ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deputatul Cseke Attila (UDMR): Legea terenurilor agricole încalcă dreptul de proprietate garantat de Constituţie

19 Februarie 2014   |   Ioana Duta

'Am numărat: dacă pe formula iniţială de 20 kilometri, în Bihor erau terenuri extravilane a 101 localităţi, în urma creşterii acestei fâşii, sunt afectate 174 de localităţi. Per total, sunt 19 judeţe de graniţă', a spus Cseke.

 
 
Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat miercuri că proiectul Legii terenurilor agricole, adoptat marţi de Camera Deputaţilor, încalcă dreptul de proprietate al cetăţenilor, garantat de Constituţie.

Cseke a reclamat faptul că, dacă iniţial se prevedea o fâşie lată de 20 de kilometri, de-a lungul frontierei în care nu se putea cumpăra sau vinde fără avize speciale, în urma sesizării preşedintelui Traian Băsescu, senatorii au extins cu 10 kilometri această porţiune de teren şi au inclus şi malul Mării Negre.

'Am numărat: dacă pe formula iniţială de 20 kilometri, în Bihor erau terenuri extravilane a 101 localităţi, în urma creşterii acestei fâşii, sunt afectate 174 de localităţi. Per total, sunt 19 judeţe de graniţă', a spus Cseke.


Deputatul a arătat că avizele obligatorii pentru aceste terenuri extravilane trebuie solicitate de vânzător, de la SRI, SIE, SPP şi Ministerul de Interne.

Cseke a reamintit că UDMR a reuşit, în dezbaterea din comisie, să introducă precizarea că aceste avize specifice nu se aplică în cazul celor care beneficiază de dreptul de preemţiune; de asemenea, a reuşit să reintroducă avizul tacit al acestor instituţii după un termen de 20 zile.

Conform deputatului UDMR, pe ansamblu, toate demersurile pentru cumpărare-vânzare sunt prea birocratice.

'Noi credem că este o birocraţie mult prea excesivă pe această procedură. Legea va crea multe probleme în aplicare, este neprofesionistă, în unele privinţe antidemocratică, încalcă dreptul de dispoziţie a cetăţeanului român asupra proprietăţii, inclusiv către alt cetăţean român. Va produce mari probleme cetăţenilor români care doresc să vândă şi celor români şi străini care doresc să cumpere', a mai spus Cseke.

În ce priveşte străinii, el a amintit că legea respectă principiul reciprocităţii: cetăţenii străini să poată cumpăra teren în România exact în condiţiile în care un cetăţean român poate cumpăra teren în statul respectiv. Doar că, a subliniat Cseke, legea română este restrictivă.

'În Olanda nu scrie că la graniţa cu Belgia îţi trebuie avize de la serviciile secrete. Unde este principiul reciprocităţii? S-a introdus în lege, dar, practic, nu se respectă, ceea ce va putea ridica o problemă comunitară', a precizat Cseke.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu 256 de voturi 'pentru', 51 de voturi 'împotrivă' şi 20 de abţineri, proiectul Legii terenurilor agricole. UDMR nu a votat legea. Poate fi atacată de preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 17174 / 17581
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Andreea Lepărdă, medie finală 9,66, una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021: Nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a junior lawyer (Banking&Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a senior lawyer (Banking & Finance)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...