ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificările Codului de procedură civilă favorizează abuzuri în procedura executării silite (avocat)

16 Iunie 2015   |   Ioana Duta

Avocatul Adrian Cuculis a menţionat problema creditelor cesionate, în cazul creditelor cu probleme din trecut (perioada 2006-2009), cesionate către recuperatori de creanţe cu sedii în diverse state şi a subliniat că această cesiune trebuie notificată debitorului, iar în caz contrar creditul preluat nu poate fi pus în executare.

 
 
Modificările Codului de procedură civilă, care au fost operate la finalul anului 2014, favorizează abuzuri în procedura executării clienţilor, iar numărul celor care semnalează nereguli în acest proces este în creştere, a declarat avocatul Adrian Cuculis, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi care îi reprezintă pe clienţi în procese cu băncile.

În 2014, la mai puţin de un an de când a intrat în vigoare noul Cod de provedură civilă, a fost modificată tocmai partea cea mai neclară - procedura încuviinţării executării silite - revenindu-se la prevederile din anul 2009, când executorii judecătoreşti încuvinţau singuri executarea silită, deşi la acel moment Curtea Constituţională a decis că aceste prevederi sunt neconstituţionale şi executorii judecătoreşti nu pot fi substituiţi judecătorilor.


'Apare o discriminare şi o lipsă a accesului la justiţie pentru debitor. Când executorul judecătoresc se ducea să ceară judecătorului încuviinţarea executării silite se puteau face nişte apărări, dosarul putea fi găsit pe portal, se puteau trimite întâmpinări, note etc şi de multe ori judecătorii respingeau acele cereri de executare silită. În 2014 Codul de procedură civilă s-a schimbat şi această atribuţie de încuviinţare a executării silite a trecut în sarcina executorilor judecătoreşti. Adică clientul, creditorul, se duce la executor şi acesta îşi dă singur o încheiere de încuviinţare a executării silite (...) Nu cred că într-un stat de drept poţi să spui că mutăm puterea judecătorească în sarcina unui corp administrativ, al executorilor judecătoreşti, şi degrevăm instanţele de judecată, dar pe partea cealaltă nenorocim populaţia. Dacă mergem pe un asemenea principiu, n-ar trebui să mai avem nici legea insolvenţei personale, fiindcă blochează instanţele de judecată şi ar trebui să judecăm dosarele în funcţie de cât timp avem (...) Reglementarea din 2009 (aplicată din nou acum - n.r.) a fost declarată neconstituţională - decizia Curţii Constituţionale a fost foarte clară şi foarte tranşantă. Făcând o paralelă, este ca şi cum procurorul care te-ar acuza ar dispune tot el măsura arestului preventiv şi nu instanţa de judecată. La fel şi cu executorii judecătoreşti - cel care te execută silit îşi încuviinţează singur executarea silită. Are vreun interes executorul să-şi respingă propria cerere de încuviinţare a executării silite?', a spus reprezentantul Biroului de avocatură Cuculis şi Asociaţii.

Avocatul Adrian Cuculis a menţionat problema creditelor cesionate, în cazul creditelor cu probleme din trecut (perioada 2006-2009), cesionate către recuperatori de creanţe cu sedii în diverse state şi a subliniat că această cesiune trebuie notificată debitorului, iar în caz contrar creditul preluat nu poate fi pus în executare.

'Judecătorii făceau acest lucru şi dacă ei constatau că aceste lucruri nu au fost comunicate respingeau cererea de încuviinţare a executării silite', a subliniat Adrian Cuculis, care a menţionat şi cazurile de prescripţie, care poate fi invocată numai în termenul de 15 zile de la comunicarea executării silite, şi unde există abuzuri, clienţii băncilor şi ai IFN-urilor fiind executaţi silit în mod abuziv pentru credite prescrise.

'Competenţa executorilor judecătoreşti nu este doar aceea de a încuviinţa executarea silită, se referă şi la acordarea de consultanţă juridică pe actele de executare. Din punctul meu de vedere este un abuz şi o lipsă de profesionalism ca executorul judecătoresc să verifice termenul de prescripţie şi să nu-i spună clientului / creditorului că acel credit este prescris şi oricum o să piardă. În momentul respectiv, executorul judecătoresc face nişte acte nule. Un credit pus în executare peste care operează prescripţia şi actele aferente care au dus către executarea silită respectivă sunt nule', a arătat reprezentantul Biroului de avocatură Cuculis şi Asociaţii.

