ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

A fost lansată linia verde anticorupţie; pot fi sesizate cazurile de corupţie din sistemul sanitar

09 Decembrie 2016   |   ioana duta

"Sistemul sanitar trebuie curăţat de fraudă şi corupţie şi asta este în beneficiul medicilor şi, bineînţeles, în beneficiul pacienţilor".

 
 
Românii vor putea sesiza cazurile de corupţie din sistemul sanitar printr-o "linie verde anticorupţie", lansată vineri de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

"Un nou pas (în transparentizare - n.r.) vine astăzi, prin lansarea liniei verzi anticorupţie, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, mai precis cu Direcţia Generală Anticorupţie, cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Orice român va putea sesiza telefonic cazuri de corupţie din sistemul sanitar", a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Simpozionul "Prevenirea corupţiei în perioada 2016-2020 - Perspective instituţionale".

Potrivit acestuia, dispeceratul va fi administrat de DGA şi va primi automat sesizările persoanelor nemulţumite trimise prin noul mecanism de măsurare a satisfacţiei pacienţilor prin SMS.


"Capacitatea Ministerului Sănătăţii de a descoperi toate cazurile de corupţie sau de a descoperi cazuri de corupţie în general este încă scăzută, de aceea ne bazăm pe pacienţi şi pe personalul medical să ţină lumina aprinsă. (...) Sistemul sanitar trebuie curăţat de fraudă şi corupţie şi asta este în beneficiul medicilor şi, bineînţeles, în beneficiul pacienţilor", a spus Vlad Voiculescu.

El a arătat că a descoperit un sistem de sănătate ''sufocat de grupuri de interese, o pânză de păianjen care acoperă ţara''.

"Am descoperit un sistem de sănătate sufocat de grupuri de interese, o pânză de păianjen care acoperă ţara. Din loc în loc, pe pânză pândesc păianjeni feudali, fără scrupule, care fac din viaţa pacienţilor şi din sănătatea acestora, pur şi simplu, o afacere. Există însă speranţă. Pânza de păianjen se rupe uşor, atunci când este scuturată. Dacă împingi pânza de păianjen cu degetul, dintr-odată se face lumină şi fiecare păianjen se ascunde în colţul lui. Sigur, există riscuri pentru oricine face asta, pentru că păianjenii sunt câteodată otrăvitori, de cele mai multe ori însă sunt foarte urâţi şi pentru a intimida se bazează pe vulgaritate şi pe ceea ce unii mai mari ai zilei le datorează", a susţinut Voiculescu.

Ministrul a vorbit despre transparentizarea din Sănătate, la toate nivelurile.

"Ca să faci curăţenie trebuie în primul rând să ţii lumina aprinsă. De aceea, noi am aprins lumina în sistemul de sănătate prin transparentizare la toate nivelurile. Doar la DNA sunt 150 de dosare de corupţie în sănătate. Nu ne putem baza însă doar pe procurori să ne rezolve problemele, avem nevoie de lumină, avem nevoie de transparenţă în activitatea zilnică a sistemului sanitar", consideră Voiculescu.

În opinia sa, deciziile luate în ultimele şase luni la Ministerul Sănătăţii sunt "fără precedent".

"Pentru prima dată există o reglementare legislativă unitară cu privire la transparentizare, toate informaţiile sunt agregate pe pagina web transparenta.ms.ro, pagină care este în curs de dezvoltare. Pentru prima dată, contractele de achiziţii publice şi cele care implică utilizarea patrimoniului public încheiate de spitale, de către serviciile judeţene de ambulanţă, de către instituţiile din subordinea Ministerului Sănătăţii, toate vor fi publicate pe Internet. Toate posturile disponibile în spitale se publică pe posturi.gov.ro şi orice funcţie de conducere din spitale se ocupă prin concurs", a explicat Voiculescu.

El a vorbit şi despre medicii plecaţi din ţară şi care speră ca nivelul corupţiei din sistem să scadă.

