ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Percheziţii în Alba şi Bihor; traficanţii au adus din China 11 tone de precursori pentru droguri sintetice

12 Decembrie 2013   |   Ioana Duta

Din primele informaţii rezultă că precursorii erau expediaţi din România în Olanda, pentru aprovizionarea unor laboratoare clandestine de droguri.

 
 
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat joi percheziţii pe raza judeţelor Alba şi Bihor - 10 în municipiul Alba Iulia şi una în municipiul Oradea -, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări internaţionale conduse de un cetăţean belgian, care a adus din China 11 tone de precursori ai drogurilor sintetice.

Din primele informaţii rezultă că precursorii erau expediaţi din România în Olanda, pentru aprovizionarea unor laboratoare clandestine de droguri.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării sunt acuzaţi de infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor pentru producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată.


Cinci membri ai grupării, dintre care un olandez, un belgian şi trei români, au fost reţinuţi de către procurorii DIICOT, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Ei sunt acuzaţi că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China - România - Europa de vest, în vederea producerii de droguri sintetice.

Tot în acest caz, au fost demarate procedurile pentru emiterea unor mandate europene de arestare pentru trei cetăţeni olandezi care nu se aflau în România.

În urma cooperării internaţionale cu Europol, SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) şi poliţiile din Ungaria, Slovenia, Austria, Germania şi Olanda, în Austria au fost arestate trei persoane, membre ale grupării, iar în Ungaria investigaţia este în desfăşurare.

Gruparea constituită de un cetăţean belgian avea legături strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia şi se ocupa, în principal, de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anilor 2012 şi 2013, învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc - amfetamină, metamfetamină, MDMA, în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.

De asemenea, din probele administrate rezultă că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi - acid clorhidric şi acid sulfuric - şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, arată DIICOT.

Procurorii susţin totodată că învinuiţii, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate.

Cantitatea totală de pre-precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone.

Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16624 / 21092
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...