ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lazăr: In 2016, au fost trimise în judecată 63.722 de persoane; numărul achitărilor a scăzut semnificativ

07 Martie 2017   |   Ioana Duta

În plus, din totalul achitaţilor definitiv, doar 30 au fost arestaţi preventiv (cu 25% mai puţin faţă de 2015), iar ponderea achitaţilor definitiv faţă de totalul inculpaţilor trimişi în judecată în 2016 a fost de 1,3%. Restituirile dispuse de instanţe reprezintă doar 0,46% din trimiterile în judecată.

 
 
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marţi că, în anul 2016, procurorii au soluţionat 569.673 de dosare şi au trimis în judecată 63.722 de inculpaţi persoane fizice, cu 8,2% mai mulţi decât în anul 2015, în timp ce numărul inculpaţilor achitaţi definitiv a scăzut semnificativ.

"În cursul anului 2016, au fost trimişi în judecată 63.722 de inculpaţi persoane fizice, cu 8,2% mai mulţi decât în anul 2015. Tendinţa în materie a fost permanent pozitivă. Creşterea înregistrată este de 27% comparativ cu începutul perioadei de referinţă (anul 2009), indicând creşterea eficacităţii sistemului judiciar pentru disciplinarea societăţii", a afirmat Augustin Lazăr cu ocazia prezentării bilanţului activităţii Ministerului Public pe anul trecut.


Procurorul general a arătat că pentru 2016 se înregistrează o scădere de aproximativ 10% a numărului de inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv, explicaţia acestei scăderii constând în echilibrul evaluărilor efectuate de procurori, faptul că măsura arestării preventive are un caracter excepţional şi se ia doar atunci când alte măsuri preventive nu şi-ar putea atinge scopurile.

O dovadă a acestui fapt constă în creşterea proporţională a numărului de dosare în care s-a dispus controlul judiciar, iar această dezvoltare este un exemplu de adaptare a practicii Ministerului Public la jurisprudenţă constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a mai spus Lazăr.

În anul 2016, au fost soluţionate 569.673 cauze, reprezentând 32,1% din totalul cauzelor de soluţionat: 1.776.216. Ponderea rechizitoriilor este de 8,37% din total cauze soluţionate, în creştere faţă de 2015.

"Numărul dosarelor rămase spre soluţionare la sfârşitul perioadei statistice a fost în anul 2016 de 1.117.702, faţă de 1.095.394 în 2015. Acest indicator deosebit de important şi observat în permanenţă de experţii MCV a crescut nesemnificativ, sub 2%. Aceasta este o realizare deosebită, în condiţiile în care în perioada anterioară indicatorul a crescut semnificativ şi continuu. Analizând calitatea urmăririi penale desfăşurate în cursul anului 2016, remarcăm că numărul inculpaţilor achitaţi definitiv în anul 2016 a scăzut semnificativ faţă de anul 2015 şi, mai relevant faţă de anul 2013, înregistrându-se 809 inculpaţi achitaţi definitiv, din care 118 prin dezincriminarea faptei", a adăugat procurorul general.

În plus, din totalul achitaţilor definitiv, doar 30 au fost arestaţi preventiv (cu 25% mai puţin faţă de 2015), iar ponderea achitaţilor definitiv faţă de totalul inculpaţilor trimişi în judecată în 2016 a fost de 1,3%. Restituirile dispuse de instanţe reprezintă doar 0,46% din trimiterile în judecată.

Lazăr a mai arătat că, în materia operativităţii soluţionării cauzelor, este de remarcat că aproximativ jumătate din acestea au fost soluţionate în mai puţin de 6 luni de la sesizare.

În opinia procurorului general, acest indicator trebuie îmbunătăţit prin specializarea procurorilor şi a poliţiştilor.

"Exigenţa procurorilor a determinat scăderea cu aproximativ 5% faţă de anul precedent a ponderii soluţiilor de renunţare la urmărire penală în numărul total de cauze soluţionate, altfel decât prin trimiterea în judecată. Remarcăm o creştere continuă a mediei inculpaţilor persoane fizice trimişi în judecată la 100.000 locuitori în perioada 2007-2016, cu excepţia unei scăderi bruşte în anul 2014", a mai declarat Augustin Lazăr.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10395 / 18085
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...