ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Românul care a fraudat un fond de investiţii al Universităţii Harvard, trimis în judecată de DNA

14 Februarie 2014   |   ioana duta

În această perioadă, în mod repetat, Dragoş Lipan Secu a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, Mariana Lipan Secu, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Insulele Gran Canaria în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring.

 
 
Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pe Dragoş Lipan Secu, administrator al unei firme din Botoşani şi administrator delegat al societăţii comerciale SC Scolopax SRL Bran - Sohodol, judeţul Braşov, acuzat de luare de mită şi spălare a banilor, ambele în formă continuată.

În acelaşi dosar a fost deferită justiţiei şi soţia acestuia, Mariana Lipan Secu, acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită şi spălare a banilor.

Societatea Scolopax SRL Bran-Sohodol aparţine fondului de investiţii Phemus Corporation, deţinut de Universitatea americană Harvard, şi este în topul celor mai mari proprietari de terenuri din România, cu peste 35.000 de hectare de pădure.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2007 - 2009, Dragoş Lipan Secu a avut calitatea de administrator delegat al societăţii comerciale Scolopax SRL Bran - Sohodol (societate ai cărei asociaţi sunt o persoană juridică şi una fizică străine), conform menţiunilor cuprinse în actul constitutiv al societăţii, în deciziile consiliului de administraţie al societăţii şi în procurile speciale date de administratorul societăţii.


În această perioadă, în mod repetat, Dragoş Lipan Secu a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, Mariana Lipan Secu, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Insulele Gran Canaria în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring.

Foloasele au fost primite pentru ca, în numele Scolopax SRL Bran - Sohodol, Dragoş Lipan Secu să cumpere de la denunţători terenuri forestiere situate pe teritoriul României, la preţuri prestabilite.

În perioada 2008 - 2009, cei doi soţi au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 4.450.000 lei şi a autoturismului marca Chrysler Sebring, primite cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de donaţie mobiliară şi a unui contract de vânzare cumpărare.

DNA detaliază în rechizitoriu infracţiunile săvârşite de Dragoş Lipan Secu.

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că, în cursul anului 2006, Dragoş Lipan Secu, în calitatea sa de reprezentant al societăţii comerciale SC Scolopax SRL Bran - Sohodol, societate care avea ca obiect de activitate achiziţia de terenuri forestiere pe teritoriul României, i-ar fi creat denunţătorului convingerea că este singura persoană din România care poate decide în numele societăţii comerciale sus-menţionate ce cumpără, cât cumpără, preţul la care cumpără şi de la cine cumpără.

În cursul anului 2006, denunţătorul ar fi intermediat cumpărarea de către societatea comercială SC Scolopax SRL Bran - Sohodol a mai multor suprafeţe de terenuri forestiere, denunţătorul acţionând ca reprezentant al vânzătorilor respectivelor suprafeţe de terenuri forestiere.

Cu ocazia semnării documentelor, Dragoş Lipan Secu ar fi prezentat denunţătorului înscrisuri care i-au întărit acestuia convingerea că, în numele societăţii comerciale sus-menţionate, el era singurul care decidea ce cumpără, cât cumpără, la ce preţ cumpără şi de la cine cumpără terenuri forestiere pe teritoriul României.

Această convingere a fost întărită şi de faptul că toate discuţiile care s-au finalizat cu o înţelegere privind vânzarea - cumpărarea de terenuri forestiere au fost materializate prin încheierea documentelor şi încasarea sumelor convenite cu ocazia respectivelor discuţii.

În acest context, în cursul lunii iunie 2007, Dragoş Lipan Secu ar fi condiţionat achiziţia de terenuri forestiere de la denunţători în numele societăţii comerciale SC Scolopax SRL Bran - Sohodol de primirea contravalorii unui sejur în Insulele Gran Canaria, pentru el şi pentru Lipan Secu Mariana.

La data de 1 august 2007, denunţătorul a cumpărat, cu suma de 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinaţia Insulele Gran Canaria, pentru cei doi soţi şi pentru cei doi denunţători.

Luând cunoştinţă de faptul că denunţătorii intenţionau să achiziţioneze mai multe suprafeţe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către societatea comercială SC Scolopax SRL Bran - Sohodol, Dragoş Lipan Secu s-a angajat să cumpere respectivele terenuri forestiere, condiţionând încheierea contractelor de vânzare cumpărare de primirea unui procent din profit.

Ulterior, înainte de a se demara achiziţia de terenuri forestiere, Dragoş Lipan Secu a pretins de la denunţători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei şi, prin intermediul soţie sale, a primit această sumă.

