ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații PNSA acordă consultanță în mai multe proiecte mari în domeniul agriculturii. Cristian Popescu, Partener: Interesul investitorilor este mediu spre crescut, cu o deplasare din zona pur speculativă către business-uri integrate, operaționale

02 Octombrie 2017   |   Ștefania Enache

Dezbaterile politice existente în ultimul timp despre originea capitalului sau naționalității investitorilor în agricultură, în direcția anatemizării celor care nu sunt români, fac mult rău acestui domeniu și ridică o întrebare de multe ori adresată de diverși investitori – oare sunt sigure investițiile pe care intenționăm să le facem în România?

Cristian Popescu, Partener PNSA

 
 
Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) s-au implicat constant, în ultimii ani, în proiecte relevante pentru agricultura din România. Mandatele complexe au vizat, printre altele, achiziționarea unor business-uri agricole integrate, restructurarea unor portofolii de asset-uri agricole, achiziționarea unor centre logistice și de depozitare destinate agriculturii. “Complexitatea sau relevanța unei tranzacții în agricultură - ca și în orice alt domeniu economic, în general - poate fi determinată de valoarea financiară a respectivei tranzacții, modul de structurare și finanțare a acesteia, dificultățile/provocările de natură legală/fiscală ridicate de respectiva tranzacție, gradul de inovare incident, elementele de extraneitate, etc.”, a arătat Cristian Popescu, Partener PNSA.


Printre dosarele ample la care lucrează experții PNSA se află un proiect on going unde ținta finală este achiziția unui business agricol integrat din România, unde sunt incidente elemente din trei jurisdicții diferite,  o finanțare cu componentă internațională, existența unor proiecte cu finanțare europeana nefinalizate și implementarea, în prealabil (condiții suspensive) a unei divizări și a unui transfer de business. Avocații PNSA implicați în coordonarea acestor mandate sunt Cristian Popescu și Bogdan C. Stoica.

Clienții PNSA din domeniul agricol sau a căror activitate are și o componentă agricolă sunt investitori strategici, fonduri de investiții, companii active în agricultura operațională, fermieri români sau străini activi în agricultura din România. În cele mai multe proiecte, profesioniștii firmei de avocatură au fost solicitați pentru a acorda servicii de consultanță. “Există și unele litigii, însă acestea sunt mai degrabă excepția. Achiziționarea business-urile agricole este de multe ori dublată de încheierea unor polițe de asigurări de titlu. De asemenea, cadrul legal incident în domeniul agricol nu este foarte clar. De aici apar multe provocări legate de obținerea diverselor tipuri de sprijin și fonduri cu finanțare europeană, contestarea diverselor decizii administrative ale autorităților, etc.”, punctează Cristian Popescu.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Mandate complexe

Oportunitățile de investiție și de dezvoltare oferite de agricultura din România au atras în țara noastră jucători mari, bine poziționați în businessul agricol mondial. În acest context, și cererea de servicii legale destinate agriculturii a devenit din ce în ce mai sofisticată.

„Dacă în urmă cu aproximativ zece ani, exista tentația de a reduce aria consultanței legale destinate agriculturii la achiziționarea și exploatarea terenurilor agricole, în ultimii 2-3 ani am fost solicitați să acordam consultanță juridică în legătură cu: achiziționarea unor business-uri agricole integrate (teren agricol + centre depozitare + capacități operaționale), parcuri logistice destinate agriculturii, finanțări destinate achiziționării unor ferme, proiecte agricole cu finanțare europeană, joint venture-uri destinate agriculturii operaționale, restructurări și management curent de portofolii de asset-uri agricole, contracte de vânzări de materii prime agricole, evaluarea implicațiilor legale ale unor noi metode de lucrare a terenului agricol (e.g. no till farming), analiza legală a unor produse financiar investiționale dedicate agriculturii, etc”, explică Partenerul PNSA.

Proiectele din agricultură, dincolo de partea comună oricărei tranzacții de M&A, includ anumite specificități care trebuie avute în vedere de avocați la achiziționarea unui business agricol. ”Lipsa experienței vizavi de aceste problematici poate conduce la prelungiri nejustificate sau blocaje ale respectivelor tranzacții. Printre aceste particularități, aș aminti: sezonalitatea business-ului cu impact direct asupra cash flow-ului, finanțării și modului de îndeplinire a obligațiilor asumate de firmele din agricultură; dreptul de proprietate asupra unor terenuri agricole; modalitatea de exploatare efectivă a proprietății funciare (e.g. schimburile de folosință); anumite chestiuni aferente contractelor de arendă (drepturi de opțiune, garanții, etc); obligații specifice derivate din anumite proiecte cu finanțare europeană sau angajamente legate de modul de lucrare a terenurilor (e.g. culturile bio)”, afirmă Cristian Popescu.

