ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Amenzi pentru cererile depuse abuziv pe rolul instanțelor

11 Noiembrie 2011   |   Madalina Prundea pentru infocsm.ro

O altă măsură asumată de Secţia pentru judecători a CSM în data de 4 octombrie a fost să solicite Ministerului Justiţiei să modifice Ecris IV, în aşa fel încât acelaşi petent să nu poată introduce mai multe cereri identice în cadrul aceleiaşi instanţe.

 
 
Introducerea unor cereri identice repetate pe rolul instanţelor ar putea fi sancţionată cu amendă judiciară cuprinsă între 50 şi 700 de lei, în cazul celor din materia civilă, şi cu sume cuprinse între 500 şi 5000 de lei, în materie penală.

Aceasta este una dintre măsurile avute în vedere de Consiliul Superior al Magistraturii pentru eliminarea abuzurilor petenţilor care depun mai multe cereri identice, la aceeaşi instanţă, pentru a eluda repartizarea aleatorie şi care, pe de altă parte, încarcă excesiv rolul instanţelor.

Şerban: „Nu dorim în niciun caz să îngrădim liberul acces la justiţie, ci să eliminam practicile abuzive”


Concret, aceasta este decizia Comisiei 1 a Consiliului Superior al Magistraturii – Independenţa justiţiei şi cooperarea interinstituţională, luată după însuşirea punctului de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios şi transmisă plenului în urma şedinţei de ieri, 9 noiembrie.

„Având în vedere amploarea acestui fenomen, aşa cum a fost relevat de raportul Inspecţiei judiciare, Comisia1 atransmis plenului o serie de propuneri pentru a împiedica încărcarea abuzivă a rolului instanţelor. Subliniez că nu dorim în niciun caz să îngrădim liberul acces la justiţie, ci să eliminam practicile abuzive, de rea-credinţă, care pot încălca drepturile şi libertăţile celorlalţi şi care nu fac decât sa îngreuneze înfăptuirea actului de justiţie”, a explicat Alexandru Şerban, coordonatorul Comisiei 1.

Astfel, Comisia propune completarea Codului de procedură civilă, cu „introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri vădit netemeinice sau a unor cereri identice”, care se sancţionează cu amendă judiciară de la 50 de lei la 700 de lei, şi Codul de procedură penală, cu „abuzul de drept constând în exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale şi procedurale de către părţi, reprezentanţii legali ai acestora ori consilieri juridici, inclusiv introducerea unor cereri identice”, care se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 de lei la 5000 de lei.

Evoluţia verificărilor

Membrii Comisiei au ajuns la această hotărâre după ce au fost sesizaţi de Secţia de judecători, în 4 octombrie, pentru a analiza propunerile Inspecţiei Judiciare privind necesitatea completării codurilor de procedură civilă şi penală, în urma realizării unui raport, în care constata că, „evaluarea incidenţei situaţiilor în care s-au înregistrat cereri repetate, pe baza datelor furnizate de instanţe, conduce la concluzia că promovarea unor cereri repetate (…) tinde să contureze o practică de eludare a normelor de repartizare aleatorie a dosarelor”.

O altă măsură asumată de Secţia pentru judecători a CSM în data de 4 octombrie a fost să solicite Ministerului Justiţiei să modifice Ecris IV, în aşa fel încât acelaşi petent să nu poată introduce mai multe cereri identice în cadrul aceleiaşi instanţe.

De asemenea, membrii CSM au dispus şi modificarea regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti prin „instituirea unei obligaţii a grefierului de a întocmi un proces verbal pe baza avertizărilor primite sau de a printa o dovadă care conţine datele de identificare ale dosarelor similare, ce au făcut obiectul avertismentului şi de a le prezenta judecătorului, care trebuie să sesizeze completele învestite cu soluţionarea unor cauze identice pentru a lua măsurile ce se impun”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19973 / 21767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...