ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

O discuție despre ‘lebede negre’ și ‘antifragilitate’ cu Peter Kurer, expert în risc juridic (VIDEO)

18 Noiembrie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Discuția, axată pe risc juridic, a avut la bază noțiunile de”lebădă neagră” și ”antifragilitate”, introduse de scriitorul Nassim Nicholas Taleb.

 
 
  • BizLawyer TV
Peter Kurer (foto), avocat și manager cu 30 de ani experiență în business, a venit în România la invitația Schoenherr și BizLawyer pentru a-și lansa volumul ”Legal and Compliance Risk – A Strategic Response to a Rising Threat for Global Business”. În cadrul evenimentului, Kurer a discutat cu BizLawyer despre riscuri imprevizibile și cele mai importante tipuri de risc.

Discuția, axată pe risc juridic, a avut la bază noțiunile de”lebădă neagră” și ”antifragilitate”, introduse de scriitorul Nassim Nicholas Taleb. O ”lebădă neagră” este un eveniment cu probabilitate redusă, greu de prevăzut, dar cu impact major. . .

Un exemplu local de lebădă neagră ar putea fi considerat momentul în care Guvernul a redus schema certificatelor verzi în energie regenerabilă, ceea ce a dus la o blocare aproape completă a investițiilor pe acest segment și o suită de probleme pentru producătorii de energie.


Pe de altă parte, ”antifragilitate” este un termen folosit pentru sisteme care devin mai puternice în urma stresului. Taleb împarte sistemele în trei tipuri: fragile, robuste și antifragile. În timp ce un sistem robust rezistă la șocuri, un sistem antifragil crește în urma acestor șocuri, e alimentat de ele. 
 
Bizlawyer: Cum te protejezi împotriva evenimentelor de tip ”lebădă neagră” din legislație?
Peter Kurer: Nu cred că există protecție perfectă împotriva unui eveniment de tip ”lebădă neagră”. Întreaga teorie a lebedelor negre se bazează pe faptul că acestea nu pot fi prevăzute. Evident e o întreagă discuție pe tema întrebării dacă există riscuri care nu pot fi prevăzute.  În aceste cazuri, singurele lucruri pe care poți să le faci sunt să fii paranoic, doar cei paranoici supraviețuiesc în business, și să ai mecanisme foarte bune de management al crizei, pe care să le activezi rapid în caz de nevoie. Acestea sunt cele mai bune protecții împotriva riscurilor neprevăzute.

Există moduri de a face organizația antifragilă?
Chiar dacă nu putem face organizația complet antifragilă, cu siguranță companiile ies mai puternice din crize, și de obicei cei care au fost loviți dur de o criză sunt cei mai puternici în următoarea criză și invers. Dar cu siguranță poți face companiile mai puternice prin implementarea unei strategii corecte, a unui plan de afaceri bun și prin asigurarea protecției împotriva majorității riscurilor juridice. Un alt element important este guvernanța bună, să ai oameni care știu ce fac, așezați pe posturile potrivite și să folosești tehnologia potrivită. De asemenea trebuie să influențezi un comportament corect din partea oamenilor. Toate aceste elemente fac compania mai solidă.

În implementarea mecanismelor de protecție împotriva riscurilor juridice, unde se face de obicei cele mai multe greșeli, la care pas?
Greșelile imporante se fac la nivelul strategiei și al planului de afaceri, unde se pot strecura defecte de bază și se asumă riscuri prea mari. Dar organizația e de asemenea foarte imporantă, să ai o bună guvernanță, corporatistă și a riscului, să ai oameni buni. Multe lucruri pot merge greșit. Tehnologia e foarte importantă. Acolo unde nu ai tehnologia potrivită se pot petrece multe greșeli. (...) Nu în ultimul rând, comportamentul oamenilor e foarte important. Poți avea o organizație foarte mare care să fie pusă în genunchi de un singur individ care face o greșeală. Am văzut astfel de evenimente în multe bănci majore.

Care este riscul juridic care vine cu cele mai mari consecințe pentru o companie? Unde trebuie acordată cea mai mare atenție?

E dificil de spus. Nu am o bilă de cristal. Dacă aș avea o astfel de informație aș reuși să înving lebăda neagră și aș câștiga foarte mulți bani. Dintre toate riscurile care apar în practică, consider că zonele cu cea mai mare aversiune la risc sunt cele care țin de bani, sănătate, mediu etc. Dacă se întâmplă să creezi ceva care dăunează sănătății multor oameni, ai probleme majore. La fel dacă generezi o situație care lasă mulți oameni fără bani, sau care poluează mediului, ai o problemă foarte mare.

Vă rugăm să împărtășiți felul în care vedeți România. Care sunt primele lucruri care vă vin în gând?
România e o piață emergentă foarte dinamică, cu multe oportunități și antreprenori talentați. Ce ar trebui să facă România, la nivel de guvernare, ar fi să ia riscurile juridice foarte în serios. Dacă țara vrea să fie o poveste de succes, e nevoie de un sistem juridic bun și consecvent, după care vor veni investitorii. Al doilea lucru la care ar trebuie să fie atentă România este să nu le mai dea  motive oamenilor foarte talentați să părăsească țara. Sunt prea mulți români foarte talentați care pleacă în alte țări din Europa, iar asta nu face deloc bine țării.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11028 / 15609
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...