ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele CNSC, Bogdan Lorand: Stabilitatea legislativă, factor principal pentru achiziţii publice sustenabile

28 Octombrie 2013   |   Ioana Duta

În opinia sa, cea mai mare problemă este etapa derulării contractelor, care impune o monitorizare mult mai riguroasă a modului în care acesta este implementat şi implicit respectat, dar şi reducerea numărului de autorităţi contractante care organizează licitaţia şi formarea profesională continuă pentru aplicarea în mod unitar a legislaţiei între diferitele autorităţi.

 
 
Stabilitatea legislativă şi o mai bună transparenţă în procedura de atribuire sunt principalii factori care pot conduce la achiziţii publice durabile, a declarat luni preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Bogdan Lorand, la o dezbatere pe această temă.

"Avem prea multe modificări legislative, e nevoie de o stabilitate legislativă pentru ca toţi actorii din sistem să poată să aplice. A doua problemă o constituie transparenţa în procedura de atribuire. Nu trebuie să ai niciun fel de restricţie în ceea ce priveşte achiziţia publică, nu poate să existe secretomanie", a precizat preşedintele CNSC.

În opinia sa, cea mai mare problemă este etapa derulării contractelor, care impune o monitorizare mult mai riguroasă a modului în care acesta este implementat şi implicit respectat, dar şi reducerea numărului de autorităţi contractante care organizează licitaţia şi formarea profesională continuă pentru aplicarea în mod unitar a legislaţiei între diferitele autorităţi.


Dominic Dumitru, director general al Unităţii Centrale pentru Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), a susţinut că încă se pune un accent foarte mare pe formalism şi a spus că autorităţile contractante ar trebuie să planifice corect un proces de achiziţie publică.

"Să poţi să ai achiziţie de succes trebuie să ai o necesitate corect descrisă, în timp ce în realitate avem o descriere insuficientă, neobiectivă, a necesităţilor şi un caiet de sarcini care nu este îndreptat spre succes. Ca să avem cea mai avantajoasă ofertă din punct de vede economic trebuie să avem factori de evaluare şi un caiet de sarcini pretabil. Ca un prim pas, autorităţile contractante ar trebuie să planifice corect un proces de achiziţie publică şi să poţi după aceea să îl controlezi. Mai avem nevoie de o profesionalizare a sistemului. Abia atunci vom putea progresa", a arătat Dumitru.

În opinia lui Dan Vlădescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), România ar trebui să aibă o strategie naţională în zona achiziţiilor publice, concomitent cu reformarea întregului cadru instituţional în domeniu. 'Cred că tot cadrul instituţional trebuie reformat. Cred că ar trebui să avem o separaţie a puterilor în stat pe acest domeniu. Cred că unele dintre atribuţii sunt prost aşezate de legiuitor şi cred că una dintre principalele probleme este aceea a controlului, o instituţie care aparţine puterii executive. Guvernul nu trebuie să-şi controleze propriile autorităţi contractante. Dacă vrem să facem un pas înainte, noi trebuie să clădim un alt sistem instituţional. Controlul nu trebui să fie efectuat de ANRMAP, trebuie să respectăm nişte principii, asumarea răspunderii. Nouă ne place să transferăm autoritatea şi nu mai ştie nimeni cine răspunde pentru o procedură de achiziţie publică', a subliniat Vlădescu.

El a adăugat că sistemul achiziţiilor publice din România ar trebui să-l copieze pe cel din Austria sau din Olanda, unde sunt implicate mai puţine autorităţi contractante. Vlădescu este de părere că se impune o profesionalizare a autorităţilor de evaluare a necesităţilor şi a celor care se ocupă de urmărirea procesului de implementare.

"Instituţiile implicate pe zona de achiziţii publice sunt foarte multe, competenţele se suprapun, iar anumite proceduri importante nu sunt verificate de nimeni. E nevoie de o reformă radicală pe zona de achiziţii publice", a afirmat fostul preşedinte al ANRMAP.

Huub von Frijtgag Drabbe, consilier pe probleme economice al Ambasadei Olandei la Bucureşti, a subliniat necesitatea ca sistemul de achiziţii publice românesc să fie o prioritate naţională la nivel central, dar şi local, importanţa standardizării achiziţiilor durabile şi asumării responsabilităţii. 'Să informezi despre măsurile pe care le întreprinzi, să fii sub observaţia Parlamentului, a ONG-urilor, pentru că trebuie să comunicăm foarte bine. Este un proces continuu şi cred că este bine să lucrăm în achiziţii durabile la nivel internaţional - creşterea capacităţilor între ţări, bilaterale şi multilaterale', a spus vorbitorul.

La nivel european se dezbate Directiva 2004/18/CE privind achiziţiile publice punându-se accent pe simplificarea şi debirocratizarea procesului, astfel încât să se evite prelungirea nejustificată a unor achiziţii iniţiate de către autorităţile contractante. Durabilitatea şi eficienţa achiziţiilor publice reprezintă un punct central al dezbaterilor europene privind achiziţiile publice aşa încât şi în România autorităţile competente să aibă în vedere implementarea unor astfel de principii.

Institutul pentru Politici Publice Bucureşti a organizat luni o dezbatere cu tema 'Achiziţii publice sustenabile pentru eficientizarea investiţiilor în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 13376 / 16821
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...