ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anca Liana Caraiola, partener senior STOICA & Asociaţii: În 2012 am lucrat în dosare de concurenţă de mare complexitate. Forţa echipei rezidă în faptul că avocaţii STOICA & Asociaţii au un dublu „pedigriu”, de consultanţă şi de litigii

08 Martie 2013   |   Georgian Stoica

De multe ori, în funcție de nevoile clientului şi de volumul de lucru, se creează o sinergie între activitatea echipelor de avocaţi care participă la rezolvarea unui dosar de concurenţă pentru a gestiona cat mai bine situaţiile juridice complicate cu care se confruntă.

Anca Liana Caraiola, partener senior STOICA & Asociaţii

 
 
Volumul de muncă generat de dosarele de concurenţă în care participă avocaţii firmei STOICA & Asociaţii a crescut constant în ultimii ani, printre clienţii consiliaţi în această arie de practică fiind firme mari, multinaţionale sau romaneşti, care acționează pe pieţe dinamice şi complexe. Într-un interviu acordat BizLawyer, Anca Liana Caraiola, partener senior al firmei, arată că principalul atu al echipei de avocaţi din cadrul STOICA & Asociaţii este pregătirea teoretică solidă, adică o  foarte bună cunoaștere a normelor de concurenţă naționale şi europene şi a procedurii în faţa Consiliului Concurenţei, care se îmbină cu o cunoaştere profundă a realităţilor economice din multe sectoare industriale. În egală masură, diferenţa o face şi capacitatea avocaţilor STOICA & Asociatii de reacție rapidă şi de adaptare la situaţiile noi, ivite în cadrul investigațiilor iniţiate de către Consiliului Concurenţei, ceea ce presupune identificarea de soluţii legale rapide, de strategii în „regim de urgenţă”.


În domeniul dreptului concurenţei avocaţii din cadrul STOICA & Asociatii au dovedit de-a lungul timpului că au capacitatea profesională de a gestiona în egală măsură atât dosare de consultanţă, cât şi de litigii. Chambers Europe, unul dintre cele mai influente directoare juridice internaţionale, a remarcat faptul că Stoica & Asociaţii excelează în zona de contencios, inclusiv în litigii legate de concurență. Mai multe detalii legate de activitatea avocaţilor STOICA & Asociaţii în domeniul concurenţei, în interviul acordat de Anca Liana Caraiola.

BizLawyer:
Avocaţii de Concurenţă au avut mai mult de lucru în ultimii ani, pe de-o parte fiindcă numărul investigaţiilor deschise de autoritatea de resort s-au înmulţit, iar pe de altă parte din cauza diversificării  solicitărilor clienţilor în materie de concurenţă. Cum a fost volumul de muncă al avocaţilor specializaţi în Dreptul Concurenţei de la STOICA & Asociaţii?

Anca Liana Caraiola: Intr-adevăr, volumul de muncă generat de dosarele de concurenţă în care participă avocaţii din cadrul STOICA & Asociatii a crescut constant în ultimii ani, din motivele pe care le enumeraţi şi dumneavoastră. De asemenea, nu trebuie neglijate, ci, mai degrabă, subliniate, activităţile de asistare a clienţilor, pe care le desfăşurăm frecvent în cursul procedurii de finalizare a unei investigaţii, prin intermediul angajamentelor asumate de societatea în cauză.

Privind retrospectiv, în domeniul concurenţei ne confruntăm cu probleme juridice din ce în ce mai complexe, cu situații de fapt arborescente care implică o cunoaştere teoretică aprofundată a dreptului intern aplicabil dar şi, bineînțeles, a celui european. STOICA & Asociatii dispune în această arie de practică  de un portofoliu de clienţi foarte diversificat, fiind vorba de obicei de firme mari, multinaţionale sau romaneşti, care acționează pe pieţe foarte dinamice şi complexe, precum piaţa alimentară, cea a producţiei sau distribuţiei de medicamente, piaţa telecomunicaţiilor, piaţa electronicelor şi electrocasnicelor, lucru care presupune din partea avocaţilor o înţelegere foarte bună a specificului economic al fiecărei dintre aceste pieţe în parte.

Care au fost cele mai interesante proiecte din aceasta arie de practică, anul trecut, câţi avocaţi au fost implicaţi şi cine i-a coordonat ?

