ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Varfurile Facultatii de Drept din Timisoara. Cine sunt tinerii cu cele mai mari medii de absolvire, care aspira sa intre in plutonul avocatilor de top

28 Mai 2015   |   Stefania Enache

Tragand linie dupa cei patru ani de facultate incheiati cu succes, cele cinci tinere sunt de parere ca invatamantul romanesc are nevoie de o serie de schimbari.

 
 
BizLawyer continua seria articolelor in care sunt prezentati studentii cu rezultate de exceptie. Astazi, in prim-plan sunt cei mai buni cinci absolventi ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, promotia 2014. Povestile acestor tineri care s-au remarcat datorita muncii lor reprezinta adevarate lectii de viata. . .

Cand a terminat liceul, Narcisa Elena Alexa a avut de ales: fie isi gasea un loc de munca in localitatea natala (orasul Simeria, din judetul Hunedoara), fie risca si incerca sa intre la facultate, pe un loc subventionat de la buget. ”Nu au existat si alte variante pe care sa le iau in calcul. Parintii mei nu si-au permis din punct de vedere financiar planul meu de facultate, mai ales ca nu vedeau pe atunci modul in care as reusi in acest domeniu. Asa ca aveam fie varianta, care presupunea sa risc sa nu reusesc nici macar sa termin aceasta facultate si sa urmez primul an pe bani obtinuti dintr-un imprumut (urmand ca dupa primul an sa intru pe locurile bugetate, pentru ca altfel nu-mi mai permiteam un alt imprumut), fie sa raman acasa si sa fac orice altceva. Bineinteles, am ales sa risc!”, spune tanara. Iar dupa patru ani de munca intensa si-a incheiat studiile de licenta cu media 9,48 fiind printre cei mai buni absolventi ai promotiei 2014.


Narcisa recunoaste ca primul an de facultate a fost greu, deoarece a trebuit sa se acomodeze intr-un oras mult mai mare, sa se obisnuiasca sa imparta camera de camin cu alte persoane. “Insa cel mai greu mi s-a parut primul semestru de facultate. Nu credeam ca o sa trec de prima sesiune, insa am muncit in fiecare zi, pentru ca nu imi doream sa ma intorc acasa fara sa stiu ca am dat tot ce se putea, iar dupa ce la finalul sesiunii am ajuns printre primii 25 de studenti, nu m-am mai indoit de mine, iar aceasta reusita m-a motivat mai mult si m-a determinat sa muncesc de doua ori mai mult”, povesteste tanara.

Cand se uita in spate isi da seama ca tot efortul sau a meritat, iar astazi este acolo unde si-a propus. Isi aminteste cu drag de persoana care a impulsionat-o sa aleaga acest drum: profesorul de Limba si Literatura Romana, Sorin Suciu. ”Am urmat Liceul Teoretic ‘Traian’ din localitatea Deva, ba mai mult, am fost eleva la profilul de matematica-informatica. Nu am urmat o pregatire in adevaratul sens al cuvantului pentru a opta pentru cursurile unei Facultati de Drept,  insa, cu toate acestea, in timpul liceului am participat in fiecare an la olimpiada de Limba si Literatura Romana, obtinand chiar premiul III la nivel judetean, desi eu urmam cursurile unui liceu cu profil de matematica-informatica. As putea spune ca obtinerea acestui premiu m-a determinat sa ma gandesc serios la urmarea cursurilor in cadrul unei Facultati de Drept. Am ales Facultatea de Drept in urma unei discutii cu domnul profesor de Limba si Literatura Romana, domnul Sorin Suciu, care acum, din pacate, nu mai este printre noi. De altfel, el a fost cel care m-a determinat sa particip la olimpiada de Limba si Literatura Romana, si care a observat probabil ca as avea mai mult potential in sensul acesta, decat in sensul unor studii universitare in domeniul matematicii”, arata Narcisa.

