ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce proiecte a avut Țuca Zbârcea & Asociații în practica de energie. Firma asistă, în prezent, investitori străini în achiziția pachetelor de control în societăți românești care operează proiecte regenerabile

12 Ianuarie 2017   |   Stefania Enache

Clientii Tuca Zbarcea& Asociatii apeleaza la serviciile avocatilor firmei atat cu cereri care privesc asistenta juridica pe o varietate de probleme curente, cat si cu solicitari de suport de specialitate in perfectarea unor achizitii, fuziuni sau alte tipuri de restructurari in industrie.

Sebastian Radocea, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii

 
 
In 2016, avocatii firmei Tuca Zbarcea & Asociatii s-au implicat cu precadere in tranzactii si proiecte privind productia de energie din surse nucleare si regenerabile, distributia si furnizarea de gaze si electricitate si de eficienta energetica. De asemenea, au oferit asistenta juridica (pe buy-side) la achizitia unor societati de proiect care opereaza parcuri fotovoltaice si microhidrocentrale. Analizele indica faptul ca in practica de Energie atat numarul de proiecte, cat si volumul de munca s-au mentinut la nivelul inregistrat in 2014 si 2015.

2017 se anunta un an in care investitorii isi vor indrepta atentia catre productia de energie electrica in micro-hidrocentrale si din biomasa. De asemenea,exista interes pentru domeniul distributiei si comercializarii de gaze naturale, ultimul fiind un segment de piata inca subdezvoltat. Sebastian Radocea, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, este de parere ca interactiunea dintre retelele de energie electrica, internet si retelele de comunicatii se va amplifica, astfel ca adoptarea tehnologiilor de tip smart (smart grid, smart metering) reprezinta un segment cu potential de investitii semnificativ in urmatorii ani chiar daca, potrivit Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2016-2030, aceste investitii vor trebui facute treptat, cu considerarea imperativului de protejare a datelor cu caracter personal si a securitatii cibernetice.


”Din pacate, eficienta energetica, cu precadere cea din sectorul public (spitale, scoli, gradinite, cazarmi, etc.)  este un obiectiv insuficient valorificat din punct de vedere al investitiilor, mai ales din cauza barierelor instituite de legislatia din domeniul finantelor publice. In masura in care vor putea fi adoptate propunerile de modificare legislativa (aduse deja in atentia ministerelor de resort), ne asteptam ca municipalitatile sa inceapa implementarea unor astfel de proiecte. De asemenea, iesirea din insolventa a Hidroelectrica ar putea atrage inceperea pregatirilor pentru listarea acesteia la bursa”, mai spune avocatul.

Problemele care „consuma” energia

Energia este unul dintre sectoarele in care unele dintre modificarile legislative operate la nivel national au avut un impact negativ asupra dezvoltarii domeniului. Industria se confrunta cu o serie de probleme sensibile, iar cei mai afectati sunt producatorii de energie regenerabila, in special cei mici si mijlocii din domeniul fotovoltaic, care au dificultati in ceea ce priveste absorbtia de certificate verzi.
Mai mult, pretul foarte jos al barilului va afecta investitiile atat in zona de exploatare din sectorul petrolier, cat si in cea a produselor conexe. Daca se continua pe aceasta linie se poate ajunge in situatia in care este accelerata iesirea unor jucatori de pe piata, dar se poate genera si apetit pentru consolidari.

„Exista anumite elemente pozitive aduse de preconizatele modificari la Legea nr. 220/2008 – pastrarea posibilitatii de a incheia contracte bilaterale negociate direct de micii producatori cu instalatii sub 1 MW, fixarea numarului de certificate verzi absorbite in anul 2017, majorarea valorii minime de tranzactionare la 29,4 euro/certificat verde, pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2031. De asemenea, introducerea unei platforme de tranzactionare centralizata si anonima pentru tranzactionarea de energie electrica asociat cu certificatele verzi aferente cantitatii tranzactionate ar putea spori eficienta absorbtiei de certificate verzi. In acelasi timp, aceste modificari nu par a fi gasit solutii pentru evitarea falimentului micilor producatori de energie regenerabila. Modificarile instaureaza o discriminare a tehnologiilor solare fata de cele eoliene. Astfel, pentru producatorii de energie fotovoltaica, amanarea de la tranzactionare a celor 2 certificate verzi continua pana la sfarsitul anului 2024, in timp ce, pentru producatorii eolieni, masura amanarii nu sufera schimbari fata de regimul stabilit prin Ordonanta de urgenta nr. 57/2013 (aceasta aplicandu-se pana la 31 martie 2017)” explica Sebastian Radocea.

