ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce finanțări au avut pe birou, anul acesta, avocații PeliFilip. Alina Stancu Birsan (Partener): Identitatea împrumutatului este deosebit de relevantă și poate influența semnificativ termenii finanțării și flexibilitatea creditorilor

03 Decembrie 2016   |   Stefania Enache

Agenda de lucru a avocatilor implicati in proiecte de finantari a fost extrem de aglomerata in 2016.

Alina Stancu Birsan, Partener PeliFilip

 
 
Pana in acest moment, profesionistii PeliFilip au solutionat cu succes peste 10 proiecte de finantare. Firma are insa in derulare si alte dosare, liderii casei de avocatura asteptandu-se ca pana spre finalul anului numarul finantarilor inchise sa se dubleze. . . 

„Niciunul dintre proiectele in care am fost implicati nu a fost abandonat pe parcurs, asa ca ne bucuram alaturi de clientii nostri de un an foarte productiv. Numarul tranzactiilor este in crestere fata de anul trecut, piata de finantari fiind pe un trend ascendent. In plus fata de proiectele de finantare standard la care ne-am referit mai sus, echipa noastra a fost si este implicata intr-un numar semnificativ de tranzactii relevante pentru domeniul financiar, cum ar fi vanzare de credite neperformante/performante, aspecte de reglementare specifice domeniului financiar, tranzactii specifice pietelor de capital si tranzactii de achizitii si fuziuni in domeniul bancar”, declara Alina Stancu Birsan, Partener PeliFilip.


Trendul ascendent inregistrat de piata de finantari este unul evident, dar expertul PeliFilip considera ca se simte inca necesitatea unui cadru legislativ stabil si previzibil, care sa permita luarea unor decizii majore de afaceri pe baza unor argumente stabile. „O presiune semnificativa asupra sistemului bancar pare sa fie exercitata de multiplele legi sau initiative legislative cu impact asupra domeniului, cum ar fi legea darii in plata sau cea privind conversia in RON a creditelor acordate in CHF, chiar daca acestea vizeaza in principal sectorul de retail.  Bancile continua sa fie precaute, insa exista interes pentru acordarea finantarilor, asa ca identitatea imprumutatului este deosebit de relevanta si poate influenta semnificativ termenii finantarii si flexibilitatea creditorilor in negocierea acestora. Cifrele macro din acest an ne dau motive sa luam in calcul proiectii mai optimiste”, explica Alina Stancu Birsan.

Proiecte finalizate cu succes


Agenda de lucru a avocatilor implicati in proiecte de finantari a fost extrem de aglomerata in 2016. Printre mandatele finalizate cu succes anul acesta trebuie amintita emisiunea de obligatiuni in valoare de 350 milioane euro de catre Cable Communications Systems N.V. (societatea mama a RCS & RDS S.A.) si contractarea de catre RCS & RDS S.A. a unui credit sindicalizat in valoare totala de pana la 1,687 miliarde RON, format din trei facilitati de credit. Bancile finantatoare ale contractului de imprumut sunt: Citibank, Banca Transilvania, BRD – Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen si UniCredit. PeliFilip, alaturi de Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, au fost de partea Cable Communications Systems N.V. (societatea mama a RCS & RDS S.A.. Echipa PeliFilip a fost coordonata de Alexandru Birsan, partener, Alina Stancu Birsan, partener. Olga Nita si Alexandra Manciulea, avocati seniori, si Ana Adreiana, avocat, sunt printre mebrii-cheie ai echipei de proiect. Bancile intermediare, precum si cele finantatoare au fost consiliate de Cleary Gottlieb, Steen & Hamilton LLP, Linklaters LLP, Clifford Chance Badea si Kinstellar.

Un alt dosar coordonat de profesionistii PeliFilip este cel care a vizat emisiunea de obligatiuni in valoare de 300 milioane RON pe Bursa de Valori Bucuresti de catre International Investment Bank, o banca multilaterala de dezvoltare. Echipa PeliFilip a fost coordonata de Alexandru Birsan, partener, Ana Andreiana, avocat, fiind im membru-cheie al echipei implicate in asistenta juridica acordata in cadrul tranzactiei.

De asemenea, avocatii au asigurat asistarea Raiffeisen Bank S.A. si a ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucuresti in legatura cu finantarea unei achizitii de tip „leveraged buyout” a societatii La Fantana S.R.L., furnizor major de servicii de aprovizionare cu apa in sistem watercooler si purificator, precum si in legatura cu refinantarea unor imprumuturi acordate societatii de Erste Group, prin mai multe facilitati de credit in suma totala de 48,6 milioane euro. Echipa de proiect a fost coordonata de Carmen Peli, partener. Alexandra Manciulea si Mirona Apostu, avocati seniori, au fost printre membrii-cheie ai echipei. Avocatii imprumutatului au fost D&B David si Baias.

Agenda de lucru PeliFilip a inclus si asistarea grupului Prodplast Imobiliare in legatura cu obtinerea unei facilitati la termen de aproximativ 28,5 milioane euro pentru dezvoltarea unui centru comercial in Bucuresti, precum si a unei facilitati de TVA de 2,5 milioane euro, facilitati puse la dispozitie de Raiffeisen Bank S.A. si Raiffeisen Bank International AG, in calitate de imprumutatori. Echipa de proiect a fost coordonata de Alexandru Birsan, Mirona Apostu, avocat senior, fiind un alt membru-cheie al echipei. Avocatii internationali ai imprumutatului au fost Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, iar avocatii internationali si de drept romanesc ai bancilor au fost CMS Cameron McKenna.