In acest moment, tanara este avocat stagiar in cadrul Baroului Timis. “Am optat si pentru masteratul de ‘Dreptul Afacerilor’ din cadrul Facultatii de Drept din Timisoara, specializare pe care nici un jurist sau avocat stagiar nu ar trebui sa o rateze, mai ales daca doreste sa activeze in sfera domeniul de business. Asadar, acum sunt masteranda in cadrul Facultatii de Drept, specializarea ‘Dreptul Afacerilor’ si avocat stagiar in cadrul unei case de avocatura din Timisoara, iar peste cinci ani sper sa fiu un avocat profesionist cu o cariera consolidata in domeniul avocaturii de business”, puncteaza Narcisa Alexa.

Inca din timpul studiilor de licenta si-a croit un drum in acest sens, participand la mai multe stagii de practica desfasurate fie la instantele de judecata, fie la Prefectura ori la cabinete individuale de avocatura, acestea fiind organizate in fiecare semestru de catre Facultatea de Drept din Timisoara in parteneriat cu organzatia ELSA Timisoara. “ Iar in anul IV am participat la un stagiu de practica in cadrul Curtii de Apel Timisoara, prin intermediul unui parteneriat incheiat intre Facultatea de Drept din Timisoara si Curtea de Apel Timisoara. Din toate aceste stagii am invatat ceva nou, iar toti cei implicati in aceste proiecte, atat avocati si judecatori, cat si profesori ne-au dat sfaturi intelepte, atat cu privire la examenele de profesie cat si cu privire la ‘viata’ care ne asteapta dupa terminarea Facultatii de Drept. In momentul de fata imi petrec majoritatea timpului cu colegii mei din cadrul casei de avocatura cu care colaborez si pot spune cu maxima sinceritate ca am gasit aici exemple demne de urmat in toate sferele vietii. Un sfat pretios, o regula de la care incerc sa nu ma abat, a venit de la domnul avocat coordonator care  mi-a destainuit ca pentru o viata personala linistita nu trebuie niciodata sa pleci de la birou cu ‘dosarul clientului’. Incerc pe cat posibil in momentul in care plec din birou sa las acolo toate probleme, sa nu ii incarc pe cei dragi mie”, mai spune tanara.

Dreptul este ca un joc de sah

Colega sa de an, Anisoara Galatan a terminat facultatea cu media 9.46. Pana sa ajunga insa la aceste rezultate a avut de trecut multe obstacole. In adolescenta a visat sa urmeze cursurile unui liceu militar, dar parintii s-au opus deoarece un astfel de drum presupunea sa plece intr-un alt oras. Ulterior s-a pregatit pentru admiterea la Academia de Politie din Bucuresti, dar si-a facut si un plan de rezerva, depunandu-si dosarul si la facultatile de drept din Timisoara si Cluj-Napoca. Iar soarta a hotarat ca trebuie sa fie studenta la Universitatea de Vest.

”Am absolvit liceul Teoretic ‘Mihai Eminescu’ din Petrosani, judetul Hunedoara, in anul 2010. Am urmat un profil real, sectia de matematica-informatica (engleza-intensiv). Desi nu am terminat un profil uman, iar istoria nu era puctul meu forte, am ales facultatea de drept. Faptul ca nu studiasem stiintele umane nu a fost un dezavantaj pentru ca, asa cum spunea o doamna judecator si cum urma sa constat si eu, Dreptul este intr-adevar matematica stiintelor umane.  O problema de drept este precum o problema de matematica. Trebuie sa cunoastem formulele, in cazul nostru prevederile legislative, pentru ca apoi sa rezolvam problema, in concret, sa aplicam legea unei situatii de fapt astfel incat sa obtinem rezultatul just, corect. Mai mult decat atat, tot sistemul legislativ este construit pe o anumita logica care daca o descoperi, te ajuta sa intelegi, sa gandesti si sa aplici ulterior dreptul in mod corect”, explica tanara.

