ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea de Apel Bucureşti judecă apelul în dosarul Rompetrol

24 Octombrie 2013   |   Ioana Duta

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au achitat pe 28 august 2012 pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol.

 
 
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) judecă joi apelul în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu, cât şi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti pentru acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital.

Dosarul a fost întregistrat pe rolul CAB pe 20 iunie şi a avut primul termen pe 6 septembrie, când a fost amânat, de atunci dosarul fiind amânat de încă două ori.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au achitat pe 28 august 2012 pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol.

De asemenea, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi din dosar: Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache.


Judecătorii au respins ca neîntemeiate pretenţiile civile formulate de Ministerul Finanţelor Publice.

Instanţa a respins şi cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9,8 milioane euro şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor lui Dinu Patriciu şi altor inculpaţi.

Cheltuielile de judecată în cuantum de 50.000 lei rămân în sarcina statului.

Decizia a fost atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procesul Rompetrol este unul dintre cele mai lungi din România, el fiind blocat aproape un an la Curtea Constituţională (2010-2011), după ce avocaţii au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate.

Abia în aprilie 2010 judecătorii au reuşit să demareze audierea inculpaţilor, însă Dinu Patriciu a refuzat să dea o declaraţie în faţa instanţei, catalogând acest dosar ca pe unul politic.

La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii susţin că în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 17724 / 21771
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...