ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum sa intri in echipa de concurenta a Serviciului Juridic din cadrul Comisiei Europene. Parcursul romanului Alexandru Biolan si cazurile spectaculoase in care a pledat impotriva unor avocati din firme internationale

09 Noiembrie 2015   |   Stefania Enache

Un stagiu de o luna la Paris, acordat in octombrie 2003 de Colegiul Franco-Roman, avea sa-i deschida apetitul pentru studiul in strainatate.

 
 
Unui absolvent de Drept bine pregatit i se deschid in fata o multime de oportunitati de cariera. Important este sa stie sa le identifice si sa le fructifice la maximum. Alexandru Biolan (foto) si-a inceput, la 23 de ani, parcursul profesional la firma Badea, Radu si Asociatii (astazi Clifford Chance Badea), iar in acest moment face parte din echipa de concurenta a Serviciului Juridic din cadrul Comisiei Europene. A fost printre primii romani care a obtinut un job intr-o institutie comunitara.

In anul 1999, cand a fost admis la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, a vazut dintr-o intamplare pe masa unui coleg un formular in limba franceza. Era cererea de inscriere la Colegiul Franco-Roman de Studii Europene. Si-a facut curaj si a optat si el pentru aceasta institutie de invatamant. ”Inceputul a fost greu, nivelul meu de franceza nefiind initial foarte bun. Treptat insa a inceput sa-mi placa sa studiez Dreptul european in limba franceza. In anul al treilea am si obtinut una dintre cele cinci burse acordate anual celor cu rezultatele cele mai bune. Ulterior aveam sa imi dau seama ca studiile in limba franceza, desi nu foarte apreciate de cabinetele din Romania, au fost elementul cheie care mi-au schimbat viitorul”, povesteste Alexandru Biolan.


Cu cateva luni inainte de a termina facultatea a inceput „goana” dupa un job si a trimis multe CV-uri catre posibili angajatori. ”Pe atunci piata juridica era mult mai putin dezvoltata ca in prezent si nu erau atat de multe oportunitati. Dupa ce am fost refuzat de cateva firme de avocatura, am fost acceptat la una din casele nou-infiintate, dar foarte dinamica: Badea, Radu si Asociatii. Intre timp aceasta firma a devenit un adevarat "powerhouse" al pietei romanesti: Clifford Chance Badea. La doar 23 de ani am avut oportunitatea de a lucra pe tranzactii foarte sofisticate, implicand banci si companii multinationale. Dupa mai mult de un an petrecut acolo, mi-am dorit sa vad si cum este sa lucrezi in alte firme de pe piata locala. Experienta la Buzescu Ca si in departamentul juridic al KPMG, in special in Drept comercial, a fost de asemenea foarte utila”, mai spune juristul.

Gustul studiului in strainatate

Un stagiu de o luna la Paris, acordat in octombrie 2003 de Colegiul Franco-Roman, avea sa-i deschida apetitul  pentru studiul in strainatate. ”Acest stagiu de o luna a dat nastere dorintei mele de a ma reintoarce in Franta pentru a urma un Master. Incepand cu anul  2004 o parte a timpului liber mi l-am dedicat practicarii limbii franceze, cautarii unui Master pe drept comercial in Paris si a unei burse. Guvernul francez oferea un numar destul de ridicat de burse, pe cand cel britanic oferea foarte putine. In mai 2005 am avut de sustinut un interviu cu reprezentanti ai Serviciului Cultural al Ambasadei Frantei si dupa 10 zile am primit un raspuns pozitiv. Masterul in "Droit Approfondi de l'Entreprise" l-am urmat la Universitatea Paris Dauphine unde am invatat multe lucruri interesante despre Dreptul creditului maritim si despre Dreptul bursier francez. In acelasi timp imi doream sa maximizez timpul petrecut la Paris, drept pentru are am descoperit un program in engleza la Universitatea Paris 5 despre "common-law". Experienta acestui program a fost fascinanta, deoarece profesorii veneau de la diverse universitati din Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite, Canada si predau despre „Tort, Trust, Property, Contracts" in sistemul de common-law, care poate fi foarte diferit de sistemul civil de drept. Imi aduc aminte  ca unul dintre profesori ne-a spus la inceputul cursului ca trebuie sa lasam afara, pe culoar, tot ce stim despre Dreptul civil continental” arata Alexandru.

