ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Muscalu: CSM a decis că Ponta, Băsescu si Macovei au incălcat independenta justitiei

11 Decembrie 2014   |   Ioana Duta

"Au fost două rapoarte întocmite de IJ prin care s-a concluzionat că s-a adus atingere independenței justiției și în două rapoarte s-a concluzionat că nu s-a adus atingere independenței justiției. (...) Decizia este aceea a membrilor plenului CSM", a explicat Muscalu.

 
 
Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Muscalu, a confirmat joi că plenul CSM a decis că Victor Ponta, Traian Băsescu și Monica Macovei au încălcat și au afectat independența justiției.

El a precizat că decizia CSM se referă la cele patru rapoarte ale Inspecției Judiciare discutate în ședința de joi, verificările fiind efectuate ca urmare a solicitării Consiliului.

"În toate cele patru situații, prin votul exprimat de membrii CSM, s-a decis că fiecare dintre cei trei a încălcat și a afectat independența justiției. Au fost două rapoarte întocmite de IJ prin care s-a concluzionat că s-a adus atingere independenței justiției și în două rapoarte s-a concluzionat că nu s-a adus atingere independenței justiției. (...) Decizia este aceea a membrilor plenului CSM", a explicat Muscalu.


Inspecția Judiciară a constatat că declarațiile premierul Victor Ponta referitoare la soluția pe care instanța ar trebui să o adopte în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar fiind depășite limitele libertății discursului politic, a declarat marți pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.

De asemenea, IJ a apreciat că declarațiile europarlamentarului Monica Macovei referitoare la exercitarea unor presiuni de către procurorul general și soția acestuia asupra procurorului care instrumentează dosarul Lukoil pentru a ridica măsura asiguratorie a sechestrului luată în această cauză ar fi de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, fiind subminată încrederea publică în imparțialitatea și integritatea magistraților.

Pe de altă parte, IJ a constatat că independența sistemului judiciar nu a fost afectată de declarațiile făcute de premierul Victor Ponta referitor la dosarul Lukoil și nici de cele ale președintelui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft.

În 9 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la apărarea independenței justiției în legătură cu afirmațiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil și ale președintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.

De asemenea, în timpul ședinței, procurorul general, Tiberiu Nițu, a susținut că în presă au apărut informații neadevărate despre faptul că el sau soția lui ar fi influențat ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în dosarul Lukoil.

"Eu nu mă plâng, pentru că nicio declarație a nimănui nu îmi poate afecta independența de magistrat. Acum au părut în ecuație și pentru soția mea lucruri neadevărate. Soția mea nu exercită o funcție de conducere la PCA Ploiești, nu este procuror-șef birou sau secție, așa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmații că eu și soția mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în țara asta? Păi ce afirmație mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?", le-a spus Nițu membrilor CSM.

Sesizarea Inspecției Judiciare de către CSM a venit după ce premierul Victor Ponta declarase că a fost informat cu privire la existența unei anchete în cazul Lukoil și că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită "soluția legală" care să permită plata salariilor angajaților companiei și, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului și sancționarea celor care au încălcat legea.

"Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt niște decizii luate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova și procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajați și de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la CONPET, că nu știe procurorul și, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă și nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuși ca vineri să se poată să se plătească salariile. Și ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea", a spus premierul.

Horațius Dumbravă, membru CSM, a fost cel care a solicitat atunci plenului CSM sesizarea Inspecției Judiciare și cu privire la declarația președintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foști miniștri implicați în dosarul Microsoft.

"Vă mai pot da ca un element care nu înseamnă divulgarea conținutului dosarelor, deși am văzut că declarații din dosar au apărut în spațiul public, nu știu cine a făcut-o, vă pot spune că în ceea ce privește recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate și parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă niciun ban. Dar declarațiile martorilor sunt declarații de martor și ele nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii. Vreau să mai știți un lucru, pentru că am văzut aventura "bittneriană", puternic lansată pe piață și susținută: în opinia mea, este o intoxicare, acest dosar nu pornește de la declarațiile lui Bittner, despre care nu se face nicio referire aici", declara la acea dată Băsescu.

Dumbravă a subliniat că urmărirea penală nu este publică, este confidențială și "nu este permis nimănui, cu atât mai mult (...) președintelui României, Camerei Deputaților sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru", deoarece asemenea declarații pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfășurare iar "folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiției decredibilizează încrederea cetățenilor în justiție".

În octombrie, Alianța Creștin-Liberală a sesizat CSM privind declarațiile premierului Victor Ponta în cazul dosarului de incompatibilitate al președintelui PNL, Klaus Iohannis.

"Am finalizat sesizarea către CSM în ceea ce privește încălcarea de către Victor Ponta, premierul iresponsabil și inconsecvent, a legii, din punctul nostru de vedere, a Constituției, prin exercitarea unor presiuni inacceptabile asupra justiției. ACL crede că Victor Ponta, bulversat de valul de corupție din jurul lui și de faptul că toate semnele arată pierderea iminentă a alegerilor, și-a intensificat declarațiile publice cu privire la justiția din România și declarații publice care să interfereze cu activitatea instanțelor din România. (...) În temeiul articolului 131, alineatul 1 din Constituția României și a articolului 30, alineatul 1 din Legea 317/2014 privind CSM, adresăm această sesizare prin care solicităm să se dispună de către CSM verificări cu privire la afectarea independenței și imparțialității judecătorilor investiți cu soluționarea dosarului aflat pe rolul ÎCCJ", a declarat Gorghiu la acea vreme prim-vicepreședintele ACL Alina Gorghiu.

Ponta afirmase anterior că Iohannis va fi declarat incompatibil de ÎCCJ.

"Rezultatul este știut de toată lumea: domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că, până acum, asta este practica unitară a Înaltei Curți. Deci, în toate cazurile anterioare au spus la fel. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Așa, domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar și ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curții supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum", a spus Ponta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 13325 / 15609
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...