ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO, în cazul unui român concediat pentru că vorbea pe Messenger: Angajatorul poate supraveghea comunicaţiile angajaţilor

14 Ianuarie 2016   |   Mediafax

CEDO a respins marţi plângerea unui tânăr inginer român, Bogdan Bărbulescu, concediat, în august 2007, pentru că a discutat pe Yahoo Messenger la locul de muncă.

 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că un angajator are dreptul să supravegheze comunicaţiile pe Internet ale salariaţilor. Sentinţa a fost dată într-un caz privind un inginer român concediat, în august 2007, pentru că a folosit mesageria online pentru a discuta, la serviciu, în interes personal.

Curtea a stabilit că un angajator are acest drept în timpul programului.

"Este mai bine să vă abţineţi de la orice conversaţie privată în timpul orelor plătite, în cazul în care regulamentul de ordine interioară stipulează acest lucru", îşi îndeamnă publicaţia franceză Les Echos cititorii, pe care-i sfătuieşte să fie atenţi ce scriu pe e-mail sau "chat" la locul de muncă.

CEDO a respins marţi plângerea unui tânăr inginer român, Bogdan Bărbulescu, concediat, în august 2007, pentru că a discutat pe Yahoo Messenger la locul de muncă. Angajatorul a descoperit că acesta folosea un serviciu de "chat" pentru a discuta nu doar cu contactele sale profesionale, ci şi cu un frate sau logodnica. Regulamentul de ordine interioară al firmei "interzicea folosirea resurselor acesteia în scopuri personale".

După ce a contestat concedierea, în justiţia din România, tânărul a sesizat CEDO pentru o atingere a vieţii sale private. El considera că fostul patron i-a încălcat secretul corespondenţei. Însă, la fel ca instanţele româneşti, judecătorii europeni i-au respins acest argument.

Între respectarea corespondenţei şi interesele angajatorului

Este "neabuziv ca un angajator să dorească să verifice dacă angajaţii săi îşi îndeplinesc sarcinile profesionale în timpul orelor de muncă", afirmă CEDO.

De altfel, "angajatorul a accesat un cont crezând că acesta conţinea comunicaţii ale acestuia cu clienţii", notează Curtea.

În plus, tribunalele române "au utilizat înregistrări ale acestor comunicaţii numai în măsura în care acestea dovedeau că persoana interesată a folosit calculatorul societăţii în scopuri private, în timpul orelor de muncă, iar identitatea persoanelor cu care a comunicat nu a fost divulgată", au subliniat magistraţii europeni.

Astfel, justiţia română a menajat un "echilibru corect" între respectarea necesară a corespondenţei şi interesele angajatorului, potrivit CEDO.

O practică tolerată în limita rezonabilului

În unele ţări, inclusiv în Franţa, folosirea Internetului este tolerată în majoritatea întreprinderilor, atât timp cât această practică "rămâne rezonabilă" şi nu afectează productivitatea salariaţilor. În general, angajatorul este autorizat să cunoască datele de pe calculatorul salariatului, cu condiţia să nu fie vorba de informaţii personale - care este necesar să fie marcate în mod clar ca atare prin menţinea "personal".

În ultimii ani, justiţia franceză a pronunţat mai multe hotărâri în sensul hotărârii CEDO. Potrivit BFMTV, în ianuarie 2015 o salariată din Aix-en-Provence a fost concediată pentru că petrecea o oră pe zi, navigând pe Internet, în postul de la locul de muncă.

"Interdicţie generală"

În pofida faptului că tânărul român susţine că angajatorul i-a verificat şi un al doilea cont, personal, judecătorii au discutat exclusiv despre contul de la serviciu în hotărârea lor.

Dispozitivul folosit pentru a trimite mesaje aparţinea angajatorului, însă judecătorii nu au spus ce s-ar fi întâmplat dacă salariatul ar fi folosit un dispozitiv personal.

De asemenea, unul dintre cei opt judecători nu a fost de acord cu hotărârea, subliniind că impunerea unei "interdicţii generale" asupra utilizării în scop personal a Internetului este inacceptabilă, potrivit BBC.

În viitor, a adăugat el, toţi angajatorii ar trebui să explice în mod clar orice reguli care le permite să verifice activităţile online ale salariaţilor.

"Toţi angajaţii trebuie să fie notificaţi personal în legătură cu aşa-zisa politică şi să-şi exprime în mod explicit consimţământul", a scris acest judecător.

Viaţă privată

Lilian Edwards, o profesoară specializată în dreptul Internetului la Strathclyde University, a declarat pentru BBC că hotărârea este conformă cu legislaţia Marii Britanii şi cazuri din trecut.

"În acest caz, angajatorii îţi spun în mod clar să nu foloseşti Internetul pentru nimic altceva în afară de serviciu", a spus ea, adăugând că acest lucru "nu este popular, dar este întru totul legal".

"Angajatorul pare că făcut totul ca la carte", a apreciat ea.

Însă Edwards a subliniat că interdicţii generale de a folosi Internetul în scopuri personale la serviciu este nerezonabilă, doarece oamenii au dreptul să le fie respectată viaţa privată inclusiv în timp ce muncesc.

Acest lucru este deosebit de important, a subliniat ea, în cazul în care salariaţii lucrează peste program.

Sally Annereau, o analistă în domeniul protecţiei datelor de la cabinetul de avocatură Taylor Wessing, a declarat că legislaţia britanică permite verificări "proporţionate" ale comunicaţiilor salariaţilor.

"Această hotărâre subliniază importanţa de a avea politici de monitorizare a salariatului adecvate şi legale şi de a veghea, în acelaşi timp, că ele sunt comunicate salaraţilor şi sunt respectate de către angajator", a apreciat ea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7 / 8
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Avocații de Real Estate de la D&B David și Baias văd semne pozitive pentru 2022 în acest sector afectat de criza sanitară, de modificări legislative cu impact direct asupra costurilor și de lipsa de claritate a unor acte normative. Clauzele de garanție și indemnizații au rămas cele mai discutate subiecte în tranzacțiile imobiliare
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...