Dupa absolvire, Anisoara a participat la examenul de admitere in profesia de avocat in cadrul Baroului Timis,  examen pe care l-a si promovat. “Nu am inceput sa profesez ca avocat insa, deoarece imi doresc sa imi dedic acest an studiului pentru examenul de admitere in profesia de magistrat. Desi pot spune ca imi doresc sa profesez ca procuror, ma incanta si ideea de a profesa ca avocat, in cazul in care anul acesta nu voi promova examenul la INM. In cazul in care voi profesa ca avocat, ma voi orienta cu siguranta inspre o firma de avocatura, care sa imi permita sa dobandesc cunostinte cat mai vaste in domeniu”, mai spune Anisoara.

Ea este de parere ca pentru a ajunge si a te mentine printre cei mai buni este nevoie de o lupta continua cu tine.” Ca sa ajung printre cei mai buni si sa ma mentin printre cei mai buni a fost greu dar foarte satisfacator in final. Presupunea, in primul rand, sa ai un oarecare spirit competitiv si de asemenea colegi foarte buni, cu care sa fii in competitie si care sa te motiveze  si sa te ambitioneze. Asa gandeam pana in anul II, III de facultate. Ulterior, am ajuns la concluzia ca satisfactiile sunt mult mai mari daca iti doresti inainte de toate sa te autodepasesti. Asa  ca mi-am propus ca zi dupa zi, prin studiu, sa ajung sa fiu cea mai buna versiune a mea si azi sa stiu mai mult decat ieri, iar maine mai mult decat azi. Sa ajung sa fiu stapana pe ceea ce invat si sa fiu principalul meu adversar si totodata, principalul meu aliat. Profesiile juridice nu implica operatii pe cord deschis, insa presupun o mare responabilitate, maturitate, seriozitate si satisfacerea asteptarilor celor din jur. Constat zi de zi ca studiul nu se va termina niciodata si oricat as citi, nu voi ajunge sa acopar tot, lucru care ma sperie dar ma incanta in acelasi timp pentru ca sunt convinsa ca e absolut imposibil sa te plictisesti”, arata Anisoara.

Tanara compara actul de justitie cu un joc de sah. ”Ca intr-un joc de sah, si in drept exista un set de reguli dupa care se poarta un proces si exista un set de piese, indispensabile, care fac jocul. Acestia sunt cei care profeseaza dreptul. Ceea ce e fascinant este ca indiferent ce piesa ai fi si din ce postura ai juca, ceea ce trebuie sa iubesti este jocul si regulile lui, nu rolul pe care il ai. Si mai frumos este ca, in final, inclusiv nebunul ii poate da regelui sah mat”, puncteaza Anisoara.

Maestrul iti poate creiona traseul viitor

Rezultatele de exceptie obtinute in timpul studiilor de licenta au ajutat-o pe Carmen Blaj sa-si inceapa formarea profesionala sub indrumarea unui maestru dorit de foarte multi dintre cei care viseaza la o cariera in avocatura. “Domnul prof. univ. dr. Radu I. Motica mi-a oferit sansa de a lucra in cadrul S.C.P.A. ‘Prof. univ. dr. Radu I. Motica si Asociatii’, societate care se caracterizeaza prin profesionalism si seriozitate.  Societatea acorda asistenta juridica in domenii foarte variate ale dreptului si astfel am ocazia de a-mi diversifica cunostiintele. Aici am posibilitatea de a invata de la avocati de inalta clasa profesionala din cadrul Baroului Timis, precum  domnul prof. univ.dr.  Radu I. Motica, domnul prof. univ. dr. Radu Bufan, dar si av. Laura Iana si av. Alecsandra Ianici”, mentioneaza tanara.

Carmen a terminat facultatea cu media 9,37, dar marturiseste ca in perioada in care era eleva la Colegiul National “C.D. Loga”, profilul Stinte Sociale, nu s-a gandit ca va opta pentru Drept.” In primii ani de liceu pot spune ca am fost relativ nehotatata cu privire la alegerea facultatii. In ultimul an de liceu am luat decizia de a ma inscrie la Facultatea de Drept pentru ca am simtit ca este facultatea care mi se potriveste cel mai bine, dar si datorita versatilitatii profesiilor juridice. Privind in urma imi dau seama ca a fost o decizie foarte buna. Pot spune ca trecerea de la liceu la facultate a fost una plina de entuziasm, dar a fost si o provocare. In primul semestru al anului I stateam la facultate de dimineata pana seara, dar treptat am invatat sa imi organizez mai bine timpul. Fiind la inceput, toate cursurile imi pareau foarte interesate si eram nerabdatoare sa descopar cat mai multe lucruri noi”, sustine Carmen.

