ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

De la trimisul special al BizLawyer in capitala Austriei, unde se desfasoara ”IBA Annual Conference 2015” - Avocații TSAA s-au întâlnit la Viena cu 70 de parteneri din avocatura globală, pentru a le prezenta România. Speakeri: un ambasador, un bancher și un investitor

08 Octombrie 2015   |   Andrei Cîrchelan, corespondenta din Viena

Într-un pavilion de dimensiunile Romexpo și cu un program de aproape 190 de pagini ca prezentare, ”IBA Annual Conference Vienna 2015” a transformat capitala austriacă în capitala avocaturii globale

 
 
La Viena, în timpul săptămânii în care capitala Austriacă găzduiește Conferința Anuală a Asociației Internaționale a Barourilor (IBA), avocații firmei bucureștene TSAA au adus la un loc 70 de parteneri ai unora dintre cele mai importante firme de avocatură, pentru a le prezenta oportunitățile de investiții în România.

În această întâlnire nu este vorba despre firma de avocatură TSAA, ci despre România, cu oportunitățile de investiții pe care le prezintă”, a spus Silviu Stratulat, Managing Partner al TSAA, în deschiderea evenimentului.

Publicul, venit prompt începând cu ora 08:00 dimineața la restaurantul Motto am Fluss de pe malul Dunării, a fost alcătuit majoritar din avocați veniți cu întrebări legate de România și cu apetit pentru networking. Pe ecusoane se puteau citi nume sonore precum Gateley, prima firmă britanică listată la bursă, Reed Smith, gigant internațional cu peste 1.800 de avocați în efective, sau Gun, cea mai mare firmă de avocatură din Turcia. De cealaltă parte, prezența ”în forță” a TSAA, cu o echipă numeroasă de avocați, a valorificat în mare măsură publicul, în condițiile în care în fiecare grupuscul de discuții vedeai și câte un avocat TSAA.


Ca speakeri, avocații au adus trei specialiști care să acopere o gamă cât mai largă de aspecte legate de investițiile în România: un ambasador, un bancher și un investitor.

România prin ochii ambasadorului

Unul dintre speakerii invitați să vorbească în cadrul evenimentului a fost Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria, iar mesajul a fost că România nu poate decât să meargă în sus pe viitor.

În primul rând, avem avantajele geostrategice: România este bine situată geografic la intersecția dintre Est și Vest, avem Marea Neagră, o piață de 20 milioane de oameni, forță de muncă eficientă, la costuri reduse, iar dacă observați diversitatea din economia românească veți vedea că există mult loc de creștere”, a spus ambasadorul.

De asemenea, potrivit lui Mazuru, în infrastructură s-au realizat multe până în prezent, dar mai e mult de lucru în continuare, ceea ce înseamnă că sunt oportunități de investiții.

”În agricultură România are unul dintre cele mai bune potentialuri din Uniunea Europeană, și știm că va veni o criză a alimentelor, așa că faptul că agricultura nu e modernizată încă reprezintă o oportunitate”, a declarat ambasadorul, adăugând că și domeniile energie și turism oferă avantaje, prin investiții în reactoare nucleare sau energie hidro și, respectiv, prin diversitatea geografică oferită în turism, mai ales cu Delta Dunării, ”unul dintre cele mai frumoase locuri din lume”.

”Polonia acum cinci ani” și ”foamea de un viitor mai bun”

Invitat ca speaker a fost și Cristian Popa, fost viceguvernator BNR, care a vorbit în termeni macroeconomici despre faptul că România a trecut în ultimii cinci ani de la a fi ”copilul bizar din cartier” la a ”arăta ca toți ceilalți” în materie de dezvoltare economică.

Înainte de perioada 2008-2010, România era copilul bizar din cartier, mereu ieșeam în evidență cu cifrele greșite, fie în inflație, fie cu deficit bugetar, fie cu deficit fiscal. Creșterea economică nu era la fel de puternică precum a celorlalte economii din Uniunea Europeană. Acum, România arată ca celelalte economii, dar nu din toate punctele de vedere”, a declarat Popa.

Potrivit acestuia, una dintre principalele probleme în economia României este faptul că investițiile atât private cât și publice, nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie. Absorbția fondurilor europene, însă, ”bani gratis”, s-a remediat puternic în ultima perioadă iar după o perioadă cu absorbții în procente de o singură cifră, șinta poate fi acum o absorbție de 100% a fondurilor europene.

