ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Petcu (MAP): Nu susţin eliminarea prevederilor OUG 51 privind contravenţiile silvice;aplicarea discreţionară a legii trebuie evitată

24 Februarie 2017   |   Ioana Duta

Totodată, procesul de dezvoltare a sistemului de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL a generat situaţii noi, nereglementate în actuala formă a actului normativ, iar toate aceste propuneri de modificare a prevederilor OUG 51/2016 au fost constatate inclusiv de vechiul Guvern, care a elaborat un proiect de Ordonanţă de corectare, dar nu a finalizat procedura de adoptare

 
 
Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) nu susţine eliminarea prevederilor OUG 51/2016 privind contravenţiile silvice, însă este de acord cu faptul că actul normativ conţine o serie disfuncţionalităţi sau situaţii de aplicare discreţionară a legii ce trebuie evitate, potrivit unui punct de vedere al instituţiei, postat vineri pe propria pagină de Facebook.

'Ministerul Apelor şi Pădurilor nu susţine eliminarea prevederilor OUG 51/2016. Acest act normativ a fost promovat pentru sancţionarea unor importante încălcări ale regimului silvic şi, totodată, pentru transpunerea, în mod complet, a regulamentelor Uniunii Europene în domeniu. Mai mult, în urma adoptării OUG 51/2016, Comisia Europeană a anulat procedura de infringement declanşată împotriva României, tocmai pentru netranspunerea prevederilor din regulamente. Considerăm că prevederile OUG 51/2016 reprezintă, în cea mai mare parte, un instrument esenţial în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure şi este necesar ca aceste prevederi să fie adoptate prin lege', notează Ministerul Apelor şi Pădurilor.


Potrivit sursei citate, după intrarea în vigoare a Ordonanţei 51 s-a constatat că aceasta conţine o serie de disfuncţionalităţi sau situaţii de aplicare discreţionară.

'În cele ce urmează, prezentăm câteva exemple: la majoritatea transporturilor de materiale lemnoase, organele de control sunt nevoite să aplice sancţiune contravenţională, constând în amendă contravenţională şi confiscare de material lemnos, întrucât actul normativ nu prevede posibilitatea luării în calcul a toleranţelor de măsurare. În cazul în care transportul de materiale lemnoase se face cu mijloace de transport feroviare sau navale, termenele de valabilitate ale avizelor de însoţire nu sunt corelate cu durata transportului. Aplicarea ad-literam a prevederii art. 14 alin (1) lit. d 'aplicarea indescifrabilă, ilizibilă sau necorespunzătoare a dispozitivelor speciale de marcat' poate duce la sancţionarea unor muncitori necalificaţi care au sarcina directă de a aplica marca, sau a personalului silvic calificat responsabil pentru lucrarea silvică ce impune aplicarea mărcii. În acest context, este de dorit evitarea situaţiilor de încălcare a drepturilor persoanelor, în condiţiile în care elementul constitutiv al contravenţiei, vinovăţia, nu există', se arată în comunicatul ministerului de resort.

Totodată, procesul de dezvoltare a sistemului de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL a generat situaţii noi, nereglementate în actuala formă a actului normativ, iar toate aceste propuneri de modificare a prevederilor OUG 51/2016 au fost constatate inclusiv de vechiul Guvern, care a elaborat şi promovat un proiect de Ordonanţă de corectare a acestora, fără însă să apuce să finalizeze procedura de adoptare, menţionează sursa citată.

În plus, ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a subliniat faptul că nu este adepta unei relaxări a regimului contravenţiilor. 'Cred foarte tare că aceia care încalcă legea trebuie să plătească pentru asta şi trebuie să-i usture. Sigur, vom corecta ce este de corectat în textul legii, însă o relaxare a regimului contravenţiilor nu este negociabilă', a precizat Petcu.

Ministerul Apelor şi Pădurilor susţine, de asemenea, că 'modul în care această nouă Lege va fi adoptată (includerea în proiectul de lege aflat deja în procedura parlamentară a prevederilor OUG 51, adoptarea OUG 51 cu modificări etc.) reprezintă chestiuni de tehnică legislativă şi sunt strict în atributul Parlamentului'.

'Important este să păstrăm nivelul sancţiunilor şi, în niciun caz, să ne întoarcem la varianta existentă înainte de intrarea în vigoare a OUG 51/2106. În prezent, în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor funcţionează un grup de lucru care va elabora propunerile de modificare şi completare a actului normativ. După elaborare, propunerile autorităţii vor fi transmise Parlamentului', relevă ministerul de resort.

Recent, ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat, în cadrul unei dezbateri privind identificarea priorităţilor, politicilor şi strategiilor pentru sectorul forestier, organizată la sediul ministerului de resort, că legea de aprobare a ordonanţei pentru modificarea actului normativ privind contravenţiile silvice trebuie respinsă şi reluat procesul legislativ pe proiectul de lege din Parlament.

'Nu sunt pentru o relaxare a contravenţiilor pentru cei care încalcă legea şi contribuie la fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Sigur că toate cazurile aberante prezentate vor fi analizate, corectate, dar cei care încalcă legea trebuie să plătească 'să îi usture'. Şi eu sunt acord că trebuie respinsă legea de aprobare a Ordonanţei 51 şi reluat procesul legislativ pe proiectul de lege din Parlament şi corectate toate aceste situaţii, sens în care, de urgenţă, cu colegii mei din minister şi cu dumneavoastră (sectorul forestier - n. r.) vom forma grupuri de lucru ca să cristalizăm toate concluziile amendamentelor necesare pentru modificarea Legii 171/2010', a spus Petcu.

La jumătatea lunii octombrie 2016, WWF-România califica drept abuzivă măsura de sancţionare a unui operator care transportă în mod legal lemn, dar la care se constată, în urma controlului din trafic, că există o diferenţă de 1% între volumul înscris în documente şi cel din autovehicul.

Un studiu publicat în 2016 de PwC arată că industria de profil are o pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde de euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe şi indirecte asupra economiei, şi asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe.

Pe de altă parte, conform Inventarului Forestier Naţional (IFN) realizat în perioada 2008 - 2012, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Naţional, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creşterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) şi Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporţie mai mică din creştere.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producţie totală de peste 2,2 miliarde de euro şi exporturi de 1,88 miliarde de euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN. România este un mare importator de materie primă (buştean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund şi exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanţa import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde de euro, anual.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8210 / 15812
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...