Avocatul atrage atentia ca in contextul actual nu exista perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrica in panouri fotovoltaice sau pentru promovarea biomasei ca resursa energetica.Tuca Zbarcea & Asociatii asigura servicii de asistenta juridica si consultanta privind dreptul aplicabil sectoarelor energiei electrice, petrolului, gazelor naturale si industriei miniere. Practic, portofoliul nostru de clienti include societati active in productia, furnizarea, transportul si distributia energiei,  in sectorul petrolului si gazelor naturale, precum si alti actori cu interese in acest domeniu, precum institutii financiar-bancare sau autoritati publice. Avocatii echipei departamentului de energie din care fac parte acorda asistenta in privinta reglementarilor aplicabile (identificarea reglementarilor aplicabile unui anumit proiect sau anumitor operatiuni, interpretarea reglementarilor, inclusiv redactarea de propuneri de modificare a reglementarilor aplicabile in domeniu). Serviciile noastre includ asistenta in ceea ce priveste aspectele contractuale, de reglementare si de achizitii publice in legatura cu proiecte de eficienta energetica, precum si asistenta pe durata negocierilor de contracte in domeniul energiei ori contracte de vanzari/achizitii de proiecte in domeniul energiei. Printre activitatile noastre se numara si asistenta in privinta structurarii proiectelor, realizarea auditului juridic al proiectelor din domeniul energiei si al entitatilor care detin astfel de proiecte. Nu in ultimul rand, oferim suport si consiliere juridica pe parcursul tuturor etapelor/pasilor ce trebuie parcurse/parcursi in vederea dezvoltarii unui proiect in domeniul energiei.

Sebastian Radocea, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii


Proiecte si servicii

Clientii Tuca Zbarcea & Asociatii apeleaza la serviciile avocatilor firmei atat cu cereri care privesc asistenta juridica pe o varietate de probleme curente, cat si cu solicitari de suport de specialitate in perfectarea unor achizitii, fuziuni sau alte tipuri de restructurari in industrie. De asemenea, expertii sunt implicati in foarte multe audituri juridice pentru anumite societati tinta. „Chiar daca practica de litigii nu duce lipsa de mandate incredintate de catre clientii din sectorul energetic, exista o mai mare aglomerare de spete pe masa avocatilor nostri consultanti”, arata Sebastian Radocea.

Dosarele care vizeaza practica de energie genereaza o activitate intensa si in alte domenii periferice: fuziuni si achizitii, concurenta, mediu, corporate.

Coordonatorul departamentului de energie este Sorin Vladescu, avocat cu o experienta de 17 ani. In cadrul aceluiasi departament activeaza Irina Moinescu, avocat cu o experienta de 15 ani si Sebastian Radocea, cu o activitate profesionala de 17 ani. Tuca Zbarcea & Asociatii are o echipa formata din 8 avocati specializati in domeniul energiei electrice.

Coordonatorul practicii firmei in domeniul petrolului si gazelor naturale este Cornel Popa, partener cu o experienta practica de 21 ani. Al doilea partener coordonator al echipei de avocati specializati in consultanta juridica acordata jucatorilor din industria petrolului este Cristian Radu, cu 12 ani de experienta. Tuca Zbarcea & Asociatii are o echipa formata din 7 avocati specializati in domeniul petrolului si gazelor naturale.

„In prezent, asistam investitori straini in procesul de achizitie a pachetelor de control in societati romanesti care opereaza proiecte regenerabile. Proiectele sunt in curs de finalizare”, precizeaza partenerul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Referindu-se la proiectele cheie ale firmei din 2016, Sebastian Radocea mentioneaza faptul ca echipa a fost implicata cu precadere in tranzactii si proiecte privind productia de energie din surse nucleare si regenerabile, distributia si furnizarea de gaze si electricitate si de eficienta energetica.”Ca noutate, am acordat asistenta juridica (pe buy-side) la achizitia unor societati de proiect care opereaza parcuri fotovoltaice si microhidrocentrale. Avocatii implicati in aceste proiecte, in calitate de coordonatori, au fost Sorin Vladescu, Irina Moinescu si subsemnatul”, a conchis avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1086 / 5178
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
PwC România și D&B David și Baias au acordat asistență acționarilor FAN Courier în tranzacția cu SLS Cargo. Vânzătorul, asistat de Gilescu Văleanu Nathanzon & Partenerii
Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv și avocat stagiar pentru departamentul Consultanță
Ce îi ține ocupați pe avocații de IP de la Stratulat Albulescu. Cele mai dificile proiecte din practica de proprietate intelectuală și domeniile din care vin cele mai multe solicitări
Mușat & Asociații obține o decizie de referință în arbitraj, privind anularea unui document constatator. Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner: Antreprenorii care au clauze arbitrale în contractele încheiate cu autoritățile publice pot obține remedii mai rapide în privința documentelor constatatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...