ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dreptul de a fi uitat şi de a fi şters, în dezbatere la nivel european

02 Aprilie 2013   |   Andra-Roxana Ilie, Senior Associate, STOICA&Asociaţii

Potrivit Comisiei Europene, reglementarea dreptului de a fi uitat va ajuta oamenii să gestioneze mai bine riscurile privind protecţia datelor online: aceştia vor putea să şteargă datele care îi privesc, în cazul în care nu există motive întemeiate pentru păstrarea lor. în prezent, cadrul legal al UE nu conţine un drept general şi explicit de a fi uitat, însă problema a fost ridicată recent în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care urmează să se pronunţe.

 
 
Anul 2013 aduce în prim plan aspecte referitoare la protecţia datelor cu caracter personal, în contextul dezbaterilor pe marginea proiectului de Regulament european privind protecţiei datelor personale, publicat exact acum un an de Comisia Europeană, care va înlocui Directiva existentă cu privire la protecţia datelor ce datează din 1995. .

Proiectul de Regulament a fost publicat de Comisia Europeană în luna ianuarie 2012 şi are în vedere modificări importante sub mai multe aspecte, precum sunt cele legate de dreptul la portabilitatea datelor ori de aplicarea normelor UE în cazul în care datele cu caracter personal sunt tratate în străinătate de către societăţi care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa UE şi care oferă serviciile lor cetăţenilor UE. De asemenea, în locul obligaţiei actuale a tuturor societăţilor de a notifica orice activitate legată de protecţia datelor către autoritatea responsabilă în acest domeniu – o cerinţă care a condus la formalităţi administrative inutile şi al cărei cost pentru întreprinderi se ridică la 130 de milioane EUR pe an, propunerea de Regulament prevede o responsabilitate sporită pentru cei care prelucrează date cu caracter personal.


Printre aceste noutăţi, una dintre problemele cele mai discutate de la publicarea propunerii de Regulament, care implică toţi operatorii de date cu caracter personal, este legată de dreptul de a fi uitat şi de a fi şters. În acest context, trebuie precizat că, în prezent, cadrul legal al UE nu conţine un drept general şi explicit de a fi uitat, însă problema a fost ridicată recent în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care urmează să se pronunţe.

Potrivit Comisiei Europene, reglementarea dreptului de a fi uitat va ajuta oamenii să gestioneze mai bine riscurile privind protecţia datelor online: aceştia vor putea să şteargă datele care îi privesc, în cazul în care nu există motive întemeiate pentru păstrarea lor.

În conformitate cu propunerea de Regulament, persoana vizată are dreptul de a obţine din partea operatorului ştergerea datelor cu caracter personal care o privesc şi încetarea difuzării acestor date, în special în ceea ce priveşte datele cu caracter personal care sunt puse la dispoziţie de către persoana vizată atunci când era minor, în cazul în care se aplică unul dintre următoarele motive:  datele nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate; persoana vizată îşi retrage consimţământul pe baza căruia are loc prelucrarea sau în cazul în care perioada de stocare a datelor a expirat şi nu există niciun alt temei legal pentru prelucrarea datelor; persoana vizată se opune prelucrării datelor cu caracter personal în anumite situaţii prevăzute de Regulament; prelucrarea datelor nu este conformă cu Regulamentul din alte motive.

Într-o asemenea situaţie, dacă operatorul de date cu caracter personal a făcut publice datele, acesta trebuie să ia toate măsurile rezonabile, inclusiv măsuri tehnice, în ceea ce priveşte datele de a căror publicare este responsabil, pentru a informa terţii care prelucrează astfel de date că persoana vizată le solicită să şteargă toate linkurile către datele cu caracter personal şi orice copie sau reproducere a acestora. În cazul în care operatorul a autorizat un terţ să publice date cu caracter personal, se consideră că operatorul este responsabil de publicarea datelor respective.