Bancile se bazeaza pe analiza riscurilor legale

In cele mai multe dintre situatii, creditele sunt acordate de sindicate de banci mixte, atat romane, cat si straine. Sunt insa si cazuri in care imprumutatorii au fost exclusiv banci straine sau exclusiv banci romanesti.
Franele pot fi atat exterioare proiectului – sectorul, gradul de stabilitate al legislatiei din domeniul relevant, contextul politico-economic, rezultatele altor proiecte similare din sectorul respectiv, cat si asociate proiectului – gradul de fezabilitate, performantele anterioare ale finantatului etc.
 
Alina Stancu Birsan, Partener PeliFilip

Partenerul PeliFilip mentioneaza ca structurile de finantare variaza de la o tranzactie la alta si uneori includ si alte modalitati de finantare cum ar fi imprumuturile de la actionari sau de la alte societati din grup.”Companiile mari sunt tot mai deschise si beneficiaza de resursele necesare pentru a accesa forme alternative de finantare, prin intermediul pietelor de capital. Am fost implicati si in proiecte a caror structura era bazata pe intentia de a obtine finantare de la fonduri de investitii. De multe ori, aceste solutii sunt luate in calcul atunci cand debitorul este pregatit sa plateasca mai mult pentru a compensa unele riscuri mai mari pe care fondurile (spre deosebire de banci) pot fi mai dispuse sa si le asume”, completeaza avocatul.

Atunci cand iau decizia acordarii unei finantari, bancile se bazeaza destul de mult pe analiza riscurilor legale.  Astfel ca proiectele ideale sunt cele din sectoare cu risc scazut (sau perceput ca scazut prin comparatie cu altele), derulate de clienti (debitori) cu o situatie financiara solida, care dispun de resurse de management si de know-how pentru derularea lor.”In realitate, in special pe piata din Romania, nu sunt foarte multe proiecte care indeplinesc usor toate aceste conditii, iar finantatorii trebuie sa ia decizii de evaluare, alocare si asumare a anumitor riscuri. In general, institutiile finantatoare sunt dispuse sa finanteze mai usor proiecte promovate de clienti deja existenti, care au un „track record” pozitiv. Conteaza insa foarte mult si sectorul in care se intentioneaza dezvoltarea proiectului si riscurile legate de acel proiect, inclusiv cele legale, cum ar fi (in)stabilitatea cadrului de reglementare”, subliniaza expertul PeliFilip.

Referitor garantiile pe care finantatorii le cer pentru acordarea imprumutului, Alina Stancu Birsan aminteste ca, in majoritatea proiectelor mari de finantare, se merge in continuare pe sistemul standard, fiind vizate ipoteci asupra tuturor sau a unei parti substantiale a activelor imprumutatatului. „Aceste garantii sunt uneori suplimentate cu garantii din partea societatii-mama (inclusiv ipoteci asupra actiunilor/partilor sociale detinute in debitor) sau a altor societati din grup”, puncteaza avocatul.

 In ceea ce priveste negocierea conditiilor imprumutului, aceasta variaza de la un proiect la altul si depinde de mai multi factori, de la istoria creditorului si a debitorului, la situatia financiara si legala a debitorului, existenta unor presiuni de timp, dar si la echipele de negociere implicate in proces. „Negocierea unui acord preliminar (term sheet) cat mai clar, care sa detalieze principalii termeni comerciali conveniti intre banca si imprumutat contribuie de obicei la accelerarea procesului de negociere. Implicarea unor echipe de avocati experimentati, care inteleg nevoile clientilor lor si ce este realist si rezonabil sa se ceara si obtina intr-o negociere poate fi, de asemenea, de mare ajutor”, arata Partenerul PeliFilip.

Ca si pana acum, finantatorii sunt interesati sa investeasca in proiecte viabile si in companii cu o capacitate ridicata de rambursare.”Am observat, in general, un climat mai precaut in randul finantatorilor si un interes mai mare pentru a investiga din punct de vedere juridic, prin intermediul procesului de due diligence, principalele active aduse in garantie in cadrul tranzactiei”, mai spune Alina Stancu Birsan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1408 / 5466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Înalta Curte suspendă în integralitate o decizie de impunere care fusese suspendată inițial doar parțial. Avocații Radu și Asociații salvează penalitățile de întârziere și obțin restituirea scrisorii de garanție bancară
ANAF are un plan de acţiune pentru recuperarea obligaţiilor fiscale neachitate în perioada pandemiei | Situația îndemnă la prudență și analiză, spun avocații NNDKP specializați în fiscalitate. Adaptabilitatea şi o bună comunicare în cadrul echipei sunt elemente cruciale în momente de criză, iar capacitatea de reacţie rapidă a consultantului şi avocatului este, de asemenea, esenţială
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție.
Dragne & Asociații își extinde echipa de parteneri și anunță alte 5 promovări
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Corporate | M&A
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacţia asistată de avocații TZA și RTPR va fi supusă aprobării CSAT şi Autorităţii Europene Antitrust
Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut
RTPR, alături de Innova la achiziția PayPoint și Payzone. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Mihul (Senior Associate) au coordonat echipa
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță ̸ Dreptul muncii
Mandate unice și complexe pentru avocații de Banking & Finance de la Popescu & Asociații. Investitorii sunt mai atenți în privința tranzacțiilor, analizele - mai amănunțite, dar crește numărul solicitărilor de finanțare, spun avocații. Firma are cinci mandate de finanțare în desfășurare pentru jucători-cheie, atât locali, cât și internaționali
Cum își alege DLA Piper viitorii colaboratori din România. Ce trebuie sa știe stagiarii care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice firme globale de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...