Dincolo de dezavantajele fiscale, de pe piața muncii sau de la nivel politic, însă, ”toate neajunsurile sunt posibile oportunități pentru oameni care consideră că riscul merită. România este cea mai apropiată de Polonia în termeni economici, dar România este acum cum era Polonia în urmă cu cinci ani. Deci dacă v-ați fi dorit să fiți în Polonia acum cinci ani, veniți în România”, a concluzionat bancherul.

În România, cel mai bun activ este foamea oamenilor. Se poate vedea foarte ușor foamea românilor de a realiza ceva. Nu am văzut această foame în Cehia, Suedia sau Franța. E o foame pentru un viitor mai bun. E foarte important, mai ales dacă lucrezi în industria ospitalieră”, a declarat Mikael Fredholm, CEO al lanțului de săli de fitness World Class România, al treilea speaker invitat să prezinte oportunitățile aduse de România.

Investitorul a povestit cum a pornit afacerea World Class în România într-un moment în care piața nu părea pregătită pentru un astfel de produs. Ținta a fost segmentul cu venituri medii și înalte, iar afacerea s-a dezvoltat puternic în ultima perioadă.

Pe tema corupției, un ”hot topic” al discuțiilor internaționale despre România, Stratulat a precizat că ”lupta împotriva corupției a fost unul dintre punctele pe care au pus accent autoritățile în ultimii doi ani. Lucrurile se schimbă drastic, într-un ritm foarte rapid. (...) Asta înseamnă că se face ceva la acest nivel și situația va continua să se îmbunătățească în următorii ani”.

La epicentrul avocaturii de business

Evenimentul organizat de TSAA a avut loc la Viena, capitală europeană care timp de o săptămână este epicentrul avocaturii de business globale. Într-un pavilion de dimensiunile Romexpo și cu un program de aproape 190 de pagini ca prezentare, ”IBA Annual Conference Vienna 2015” a transformat capitala austriacă în capitala avocaturii globale. Zeci de întâlniri organizate în paralel, pavilioane expoziționale din partea celor mai importanți jucători din avocatura de business și invitați cheie precum Fatou Bensouda, Jose Manuel Barroso, Kofi Annan sau Anders Fogh Rasmussen, au adus în Viena mii de avocați interesați de dezvoltarea rețelei de contacte.

”Business breakfast-ul” organiazt de TSAA, însă, a făcut parte din seria de evenimente ”de culise”, adevărata miză a conferințelor de tipul IBA, în care avocații se întâlnesc pentru a discuta și a stabli contacte în jurisdicții noi sau firme interesante.

Întâlnirea a fost genul de acțiune tipică pentru o firmă așa cum s-a profilat TSAA, jucător tânăr și dinamic în avocatura de business locală. În mai puțin de trei ani firma a ajuns la efective de circa 30 de avocați, dimensiune de talie medie în avocatura de business românească, cu oameni aduși de la unii dintre cei mai puternici jucători din piață.

La nivel internațional firma colaborează cu Christopher Jackson, avocat britanic cu peste 40 de ani experiență în fime precum Fieldfisher sau actuala Reed Smith. Acesta joacă rol de consultant pentru TSAA, cu atribuții preponderent în business development.

Nu cu mult timp în urmă, BizLawyer îl intervieva la București pe Haibin Xue, partener al gigantului chinez Zhong Lun, venit în România la invitația TSAA pentru a căuta oportunități de business development.

Citeste si
EXCLUSIV BizLawyer - Avangarda unei firme chinezești cu 1.000 de avocați: ”Am venit la București pentru a dezvolta business-ul”

Pe aceste criterii și multe altele, TSAA se încadrează în categoria acelor jucători lansați în ultimii ani care definesc a treia generație de firme, după generația Nestor/Mușat și generația Țuca. În prezent concurența este puternică și multe dintre firmele noi manifestă un dinamism similar, deci e prematur de vorbit despre o ”generație TSAA”. Premizele, însă, sunt acolo.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 2230 / 5703
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
  Electrica a achiziţionat un portofoliu de 207 MW de energie regenerabilă de la Monsson. Ţuca, Zbârcea & Asociaţii și Berechet Rusu Hiriţ, în tranzacție
  Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
  Cassa Digital Software atrage investitori și securizează o finanțare importantă prin intermediul SeedBlink. Fondatorii Cassa: Dragoș Iamandoiu și Corina Roman (KPMG Legal - Toncescu și Asociații SPARL) au fost avocații noștri de încredere de la început și sperăm să îi avem alături și în următoarele runde de finanțare
  Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
  LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
  Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
  Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
  Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
  13 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2021
  Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...