ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Florică şi Pescariu l-au determinat pe ministrul Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia Microsoft (rechizitoriu)

29 Septembrie 2017   |   Ioana Duta

Această situaţie reiese şi din declaraţia de martor dată de Dorin Cocoş în acest dosar. El a arătat că afacerea i-a fost prezentată de Florică şi Pescariu, care i-au spus că este vorba de un comision de 16-17 milioane de euro, pe care îl vor împărţi cu Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan.

 
 
Omul de afaceri Claudiu Florică şi fostul tenismen Dinu Pescariu l-au determinat pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia pentru licenţele Microsoft, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie.

"Persoanele care l-au determinat pe Sandu Gabriel, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, să aprobe documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru "Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare" (...), deşi aceasta conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţie, şi în acelaşi timp să menţină respectivele condiţii restrictive pe întreaga procedură a licitaţiei, prin care să fie favorizată D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii formate din D-Con.Net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG şi Dim Soft SRL, au fost inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai D.Con-Net AG", se arată în rechizitoriu.


Această situaţie reiese şi din declaraţia de martor dată de Dorin Cocoş în acest dosar. El a arătat că afacerea i-a fost prezentată de Florică şi Pescariu, care i-au spus că este vorba de un comision de 16-17 milioane de euro, pe care îl vor împărţi cu Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan.

Potrivit afirmaţiilor lui Cocoş, câte 4 milioane de euro ar fi primit el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, restul sumei urmând să fie împărţită între Pescariu şi Florică.

"Precizez că scopul pentru care au fost plătiţi cei 16-17 milioane de euro în contul firmei Barringwood în Elveţia era ca ministrul Gabriel Sandu să elaboreze caietul de sarcini cu specificaţiile date de Claudiu Florică, în aşa fel încât firma lui, şi anume D.Con.Net, să câştige această licitaţie", a susţinut Dorin Cocoş.

Gheorghe Ştefan, la rândul său martor în dosar, a declarat că în ianuarie 2009, în cadrul unei întâlniri cu Cocoş, Pescariu şi Florică, a aflat de la aceştia că doresc să facă o afacere cu Ministerul Comunicaţiilor condus de Gabriel Sandu, pe care chiar el îl propusese în funcţie, în calitatea sa de vicepreşedinte al PDL.

Gheorghe Ştefan a recunoscut intermediat o discuţie a celor trei cu ministrul, întâlnirea având loc după o săptămână în biroul lui Dorin Cocoş de la un hotel din Bucureşti.

"În interiorul biroului erau atât o masă ovală, cât şi o altă masă, tip birou. Eu am stat iniţial la masa ovală cu toţi aceştia, auzind astfel că au discutat despre organizarea unei licitaţii, şi anume despre procedura şi caietul de sarcini aferent şi la ce mod să fie încheiat şi unde să se organizeze licitaţia în aşa fel încât să pară că este legală, dar să o câştige firma lor", a afirmat Gheorghe Ştefan.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimişi în judecată miercuri de procurorii anticorupţie în dosarul "Microsoft 3".

Potrivit unui comunicat, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a lui Claudiu Florică, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, şi a lui Dinu Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi spălare a banilor, dar şi a lui Călin Tatomir, la data faptelor director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi spălare a banilor.

Prejudiciul reţinut în dosar este în sumă de 51.396.344,76 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344,76 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în acelaşi cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6229 / 21646
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...