ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații PNSA acordă consultanță în mai multe proiecte mari în domeniul agriculturii. Cristian Popescu, Partener: Interesul investitorilor este mediu spre crescut, cu o deplasare din zona pur speculativă către business-uri integrate, operaționale

02 Octombrie 2017   |   Ștefania Enache

Dezbaterile politice existente în ultimul timp despre originea capitalului sau naționalității investitorilor în agricultură, în direcția anatemizării celor care nu sunt români, fac mult rău acestui domeniu și ridică o întrebare de multe ori adresată de diverși investitori – oare sunt sigure investițiile pe care intenționăm să le facem în România?

Cristian Popescu, Partener PNSA

 
 
Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) s-au implicat constant, în ultimii ani, în proiecte relevante pentru agricultura din România. Mandatele complexe au vizat, printre altele, achiziționarea unor business-uri agricole integrate, restructurarea unor portofolii de asset-uri agricole, achiziționarea unor centre logistice și de depozitare destinate agriculturii. “Complexitatea sau relevanța unei tranzacții în agricultură - ca și în orice alt domeniu economic, în general - poate fi determinată de valoarea financiară a respectivei tranzacții, modul de structurare și finanțare a acesteia, dificultățile/provocările de natură legală/fiscală ridicate de respectiva tranzacție, gradul de inovare incident, elementele de extraneitate, etc.”, a arătat Cristian Popescu, Partener PNSA.


Printre dosarele ample la care lucrează experții PNSA se află un proiect on going unde ținta finală este achiziția unui business agricol integrat din România, unde sunt incidente elemente din trei jurisdicții diferite,  o finanțare cu componentă internațională, existența unor proiecte cu finanțare europeana nefinalizate și implementarea, în prealabil (condiții suspensive) a unei divizări și a unui transfer de business. Avocații PNSA implicați în coordonarea acestor mandate sunt Cristian Popescu și Bogdan C. Stoica.

Clienții PNSA din domeniul agricol sau a căror activitate are și o componentă agricolă sunt investitori strategici, fonduri de investiții, companii active în agricultura operațională, fermieri români sau străini activi în agricultura din România. În cele mai multe proiecte, profesioniștii firmei de avocatură au fost solicitați pentru a acorda servicii de consultanță. “Există și unele litigii, însă acestea sunt mai degrabă excepția. Achiziționarea business-urile agricole este de multe ori dublată de încheierea unor polițe de asigurări de titlu. De asemenea, cadrul legal incident în domeniul agricol nu este foarte clar. De aici apar multe provocări legate de obținerea diverselor tipuri de sprijin și fonduri cu finanțare europeană, contestarea diverselor decizii administrative ale autorităților, etc.”, punctează Cristian Popescu.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Mandate complexe

Oportunitățile de investiție și de dezvoltare oferite de agricultura din România au atras în țara noastră jucători mari, bine poziționați în businessul agricol mondial. În acest context, și cererea de servicii legale destinate agriculturii a devenit din ce în ce mai sofisticată.

„Dacă în urmă cu aproximativ zece ani, exista tentația de a reduce aria consultanței legale destinate agriculturii la achiziționarea și exploatarea terenurilor agricole, în ultimii 2-3 ani am fost solicitați să acordam consultanță juridică în legătură cu: achiziționarea unor business-uri agricole integrate (teren agricol + centre depozitare + capacități operaționale), parcuri logistice destinate agriculturii, finanțări destinate achiziționării unor ferme, proiecte agricole cu finanțare europeană, joint venture-uri destinate agriculturii operaționale, restructurări și management curent de portofolii de asset-uri agricole, contracte de vânzări de materii prime agricole, evaluarea implicațiilor legale ale unor noi metode de lucrare a terenului agricol (e.g. no till farming), analiza legală a unor produse financiar investiționale dedicate agriculturii, etc”, explică Partenerul PNSA.

Proiectele din agricultură, dincolo de partea comună oricărei tranzacții de M&A, includ anumite specificități care trebuie avute în vedere de avocați la achiziționarea unui business agricol. ”Lipsa experienței vizavi de aceste problematici poate conduce la prelungiri nejustificate sau blocaje ale respectivelor tranzacții. Printre aceste particularități, aș aminti: sezonalitatea business-ului cu impact direct asupra cash flow-ului, finanțării și modului de îndeplinire a obligațiilor asumate de firmele din agricultură; dreptul de proprietate asupra unor terenuri agricole; modalitatea de exploatare efectivă a proprietății funciare (e.g. schimburile de folosință); anumite chestiuni aferente contractelor de arendă (drepturi de opțiune, garanții, etc); obligații specifice derivate din anumite proiecte cu finanțare europeană sau angajamente legate de modul de lucrare a terenurilor (e.g. culturile bio)”, afirmă Cristian Popescu.