Imediat dupa licenta, Carmen a sustinut, in septembrie 2014, examenul de admitere in Baroul Timis, pe care l-a promovat cu 80 de puncte. De asemenea, s-a inscris la un program de master in cadrul la Facultatii de Drept din Timisoara, specializarea Dreptul Afacerilor.

Si-a ales facultatea inca din timpul gimnaziului

Spre deoasebire de colegele sale, Oana Buzicu a stiut inca din gimnaziu ca va urma cursurile unei facultati de drept. ”Povestea incepe candva in primavara clasei a VIII-a , cand decizia de a urma cursurile Facultatii de Drept mi-a incoltit in minte si a atras dupa sine alegerea unui profil umanist in cadrul studiilor liceale. A fost singura optiune pe care am avut-o in vedere. Nu pot sa spun ca exista un motiv clar pentru care la acel moment am decis ca pe viitor sa profesez  in domeniul juridic, dar stiu cu siguranta  ca ideea de dreptate, echitate, corectitudine mi-au calauzit periplul atat pe intreg parcursul liceului cat si al facultatii”, explica Oana.

Ajunsa la facultate a realizat ca si-a ales un traseu greu de parcurs, dar nu a cedat si la finalul celor patru ani de studiu a absolvit cu media 9,32. ”Spre deosebire de restul facultatilor a caror baze teoretice se pun inca din timpul liceului, in cazul Factultatii de Drept, lucrurile stau putin diferit, singura materie ce aminteste catusi de putin de orele de istorie din liceu a fost Istoria Dreptului Romanesc, in rest toate celelalte materii pareau sfere destul de greu de elucidat. Primul impact a fost cel cu Teoria Generala a Dreptului, cu notiunea de raport juridic si de norma pe care cu greu le-am deslusit sensul, pana inainte de examen. In comparatie cu restul colegilor mei de liceu, de care eram apropiata si pastram legatura, fusesem singura care din prima saptamana de facultate, manata atat de curiozitate cat si de volumul materilor, mi-am procurat primele carti de drept si apoi am facut cunostinta cu sala de lectura a caminului”, povesteste tanara.

Stagiile de practica urmate au facut-o sa opteze pentru o cariera in domeniul notarial, dar Oana nu exclude posibilitatea ca pe viitor sa-si completeze studiile in strainatate. „In timpul facultatii s-au ivit oportunitati de efectuare a unor stagii de practica, in primii ani prin organizatile studentesti. Am participat si sustinut astfel de activitati ale colegilor initiatori, iar sansa de a vedea modalitatea de functionare  a institutiilor statului reprezinta de fapt punctul de plecare in vederea orientarii spre o anumita latura a sferei juridice. Din anul III, firme mari de avocatura cautau recruti din randul studentilor la drept in vederea formarii si colaborarii ulterioare cu un viitor avocat stagiar.Va pot spune ca domeniul avocaturii nu a fost una dintre optiunile mele. De aceea nu am participat la stagiile de practica puse la dispozitia studentilor de aceste firme de avocatura. Aria mea de orientare s-a indreptat spre zona necontecioasa a domeniului juridic, mai precis spre onorabila profesie de notar. Un pilon important in decizia de a ma orienta spre latura notariala l-a reprezentat stagiul de practica doar de cateva saptamani in cadrul  biroului notarial al doamnei Lect. univ. dr. Adina Renate Motica. In privinta continuarii studilor am hotarat ca din toamna anului acesta sa urmez  si cursurile unui master in domeniul dreptului privat. Peste cinci ani imi doresc sa fiu managerul propriului birou notarial, aceasta  fiind de fapt o incununare a rezultatelor unui studiu aprofundat in domeniul dreptului”, precizeaza Oana.

