ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul Comisiei speciale pentru Roşia Montană, trimis Parchetului General

19 Noiembrie 2013   |   Ioana Duta

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a anunţat că toţi cei implicaţi şi care şi-au dat semnăturile în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, pentru că raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General.

 
 
Raportul Comisiei speciale pentru Roşia Montană, care propune respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auroargentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, a fost trimis Parchetului General, a anunţat marţi în plenul Senatului liderul grupului social-democrat, Ilie Sârbu.

Anunţul acestuia a venit după o serie de dezvăluiri făcute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membră a Comisiei speciale, care a afirmat că 'românii trebuie să afle' că momentul în care s-a acordat licenţa de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a făcut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioadă.


"S-a afirmat de la tribuna principală a Senatului că rostul acestei comisii nu s-a justificat, pentru că cu toţii ştiam totul şi că guvernul vine acum să ne spună ceea ce nu ştiam, pentru că totul era... ştiut, nu-i aşa? Că trebuie condiţii de mediu, că doar trebuie să prevedem patrimoniul, că ne trebuie nişte locuri de muncă şi că în general trebuie să fim atenţi cum negociem. Eu m-am ridicat să spun că nu ştiam ceea ce s-a aflat în cadrul audierii de la această comisie şi nici dvs vă asigur că nu aveaţi cum să ştiţi, şi nici reprezentanţii presei, deoarece licenţa de exploatare este secretă iar noi am primit certificat ORNISS şi am semnat la comisie pentru a afla adevărul despre această licenţă şi tot noi, prin vocea d-lui preşedinte Darius Vâlcov, am cerut desecretizarea acestei licenţe de exploatare acordată în '98. Şi am spus că românii trebuie să afle ceea ce se spune astăzi de la această tribună că nu trebuie să se cunoască, şi anume că în momentul în care s-a acordat licenţa de exploatare, în 1998, nu în 2013, sau în 2012, guvernul de atunci, printr-un domn ministru, şi prin preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, au considerat ca statul român trebuie să primească de la investitorul canadian următoarele 'beneficii': zero locuri de muncă, zero investiţie în poluarea istorică şi în accidente ecologice, zero în prezervarea patrimoniului cultural (...), nicio penalitate în cazul nerespectării unor minime condiţii stabilite în AGA şi în Consiliul de Administraţie", a afirmat senatorul PSD.

Tot în 1998, a adăugat Gabriela Firea, tot printr-o semnătură a lui Radu Berceanu, s-a transferat licenţa cu titlu gratuit de la acţionarul minoritar român la acţionarul majoritar străin şi, totodată, participaţia statului, acţiunile, au fost diluate de la 33% la 19%.

"Probabil că exista vreun interes ca nimeni să nu afle lucruri pe care noi, cei 19 - PSD, PNL, UDMR, PC, PP-DD, UNPR - care am participat zi de zi, timp de două luni, la audierile din această comisie. (...) În acest moment este nevoie de o lege-cadru generală pentru toate exploatările auroargentifere de interes strategic. Dacă va exista această lege, niciun guvern cu niciun ministru, pe care îl cheamă Radu sau altfel, nu-şi va mai putea permite să transfere aurul sau alte valori, alte resurse ale ţării cu titlu gratuit unui investitor, indiferent cum se cheamă el", a completat senatorul PSD.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a anunţat că toţi cei implicaţi şi care şi-au dat semnăturile în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, pentru că raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General.

"Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General. (...) Măcar pentru aceste fapte care s-au desfăşurat în derularea proiectului Roşia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în 'stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm. Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze", a afirmat liderul social-democrat.

Potrivit acestuia, există o aglomeraţie mare de sesizări la Parchet, dar această instanţă nu-şi va permite să se joace atât timp cât are în faţă un document atât de important.

"Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la persoane, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important, de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace. (...) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite", a adăugat Ilie Sârbu.

El a îndemnat Guvernul să aibă curaj şi a arătat că 'nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanţe 'cad' în Parlament, pentru ca asta înseamnă că Parlamentul îşi face datoria, iar cenzura ultimă - a Parlamentului - funcţionează.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16557 / 20839
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Firma independentă de avocatură MPR Partners deschide primul birou în Marea Britanie | Alina Popescu, coordonatoarea biroului londonez: Identificăm o multitudine de oportunități în Londra și sperăm să începem să angajăm pe plan local cât de curând. Gelu Maravela, partener co-fondator: Realizăm importața majoră a inovației, a proiectelor transfrontaliere, a prezenței locale și a accesibilității
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
Țuca Zbârcea & Asociații a asistat BRF în vânzarea Banvit Foods Romania către grupul de companii Aaylex | Partenerul Silvana Ivan a coordonat echipa. Rafael Pellegrini Ribeiro (BRF): Silvana a preluat sarcina de a ne reprezenta pe plan local și a contribuit decisiv la finalizarea acestei tranzacții
A doua rundă de promovări la Schoenherr. Alți trei avocați fac un pas înainte
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...