ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şapte ambasadori, interesaţi de justiţia din România

07 Noiembrie 2011   |   Madalina Prundea pentru infocsm.ro

Preşedintele Înaltului Consiliu pentru Justiţie din Belgia, Geert Vervaeke, a făcut apel la principiul independenţei magistraţilor şi şi-a exprimat dorinţa ca toate sistemele de justiţie europene să aplice aceeaşi legislaţie.

Preşedintele Înaltului Consiliu pentru Justiţie din Belgia, Geert Vervaeke (stânga), şi preşedintele CSM, judecător Horaţius Dumbravă

Sursa: infocsm.ro

 
 
Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au discutat azi, în cadru restrâns, cu reprezentanți ai Înaltului Consiliu pentru Justiţie, cu ocazia unui dineu oferit de Ambasadorul Regatului Belgiei în România.

Alături de membrii delegaţiei belgiene, prezentă în Româniala invitaţia CSM, au participat la întrunire şi ambasadorii Canadei, Danemarcei, Lituaniei, Marii Britanii, Suediei şi Spaniei, care şi-au manifestat interesul faţă de recentele decizii ale CSM privind eficientizarea justiţiei.

Din partea CSM au participat judecătorii Horaţius Dumbravă (preşedintele CSM), George Bălan (vicepreşedintele CSM), Livia Stanciu (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Oana Schmidt-Hăineală, Mircea Aron, Cristi Danileţ, Ana Lăbuş, Adrian Toni Neacşu și Alexandru Şerban.


Dumbravă: „Magistraţii nu au numai drepturi, ci şi responsabilităţi”

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Horaţius Dumbravă, a pus accentul pe responsabilitatea magistraţilor în gestionarea actului de justiţie şi în eficientizarea sistemului judiciar.

„Sunt probleme în sistemul judiciar comune celor două ţări, iar ele pot să îşi găsească aceleaşi soluţii. Trebuie să pornim de la ideea că magistraţii nu au numai drepturi, ci şi responsabilităţi. Sistemele de justiţie europene au ajuns la maturitatea necesară de a nu se plânge tot timpul de lipsa banilor”, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Horaţius Dumbravă.

În acest sens, preşedintele CSM a făcut referire la declaraţia de la Vilnius privind responsabilităţile magistraţilor pentru munca pe care o depun.

Geert Vervaeke: „Sistemul de justiţie este sub o permanentă presiune”

La rândul lui, preşedintele Înaltului Consiliu pentru Justiţie din Belgia, Geert Vervaeke, a făcut apel la principiul independenţei magistraţilor şi şi-a exprimat dorinţa ca toate sistemele de justiţie europene să aplice aceeaşi legislaţie.

„După mine, independența justiției trebuie să constea în puterea magistraților de a lua decizii în mod independent. Dar această putere, absolut necesară, nu trebuie să fie înţeleasă în mod greşit. Nu putem să refuzăm o colaborare cu ministerul pentru a creşte eficienţa sistemului. Ştim cu toţii că sistemul de justiţie este sub o permanentă presiune şi din cauza proliferării legilor. Eu cred însă că trebuie să avem cu toţii aceeaşi justiţie, cea europeană, bazată pe o singură legislaţie. Doar aşa ne vom putea ajuta cu adevărat între noi”, a declarat magistratul belgian.

Urmează vizita la plenul CSM

Delegaţia belgiană va participa mâine, 8 noiembrie, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi se va întâlni cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Programul delegaţiei belgiene a inclus o serie de întâlniri cu reprezentaţii Curţii de Apel Braşov şi ai Tribunalului Braşov şi, în cursul zilei de astăzi, cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea.

Tot astăzi, magistraţii belgieni sunt invitaţi la o cină oferită de preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19990 / 21767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...