Singura optiune: Dreptul

Facultatea de Drept a fost singura varianta pe care Claudia Roman a luat-o in considerare. „Mi-am dorit sa fiu avocat de cand imi aduc aminte, insa in timpul facultatii am analizat si alte profesii. Pana la urma am ajuns acolo unde mi-am dorit de la inceput si imi place ceea ce fac”, spune tanara care si-a finalizat studiile de licenta cu media 9,27.

Pentru Claudia, primul an a fost o perioada grea, dar interesanta. „Trecerea de la liceu la facultate a fost dificila din perspectiva faptului ca nu eram familiarizata cu limbajul juridic si cu modul de desfasurare a sesiunii. Mi-am dat seama dupa primul an ca, pentru a avea rezultate bune, era necesar sa studiez pe parcursul intregului an si nu doar pe perioada sesiunii”, puncteaza Claudia.

In acest moment, ea activeaza ca avocat stagiar la o societate din Oradea, urmand in paralel un masterat in domeniul Dreptului Penal. ”Am terminat Facultatea de Drept in Timisoara unde mi-am ales ca modele profesionale cativa profesori care m-au impresionat prin pasiunea cu care vorbeau despre activitatea lor ca avocati si despre materia pe care o prezentau, iar acestia au ramas in continuare in mintea mea ca modele demne de urmat. Acestia m-au influentat in alegerea profesiei si a domeniului in care profesez. De curand am adaugat listei de persoane care ma inspira pe colegii avocati cu care lucrez la SCPA Alexandru, Pasca, Toda-Laza si Asociatii si care mi-au dat sansa de a invata de la ei si de a ma forma profesional sub indrumarea lor”, arata tanara.


A contat foarte mult ca am terminat printre primii facultatea. As putea spune indeajuns de mult incat sa fiu chemata la interviu in cadrul unei case de avocatura, insa numai faptul ca ai fost unul dintre cei mai buni studenti nu este suficient si nu garanteaza nimic, aici fiind luate in calcul si alte calitati personale. Avand in vedere ca avocatii isi desfasoara activitatea pe o piata ultraconcurentiala cred ca orice element nou conteaza, cum ar fi vorbirea fluenta a mai multor limbi straine.
Narcisa Elena Alexa

Intr-adevar, fiind printre studentii cei mai buni din an, m-a ajutat  si a fost ca o carte de vizita, intrucat dupa absolvirea facultatii si promovarea examenului de admitere in Barou, am primit mai multe oferte din partea unor cabinete si firme de avocatura pentru a urma stagiul de formare profesionala sub indrumarea acestora.
Anisoara Galatan

Cu siguranta ca este o posibila carte de vizita faptul ca m-am numarat printre cei mai buni absolventi ai Facultatii de Drept. Rezultatele bune avute in timpul facultatii denota seriozitate, perseverenta, ambitie dar si multa munca, iar acestea sunt unele dintre calitatile pe care cred ca un angajator le cauta de la un proaspat absolvent.
Carmen Blaj

Stiu ca angajatorii si nu numai, inclusiv avocatii sau notarii coordonatori ai stagiului pe care il desfasuram la inceputul carierei noastre sunt interesati de tineri bine pregatiti profesional, de aceea cred ca toate rezultate obtinute vor fi trecute printr-un filtru personal al profesionistului angajator, iar cooptarea in echipa sa a unui tanar cu rezultate remarcabile va reprezenta pentru fiecare dintre ei, un atu.
Oana Buzicu

La mine cel putin nu cred ca au contat, avocatii la care lucrez nici nu m-au intrebat ce note am avut in facultate, nici nu le-am spus. Notele au contat pentru mine insami. Nu am avut numai note de 10, insa mi-am dorit sa am rezultate cat mai bune in facultate si am muncit pentru ele pentru a-mi forma o baza puternica de cunostinte pentru viitor si pentru a avea siguranta ca voi reusi la examenul care a contat: cel de intrare in profesie.
Claudia Roman.Invatamantul romanesc trebuie sa se aplece spre partea practica