Pentru a disimula fapta de corupţie, la iniţiativa lui Dragoş Lipan Secu, a fost semnat şi autentificat un contract de donaţie mobiliară, conform căruia denunţătorul a 'donat' suma de 1.650.000 lei către Mariana Lipan Secu.

Ca urmare, în perioada februarie - iunie 2008, societatea comercială Scolopax SRL Bran - Sohodol a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunţătorii, pentru suprafaţa totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958,87 euro la acea dată).

Respectivele suprafeţe de terenuri forestiere fuseseră iniţial achiziţionate de către denunţători, în perioada ianuarie - iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei.

Un calcul sumar arată că denunţătorii au obţinut un profit de aproximativ 6.583.543 lei.

În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziţie toate documentele, Dragoş Lipan Secu a refăcut calculul profitului realizat de către denunţători, prin tranzacţionarea terenurilor forestiere sus-menţionate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înţelegerii prealabile avute cu denunţătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puţin 30% din profitul realizat de denunţători.

Astfel, la data de 10 octombrie 2008, Dragoş Lipan Secu a mai primit, prin intermediul soţiei sale, suma de 1.600.000 lei, fiind semnat şi autentificat un contractul de donaţie mobiliară, conform căruia denunţătorul a 'donat' Marianei Lipan Secu suma de 1.650.000 lei.

Totodată, în data de 15 octombrie 2008, Dragoş Lipan Secu a pretins şi a primit de la acelaşi denunţător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele societăţii comerciale Scolopax SRL Bran - Sohodol să mai achiziţioneze de la acesta diverse suprafeţe de terenuri forestiere, în condiţiile unui procent din câştigurile realizate.

Pentru disimularea primirii de către Dragoş Lipan Secu a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la iniţiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donaţie mobiliară din data de 15 octombrie 2008, în aceeaşi zi în care s-au şi virat banii în contul Marianei Lipan Secu.

În acelaşi context, în vara anului 2008, Dragoş Lipan Secu a pretins şi ulterior a primit de la denunţător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulată printr-un contract de vânzare cumpărare.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Botoşani.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16667 / 21571
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tendințele ultimelelor luni pe piața muncii, analizate de avocații firmei Băncilă, Diaconu și Asociații. De vorbă cu Anca Atanasiu (Managing Associate), depre marile provocări ale anului și mandatele primite de echipa de Dreptul muncii, pe care o coordonează. Volumul, diversitatea și complexitatea proiectelor au crescut continuu
Avocații ZRVP analizează proiectul de lege, aflat pe agenda Parlamentului, care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019 ̸ 1023 privind restructurarea și insolvența. De vorbă cu Andreea Macașoi (Managing Associate) și Stan Tîrnoveanu (Senior Partner), numit de Legal 500 ”un guru al insolvenței”, despre legislație și proiecte, conduita juridică inovativă a echipei și riscul crescut de insolvență în această perioadă
Șansa de a lucra într-o firmă ce oferă oportunități profesionale și instruire ”fără limite” | Cristina Tudoran, numită recent Counsel la Filip & Company: Acesta este, fără doar și poate, locul potrivit pentru dezvoltare profesională la nivel înalt. Tinerii au acces la educație continuă, iar cei care și-au început deja cariera își pot dezvolta rapid și armonios atuurile profesionale. Ce ne distinge însă cu adevărat este mediul de lucru relaxat, buna dispoziție din cadrul echipei și calitatea relațiilor interumane
LMG Life Sciences Awards EMEA 2022: Mușat & Asociații, desemnată la Londra „Firma de avocatură a anului în Europa de Est”
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent, relevantă pentru economia circulară. Echipa de avocați a fost coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner) și Dana BIVOL (Partner)
MPR Partners câștigă, pentru clienții săi, două dispute cu pretenții de cca. 26 mil. €. Cum au lucrat avocații și ce soluții au obținut în dosarele Municipiul Bacău vs. CET și Getica vs. grupul Auchan
Tendințe noi și multiple provocări în piața muncii | Avocații RTPR au mandate multe, variate și complexe în practica de Employment, de la „stock option” plan-uri cu scheme simplificate ori cu adevărate tranzacții în care angajații devin co-investitori împreună cu acționarii majoritari, până la integrarea în activitate a refugiaților din Ucraina. Despre modul de lucru și factorii care diferențiază RTPR de ceilalți consultanți, într-o discuție cu partenerul Alina Stăvaru
LegiTeam | Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Bondoc si Asociatii is looking for a regulatory lawyer
LegiTeam: BĂICULESCU ȘI ASOCIAȚII is looking for lawyers | white collar crime & compliance
Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...