În ultimul an, echipa PNSA a asistat clienți în obținerea unor finanțări de la bănci românești sau străine, pentru finalizarea investițiilor asumate în România. De exemplu, achiziția business-urilor integrate, construirea/renovarea centrelor/terminalelor logistice cu destinație agricolă. „Sincer vorbind, nu cred că vom vedea pe termen scurt companii românești din domeniul agriculturii interesate de bursă și IPO. Agricultura românească și implicit companiile românești din acest domeniu, încă au nevoie de creștere, consolidare, inovare, investiții în infrastructură, predictibilitate. Potențialii investitori pe bursă se uită la domenii în creștere, așezate, cu potențial care pot genera profit sau măcar evita volatilități majore și într-un an prost (climat). Ori, având în vedere probleme agriculturii românești, este greu să transmiți încredere investitorilor că indiferent cât de mult plouă sau cât de frig este, compania respectivă va reuși să aibă un an financiar bun”, menționează avocatul PNSA. 

În aceste proiecte complexe, PNSA a colaborat de-a lungul timpului, de aceeași parte, sau de pe poziții opuse, cu firme de avocatură/consultanță străine. Este vorba despre De Braw Blackstone Westbroek, Delacour, BDO, Boscolo & Partners, etc. Având în vedere că business-ul agricol era localizat în România, în ciuda incidenței elementelor de extraneitate, PNSA a preluat rolul de lead counsel.
 

 
La acest moment, aș aprecia interesul investitorilor față de diversele business-uri agricole ca fiind mediu spre crescut (ușor în expectativă), cu o deplasare din zona pur speculativă către business-uri integrate, operaționale (long term investments). În același timp, trebuie menționat că diversele dezbateri politice existente în ultimul timp despre originea capitalului sau naționalității investitorilor în agricultură, în direcția anatemizării celor care nu sunt români, fac mult rău acestui domeniu și ridică o întrebare de multe ori adresată de diverși investitori – oare sunt sigure investițiile pe care intenționăm să le facem în România? Unii vânzători/proprietari de business-uri vor să valorifice tocmai valul momentului (potențialitatea domeniului) prin solicitarea unor prețuri mai mari, uneori inadecvate pieței. Însă, în urma negocierilor, pe bază de evaluări, părțile ajung la o înțelegere comună.

Cristian Popescu, Partener PNSAPrincipalele provocări ale agriculturii românești

Avocații atrag atenția că, în momentul de față, problemele agriculturii românești sunt similare cu cele ale întregii economii/societăți românești: un cadru legal neclar, birocrație excesivă, lipsa infrastructurii sau infrastructură precară, lipsa forței de muncă, reticență față de nou și față de pregătirea profesională continuă, etc. “Din perspectivă strict legală, principalele provocări ale agriculturii românești, așa cum le percepem de la clienții noștri în activitatea lor curentă, dar cum le-am și enunțat de multe ori în cadrul evenimentelor publice dedicate agriculturii din ultimii 4-5 ani, ar putea fi rezumate la următoarele: o proprietate funciară extrem de fragmentată; nivelul extrem de scăzut al cadastrării (de ani de zile ne menținem la un procent între 20- 30%); lipsa unei legi a comasării (România este singura țară UE din Europa centrală și de Sud- Est care nu are o astfel de lege). La toate acestea se adaugă lipsa unui cadru legal pentru schimburile de folosință. La nivelul pieței, pe fondul unei fragmentări accentuate și a lipsei unei legi a comasării, fermierii încheie diverse acorduri între ei privind schimbarea loturilor/tarlalelor, pentru a lucra cât mai unitar/consolidat, dar în lipsa unei reglementări clare, fermierii au diverse probleme în relația cu APIA, primăriile locale etc). Accesul dificil la finanțare este o altă mare problemă a acestui sector. O mare parte din bănci nu înțeleg business-ul agricol, specificitatea acestuia, piața produselor agricole, fiind captive în folclorul media vizavi de problemele acestui domeniu. Aș mai menționa rigiditatea APIA/Statului Român în interpretarea și aplicarea regulamentelor europene în legatură cu alocarea subvențiilor, formelor de sprijin pe suprafață, ceea ce determină probleme de finanțare/cash flow pentru fermieri, dar și reticența fermierilor în folosirea contractelor forward pentru reducerea riscului volatilității prețurilor produselor agricole”, arată Cristian Popescu.

Licențiat în drept, absolvent al unui master în Dreptul Afacerilor, membru al Baroului București și consilier în domeniul proprietății intelectuale, Cristian Popescu a devenit anul trecut partener al firmei  Popovici Niţu Stoica & Asociaţii. Aria sa de specializare vizează proiecte de agribusiness, cu precădere achiziţii de terenuri, dezvoltări de ferme şi finanţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1318 / 5735
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...