În anul 2012 am participat în dosare de concurenţă de mare complexitate care, în general, au fost cauzate de investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei, având ca obiect presupuse încălcări ale Legii concurenţei.

Spre exemplu, o echipă de 3 avocaţi, coordonaţi de către dl. Valeriu Stoica, a asistat Orange Romania în legătură cu închiderea definitivă prin intermediul procedurii angajamentelor a două investigaţii pe piaţa produselor şi serviciilor preplătite de telefonie mobilă. În acest caz, angajamentele au un efect sistemic pe piaţa amintită, ceea ce a necesitat ca echipa de avocaţi din cadrul STOICA & Asociaţii să colaboreze cu cvasi-totalitatea partenerilor contractuali ai operatorului de telefonie mobilă pentru a le explica acestora efectele care se vor simţi în piaţă în urma asumării angajamentelor.

Tot pentru Orange Romania, o altă echipă de 3 avocaţi, coordonaţi de către dl. Valeriu Stoica, a acordat asistenţă juridică şi reprezentare cu privire la anularea în instanţă a deciziei Consiliului Concurenței prin care Orange fusese amendată cu 147.975.967 lei, reprezentând 3,60% din cifra de afaceri pe anul 2010, pentru un pretins abuz de poziţie dominantă. 

Pe piaţa distribuţiei de medicamente, am asistat clientul Mediplus Exim în legătură cu o investigaţie a Consiliului Concurenței pentru o pretinsă înțelegere anticoncurențială între distribuitori cu privire la punerea pe piaţă a medicamentelor. Această investigaţie fost finalizată la începutul anului 2012, fără aplicarea unei amenzi pentru clientul nostru. Tot fara aplicarea unei amenzi, prin inchiderea investigatiei s-a finalizat si un alt dosar in care am asistat un client foarte important pe piata telefoniei in cadrul unei investigatii declansate pentru o presupusa incalcare a art. 6 din Legea concurentei.  Ambele dosare au presupus implicarea unei echipe complexe, compusa atât din avocați de consultanta si de litigii, specializați in dreptul concurentei, sub coordonarea Dlui. Valeriu Stoica.

Aş mai aminti aici şi acordarea de către o echipă formată din 3 avocați, coordonaţi de d-na Cristiana I. Stoica, de asistenţă juridică unui important jucător de pe piaţa distribuției centralelor termice si accesoriilor în investigația privind posibila existenţă a unei înțelegeri anticoncurenţiale între producători si distribuitori.

În ultimul an au existat cazuri în care echipa STOICA & Asociaţii a fost mandatată pe partea tranzacţională (M&A), să conceapă o anumită structură juridică şi să redacteze contractele necesare implementării acesteia, în aşa fel încât să nu fie încălcată legislaţia? Ne puteţi da câteva exemple?

În urma declanșării unei investigaţii de către Consiliul Concurenţei pentru un presupus abuz de poziție dominantă, am acordat asistenţă juridică unui client în vederea revizuirii mai multor contracte de distribuție din perspectiva normelor concurențiale. Iar în cadrul investigaţiilor închise prin procedura angajamentelor asumate de către Orange, echipa de avocaţi din STOICA & Asociaţii a fost implicată în revizuirea contractelor standard pentru a fi conforme cu angajamentele asumate.

O parte importantă a activităţii avocaţilor în acest domeniu este cea contencioasă, care începe cu reprezentarea clientului în timpul inspecţiei inopinate a Consiliului Concurenţei şi se finalizează cu reprezentarea în instanţă. Chambers Europe spune că STOICA & Asociaţii excelează în zona de contencios, inclusiv în litigii legate de concurență. Aveţi clienţi pe care i-aţi reprezentat de la începutul investigaţiei, până la final, în instanţă?

