in timpul facultatii. Personal, pe mine stagiile de practica facute in timpul facultatii m-au ajutat sa inteleg ce presupune cu adevarat aceasta profesie si de asemenea m-au ajutat sa aleg specializarea in care activez in prezent, si anume drept financiar bancar. Consider ca pentru un student sau un tanar absolvent este foarte importanta partea practica care sa ii dea posibilitatea sa se dezvolte profesional si care sa ii ofere suficienta expunere pentru a acumula rapid cunostintele necesare”, arata Alexandru.

Romania este o provocare

L-am rugat sa-mi explice motivele care l-au determinat sa revina acasa. Raspunsul sau a venit simplu, precizand ca planul lui de la bun inceput a fost acela de a invata  in strainatate si de a aplica toate cunostintele dobandite in tara sa de bastina. “Mentionez ca un factor important privind alegerea facuta, poate cel mai reprezentativ de altfel, a fost si similitudinea celor doua sisteme de invatamant drept francez - drept romanesc. Asadar, odata cu intoarcerea mea in tara, nu mi-a fost dificil sa ma adaptez sistemului, motiv pentru care am reusit sa promovez cu succes examenul de intrare in profesia de avocat. Romania este pentru mine acum o noua provocare si asta ma incanta foarte mult, stiu ca aici oamenii sunt foarte bine pregatiti, iar mediul avocaturii de business este unul foarte trepidant care iti ofera multe provocari. De aceea sunt increzator ca Romania imi va da numeroase oportunitati de dezvoltare”, sustine avocatul.
Priveste cu mare incredere Romania, considerand ca piata avocaturii de la noi ofera multe oportunitati celor cu adevarat interesati de aceasta profesie. ”Pe parcursul anilor de facultate, am avut ocazia de a face un stagiu de practica in cadrul unei importante societati de avocatura din Romania. Astfel, pot spune ca aveam deja o idee cu privire la piata romaneasca si la ceea ce putea sa-mi ofere pe plan profesional. Personal, nu pot spune ca am vreun regret cu privire la decizia luata
”, afirma Alexandru.

Si despre facultatile de drept de la noi din tara are o parere buna, precizand ca absolventii sunt foarte bine pregatiti din punct de vedere teoretic. ”Din perspectiva mea, singurul lucru care ar putea fi imbunatatit la sistemul de invatamant romanesc este acela de a pune mai mult accent pe latura practica a profesiei, de a le arata studeniilor ce implica in practica  o cariera de avocat, notar sau judecator. De asemnea consider ca este important ca profesorii sa ii incurajeze pe studenti sa faca cat mai multe stagii de practica si de ce nu, sa ii indrume spre experiente internationale prin accesarea de de programe de tip Erasmus. Un alt aspect interesant, pe care l-am intalnit in Franta si in Belgia si care ar putea fi folosit si in Romania, sunt parteneriatele incheiate intre diverse cabinete de avocatura si facultati, aceasta colaborare facand mai facila accesarea de catre studenti a unor stagii de practica pe parcursul vacantelor sau chiar in timpul anului universitar. In ceea ce priveste sansele de angajare, consider ca piata avocaturii din Romania este deschisa oricand pentru recrutarea unor persoane bine pregatite. Ca o concluzie, facand o comparatie cu sistemul din Franta, pot spune ca Romania ofera la fel de multe oportunitati de dezvoltare profesionala”, mentioneaza Alexandru.

Primul salariu i-a asigurat un drum la Londra

Alexandru Ilie a povestit si despre primul sau job remunerat. Mai exact, a fost vorba despre un stagiu de practica in cadrul unui cabinet de avocatura din Toulouse. “Am obtinut acest stagiu in urma unui concurs de interviuri organizat de facultate.  Acel stagiu a fost primul meu contact cu lumea avocaturii din care am avut multe lucruri de invatat. Am  avut sansa sa cunosc avocati care, pe langa competente profesionala de exceptie, au dat dovada si de disponibilitate si dorinta de a oferi indrumarea necesara unei persoane aflate la inceput de drum.Cu banii obtinuti mi-am platit o parte din taxele de scolarizare aferente anului de masterat si mi-am cumparat un bilet de avion pentru Londra. Era o dorinta mai veche a mea sa vizitez acest oras”, declara tanarul.

Laura Toncescu  este mentorul sau

In acest moment, avocatul lucreaza la NTMO. Spune ca ajuns sa colaboreze cu aceasta firma ca urmare a unui proces de recrutare clasic. ”Am ales firma la care lucrez in prezent nu doar pentru faptul ca membra a retelei KPMG Legal, care la ora actuala este cea mai puternica prezenta de pe piata romaneasca de consultanta si de audit, cu o apartenenta la o retea activa in peste 90 de tari, ci si pentru faptul ca are un departament de Drept financiar- bancar care este format din oameni talentati si competenti de la care am ce invata. Ma consider privilegiat si sunt sigur ca prin prisma proiectelor in care sunt implicat voi avea posibilitatea unei evolutii profesionale sigure. Pe langa experientele avute la Paris, in cadrul cabinetelor internationale, precum Gide Loyrette Nouel si Herbert Smith Freehills, am avut ocazia sa fac un stagiu de practica de 6 luni in cadrul unei importante societati de avocatura din Romania, unde am avut ocazia sa o cunosc pe Laura Toncescu, mentorul meu, de la care am avut foarte multe de invatat si care mi-a deschis apetitul pentru domeniul financiar-bancar, domeniu in care in prezent activez”, puncteaza tanarul profesionist.

