ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO consideră justificată obligaţia sportivilor de a-şi anunţa locaţia în vederea controalelor antidoping

18 Ianuarie 2018   |   Ioana Duta

Conform regulamentelor Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA/WADA), sportivul trebuie să precizeze pentru fiecare zi a trimestrului următor un loc în care va fi disponibil pentru un control, într-un interval orar de 60 de minute, o procedură considerată foarte grea şi constrângătoare de o anumită parte a lumii sportive.

 
 
Obligaţia sportivilor de înalt nivel de a-şi comunica locaţia la agenţiile antidoping este conformă cu Convenţia europeană a Drepturilor Omului, a apreciat, joi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, apreciind că "motivele de interes general" fac "necesare" controalele inopinate, informează AFP.

"Obligaţiile de localizare a sportivilor nu violează Convenţia", a comunicat CEDO într-o decizie dată publicităţii joi în unanimitatea celor 7 judecători ai camerei.

Curtea a fost solicitată să se pronunţe în urma unei petiţii introduse în 2011 contra Franţei de către sindicatul francez al jucătorilor de fotbal, baschet, handbal şi rugby, precum şi de 100 de sportivi individuali, apoi în 2013 de către celebra ciclistă Jeannie Longo, în vârstă de 59 de ani.


Anumiţi sportivi, cei din "grupul ţintă", ales din elită de către Federaţiile internaţionale sau agenţiile naţionale antidoping, au denunţat obligativitatea de a-şi comunica locaţia zilnică în avans pentru a permite controale antidoping inopinate.

Conform regulamentelor Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA/WADA), sportivul trebuie să precizeze pentru fiecare zi a trimestrului următor un loc în care va fi disponibil pentru un control, într-un interval orar de 60 de minute, o procedură considerată foarte grea şi constrângătoare de o anumită parte a lumii sportive.

Petiţionarii consideră că aceste măsuri aduc atingere dreptului la respect pentru viaţa privată şi de familie, precum şi dreptul de a circula liber.

"Ţinând cont de impactul pe care obligaţiile de localizare le au au asupra vieţii private, Curtea consideră totuşi că motivele de interes general care fac aceste controale necesare sunt de o importanţă particulară şi justifică restricţiile aduse drepturilor fundamentale ale Convenţiei", a subliniat Curtea.

Magistraţii europeni consideră că "reducerea sau suprimarea acestor obligaţii ar conduce la creşterea pericolelor de dopaj pentru sănătatea sportivilor şi cea a întregii comunităţi sportive".

Decizia CEDO nu este însă definitivă, părţile având la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă vor trimiterea acestui caz în faţa Marii Camere, instanţa supremă a Curţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6292 / 17626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...