ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fiscul începe vânătoarea de fantome

05 Iunie 2011   |   Monica Cercelescu pentru Săptămâna Financiară

Un nou ordin al Ministerului Finanţelor instituie verificări drastice pentru cei care vor să-şi înregistreze firmele în scopuri de TVA

Sursa: Financiarul

 
 
Ordinul MFP nr 1984/2011 stabileşte o serie de criterii pe baza cărora să fie condiţionată înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile. Pe baza acestora, organul fiscal va stabili dacă persoana impozabilă justifică intenţia şi are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA.

Principalele criterii se referă la existenţa sediilor şi modalitatea de deţinere, dar şi la comportamentul anterior al administratorilor sau asociaţilor societăţii.Introducerea acestei măsuri vizează restrângerea accesului celor care prezintă risc crescut de fraudă, însă aplicarea ei va conduce la creşterea birocraţiei şi la îngreunarea procesului de înregistrare în scopuri de TVA.


Orice persoană impozabilă care realizează sau intenţionează să realizeze activităţi economice care implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA. Prin noul ordin al MFP, aceste persoane trebuie să depună la organele fiscale competente o anexă la declaraţia de menţiuni, care serveşte la evaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanelor respective de a desfăşura activităţi economice. Este vorba doar de activităţile ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.

În acest scop, organul fiscal va evalua cele 6 criterii, defalcate pe 25 de situaţii specifice.

Noi controale documentare şi la faţa locului
Iniţial, organul fiscal competent va realiza, în termen de 3 zile de la data depunerii declaraţiei, controlul documentar privind sediul şi bonitatea administratorilor şi a societăţii, la sediul administraţiei fiscale, pe baza documentelor prezentate de persoana impozabilă ori pe baza evidenţelor proprii ale organului fiscal.
Criteriile se referă la administratori, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, precum şi la asociaţii care deţin minimum 15% din capitalul social al societăţii comerciale şi la administratori în cazul celorlalte societăţi comerciale.
 
Dacă, în urma verificării efectuate, rezultă că persoana impozabilă nu desfăşoară activităţi economice la sediul social/domiciliul fiscal sau la sediile secundare, cu modificările şi completările ulterioare, persoana impozabilă nu va fi înregistrată în scopuri de TVA, fără a se mai efectua verificarea celorlalte criterii. Pentru cei care trec de acest criteriu, pasul următor este verificarea cazierului fiscal. În situaţia în care, ca urmare a controlului documentar privind aceste două criterii, organele fiscale competente stabilesc că persoana impozabilă nu poate fi înregistrată în scopuri de TVA, vor comunica solicitantului decizia privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA, precum şi motivaţia care stă la baza respingerii.

După efectuarea controlului documentar, persoanele impozabile ale căror solicitări de înregistrare în scopuri de TVA nu au fost respinse vor solicita în scris organului fiscal competent cu efectuarea controlului faptic, în maximum 24 de ore de la data finalizării controlului documentar, să verifice existenţa faptică a spaţiului aferent sediului social şi, după caz, a sediilor secundare declarate, care să corespundă obiectului de activitate pe care persoana impozabilă intenţionează să o desfăşoare/o desfăşoară. În acest scop, în termen de 4 zile lucrătoare de la primirea solicitării, organul efectuează o cercetare la faţa locului.
în situaţia în care s-a stabilit că persoana impozabilă a îndeplinit inclusiv criteriile de la verificarea faptică a sediului, se trece la verificarea celor 25 de situaţii specifice în care s-ar putea afla firma în ceea ce priveşte modalitatea de deţinere a sediului, durata contractului etc., precum şi antecedentele sau cetăţenia asociaţilor.
  
Cine are şanse să treacă de 45 de puncte
În ceea ce priveşte spaţiul, cel mai mare punctaj (10 puncte) se acordă dacă spaţiul cu destinaţie de sediu social este în proprietatea persoanei impozabile sau este utilizat în cadrul unui contract de leasing financiar, indiferent dacă există spaţii cu destinaţie de sedii secundare declarate, se acordă 10 puncte. Cel mai mic punctaj  (0 puncte) se acordă dacă sediul social este stabilit temporar la sediul profesional al avocatului. Aceasta ar constitui o mare problemă întrucât foarte multe firme se înregistrează la sediul avocatului, cel puţin la început. De asemenea, şi pentru comodatul pe o perioadă mai mică de un an se acordă doar 1 punct.

La stabilirea bonităţii administratorilor sau a asociaţilor se au în vedere subcriterii precum numărul societăţilor lichidate, pentru care s-a declanşat insolvenţa sau se află în inactivitate temporară. De exemplu, dacă niciunul dintre administratori şi/sau asociaţi nu a deţinut calitatea de administrator sau asociat la societăţi care au fost lichidate, se acordă 10 puncte. în schimb, dacă a lichidat mai mult de 10 societăţi, se acordă 0 puncte.

În ceea ce priveşte cazierul fiscal al asociaţilor sau al administratorilor, dacă aceştia nu au înscrise în cazierul fiscal fapte de natura contravenţiilor, se acordă 10 puncte.

Iar dacă cel puţin unul dintre aceştia sau cel puţin una dintre societăţile la care aceştia au mai deţinut calitatea de asociat şi/sau administrator are înscrise în cazierul fiscal fapte de natura contravenţiilor prevăzute la lit. B din anexa la Normele metodologice pentru aplicarea OG nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal se acordă 0 puncte.

Cetăţenia şi perioada vizei de şedere constituie alte subcriterii de evaluare. Dacă toţi administratorii sau, după caz, reprezentanţii legali ai acestora sunt cetăţeni UE, se acordă 10 puncte. în schimb, dacă aceştia sunt cetăţeni non-UE şi nu deţin viză de lungă şedere în România se acordă 0 puncte.
  
(Detalii în Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 1.984 din 11 mai 2011 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA publicat în Monitorul Oficial nr. 361 din 24 mai 2011)


Asanarea mediului de afaceri vs creşterea birocraţiei


Alex Tabacu, Tax Partner
VOICU & FILIPESCU TAX ADVISERS
Tax and Accounting Consultants

În mod evident, fiind o nouă obligaţie declarativă, acest lucru va conduce la creşterea birocraţiei şi la îngreunarea procesului de înregistrare în scopuri de TVA. Dacă se ţine cont de documentaţia care trebuie să însoţească Anexa la declaraţia de menţiuni (certificat constatator Registrul Comerţului, copii de pe documentele din care rezultă dovada deţinerii legale a spaţiului, copii de pe documentele de identificcare ale administratorilor) precum şi de faptul că procedura are două etape: etapa verificării documentare şi respectiv etapa verificării faptice este lesne de constatat faptul că procesul de înregistrare este unul complex şi va fi dificil de implementat în practică într-o manieră eficientă.

Privind dintr-o altă perspectivă, şi anume aceea a “asanării” mediului de afaceri şi reducerii evaziunii fiscale, ordinul poate avea şi o parte bună. în mod cert, stricteţea procedurii va constitui o barieră suplimentară în procesul înregistrării în scopuri de TVA a unor companii “fantomă”.
Ponderea aspectelor pozitive faţă de cele negative va fi confirmată de practica următoarelor luni. Elemente esenţiale în acest sens vor fi modul în care noul ordin va fi implementat în practică, înţelegerea şi flexibilitatea personalului implicat în acest proces şi respectarea termenelor. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15208 / 16891
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...