Aici trebuie menţionat faptul că în domeniul dreptului concurenţei avocaţii din cadrul STOICA & Asociatii au dovedit de-a lungul timpului că au capacitatea profesională de a gestiona în egală măsură atât dosare de consultanţă, cat şi de litigii. Este adevărat că o mare parte din munca noastră are un caracter contencios, mai precis de reprezentare a clienţilor noştri în faţa autorităţii de concurenţă şi apoi în faţa instanţei atunci când, de obicei, se contestă deciziile Consiliului Concurenţei. Asta nu înseamnă însă că, de-a lungul timpului, nu ne-am fi confruntat cu dosare de concurenţă care erau preponderent de consultanţă, şi aici mă gândesc, în primul rând, la notificări de concentrări economice. În orice caz, forţa echipei STOICA & Asociatii rezidă în faptul că avocaţii noştri au, dacă vreţi, un dublu „pedigriu”, de consultanţă şi de litigii, ceea ce îi face să aibă capacitatea de a „simţi” potenţialul litigios al unor dosare de consultanţă oferind clienţilor soluţii de evitare a unor astfel de situaţii conflictuale.

În privinţa dosarelor cu caracter contencios din domeniul dreptului concurenţei, oferim clienţilor noştri asistență juridică şi reprezentare în toate fazele procesuale, atât în faţa Consiliului Concurenţei, cat şi a instanţelor de judecată. În acest sens, de cele mai multe ori parcurgem pentru un client întreg ciclul procesual, ceea ce asigură unitatea si continuitatea strategiilor alese.

Am avut cazuri în care am reușit închiderea investigației iniţiate de autoritatea de concurenţă (de exemplu, Mediplus Exim), iar procedura s-a încheiat în fata autoritatii de concurenta. În alte cazuri însă, cum este cel referitor la presupusul abuz de poziție dominanta imputat Orange, menționat anterior, procedura a continuat si este, in acest moment, pendinte in fata instanțelor de judecata. In acest sens, până în acest moment, cel mai notoriu rezultat se referă la suspendarea executării deciziei autorității de concurenta prin care această instituţie aplicase o amendă usturătoare operatorului de telefonie mobilă.

Anticiparea derulării evenimentelor în cursul unei investigaţii şi cunoaşterea drepturilor companiilor aflate sub lupa Consiliului Concurenţei minimizează riscurile inerente unei investigaţii. Asiguraţi clienţilor servicii de audit de concurenţă, elaboraţi programe de conformare pentru firmele din portofoliu?

În privinţa activităţilor juridice cu un aşa numit „caracter preventiv”, ne informăm în mod constant clienţii în vederea evitării potenţialelor probleme care pot apărea din încălcarea normelor de drept din domeniul concurenţei. Astfel, cu ocazia diverselor întâlniri, le prezentăm clienţilor care sunt regulile ce trebuie respectate, le atragem atenţia asupra faptului că orice demersuri de natură contractuală, orice înţelegeri pe care le iniţiază cu alte societăți sau în cadrul grupului de societăţi din care fac parte, pot avea impact din perspectiva normelor de dreptul concurenţei. Ştim foarte bine că, pentru cei mai mulţi dintre agenţii economici, astfel de înţelegeri au aparent un caracter „benign”, însă de multe ori acestea prezintă un semnificativ potenţial litigios care poate conduce, eventual, la deschiderea unei investigaţii de concurenţă care poate avea consecinţe grave asupra activităţii economice a întreprinderii în cauză. Iar de cele mai multe ori, atunci când bulgărele a început să se rostogolească, este complicat să mai controlezi situaţia.
Sunt însă şi cazuri in care firmele nu sunt foarte interesate de detalii privind „jocurile concurențiale”, pană nu se lovesc în concret de ele, în speţă de o investigaţie deschisă de către autoritatea de concurenţă.

Au acordat avocații firmei asistenţă companiilor şi în sesizarea sau prevenirea unor practici de concurenţă neloială?

Am avut de-a lungul timpului o serie de dosare in care clientul nostru era acuzat de săvârșirea unor fapte de concurenta neloială. Cat privește partea preventiva, cu portofoliul nostru de clienți fideli obișnuim sa discutam în mod informal, atrăgând atenția asupra unor chestiuni care pot fi, in anumite cazuri, sensibile din aceasta perspectivă. Deciziile de oportunitate rămân însă în sarcina clienţilor.

Care ar fi atuurile avocaților de concurenta din cadrul firmei STOICA & Asociații? Care sunt ingredientele reputației de care aceștia se bucura pe aceasta arie de practica?

