ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

CAB cere dosarul lui Visinescu de la CNSAS

05 Noiembrie 2014   |   Ioana Duta

"Vreau să mi se dea posibilitatea să infirm acuzațiile", a spus Alexandru Vișinescu după ce grefierul a citit acuzațiile întocmite de procurori, care spun că la Râmnicu Sărat s-a instituit un regim pentru "exterminarea unor grupuri de oameni pe criterii politice".

 
 
Curtea de Apel București a decis miercuri trimiterea la CNSAS a unei adrese prin care cere dosarul personal al fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, care a fost citat cu mandat de aducere la instanță.

Pentru următorul termen, stabilit pe data de 19 ianuarie, vor fi citați mai mulți martori, cât și părțile civile constituite în acest dosar.

Vișinescu nu a dorit să dea declarații nici la sosire, nici la plecarea de la CAB, în timp ce în sala de judecată a spus că dorește să dea declarații, "pentru că nu este nimic adevărat", însă își rezervă acest drept pentru un termen ulterior.

"Vreau să mi se dea posibilitatea să infirm acuzațiile", a spus Alexandru Vișinescu după ce grefierul a citit acuzațiile întocmite de procurori, care spun că la Râmnicu Sărat s-a instituit un regim pentru "exterminarea unor grupuri de oameni pe criterii politice".


Potrivit rechizitoriului, deținuții de la Râmnicu Sărat erau treziți la ora 5,00 în fiecare zi și puși să stea în picioare sau pe un scaun până la ora 22,00, iar această lipsă de activitate "a avut un efect devastator asupra stării psihice a acestora".

De asemenea, deținuților li se aplicau corecții disproporționate față de faptele comise sau erau pur și simplu bătuți fără vreun motiv, li se refuza acordarea îngrijirilor medicale, iar condițiile din camere erau vitrege, patul constând dintr-un cadru de fier, o scândură și o pătură total insuficientă pentru a-i încălzi pe deținuți, în special iarna, având în vedere că ferestrele nu se închideau.

La termenul de miercuri a fost audiată și soția fostului deținut de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, Ion Eremia — Elena Eremia — care a povestit că soțul ei a intrat în închisoare cu greutatea de 82 kg, iar când a fost eliberat avea numai 30 de kg.

Nicoleta Eremia a mai spus că timp de trei ani cât s-a aflat la Râmnicu Sărat, soțul său nu a putut comunica cu familia, aceasta crezând că este mort.

Ea a mai povestit că după ce a fost eliberat, soțul său a suferit o puternică depresie, fiind marginalizat de către societate și neacordându-i-se pensie și din acest motiv a încercat să se sinucidă, tentativă eșuată.

Tot miercuri s-a citit și declarația lui Alexandru Vișinescu dată în cursul urmăririi penale de la Parchetul General din data de 14 ianuarie, în care acesta neagă acuzațiile din rechizitoriu.

Instanța a respins miercuri cererile de scoatere din dosar a Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Finanțelor Publice ca părți responsabile civilmente, deoarece "aspectele invocate în cereri au legătură directă cu soluționarea cauzei de față".

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis pe 18 iunie în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Procurorii susțin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14340 / 21323
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Avocații de Real Estate de la D&B David și Baias văd semne pozitive pentru 2022 în acest sector afectat de criza sanitară, de modificări legislative cu impact direct asupra costurilor și de lipsa de claritate a unor acte normative. Clauzele de garanție și indemnizații au rămas cele mai discutate subiecte în tranzacțiile imobiliare
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
Studiu Refinitiv | La nivel global, 2021 a fost cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată. Europa Estică recuperează mai greu, dar firmele internaționale de avocați cu prezență locală au reușit să se mențină în top
PNRR cuprinde reforme așteptate de întreg mediul de afaceri, inclusiv de business-ul avocațial. Despre legislația achizițiilor publice, oportunități și proiecte, de vorbă cu Andreea Zvâc, Counsel Wolf Theiss București
Performanța echipei de avocați specializați în Dreptul penal al afacerilor de la Popescu & Asociații, validată de magnitudinea portofoliului de clienți, latura transfrontalieră a dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute. O discuție cu membrii unei echipe de elită, catalogată de directoarele internaționale drept una dintre cele mai puternice din România, despre activitatea în această practică bogată în proiecte interesante
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | M&A
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is looking for junior and senior associates | public procurement, infrastructure and energy
Departamentul imobiliar al firmei Stratulat Albulescu, parte a rețelei internaționale TerraLex, a înregistrat anul trecut un grad de încărcare fără precedent, iar dinamica proiectelor s-a reflectat în mod corespunzător și în venituri. Silviu Stratulat, Managing Partner: Tendința pieței este de a simplifica modul de lucru. Clienții vor ca drafturile utilizate să fie cât mai practice, eficiente, fără o încărcare deosebită în privința clauzelor care nu privesc neapărat aspecte juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...