"Alte mii au plecat deja din ţară şi aşteaptă ca pânza să se rupă şi să se facă mai multă lumină pentru a se putea întoarce. Cred că împreună putem să facem lumină. Cu siguranţă va fi greu, cu siguranţă vor fi piedici, dar cred că atât noi, cât şi instituţiile publice reprezentate aici, reprezentanţi ai societăţii civile şi, nu în ultimul rând, media - cu toţii am demonstrat că avem capacitatea de a face lucruri bune şi asta trebuie făcut nu mai târziu, nu la anul, ci acum", a afirmat ministrul.

Voiculescu a precizat că, de când ocupă funcţia de ministru al Sănătăţii, aproape în fiecare săptămână a semnat trimiterea unui dosar de posibilă corupţie către Parchet, către DNA sau către alte autorităţi competente şi a avertizat că inclusiv OMS a arătat care este impactul direct pe care frauda din sistemul sanitar îl are asupra vieţii oamenilor: pacienţii aşteaptă mai mult să fie trataţi sau nu capătă tratamentul de care au nevoie.

"Un chirurg îi cere pacientului să-şi vândă casa pentru bani de operaţie. Un ministru al Sănătăţii cumpără un sistem informatic de 14 milioane de euro, sistem care nu este folosit niciodată. Un pacient află că pe numele lui se decontează medicamente de zeci de mii de lei pentru diagnostice false de HIV, hepatită şi diabet. Un grup de firme face contracte de 85 de milioane de euro cu statul şi umflă cu 300% preţul pentru reactivi medicali. Un manager de spital primeşte 100.000 de euro în plic, ca să favorizeze o firmă la achiziţia unui echipament. Toate aceste sunt, din păcate, cazuri reale şi cam aşa se scurg, în fiecare zi, din sistemul sanitar, bani care altfel ar putea fi folosiţi pentru îngrijirea pacienţilor, pentru infrastructură, pentru salariile personalului medical", a mai spus Voiculescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7277 / 16669
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Privacy & Data Protection, Technology and Intellectual Property
Wolf Theiss a asistat Glovo în achiziţia de 170 mil. € a 6 companii deţinute de Delivery Hero în Europa Centrală şi de Est. Echipa din București, sub îndrumarea partenerului Ileana Glodeanu, a acționat în calitate de coordonator pentru consultanța multijurisdicțională oferită în toate fazele tranzacției
Un nou standard de guvernanță corporativă intră în vigoare la 17 decembrie 2021 | NNDKP a formalizat un parteneriat cu WhistleB, unul dintre furnizorii importanți de software de gestionare a avertizărilor de integritate
Cum lucrează și ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații DLA Piper Dinu din practica de Concurență, care acoperă 15-20% din activitatea firmei. Echipa locală a participat la efortul rețelei internaționale de a dezvolta Aiscension, un instrument care permite evaluarea expunerii la risc, bazat pe algoritmi de procesare a volumelor mari de informații și dezvoltat pentru a învața în mod continuu, care ajută clienții să detecteze eventuale probleme de concurență în mod preventiv
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Arina – Maria Cătălinoiu, 88 de puncte la examen: Mă îndrept către profesia de avocat, după ce am luat în considerare și carierele de procuror și notar. Am descoperit recent un program de Drept medical care mi-a atras atenția, deoarece implică două domenii care mă interesează și reprezintă o ramură relativ nouă, ce devine din ce în ce mai relevantă
CMS a reprezentat cu succes o companie internațională de petrol și gaze din România într-un litigiu fiscal cu o valoare de mai multe milioane de euro
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for a lawyer (3 years of experience) | Corporate M&A or Employment practice
Avocații de concurență de la RTPR au avut agenda plină în ultimul an: valul de tranzacții asistate au adus volume mari de lucru, iar litigiile din această arie au consemnat o premieră și multe victorii. Valentin Berea, partenerul coordonator al practicii: Punctul forte al echipei constă în expertiza complementară a membrilor săi, dublată de o practică îndelungată
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele luni din 2021. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
LegiTeam: MPR | Partners is looking for real estate and employment associates
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi | Departament Litigii
Victorie a echipei de arbitraj formată din avocații RTPR și Allen & Overy, într-un arbitraj LCIA. Tribunalul Arbitral a acordat toate daunele solicitate de clientul Premier Energy
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...