ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Botezatu: Dogaru i-a cerut lui Condrat să-i angajez un avocat în dosarul tablourilor

14 Februarie 2014   |   ioana duta

"Radu Dogaru susținea că și el i-a ajutat la rândul lui familia, respectiv pe fratele său într-o situația asemănătoare. Lui Condrat îi era frică de Radu Dogaru, acesta locuia în același sat cu familia angajatului meu și nu se aflau în relații bune. Petre Condrat dorea să nu fie implicat în treburile lui Dogaru", a spus Botezatu.

 
 
Creatorul de modă Cătălin Botezatu a fost audiat vineri, ca martor, în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda, el declarând că Radu Dogaru, condamnat în acest caz, i-a cerut colaboratorului său Petre Condrat, inculpat, să-i angajeze un avocat pentru a-l apăra.

"Radu Dogaru susținea că și el i-a ajutat la rândul lui familia, respectiv pe fratele său într-o situația asemănătoare. Lui Condrat îi era frică de Radu Dogaru, acesta locuia în același sat cu familia angajatului meu și nu se aflau în relații bune. Petre Condrat dorea să nu fie implicat în treburile lui Dogaru", a spus Botezatu.

El a povestit ce știe despre evenimentele petrecute în ianuarie 2013, când Petre Condrat i-a dus pe Eugen Darie și Radu Dogaru la galeria de artă deținută de Constantin Dinescu pentru ca acesta să vadă tablourile.


"Condrat le-a spus celor doi că da, cunoaște un colecționar de artă, respectiv de Constantin Dinescu și i-a ajutat pe Darie și Dogaru, întrucât nu dorea să aibă o relație conflictuală cu ei. (Condrat — n.r.) s-a întâlnit cu inculpații, dintre care unul avea o pungă de plastic în care se aflau așa-zisele tablouri. Până când a intrat în galeria lui Dinescu nu a știut despre ce este vorba. Când a văzut tablourile, i s-a părut ceva dubios, că miroseau a vopsea proaspătă, însă nu era interesat de acestea. În momentul în care a venit doamna evaluator a aflat că este vorba de niște pictori celebri", a relatat Botezatu.

El a continuat să povestească ceea ce știa de la Condrat și a afirmat că evaluatorul a considerat atunci că tablourile nu sunt autentice, chiar dacă din punct de vedere vizual seamănă cu cele originale.

Constantin Dinescu i-a întrebat pe inculpați dacă au acte care să dovedească autenticitatea tablourilor, însă ei au spus că vor face rost de ele în două zile și că tablourile provin de la Londra.

"Considerând că nu sunt autentice și că proveniența lor este dubioasă, au fost invitați să-și strângă marfa și să plece", a continuat Botezatu, care a precizat că a aflat de acest caz numai după ce i-a fost prezentat de procuror, cu ocazia primei audieri a lui Petre Condrat.

La termenul de vineri urmează să mai fie audiați, ca martori, Serghei Cozma, Cerasela Ștefania Sava și Constantin Dinescu.

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie 2013, la câte 6 ani și 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru și Eugen Darie în dosarul furturilor tablourilor din Olanda.

Instanța a stabilit o pedeapsă de 6 ani și 8 luni pentru furt calificat cu consecințe deosebit de grave în cazul lui Radu Dogaru, căruia i-a stabilit și o condamnare de 4 ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Radu Dogaru a mai primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcții publice timp de patru ani.

La rândul său, Eugen Darie a primit 3 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și 6 ani și 8 luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecințe deosebit de grave.

Celor doi inculpați urmează să li se scadă din pedeapsă perioada în care au stat în arest preventiv, adică din 20 ianuarie 2013, și au fost obligați la plata a 6.000 de lei și menținerea sechestrului asigurător instituit de procurori în cazul acestora.

Procesul continuă pe latură penală pentru ceilalți inculpați din dosar și pe latură civilă pentru toți cei trimiși în judecată de procurori.

În acest dosar au fost trimiși în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru și Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

"Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpații Dogaru Radu și Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracțională în scopul săvârșirii infracțiunii de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte și prin efracție, au sustras șapte opere de artă (picturi în ulei și acuarele)", preciza DIICOT.

Tablourile intitulate 'Tete d´Arlequin' de Pablo Picasso, 'La Lisseuse en Blanc et Jaune' de Henri Matisse, 'Waterloo Bridge' și 'Charing Cross Bridge' de Claude Monet, 'Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee' de Paul Gauguin, 'Autoportrait' de Meyer de Haan și 'Woman with Eyes Closed' de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16736 / 21639
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Grupului Indotek cu privire la achiziția clădirii One Victoriei Center. 20 de avocați în echipa de proiect
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Andreea Lepărdă, medie finală 9,66, una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021: Nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...