În ultimul an, echipa PNSA a asistat clienți în obținerea unor finanțări de la bănci românești sau străine, pentru finalizarea investițiilor asumate în România. De exemplu, achiziția business-urilor integrate, construirea/renovarea centrelor/terminalelor logistice cu destinație agricolă. „Sincer vorbind, nu cred că vom vedea pe termen scurt companii românești din domeniul agriculturii interesate de bursă și IPO. Agricultura românească și implicit companiile românești din acest domeniu, încă au nevoie de creștere, consolidare, inovare, investiții în infrastructură, predictibilitate. Potențialii investitori pe bursă se uită la domenii în creștere, așezate, cu potențial care pot genera profit sau măcar evita volatilități majore și într-un an prost (climat). Ori, având în vedere probleme agriculturii românești, este greu să transmiți încredere investitorilor că indiferent cât de mult plouă sau cât de frig este, compania respectivă va reuși să aibă un an financiar bun”, menționează avocatul PNSA. 

În aceste proiecte complexe, PNSA a colaborat de-a lungul timpului, de aceeași parte, sau de pe poziții opuse, cu firme de avocatură/consultanță străine. Este vorba despre De Braw Blackstone Westbroek, Delacour, BDO, Boscolo & Partners, etc. Având în vedere că business-ul agricol era localizat în România, în ciuda incidenței elementelor de extraneitate, PNSA a preluat rolul de lead counsel.
 

 
La acest moment, aș aprecia interesul investitorilor față de diversele business-uri agricole ca fiind mediu spre crescut (ușor în expectativă), cu o deplasare din zona pur speculativă către business-uri integrate, operaționale (long term investments). În același timp, trebuie menționat că diversele dezbateri politice existente în ultimul timp despre originea capitalului sau naționalității investitorilor în agricultură, în direcția anatemizării celor care nu sunt români, fac mult rău acestui domeniu și ridică o întrebare de multe ori adresată de diverși investitori – oare sunt sigure investițiile pe care intenționăm să le facem în România? Unii vânzători/proprietari de business-uri vor să valorifice tocmai valul momentului (potențialitatea domeniului) prin solicitarea unor prețuri mai mari, uneori inadecvate pieței. Însă, în urma negocierilor, pe bază de evaluări, părțile ajung la o înțelegere comună.

Cristian Popescu, Partener PNSAPrincipalele provocări ale agriculturii românești

Avocații atrag atenția că, în momentul de față, problemele agriculturii românești sunt similare cu cele ale întregii economii/societăți românești: un cadru legal neclar, birocrație excesivă, lipsa infrastructurii sau infrastructură precară, lipsa forței de muncă, reticență față de nou și față de pregătirea profesională continuă, etc. “Din perspectivă strict legală, principalele provocări ale agriculturii românești, așa cum le percepem de la clienții noștri în activitatea lor curentă, dar cum le-am și enunțat de multe ori în cadrul evenimentelor publice dedicate agriculturii din ultimii 4-5 ani, ar putea fi rezumate la următoarele: o proprietate funciară extrem de fragmentată; nivelul extrem de scăzut al cadastrării (de ani de zile ne menținem la un procent între 20- 30%); lipsa unei legi a comasării (România este singura țară UE din Europa centrală și de Sud- Est care nu are o astfel de lege). La toate acestea se adaugă lipsa unui cadru legal pentru schimburile de folosință. La nivelul pieței, pe fondul unei fragmentări accentuate și a lipsei unei legi a comasării, fermierii încheie diverse acorduri între ei privind schimbarea loturilor/tarlalelor, pentru a lucra cât mai unitar/consolidat, dar în lipsa unei reglementări clare, fermierii au diverse probleme în relația cu APIA, primăriile locale etc). Accesul dificil la finanțare este o altă mare problemă a acestui sector. O mare parte din bănci nu înțeleg business-ul agricol, specificitatea acestuia, piața produselor agricole, fiind captive în folclorul media vizavi de problemele acestui domeniu. Aș mai menționa rigiditatea APIA/Statului Român în interpretarea și aplicarea regulamentelor europene în legatură cu alocarea subvențiilor, formelor de sprijin pe suprafață, ceea ce determină probleme de finanțare/cash flow pentru fermieri, dar și reticența fermierilor în folosirea contractelor forward pentru reducerea riscului volatilității prețurilor produselor agricole”, arată Cristian Popescu.

Licențiat în drept, absolvent al unui master în Dreptul Afacerilor, membru al Baroului București și consilier în domeniul proprietății intelectuale, Cristian Popescu a devenit anul trecut partener al firmei  Popovici Niţu Stoica & Asociaţii. Aria sa de specializare vizează proiecte de agribusiness, cu precădere achiziţii de terenuri, dezvoltări de ferme şi finanţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1622 / 6037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...