De la CEDO la Comisia Europeana

Tot Parisul a fost cel care i-a dat sansa unei noi viziuni despre posibilitatile sale in cariera. In timpul petrecut in capitala franceza si-a trimis candidatura catre grefa Curtii Europene a Drepturilor Omului, iar in vara lui 2006 a fost angajat pentru o perioada de un an. „Consider ca am fost recrutat in mare parte  datorita absolvirii Colegiului Franco-Roman si a notei mari pe care am obtinut-o la materia Drepturile omului in cadrul colegiului. Lucrul la CEDO a fost de asemenea fascinant. Acolo trebuia sa analizez in fiecare zi zeci de cereri privind numeroase litigii romanesti prin prisma jurisprudentei Conventiei. Am avut foarte multe de invatat in primele luni si m-am familiarizat cu jurisprudenta CEDO in cauzele contra Romaniei. In acelasi timp, am observat ca toti din jurul meu incepeau sa se pregateasca pentru examene sau diverse job-uri oferite la Bruxelles. In anul 2006 se organizau primele concursuri pentru cetatenii romani. Am inceput sa ma pregatesc si eu seara, dupa lucru, iar in toamna lui 2006 am trecut de primul test. In anul 2007 am trecut si ultimele doua etape, iar in toamna lui 2007 am primit oferta de munca de la Serviciul Juridic al Comisiei Europene, echipa concurenta unde lucrez si in prezent”, precizeaza juristul.

Structura in care activeaza are rolul de a furniza consultatii juridice (in general in engleza) cu privire la proiectele de decizii si alte documente pregatite de Comisie in domeniul concurentei. In plus, Serviciul Juridic este avocatul Comisiei in procesele de la Luxemburg in care firmele nemultumite de amenzile impuse, de violarile identificate sau de concentrarile economice declarate incompatibile incearca sa conteste deciziile Comisiei. „Specializarea in dreptul concurentei implica cunoasterea a zeci si chiar sute de precedente importante. Concurenta este un domeniu fascinant care permite cunoasterea a numeroase piete de activitate. Foarte multe cazuri pe care lucram devin precedente invocate de multi juristi in anii viitori si sunt studiate in facultatile de drept. De exemplu, cele doua decizii ale Comisiei privind carteluri ale bananelor mi-au aratat cum functioneaza piata bananelor in intreaga Europa. Lucrand pe cazul OPCOM am invatat foarte multe despre functionarea bursei de energie electrica in Romania. In acelasi timp Curtile de la Luxemburg adopta zeci de hotarari in fiecare an care trebuie studiate amanuntit. Concurenta este un domeniu in care jurisprudenta are un rol foarte important, si un precedent similar cazului in discutie poate decide solutia unui argument. Trebuie mentionat ca am si pledat, in engleza in general, dar si in franceza si romana, in fata Tribunalului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene impotriva unor avocati din firme internationale”, mentioneaza Alexandru.

Profesionistul roman munceste alaturi de colegii sai, care au diverse nationalitati, si despre care ne spune ca „sunt foarte competenti, au scris articole si chiar carti despre Dreptul concurentei. Multi dintre ei au activat, inainte de lucra pentru Comisie, in diverse case de avocatura foarte renumite in Bruxelles, Londra sau Paris sau ca "référendaire" la Curtea in Luxemburg. De exemplu, intr-o dimineata pot discuta un caz cu un coleg german, dupa-amiaza cu un alt coleg francez, iar seara cu un coleg spaniol”.