Tragand linie dupa cei patru ani de facultate incheiati cu succes, cele cinci tinere  sunt de parere ca invatamantul romanesc are nevoie de o serie de schimbari. ”Ce ii lipseste sistemului de invatamant romanesc: aplecare spre partea practica. Suntem bine pregatiti din punct de vedere teoretic dar nu stim sa aplicam ceea ce am invatat. Un alt aspect pe care nu se pune accent este oratoria, abilitatea de a vorbi in public, de a scrie corect, coerent, cu intonatie (da, chiar si in scris trebuie sa folosim intonatie) si nu in ultimul rand abilitatea de a gestiona situatiile neprevazute. Un lucru pe care l-am remarcat de cand sunt avocat si profesez, este faptul ca mai am multe de invatat. Ceea ce am invatat la facultate reprezinta doar o parte din ceea ce am nevoie pentru a fi avocat si a indeplini activitatea de zi de zi. O multime de lucruri elementare, administrative, le-am invatat abia acum si inca le invat”, afirma Claudia Roman.

De altfel, tanara sustine ca pe parcursul anilor de facultate nu a simtit o implicare reala a mediului de business in pregatirea viitorilor profesionisti, aratand ca a obtinut stagii de practica prin intermediul asociatiei de voluntariat din care a facut parte.

La randul sau, Oana Buzicu sustine ca sunt cateva aspecte care ar merita sa fie imbunatatite in sistemul superior de invatamant.” Ma refer in acest caz la stagiile de practica pe care fiecare student la drept indiferent de rezultatele obtinute in timpul anilor de studiu, merita sa le desfasoare pentru a putea alege dintr-o sfera vasta a domeniului, profesia pe care o considera cea mai potrivita pentru el. Pe de alta parte mi-as dori ca mai multi dintre studentii cu rezultate remarcabile in domeniile lor profesionale sa beneficieze de burse acordate atat din bugetul de stat cat si venite din randul sectorului privat, fie ca am in vedere stagii de pregatire alaturi de profesionisti in domeniul in care vor activa la finalizarea studiilor, fie de surse de finantare pentru procurarea materialelor de specialitate, abonarii la publicatii stiintifice si chiar organizarea cat mai multor conferinte in mediul academic in care tinerii sa fie angrenati in sustinerea unor lucrari de specialitate”, afirma Oana.

Tanara spune ca in anii de facultate, numeroase firme de avocatura si-au indreptat ofertele de intership-uri catre studenti, tocmai ca pe viitor cei angrenati in astfel de proiecte sa poata sa opteze pentru un stagiu sau chiar mai mult pentru o colaborare in calitate de avocat cu firma de avocatura, care le-a acordat incredere inca din timpul in care se aflau pe bancile facultatii.

Anisoara Galatan considera ca sistemului de invatamant actual ii lipsesc dascalii. ”Am avut in facultate profesionisti extraordinari, cu rezultatea profesionale remarcabile si de necontestat, insa nu am avut aproape profesorii, in sensul clasic de profesori. Bineinteles, nu ar fi corect sa generalizez, insa consider ca asta ne-a lipsit atat mie, cat si colegilor mei”, explica Anisoara.

In schimb Carmen Blaj vede o anumita implicare din partea mediului privat. ”Aceasta implicarea se poate observa prin stagiile de practica pe care firmele de avocatura le ofera studentilor. In felul acesta, studentul are posibitatea de a dobandi cunostiinte practice inca din timpul facultatii, iar angajatorii nu se vor mai confrunta cu lipsa de experienta a tinerilor absolventi. Cred ca principalul minus al sistemului de invatamat superior din Romania este faptul ca activitatile practice sunt foarte putine. Ar trebui ca teoria si practica sa se realizeze in paralel, astfel incat notiunile teoretice sa poata fi asimilate si intelese mai usor. De asemenea, participand la stagii de practica la diferite institutii sau cabinete de avocati, notari ori executori judecatoresti, studentul are posibilitatea de a intelege mai bine daca i-ar place sa urmeze sau nu o cariera in domeniul respective”, puncteaza tanara.