Adrian Cuculis s-a mai referit la cazurile în care unele persoane executate silit au fost păcălite de formularea 'fără cale de atac', în încheierea executorului judecătoresc, fiind sute de astfel de exemple, existând o obligaţie legală de a trece termenul de 15 zile de la comunicare pentru posibilitatea contestării.

Avocatul Adrian Cuculis recomandă persoanelor care se confruntă cu abuzuri în executarea silită să verifice procedura, pentru executorul judecătoresc nu poate trece mai departe la o executare silită dacă procedura de comunicare nu a fost perfectă, să verifice teremenul de prescripţie şi să ţină cont că prescripţia nu operează de drept, ci operează la cererea debitorului, judecătorului fiindu-i interzis să invoce din oficiu prescripţia.

'Dacă executorul judecătoresc l-a notificat pe debitor la o adresă greşită, acel viciu de procedură duce la anularea întregii executări silite. Secundar întotdeauna să verificăm termenul de prescripţie pentru datoria invocată, să nu uite de termenul de contestaţie de 15 zile, care nu trebuie depăşit. Dacă discutăm de procesele cu băncile, termenul respectiv se majorează până la trei ani de zile, pentru că acolo contestaţia nu mai priveşte actele de executare deja emise, ci natura obligaţiei care derivă din contractul de credit şi se cere instanţei să anuleze nişte sume, nişte comisioane', a precizat Cuculis.

Avocatul Adrian Cuculis a mai menţionat că a constat în 50% din cazurile de executări silite că există diferenţe pe sumele de bani invocate şi că nu se prea vorbeşte şi nici nu se aplică prevederea conform cărora onorariile executorilor trebuie diminuate la jumătate atunci când persoana executată silit are venituri sub 600 de lei sau nu are venituri.

Reprezentantul Biroului de avocatură Cuculis şi Asociaţii mai recomandă ca persoanele care se confruntă cu abuzuri în procedura executării silite să recurgă la asistenţa unui avocat şi a amintit că există asistenţă juridică gratuită şi se poate beneficia de avocat din oficiu, chiar şi pe cauzele civile, cu o simplă cerere.

La o contestaţie la executarea silită trebuie avute în vedere, ca şi costuri, taxa de timbru pentru contestaţia la executarea silită (suma nu poate depăşi 1.000 lei), taxa de timbru pentru suspendarea executării silite (sumă fixă - 50 lei) şi cauţiunea pentru ca executarea silită să nu se desfăşoare pe mai departe. Conform ultimelor modificări legislative, cauţiunile au fost diminuate substanţial.

Potrivit Biroului de avocatură Cuculis şi Asociaţii, la finalul anului 2014 executorii judecătoreşti de anvergură aveau fiecare aproximativ 9.000 de dosare de executare silită. Pentru circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti sunt aproximativ 300 de executori judecătoreşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12090 / 21317
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Voicu & Filipescu Tax Advisers
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Studiu Refinitiv | La nivel global, 2021 a fost cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată. Europa Estică recuperează mai greu, dar firmele internaționale de avocați cu prezență locală au reușit să se mențină în top
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
PNRR cuprinde reforme așteptate de întreg mediul de afaceri, inclusiv de business-ul avocațial. Despre legislația achizițiilor publice, oportunități și proiecte, de vorbă cu Andreea Zvâc, Counsel Wolf Theiss București
Performanța echipei de avocați specializați în Dreptul penal al afacerilor de la Popescu & Asociații, validată de magnitudinea portofoliului de clienți, latura transfrontalieră a dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute. O discuție cu membrii unei echipe de elită, catalogată de directoarele internaționale drept una dintre cele mai puternice din România, despre activitatea în această practică bogată în proiecte interesante
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | M&A
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is looking for junior and senior associates | public procurement, infrastructure and energy
Departamentul imobiliar al firmei Stratulat Albulescu, parte a rețelei internaționale TerraLex, a înregistrat anul trecut un grad de încărcare fără precedent, iar dinamica proiectelor s-a reflectat în mod corespunzător și în venituri. Silviu Stratulat, Managing Partner: Tendința pieței este de a simplifica modul de lucru. Clienții vor ca drafturile utilizate să fie cât mai practice, eficiente, fără o încărcare deosebită în privința clauzelor care nu privesc neapărat aspecte juridice
RTPR își consolidează echipa de Parteneri prin promovarea Roxanei Ionescu și a lui Cosmin Tilea. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Competența, implicarea, anvergura, atitudinea și nu în ultimul rând loialitatea merită recompensate
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAŢII is looking for SENIOR ATTORNEYS
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...