Examenul pentru un job la Comisia Europeana

Intrarea in randul angajatilor Comisiei Europene nu a fost usoara, Alexandru Biolan  fiind obligat sa treaca printr-o serie  de examene inainte de acceptarea sa. ”Deoarece in ianuarie 2007 Romania devenea membra a UE, inca din anul 2006 s-au organizat primele concursuri pentru joburi in cadrul institutiilor pentru cetatenii romani. In 2006-2007 am dat testele (in franceza) si am fost admis pe lista de rezerva a concursului de juristi. Relativ repede am fost invitat la un interviu la Serviciul Juridic al Comisiei. La interviu am fost invitat sa discut despre o speta juridica la alegere, nu neaparat legata de dreptul UE. Am prezentat un caz foarte interesant privind compatibilitatea institutiei uzucapiunii cu CEDO - Pye (Oxford) impotriva Regatului Unit.  Am mentionat si faptul ca aveam o oarecare experienta in legatura cu Dreptul concurentei. La cateva zile am fost anuntat ca am trecut cu succes de interviu si ca mi se ofera un job in echipa de concurenta a Serviciului Juridic. De atunci lucrez in cadrul acestei echipe si sunt membru al Serviciului Juridic”, subliniaza tanarul.

Pregatirea continua este cheia

Cariera sa in cadrul Comisiei Europene a cunoscut deja doua promovari. Alexandru explica insa ca „promovarea priveste partea financiara in cadrul institutiilor si nu aduce neaparat un nou titlu sau noi atributii precum in domeniul privat. De exemplu, un bun jurist, desi foarte junior in grad, poate sa coordoneze cazuri foarte importante”.

Multi tineri isi doresc sa lucreze intr-o institutie comunitara si este important pentru ei  sa stie cum pot ajunge intr-o astfel de pozitie, dar si ce ii asteapta aici. Alexandru Biolan precizeaza ca promovarile in cadrul institutiilor europene sunt decise in functie de vechimea si de performanta individului. Perioada minima pentru fiecare grad este de 2 ani, dar in general promovarile au loc la fiecare 3-4 ani. Profesionistul crede insa ca mai mult conteaza” impresia pe care o las sefului meu  si celorlalti colegi in discutiile pe care le avem cu privire la cazurile mele, capacitatea de a redacta documente complexe in limba engleza si de a prezenta argumente. De aceea de fiecare data cand discutam un caz incerc sa il pregatesc cat mai bine inainte”.

Referindu-se la cele mai spectaculoase proiecte in care a fost implicat, a nominalizat cazul TV&Computer Monitor Tubes, un cartel la nivel global foarte complex, in care Comisia a stabilit cea mai mare amenda (intr-o singura decizie) de pana acum (1,47 miliarde de euro). „A fost foarte interesant. Sunt multumit ca de curand Tribunalului Uniunii Europene  a dat in general dreptate Comisiei in cele 5 cauze legate de aceasta decizie si a redus foarte puțin amenda, la 1,41 miliarde de euro. Alte cazuri interesante au  fost  cateva carteluri (Exotic Fruit, Bananas si Retail Food Packaging), cazurile Star Alliance si Sky Team (privind aliante intre companii aeriene in care Comisia a adoptat decizii privind angajamente) si concentrarea economica intre UPS/TNT, un asa numit "gap case", interzisa de Comisie si care acum este pe masa judecatorilor de la Luxemburg”, afirma juristul.

Un sfat bun in cariera


„ Pe cei aflati la inceput de drum i-as sfatui sa incerce sa studieze in afara tarii, de preferat intr-o tara anglo-saxona. Daca vor sa profeseze intr-un mediu international trebuie sa invete limbi straine (la Bruxelles foarte multi juristi provin din medii internationale si vorbesc diverse limbi straine la un nivel foarte inalt) si sa deprinda o atitudine profesionista. Este bine de stiut ca domeniul juridic, spre deosebire de exemplu de IT sau medicina, este un domeniu in care mobilitatea internationala este redusa si ca piata juridica in Vest este deja foarte aglomerata (Franta este celebra pentru multitudinea de diplome cerute din partea tinerilor avocati care fac stagii pana la 30 de ani, iar in Marea Britanie accesul celor care nu au un "common-law background" este foarte greu), iar accesul in institutiile europene a devenit foarte dificil, cel mai probabil si din cauza crizei economice (pentru 100-200 de pozitii sunt si zeci de mii de candidati din 28 de state membre la concursurile generale de administratori)”.

