ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată într-un nou dosar

03 Iulie 2017   |   Ioana Duta

De asemenea, au fost trimise în judecată persoanele juridice Licofrig SRL, SC Frigomat SRL şi SC Polia Com SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu sau dare de mită.

 
 
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a fost trimis în judecată sub control judiciar de procurorii DNA într-un nou dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Acesta este cel de-al şaselea dosar în care Aristotel Căncescu este trimis în judecată de DNA.

Potrivit DNA, alături de Căncescu au fost deferiţi justiţiei Emil Cirica, la data faptei director al Direcţiei Investiţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din cadrul CJ Braşov; Virginia Martin, fost director general al Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov; Maria Codruţa Luca, fost director general adjunct economic al DGASPC Braşov; Claudiu Dalea, şef Serviciu Achiziţii Publice, Contractare Servicii Sociale, Tehnic şi Patrimoniu din cadrul DGASPC Braşov; Mircea Romeo Martin; Gavril Matei, consilier judeţean la data săvârşirii faptelor şi administrator de fapt al SC Licofrig SRL şi SC Frigomat SRL; Lucia Cristina Grama, la data faptelor administrator de drept al SC Licofrig SRL. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, dare sau luare de mită.


De asemenea, au fost trimise în judecată persoanele juridice Licofrig SRL, SC Frigomat SRL şi SC Polia Com SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu sau dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie 2012 - martie 2013, Aristotel Căncescu, având calitatea de preşedinte al CJ Braşov şi ordonator principal de credite, în înţelegere cu Gavril Matei, la data faptelor consilier judeţean, cu încălcarea prevederilor legale, l-a determinat pe directorul general al DGASPC Braşov, Virginia Martin, fie direct, fie prin intermediul directorului DIUAT, Emil Cirica, să solicite CJ Braşov suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei (prin mai multe adrese emise în perioada iulie-decembrie 2012), astfel încât să fie achiziţionate mai multe produse şi lucrări prestabilite la valori nejustificat de mari sau care nu erau necesare instituţiei, iar achiziţiile să fie fracţionate pentru a se recurge la proceduri de achiziţie directă.

Demersul preşedintelui CJ Braşov, sprijinit de directorul economic Aurelia Popescu şi de directorul DIUAT Emil Cirica, a avut în vedere interesele economice ale lui Gavril Matei, în dauna DGASPC Braşov, prin direcţionarea unor sume importante de bani din bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei pentru achiziţionarea unor produse şi lucrări de la SC Licofrig SRL, fie direct, fie indirect prin intermediul SC Frigomat SRL (ambele societăţi fiind controlate de Gavril Matei).

În baza adreselor respective, au fost întocmite formal mai multe referate de către DIUAT - Serviciul Investiţii, Achiziţii Publice al CJ Braşov. Aceste referate au fost semnate de directorul economic Aurelia Popescu şi directorul DIUAT, Emil Cirica, fiind folosite la iniţierea unor proiecte de hotărâri ale CJ Braşov pentru majorarea bugetului de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov pe anul 2012. Ulterior, hotărârile au fost adoptate cu susţinere din lui Căncescu în plenul CJ Braşov (HCJ nr. 28/12.07.2012, HCJ nr. 89/11.09.2012).

Procurorii mai arată că, în final, în calitate de preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu Aristotel a emis dispoziţii prin care, prin rectificare, bugetul DGASPC Braşov a fost majorat cu suma totală de 1.115.000 lei. Cu aceşti bani au fost cumpărate produse şi servicii de la Licofrig SRL şi Frigomat SRL.

În acelaşi context, o parte din documentele respective au fost întocmite şi semnate de inculpaţii Maria Codruţa Luca şi Claudiu Dalea.

Conform DNA, pentru a putea dispune în mod discreţionar de bugetul de venituri şi cheltuieli al CJ Braşov, Aristotel Căncescu a dispus ca Direcţia Economică să întocmească un referat prin care se propunea, în mod nelegal, împuternicirea sa, în calitate de ordonator principal de credite, de a emite dispoziţii în vedere rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli. Referatul a fost folosit la iniţierea unui nou proiect de hotărâre a Consiliului judeţean, adoptat ulterior, cu susţinere din partea lui Căncescu (HCJ 103/29.10.2012). Hotărârea a stat la baza unei dispoziţii de rectificare emisă în luna decembrie 2012.