Operatorul efectuează ştergerea fără întârziere, cu excepţia cazului în care păstrarea datelor cu caracter personal este necesară pentru anumite scopuri prevăzute de Regulament, printre care se numără şi exercitarea dreptului la liberă exprimare. De asemenea, în loc să le şteargă, operatorul poate limita prelucrarea datelor cu caracter personal în cazul în care persoana vizată contestă exactitatea acestor date, pentru o perioadă care să îi permită operatorului să verifice exactitatea datelor; operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal pentru a-şi îndeplini atribuţiile, dar acestea trebuie să fie păstrate ca dovadă; prelucrarea acestora este ilegală, iar persoana vizată se opune ştergerii datelor, solicitând, în schimb, restricţionarea utilizării lor; persoana vizată solicită transferul datelor cu caracter personal în alt sistem de prelucrare automată a datelor. În cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal este limitată, operatorul trebuie să informeze în acest sens persoana vizată înainte de ridicarea restricţiilor de prelucrare.

Propunerea de Regulament prevede de asemenea că operatorii pun în aplicare mecanisme pentru a asigura respectarea termenelor stabilite pentru ştergerea datelor cu caracter personal şi/sau pentru o revizuire periodică a necesităţii de stocare a datelor.

Ca o garanţie a respectării acestui drept, în cazul în care se efectuează ştergerea, operatorul nu prelucrează în niciun alt fel datele personale.

Desigur, punerea în aplicare a dreptului de a fi uitat şi de a fi şters ridică numeroase probleme tehnice. Dacă Regulamentul se va adopta în forma existentă la acest moment, orice persoană ale cărei date sunt prelucrate va putea solicita operatorului ştergerea acestor date, atât cu privire la sursa originară, cât şi cu privire la sursele ulterioare, pentru ştergerea informaţiilor din această din urmă categorie operatorul având o obligaţie de diligenţă.

Din cauza acestor probleme tehnice, în luna noiembrie 2012, ENISA (Europe’s Network and Information Security Agency) a publicat un raport în care apreciază că este „virtual imposibil” ca dreptul de a fi uitat şi de a fi şters să fie implementat în ceea ce priveşte Internetul. O posibilă soluţie găsită de ENISA presupune ca motoarele de căutare să filtreze rezultatele astfel încât datele personale care trebuie „uitate” să nu apară în căutările utilizatorilor. O asemenea soluţie ar implica mai puţin operatorii, generând totodată riscuri reduse pentru acestea.

Totodată, unele propuneri de modificare a proiectului de Regulament în cadrul dezbaterilor la nivelul Parlamentului European, datând din luna martie 2013, susţin eliminarea noţiunii de „drept de a fi uitat” şi menţinerea doar a precizării referitoare la „dreptul de a fi şters”, întrucât aceasta ar corespunde mai bine conţinutului dreptului.

Oricare ar fi denumirea sub care acest drept se va menţine în Regulament, potrivit versiunii actuale a proiectului, în cazul nerespectării obligaţiilor privind dreptul de a fi uitat şi de a fi şters, operatorul este expus la sancţiunile care pot merge până la 500 000 euro sau, în cazul unei întreprinderi, de până la 1 % din cifra sa de afaceri anuală mondială. În fine, trebuie menţionat că, potrivit unuia dintre amendamentele din cadrul dezbaterilor parlamentare din luna martie 2013, acest procent ar putea ajunge la 3% din cifra de afaceri.


Andra-Roxana Ilie (foto) s-a alăturat echipei STOICA & Asociaţii în anul 2006, de când a început efectuarea unor stagii de practică. A participat la asistarea clienţilor în proiecte de consultanţă privind probleme de drept bancar şi financiar, în sectoarele energetic şi telecomunicaţii, activităţi de factoring, contracte comerciale şi în proiecte imobiliare.
Este asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti la disciplinele Drept penal.Partea specială şi Criminologie şi lector la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor la disciplina Drept penal. În cadrul studiilor doctorale, a efectuat un stagiu de pregătire de 4 luni în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Montpellier I. Este doctor în drept cu o teză privind răspunderea penală a persoanei juridice, susţinută la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în 2011. A publicat mai multe articole de specialitate in România şi în străinătate, precum şi o carte cu titlul „Angajarea răspunderii penale a persoanei juridice”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 14093 / 16891
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
  Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
  Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
  Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
  Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
  Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
  Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...