Optiunea pentru Drept


Alegerea de a studia Dreptul a venit firesc, avand in vedere ca si tatal sau este jurist. Totusi la inceputul liceului, a luat in calcul pentru scurt timp posibilitatea de a merge catre Medicina.” M-am pregatit pentru Drept destul de intens in ultimii doi ani de liceu. Imi doream foarte mult sa intru la Drept si sa ajung la Bucuresti, eu fiind din provincie”, povesteste Alexandru.

Intrarea la facultatea i-a permis sa patrunda intr-un nou mediu in care nu doar s-a pregatit, ci si-a dezvoltat si o serie de relatii de prietenie. ”Perioada studentiei in Romania a fost foarte placuta, mi-am facut prieteni cu care tin legatura si acum. Tin minte ca Dreptul era ca o mare necunoscuta si ca descopeream cat mai mult din ea cu fiecare materie. De exemplu, daca in anul doi de facultatea nu intelegeam referintele la Dreptul comercial sau cel procesual civil cand studiam aceste materii totul devenea mult mai clar. Mi-ar fi placut sa fie mai multe oportunitati de practica, iar seminariile sa aiba un aspect mai practic (de exemplu sa primim o fisa cu extrase din jurisprudenta, legislatie, doctrina pe care sa le discutam sau sa primit spete de rezolvat acasa care ne-ar fi dezvoltat mai devreme exprimarea scrisa si capacitatea de a cauta informatii juridica). Studiul in Franta (la Paris Dauphine si Paris 5) a fost de asemenea o experienta care m-a format deoarece eram singur intr-o tara straina si a trebuit sa ma descurc de unul singur”, puncteaza juristul.

La începutul muncii in Comisie spune ca a avut un mentor. ”Am un coleg maghiar foarte competent la Comisie cu care ma sfatuiesc destul de des si care este un foarte bun profesionist.  A fost numit de catre seful meu ca mentor de cand am inceput. Apreciez la el faptul ca este rabdator si ca imi dedica destul de mult timp pentru a solutiona anumite probleme”, precizeaza profesionistul roman.

Referitor la imaginea Romaniei in afara, tanarul subliniaza strainii ca care au lucrat cu profesionisti din Romania au o parere buna. „Cei care nu au avut ocazia sa lucreze cu profesionisti din Romania au totusi o anumita prejudecata. De exemplu, in Franta am avut impresia ca, in mod gresit, nu se acorda prea mare importanta experientei din Romania”, subliniaza romanul.

Despre piata avocaturii din Romania


„Piata romaneasca de avocatura pare mica in comparatie cu pietele de avocatura din Vest deoarece jurisdictiile de common-law atrag multe tranzactii internationale atat in ceea ce priveste legea aplicabila, cat si in ce priveste solutionarea litigiilor. Pe de alta parte, piata romaneasca a devenit mult mai sofisticata, cu multi specialisti pe diverse arii de practica, iar  multe companii prezente in Romania apeleaza in mod curent la avocati, asa ca evolutia ei este promitatoare. In domeniul concurentei, firmele de avocatura internationale din Bruxelles (unele avand si birouri la Bucuresti) se ocupa de cazurile pan-europene investigate de Comisie, firmele romanesti ocupandu-se in general de cazuri instrumentate de Consiliul Concurentei”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11 / 27
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum se face selecția avocaților interni care vor să se alăture echipei de Legal de la ING Bank, unul dintre cei mai prețuiți angajatori din România | Ce trebuie să demonstreze candidații și cum sunt sprijiniți mai apoi să ajungă profesioniști de top. Oana Frățilă, Manager Legal Department, Litigation & General Corporate Affairs: Încercăm să construim o echipă corect echilibrată, formată din oameni bine pregătiți și cu capacitatea de a acționa cât mai mult autonom
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Real Estate & Construction)
CMS, alături de Alten Group la achiziția Qualitance QBS. Horea Popescu, managing partner CMS România: Observăm în continuare un apetit puternic pentru tranzacții în sectorul TMT
LegiTeam | RTPR is looking for junior lawyers (2022 graduates)
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
POPESCU & ASOCIAȚII a câștigat pentru Orașul Sinaia contractul privind construirea primei parcări de tip Park & Ride. Echipa pluridisciplinară de avocați a obținut decizia favorabilă și la ÎCCJ, fiind astfel menținută finanțarea pentru un proiect important al stațiunii
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...