Narcisa Alexa atrage atentia asupra faptului ca a observat ca exista o tendinta, in ceea ce priveste incheierea parteneriatelor de stagii de practica intre diverse institutii / cabinete de avocatura si Facultatile de Drept. Tanara constata ca incepe sa se puna accent inca din timpul facultatii pe aplicarea cunostintelor studentilor, lucru care lipsea acum cativa ani. ”Tot in sensul dezvoltarii si aplicarii practice a cunostintelor studentului cred ca ar fi binevenita ideea de ‘laboratoare’ ori seminarii in cadrul carora studentii sa sustina o speta la fel ca intr-o sala de instanta. Am ramas placut surprinsa de aceasta idee pe care Facultatile de Drept din Italia se pare ca o practica. O colega si totodata o buna prietena care a participat la un program ERASMUS in Italia, mi-a impartasit experienta ei si mi-a spus ca seminariile lor se desfasoara intr-o sala care imita sala de judecata, iar studentii exerseaza rolurile avocatilor, judecatorilor, procurorilor. Mi s-a parut foarte interesant si cred ca ar ajuta multi studenti care, desi au bogate cunostinte din domeniul dreptului nu pot sustine un discurs in public, acest lucru ajutandu-i sa treaca peste acest impediment. De asemenea, cred ca nu ar fi rea o schimbare a stilului in care se tin cursurile si seminariile, acestea ar putea fi sustinute intr-o modalitate mai interactiva, astfel incat studentii sa inteleaga modul in care functioneaza o institutie de drept, deoarece am observat ca de cele mai multe ori studentii ajung sa cunoasca unde sunt plasate virgulele articolelor de legi pentru a face fata examenelor tip-grila, insa pierd din vedere esentialul, si anume,  exact modul in care functioneaza o instituitie de drept”, mai spune Narcisa.

Sfaturile celor mai buni

Nu pot sa spun ca exista un model standard de urmat pentru obtinerea unor rezultate meritorii, stiu doar ca in cazul meu, orele de studiu individual, perseverenta, seriozitatea si mai ales dorinta de a patrunde cat mai mult in profunzimea dreptului, precum si renuntarea la micile placeri, de tipul week-end-udurilor petrecute in alt mod decat in „ compania” sutelor de pagini de articole si pareri doctrinare asternute pe biroul salilor de lectura,  au reprezentat baza unui inceput de cariera. Pentru un student de anul I al Facultatii de drept, benefic  ar fi sa inceapa sa isi doreasca sa cunoasca cat mai mult din complexitatea dreptului, sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri, fie individual prin studiu aprofundat, fie prin intermediul profesorilor, sa se dedice unor activitati de voluntariat ce implica o pregatire practica in cadrul institutilor publice, dar si a unor case de avocatura sau birouri notariale si sa stie cum sa -si gestioneze eficient timpul alocat pregatirii sale profesionale.”
Oana Buzicu

Consider ca trebuie sa iti placa ceea ce faci pentru a putea obtine rezultate. Am avut materii ca m-au captivat si la care abia asteptam sa citesc cat mai mult si sa pun intrebari pentru a intelege notiunile cu care lucram. Am sansa sa lucrez chiar in domeniul care mi-a placut cel mai mult in facultate si in care mi-am facut licenta. Am avut si materii care, desi nu ma pasionau in mod special, mi-au fost predate cu atata pasiune si dedicare incat mi-era drag sa le invat si sa le inteleg. Pentru a obtine rezultate bune trebuie sa inveti, asta e clar. Dar rezultatele scolare nu sunt totul. Pentru a fi bun in profesia pe care o vei exercita trebuie sa ai o baza de cunostinte bine sedimentata, dar si experienta practica si nu in ultimul rand, pasiune, ambitie si dorinta de a invata si a reusi sa devii cat mai pregatit. In drept, indiferent de profesia aleasa, trebuie sa inveti mereu pentru a fi la curent cu frecventele schimbari legislative. Totodata, consider ca este important sa inveti pentru tine, pentru a intelege si cunoaste diferitele notiuni si institutii necesare in cariera pe care doresti sa o urmezi, si nu doar pentru note. Pe viitor nu vor conta notele obtinute la facultate, ci cunostintele pe care le stapanesti si modul in care poti sa jonglezi cu ele astfel incat sa devii un bun practician.
Claudia Roman