Astfel, în urma hotărârilor CJ Braşov şi a dispoziţiilor menţionate prin care s-a suplimentat bugetul de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov, Căncescu a determinat, fie direct, fie indirect prin intermediul directorului DIUAT, Emil Cirica, şi cu sprijinul consilierului judeţean Gavril Matei, pe directorul general Virginia Martin şi, implicit, pe angajaţii din subordinea acesteia care aveau atribuţii în domeniul achiziţiilor publice şi angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor din fonduri publice, să achiziţioneze de la cele două societăţi controlate de Gavril Matei produse şi lucrări supraevaluate sau care nu erau justificate ori necesare instituţiei publice, în cadrul a 35 de proceduri de achiziţie directă.

Anchetatorii precizează că valoarea unora dintre produse şi lucrări a fost fracţionată în mod nelegal pentru a se aplica procedura achiziţiei directe. Mai mult, banii au fost plătiţi, deşi unele dintre aceste produse şi lucrări nu erau livrate sau executate la data efectuării plăţii.

Valoarea prejudiciului produs DGASPC Braşov, prin realizarea în mod nelegal a acestor achiziţii, s-a stabilit la suma de 382.223 lei. Acesta reprezintă diferenţa între valoarea produselor achiziţionate de cele două firme şi valoarea la care au fost revândute DGASPC Braşov sau chiar valoarea întreagă a produselor care nu erau necesare sau justificate (aparate de aer condiţionat, vitrine frigorifice, lucrări de întreţinere şi reparaţi centrale termice), precum privarea autorităţii contractante de a opta pentru servicii sau bunuri selecţionate într-un mediu concurenţial.

În cursul lunii ianuarie 2013, în schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, Virginia Martin, director general al DGASPC Braşov, a primit de la Gavril Matei, cu sprijinul inculpatei Lucia Grama, un autovehicul marca BMW X3, în valoare de 15.388 euro, proprietatea societăţii SC Licofrig SRL. Pentru a ascunde acest folos, la data de 4 martie 2013, Licofrig SRL Săcele a întocmit o factură şi o chitanţă care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul BMW X 3 i-a fost vândut soţului inculpatei, Romeo Mircea Martin, la un preţ de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiţi societăţii respective.

Conform DNA, în cursul anului 2010, pe fondul unei înţelegeri infracţionale între Virginia Martin şi asociatul unic al SC Polia Com SRL, a fost încheiat, cu încălcarea prevederilor legale, un contract (prelungit de trei ori) prin care DGASPC Braşov a închiriat un spaţiu pe care societatea îl deţinea în oraşul Săcele, cu destinaţia de arhivă.

Această conduită a avut ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit în patrimoniul SC Polia Com SRL şi totodată un prejudiciu în valoare de 120.200 lei, reprezentând contravaloarea chiriei achitată de DGASPC Braşov pe durata derulării contractului de închiriere, în condiţiile în care instituţia deţinea spaţii proprii pentru a-şi organiza arhiva.

În perioada august 2011-februarie 2013, Virginia Martin, în calitate de director general al DGASPC Braşov şi ordonator de credite, cu eludarea dispoziţiilor legale, a dispus întocmirea mai multor acte (adrese, referate, proiecte de angajamente legale, angajamente legale, ordonanţări de plată, ordine de plată), pe care le-a semnat în cadrul a 13 proceduri trucate de achiziţie directă a unor produse de la aceeaşi firmă, SC Polia Com SRL.

De această dată, folosul necuvenit obţinut de către firma respectivă, corelativ cu producerea unui prejudiciu în dauna DGASPC în acelaşi cuantum, a fost de 254.741 lei, reprezentând diferenţa între valoarea produselor achiziţionate de Polia Com SRL şi valoarea la care au fost revândute DGASPC Braşov, precum şi o vătămare a intereselor legale ale instituţiei publice, respectiv în privarea autorităţii contractante de a opta pentru servicii sau bunuri selecţionate într-un mediu concurenţial.

DGASPC Braşov s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 688.346 lei reprezentând daune materiale, solicitând totodată plata dobânzii legale penalizatoare de la data constituirii ca parte civilă şi până la plata efectivă a sumei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Aristotel Căncescu, Emil Cirica, Virginia Martin, Lucia Cristina Grama, Gavril Matei, SC Licofrig SRL, SC Frigomat SRL, Maria Codruţa Luca, Claudiu Eugen Dalea şi SC Polia Com SRL şi altor persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată în alte cinci dosare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6719 / 21651
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații CEE Attorneys - Boanță, Gîdei și Asociații obțin o decizie cu impact semnificativ asupra procedurilor cu autoritățile publice. CAB anulează unele prevederi din Ordinul 991 ̸ 2021
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000: The World’s Leading Patent Professionals - 2022”. ZRVP, Mușat & Asociații și NNDKP, în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...