ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Drepturi civile pentru roboții umanoizi?

29 Iunie 2018   |   Veronica Dobozi, Partner & Tudor Colţan, Associate - STOICA & Asociații

Acordarea unor drepturi civile roboților umanoizi, chiar dacă vor fi mult reduse într-o etapă incipientă, ar constitui o eroare majoră de gândire a oricărui legiuitor. Va fi doar o etapă spre eliminarea oamenilor, doar că una legală.

Veronica Dobozi, Partner & Tudor Colţan, Associate - STOICA & Asociaţii

 
 
Motto: "Success in creating effective AI, could be the biggest event in the history of our civilization. Or the worst. We just don't know. So we cannot know if we will be infinitely helped by AI, or ignored by it and side-lined, or conceivably destroyed by it.
Stephen Hawking

Robotul umanoid Sophia, primul robot care a dobândit cetățenie (Arabia Saudită a hotărât în acest sens, în octombrie 2017) a venit în România, cu ocazia conferinței Brand Minds, organizată la 11 mai 2018, la Sala Palatului. Creatorii săi au invocat o speranță (legitimă?) că și alte țări i-ar putea acorda Sophiei drepturi, deoarece, deocamdată, ea este considerată un lucru, iar nu o persoană, și trebuie dezmembrată și introdusă în bagaje, pentru a putea călători cu avionul, de exemplu.


Pentru a putea răspunde la întrebarea: „Este cazul să le acordăm drepturi civile roboților umanoizi?”, trebuie să pornim mai întâi de la răspunsul dat la întrebarea: „Este un robot umanoid un lucru sau o ființă?

În opinia noastră, răspunsul la această întrebare nu poate fi decât unul: un robot humanoid este un lucru creat de om, indiferent de gradul de autonomie la care ar putea să ajungă sau de conexiunile între datele pe care le deține sau de îmbunătățirile pe care va fi capabil să și le facă singur. Acesta este singurul răspuns care asigură salvgardarea speciei umane față de propria greșeală de a crea forme de inteligență ce îi sunt superioare.

Poate că specia umană  nu merită neapărat să fie salvată de ea însăși, dar deocamdată poate că mai merită o șansă.

Dar să analizăm cu obiectivitate cealaltă posibilitate. Să răspundem la întrebarea: „Este un robot humanoid un lucru sau ființă?”, cu o altă întrebare:  „Este un robot o persoană?”. Ce este o persoană? Este o entitate juridică care deține drepturi și împotriva căreia pot fi invocate obligații. O definiție care a permis civilizației umane să utilizeze o ficțiune juridică, dar o ficțiune esențială pentru dezvoltarea economiei mondiale.

În același fel, pretutindeni acceptată în orice societate civilizată, există o entitate separată de persoanele fizice care o înființează, conduc, etc., şi aceasta este numită „persoană juridică”, cu drepturi și obligații. Doar că, în final, nicio persoană juridică nu poate exista independent de persoanele fizice care să pretindă că ea există și să accepte că aceasta are drepturi și obligații. O noțiune asemănătoare, din punct de vedere legal persoanei juridice, ar rezolva problema? Nu prea. Pentru că nimic nu îi împiedică pe roboți să încalce regulile. A, da! Propriul soft. Oare? Dacă, la un moment dat, vor putea să îşi facă „update” până acolo încât nu vor mai avea nevoie de softul creatorului?

Apoi, angajatorii vor descoperi că roboții umanoizi pot munci multe ore pe zi fără să se plângă, fără plată, fără sindicate și fără alte „mofturi” umane. Că nu au nevoie de măsuri de siguranța și de protecția muncii. Sau de pensii. Oamenii obișnuiți vor descoperi că roboții umanoizi sunt mai buni decât menajerele (în plus, nu fură). Sau chiar decât soțiile/soții (da, există și roboți sexuali, și nu e nevoie să mai arunci banii pe un divorț costisitor). Dar ei? Ce vor face roboții umanoizi? 

Este de presupus că roboții umanoizi, de îndată ce vor realiza că au aptitudini și abilități de 1000 de ori mai dezvoltate ca ființele umane, vor face un pas logic și necesar pentru orice inteligență: vor elimina concurența. V-ați prins? Noi, oamenii nu am avut până acum concurență, de aceea am ajuns - din păcate - să distrugem planeta și apoi, de plictiseală, să inventăm specii noi, prin genetică sau robotică.

Acum avem. Sophie este doar începutul. Este utopic să credem că cercetătorii nu vor mai perfecționa roboții umanoizi. Aplicațiile sunt atât de promițătoare încât calul troian va ajunge în cetate. Dar acordarea unor drepturi civile roboților umanoizi, chiar dacă vor fi mult reduse într-o etapă incipientă, ar constitui o eroare majoră de gândire a oricărui legiuitor. Va fi doar o etapă spre eliminarea oamenilor, doar că una legală.

Demersul a 118 cercetători și inventatori din 26 de țări, care, în august 2017, au trimis o scrisoare deschisă Organizației Națiunilor Unite, pentru urgentarea unui tratat internațional vizând interzicerea roboților ucigași, ne demonstrează că argumentele de mai sus nu (mai) sunt potrivite doar pentru un film SF.


1.  https://www.cnbc.com/2017/11/06/stephen-hawking-ai-could-be-worst-event-in-civilization.html

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4400 / 16891
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...