Referindu-se la proiectele in care a fost implicat, mentioneaza ca nu poate face o impartire in ,,proiecte importante,, sau ,,proiecte mai putin importante”.”Ce pot spune cu certitudine este ca din orice proiect ai ceva de invatat. In acest moment dezvoltarea mea profesionala este foarte importanta, fapt pentru care sunt deschis sa invat cat mai multe si sa fiu expus la cat mai multe proiecte. De-a lungul parcursului meu profesional am avut ocazia sa ma intalnesc cu o diversitate de proiecte de la opinii juridice in cadrul carora am analizat probleme de drept complexe, la  asistenta in cadrul unor tranzactii importante pe piata financiara si de M&A, atat din Franta cat si din Romania”, explica Alexandru.

El a nominalizat si cateva proiecte in care s-a implicat. ”Primele proiecte care imi vin in minte in acest moment si care consider ca au avut un impact pozitiv asupra evolutiei mele profesionale sunt urmatoarele:procesul de finantare al unui parc fotovoltaic, finantarea s-a facut printr-un imprumut sindicalizat in care au fost implicate 7 banci din Franta. A fost primul meu proiect de anvergura. In cadrul acestui proiect, am fost implicat atat in procesul de negociere cat si in pregatirea contractului de credit si a contractelor de garantie aferente. A fost un proiect complex care s-a desfasurat pe parcursul mai multor luni. De asemenea am fost implicat intr-o tranzactie ce a implicat vanzarea de catre o banca importanta din Romania a unui de portofoliu de credite neperformante. O astfel de tranzactie  reprezinta un nou trend pe piata financiara din Romania.Cel mai recent proiect in care am fost implicat a constat in infiintarea si autorizarea unei institutii financiare nebancare. Provocarile acestui proiect au constat in complexitatea tehnica a procesului de autorizare, dar si din termenele limita scurte impuse de lege pentru anumite faze ale proiectului. Desi procesul de autorizare a fost unul complex, sunt bucuros ca proiectul a fost finalizat cu succes, institutia in cauza putand sa demareze activitatea de creditare pe plan local”, arata avocatul.

Nu exclude antreprenoriatul

 Pentru urmatoarea etapa, Alexandru Ilie si-a propus sa profeseze in continuare intr-o societate de talie internationala. ”In cinci ani imi doresc sa fiu managerul unei echipe puternice, care sa se bucure de expunere si sa fie implicata in proiecte complexe. Sunt constient de faptul ca la acest moment mai am foarte multe lucruri de invatat si foarte multa experienta de acumulat, insa consider ca ma aflu in locul potrivit pentru a acumula cunostintele si experienta necesare”, sustine profesionistul.

In plus, subliniaza ca ii plac provocarile, admitand ca antreprenoriatul ar putea reprezenta in viitor o posibilitate, o noua provocare, un challange pe care nu il exclude. “Sunt totodata constient ca pentru a ajunge la o astfel de performanta cunostintele teoretice nu sunt suficiente. Sunt inconjurat zilnic de oameni care au demonstrat deja foarte multe pe piata avocaturii din Romania, care este una foarte competitiva. Nu am inca un plan clar conturat la acest moment in ceea ce priveste dezvoltarea unui business personal, dar asa cum am mentionat deja, nu exclud aceasta posibilitate in viitor”, conchide Alexandru Ilie.

Recomandari importante


Atat studentilor, cat si tinerilor absolventi le ofer cateva sfaturi pe care le-am primit si eu de-a lungul anilor, pe care le-am urmat si care mi-au permis sa ajung astazi aici. Consider ca profesia de avocat necesita o gama mult mai larga de calitati, dincolo de indispensabilele notiuni teoretice. Astfel, pentru un tanar student care a decis sa-si construiasca un drum in domeniul avocaturii, pentru a se diferentia de ceilalti trebuie sa indeplineasca anumite criteriile determinante precum: buna pregatire teoretica ce reprezinta o conditie ‘sine qua non’; practica de specialitate - efectuata de-a lungul anilor de studiu, care pe langa contributia adusa la pregatirea profesionala, poate demonstra angajatorului o adaptare mai usoara la mediul professional,  permitand totodata absolventului/studentului sa faca fata mai usor noilor situatii.
Practica de specialitate reprezinta o a doua scoala, in care studentul/ absolventul descopera mediul de afaceri si diferenta intre partea teoretica si proiectele concrete.
Dincolo de toate acestea consider ca cel mai important pentru un tanar absolvent este motivatia, dorinta permanenta de a evolua si de a face performanta intr-un mediu foarte competitiv
”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 10 / 27
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
  LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
  LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
  Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
  LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
  SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
  Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
  Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
  RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
  Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...