ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clifford Chance: Avem nevoie de 3-4 ştiri pozitive pentru a schimba percepţia asupra României

19 Ianuarie 2011   |   Cristi Moga pentru Ziarul Financiar

Badea Clifford Chance a realizat în 2010 o creştere a cifrei de afaceri „double digit“ (de cel puţin 10%), astfel că veniturile Clifford Chance în România s-ar ridica la circa 8 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, pe baza încasărilor de 7,2 mil. euro înregistrate de în 2009.

Daniel Badea, 36 de ani, este equity partner in cadrul celei mai mari firme de avocatura din lume - Clifford Chance - un gigant cu afaceri de 1,4 mld. euro/an

 
 
Avocatul Daniel Badea, cel care coordonează activitatea biroului din Bucureşti al celei mai mari firme de avocatură din lume - Clifford Chance - apreciază că România are nevoie de o listare cu succes a Fondului Proprietatea, vânzarea pentru un preţ bun a participaţiilor deţinute de stat în marile companii, dar şi de începerea unor mega-proiecte de infrastructură pentru a putea redeveni atractivă în ochii investitorilor străini.

El vorbeşte în Ziarul Financiar despre un „optimism echilibrat“, în condiţiile în care România nu are în prezent capacitatea de a se rupe de contextul economic internaţional.

„România nu se poate izola de influenţele externe diferite, precum criza euro, schimbările semnificative de pe pieţele financiare sau efectele dezechilibrelor dintre pieţele emergente şi cele dezvoltate. Nu vor fi ani de linişte. România are nevoie să fie din nou vizibilă pe pieţele internaţionale şi poate obţine asta prin listarea Fondului Proprietatea, prin vânzarea participaţiilor de la Romtelecom, Petrom sau Romgaz, programul de euroobligaţiuni sau două-trei proiecte de infrastructură. Este nevoie de trei-patru ştiri bune care să schimbe percepţia asupra României“, a declarat pentru ZF Badea.


Firma pe care o conduce a trecut cu bine de al doilea an de criză, realizând în 2010 o creştere a cifrei de afaceri „double digit“ (de cel puţin 10%), astfel că veniturile Clifford Chance în România s-ar ridica la circa 8 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, pe baza încasărilor de 7,2 mil. euro înregistrate de firmă în 2009. „Criza nu s-a terminat, dar mi-e greu să cred că ne va fi la fel de greu ca în anii trecuţi - pe de o parte avem deja experienţa crizei, iar pe de altă parte vom vedea efectele pozitive ale reformelor destul de dureroase“, mai spune avocatul.

Badea consideră că atragerea de fonduri europene şi chiar parteneriatele public-private (PPP) pot deveni o sursă importantă de finanţare a proiectelor de infrastructură, cu condiţia ca procesele să fie accelerate, în condiţiile în care apetitul pentru finanţări poate avea variaţii semnificative în decurs de doi-trei ani, de la demararea unei licitaţii până la începerea propriu-zisă a lucrărilor.

Până în prezent, două dintre cele mai importante proiecte de tip PPP lansate în România - complexul imobiliar Esplanada din Bucureşti şi autostrada Comarnic-Braşov - au eşuat, iar autorităţile au decis să modifice legea PPP-urilor.

„Cred că sectorul public se uită la o soluţie ineficientă pentru finanţarea infrastructurii. Nu cred că era nevoie de o lege specială a PPP şi nu sunt convins că o lege specială va ajuta. Mai curând va crea confuzie faţă de cadrul existent al achiziţiilor publice de lucrări. Cadrul existent este suficient, dar este esenţial calendarul de pregătire a unui asemenea proiect. Trebuie să ne asigurăm pe de o parte că structura unui proiect care este scos la licitaţie este «bancabilă». |n plus, trebuie să ne asigurăm că nu trec ani între momentul licitaţiei şi momentul încheierii contractului şi al finanţă rii, deoarece ceea ce era bancabil la un moment dat poate deveni nebancabil - realitatea financiară internaţională evoluează foarte rapid“, explică Badea.

Firmele de avocatură au fost la rândul lor afectate de recesiune, dar în cadrul celor mai mari jucători declinul economic a însemnat doar reducerea ritmului de creştere sau scăderi ale încasărilor de maximum 10-15%, notează Cristi Moga în Ziarul Financiar.

„Am încercat ca în perioada de recesiune să facem «business as usual», am mărit salariile anul trecut, am continuat să investim în programe de pregătire profesională a avocaţilor noştri şi am continuat angajările, recrutând opt avocaţi - patru seniori şi patru juniori“, spune Badea, care conduce o firmă cu 48-50 de avocaţi şi fee-earners, în care salariile juniorilor încep de la 1.000 de euro.

Firma a continuat să lucreze în domenii precum tranzacţii bancare şi pieţe de capital şi a asistat recent inclusiv în două finanţări imobiliare acordate de către UniCredit pe pieţele din România şi Turcia.

„Practica a rămas eminamente tranzacţională şi internaţională cu un echilibru relativ între cele patru mari arii de practică - tranzacţii bancare, piaţa de capital, fuziuni şi achiziţii şi real estate. A crescut volumul de project finance în special în energie şi suntem implicaţi în câteva litigii strategice. Am fost implicaţi în primul program de obligaţiuni (MTN) al BCR Erste şi lucrăm la alte două programe de eurobonduri“, a detaliat Badea.

El apreciază că băncile ar putea începe anul acesta să acorde finanţări imobiliare, dar se vor axa pe segmentul rezidenţial şi logistic, primele intrate în criză, în 2008.

„Pe baza discuţiilor pe care le avem, este începutul unei tendinţe de finanţare, dar mai puţin pe centre comerciale şi mai mult pe segmentul rezidenţial şi spaţii logistice. |n ceea ce priveşte mallurile, ar fi bine ca măcar cele existente să se stabilizeze“, spune Badea.

Clifford Chance este o firmă de avocatură cu venituri anuale de circa 1,4 miliarde de euro, respectiv de şapte ori mai mari decât valoarea întregii pieţe de profil din România.

Ziarul Financiar precizează că, pe plan local, firma este un jucător de top 5, cele mai mari încasări fiind realizate în continuare de firme locale precum Ţuca Zbârcea, Nestor (NNDKP) sau Muşat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4514 / 5623
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai imporante modificări ce vor fi aduse legislației insolvenței, comentate de avocații firmei Stratulat Albulescu. Cum lucrează echipa în dosarele de insolvență și proiectele provocatoare în care a fost implicată în ultima perioadă
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for Legal Assistant | Executive Assistant
Parteneriat strategic: Arthur Hunt și ONV LAW se asociază și intră împreună pe segmentul de M&A, transformări și restructurări de companii
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Wolf Theiss are clienți care iau în calcul potențiale listări sau caută să implementeze modele de afaceri similare SPAC-urilor. Claudia Chiper, Partenerul coordonator al practicii de Capital Markets: Creativitatea noastră s-a tradus în numărul de mandate câștigate și în găsirea de soluții acolo unde legislația nu este armonizată sau este neclară. Echipa multi-jurisdicțională ne permite să avem o bază de cunoștințe și abordări bazate pe practici și uzanțe internaționale
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...