Cred că principalul atu al echipei de avocaţi din cadrul STOICA & Asociatii este pregătirea teoretică solidă, adică o  foarte bună cunoaștere a normelor de concurenţă naționale şi europene şi a procedurii în faţa Consiliului Concurenţei, lucru care se îmbină cu o cunoaştere profundă a realităţilor economice din multe sectoare industriale.

De asemenea, un alt element care ne diferenţiază faţă de alte firme de avocatură este  capacitatea avocaţilor STOICA & Asociatii de reacție rapidă si de adaptare la situaţiile noi ivite în cadrul investigațiilor iniţiate de către Consiliului Concurenţei. Aceasta presupune identificarea din partea avocaţilor de soluţii legale rapide, de strategii în „regim de urgenţă”. În caz contrar, fiecare moment de ezitare sau de întârziere în procesul decizional şi apoi în cel de implementare a deciziei, poate avea consecinţe negative asupra business-ului respectivilor clienţi, variind de la înregistrarea de pierderi financiare pană la întreruperea parţială sau chiar blocajul întregii activităţi. Această promptitudine în faţa situaţiilor de urgenţă se completează şi cu capacitatea noastră de a identifica şi semnala din timp potenţialele probleme cu care se pot confrunta clienţii noştri în activitatea lor.

Un alt atu important este că de multe ori, în funcție de nevoile clientului şi de volumul de lucru, se creează o sinergie între activitatea echipelor de avocaţi care participă la rezolvarea unui dosar de concurenţă pentru a gestiona cat mai bine situaţiile juridice complicate cu care se confruntă. Asta înseamnă că în dosare complexe cooptăm frecvent şi alţi colegi avocaţi care au experienţa profesională necesară pentru a gestiona astfel de situaţii juridice complicate.

Veți dezvolta activitatea pe aceasta arie de practica in 2013? Ce va propuneți?

Sigur că ne dorim dezvoltarea activităţii în domeniul dreptului concurenţei şi intenţionăm să diversificam cat mai mult domeniile economice în care reprezentam clienții în această arie de practică. De asemenea, ne dorim o mai mare interacțiune cu portofoliul de clienți actuali privind „educarea” comportamentului acestora prin dobândirea cunoștințelor legislative necesare care să-i ajute să nu fie expuşi riscurilor în materia concurentei, şi aici mă refer în special la posibilitatea deschiderii unor investigații ale autorităţii de concurenţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14162 / 14339
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a acordat asistență BFS Molecular într-o tranzacție privind vânzarea activelor către o societate lider în domeniul medical de precizie
Mariana Signeanu, promovată Partener al firmei Biriș Goran
Cum au reușit studenții Facultății de Drept din București să câștige locul I și mențiune pe echipe la Willem Vis (Hong Kong), cel mai mare și mai prestigios concurs de drept privat din lume. Cine sunt cei șase tineri care au obținut acest rezultat remarcabil și ce spun despre motivație, experiența acumulată, oportunități. De vorbă cu antrenorii despre selecția și pregătirea echipei
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a consiliat compania farmaceutică USP la intrarea pe piața din România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Corporate and M&A Practice
Echipa BSMP lucrează într-un proiect ce vizează implementarea unui sistem de vot electronic în AGA societăților listate prin utilizarea tehnologiei blockchain, urmată de digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare. Tot mai multe solicitări privind finanțarea prin emisiuni de obligațiuni vin de la clienți din diverse industrii, spun avocații departamentului de Capital Markets
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Andra Mihalache (Mușat & Asociații): A fi un avocat bun nu te califică automat pentru a fi partener în cadrul unei firme de avocați. În plus față de nivelul profesional, este nevoie de viziune, strategii de succes, capacitatea de a anticipa domeniile în dezvoltare cu impact juridic, expertiza în industrie
D&B obține încă o soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ dispune obligarea ANAF la stabilirea în minus a TVA auto-colectată inițial de contribuabil, precum și a contribuțiilor sociale
Pentru echipa de M&A din cadrul KPMG, anul 2021 a debutat în forță, cu mandate pentru tranzacții în IT, energie, real-estate, lifestyle, FMCG și servicii financiare. Laura Toncescu, Head of KPMG Legal: Vedem cereri de consultanță din partea unor noi investitori care optează în contextul actual să investească în România datorită fragmentării ridicate a sectoarelor, reflectată în bariere de intrare reduse și oportunități sporite de diferențiere
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...