Ceea ce am constatat este ca esentiala in acest domeniu este pasiunea pentru drept si capacitatea de adaptare. Spun asta pentru ca personal, ma incanta ideea de a aplica dreptul indiferent de pozitia din care o voi face. Fie ca  voi profesa ca judecator, fie ca procuror, ori ca avocat, ceea ce ma pasioneaza este dreptul in sine si prin urmare, am de gand sa ma adaptez profesie pe care o voi urma, indiferent care va fi ea.”
Anisoara GalatanIn spatele rezultatelor pe care le-am avut in timpul facultatii sta foarte multa munca, dar si pasiunea pentru drept. Pe un tanar ce abia a inceput Facultatea de Drept l-as sfatui sa faca lucrurile cu pasiune si atunci nu vor mai parea dificile. De asemenea, cred ca este important sa reusesti sa iti imparti foarte bine timpul intre studiu, cursuri si semninarii, dar si activitati recreative.”
Carmen BlajMunca. Motivatie. Perseverenta. Cam despre asta este vorba. Este important ca studentii sa participe in mod activ, atat la cursuri cat si la seminarii, insa este foarte important studiul individual, “cu hartie si creion”, cum ar spune un respectat profesor, astfel incat notiunile sa fie intelese in mod logic pentru ca mai apoi, studentul, iar mai tarziu, juristul sa faca singur corelatii intre institutiile aplicabile in speta sa.Desi toata lumea spune ca nu exista o reteta a succesului, ei bine, eu cred ca exista, ori cel putin eu asa am simtit in perioada in care ma pregateam pentru examenele de profesie. Ingredientele acesteia ar fi exact cele enumerate deja, mult studiu individual, o motivatie puternica (pentru ca daca asta nu exista, la scurt timp dupa ce realizezi care este volumul de munca pe care trebuie sa il depui, ideea de renuntare se va contura din ce in ce mai puternic), echilibru mental, sport (acest element va ajuta in pastrarea acelui echilibru mental, pentru ca altfel panica va pune stapanire pe psihic, mai ales cand realizezi ca mai este o saptamana pana la cel mai important examen!) si o alimentatie echilibrata.
Narcisa Alexa

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16 / 28
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de UNTOLD Universe în tranzacția cu Mozaik Investments
Filip & Company a asistat Mozaik Investments în achiziția unui pachet minoritar de acţiuni în cadrul UNTOLD Universe
D&B David și Baias, prin Sorin David, Partener Coordonator, a asistat fondul de investiții Broadhurst în vânzarea VelPitar către grupul Bimbo
Relocarea unui business în Dubai, proiect explicat de Casiana Dușa, avocat senior specializat în consultanţă de business în România și Orientul Mijlociu, certificată în drept islamic, și Olga Petz, managerul companiei Casa Concrete, care a pus Emiratele Arabe Unite pe harta expansiunii. Cum arată planul de intrare pe o piață nouă, care sunt elementele cheie și cum te poate ajuta consultantul bine ales
CMS își mărește echipa din București prin cooptarea a trei avocați. Horea Popescu, Managing Partner: Echipa CMS din București a avut o activitate intensă în 2022, iar anul 2023 se anunță a fi la fel de puternic
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Firma maghiară BLS-CEE își marchează prezența în România prin cooptarea unei echipe de avocați din București. Iulia Berea, noul partener local: ”Am construit în timp o expertiză comună, care să ne permită asistarea transnațională a clienților. Ne dorim ca, alături de colegii de la BLS, să avem o creștere organică a portofoliului comun de clienți în următorii ani”
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...