ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cultura afacerilor: De ce ar trebui companiile sa evite rezolvarea litigiilor in instantele de judecata. Ce spun reprezentantii “arbitrajului nemtesc” din Romania

12 Iunie 2014   |   Oleg Cojocaru

In Romania, procesele pot dura 4-5 ani (in doua instante) si arbitrajul 1,5 ani.

 
 
Curtea de arbitraj este o alternativa pentru rezolvarea pe calea amiabila a litigiilor intre companii. Prof. Claus Kohler, presedintele Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (CCIRG -AKH) spune ca, de regula, firmele ajung in situatia de a avea litigii pentru ca interpreteaza diferit diverse probleme de natura juridica. Emotiile joaca un rol important in escaladarea litigiului. “De aceea este important, spune prof. Kohler, ca apelarea la arbitraj in caz de divergente sa se stabileasca inainte ca partile sa ajunga in situatia de litigiu.

De regula, litigiile comericale si economice pot fi rezolvate prin trei cai: mediere, apelarea la instantele de judecata si arbitrajul. Asa cum stipuleaza si art. 541 din Codul de procedura civila a Romaniei, arbitrajul este o activitate juridica cu caracter privat.


Avantajul arbitrajului este ca oricine poate arbitra, important este ca cele doua parti aflate in litigiu sa accepte autoritatea arbitului. Pentru ca materia litigiilor este foarte diversa, arbitrii sunt sau pot fi, la randul lor, de diverse specializari, de la ingineri pana la auditori sau juristi. Presedintele Curtii de Arbitraj de pe langa CCIRG spune ca procedura de arbitraj este similara unui proces de judecatorie.

La fel ca in cazul proceselor traditionale, sentinta de arbitraj poarta titlu executoriu dupa ce este depusa la instanta de judecata care verifica daca s-au respectat procedurile si apoi o aproba. Sentinta capata astfel titlu executoriu.

Care sunt avantajele arbitrajului?

In primul rand este vorba despre celeritate. In sistemul traditional procesele pot dura cativa ani, pana aproape de 5 ani in Romania.
Apoi sentinta de arbitraj devina obligatorie in peste 100 de tari semnatare ale Conventiei de la New York din 1957. Asa ca, un arbitraj din Romania etse executoriu si in Rusia, si in SUA.
In plus, Curtea de Arbitraj permite partilor sa-si aleaga limba dezbaterilor.

Exista doua feluri de arbitraj, institutionalizat si ad-hoc. Primul se refera la faptul ca arbitrajul se administreaza printr-o institutie care lucreaza cu norme de arbitraj ce prevaleaza in fata Codului de procedura civila pentru ca servesc mai bine scopului pentru care s-a infiintat arbitrajul. In cazul arbitrajului ad-hoc, partile in litigiu stabilesc in conformitate cu normele Codului de procedura civila persoanele responsabile de arbitraj. Dar, la fel, partile pot stipula in mod expres ca normele Codului de procedura nu se aplica.

De ce se face acest lucru? De exemplu, conform codului de procedura civila, daca in termen de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii cu inca 3 luni, nu este incheiata procedura de arbitraj, aceasta este reluata de al capat. “Este exact motivul pentru care noi recomandam companiilor din Romania sa apeleze la arbitraj in caz de litigiu. Totusi, acest acord trebuie sa intervina inainte ca partile sa ajunga in conflict, altfel nu vor putea sa se inteleaga nici asupra arbitrilor”, explica profesorul Kohler.

Vicepresedintele Curtii de Arbitraj de pe langa CCIRG, av. Cristina Daianu (firma de avocatura Dentons Bucuresti), spune ca numai luand in considerare termenii de judecata din sistemul de justitie romanesc ar trebui sa fie un imbold suficient pentru companii sa prefere arbitrajul.

“In Romania se judeca cateva milioane de dosare anual, procedura este foarte greoaie si, un lucru de multe ori deranjant pentru companii, sedintele de judecata sunt publice”, declara Cristina Daianu.

La randul sau, av. Mihai Macovei, loctiitor al vicepresedintelui Curtii de Arbitraj (Stalfort), precizeaza ca, de multe ori, exista aspecte foarte tehnice in judecarea litigiilor intre companii, care depasesc aria strict juridica. In aceste situatii judecatorii apeleaza la experti, dar expertizele sunt unul din factorii cei mai cronofagi in astfel de procese administrate de instantele de judecata ale statului. Pe de alta parte, in cazul arbitrajului, arbitrii pot fi chiar expertii in zona de referinta a litigiului.

Termeni de comparatie

In Germania, procesele in instantele de judecata avand ca temei litigiile comerciale sau economice pot dura si pana la 7 ani (in 3 instante). In schimb, arbitrajul rezolva aceste diferende in cel mult un an de zile.

In Romania situatia este comparabila. Procesele pot dura 4-5 ani (in doua instante) si arbitrajul 1,5 ani.

Credibilitatea Curtilor de Arbitraj

L-am intrebat pe Claus Kohler daca scandalul traficului de influenta si mita de la Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei va afecta in vreun fel credibilitatea institutiei de arbitraj privat in general. Kohler a apreciat ca: “In mod normal, aceste situatii sunt exceptionale. Un arbitru este exlus definitiv din procedurile de arbitraj daca se dovedeste partinitor (...) In toata lumea exista o cererea foarte mare de servicii de arbitraj, asa ca nu vad cum acest caz va afecta dezvoltarea acestui tip de serviciu”.
 In afara de aceasta, este greu ca in fata instantelor de stat sa iti obtii “drepturile in conditii decente, indiferent ca esti din Polonia, România sau Germania. Este vorba in primul rând de numarul prea mare de dosare aflate pe rol, dar si de lipsa expertizei”, a subliniat Claus Kohler.

“Din 2010 (anul infiintarii Curtii de Arbitraj a CCIRG - n.r.) pâna in prezent, a existat o cerere clara a intreprinderilor membre a AHK de infiintare a unui curs de arbitraj in România. Numarul cazurilor in care se apeleaza la arbitraj pentru solutionarea litigiilor economice este in continua crestere. Aceasta tendinta se observa atât in tari din Europa de Vest, precum Germania, dar si in Polonia si in România', a adaugat presedintele Claus Kohler.

CCIRG -AHK a infiintat in 2010 Curtea de Arbitraj, având la dispozitie o serie de arbitri care pot rezolva litigiile in care sunt implicate societati de pe teritoriul României, dar si cele internationale, in mai multe limbi precum româna, germana, engleza, franceza, dar si poloneza.

AHK România a fost infiintata in septembrie 2002. Camera numara in prezent peste 500 de firme membre si este cea mai mare Camera de Comert bilaterala din România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2709 / 5670
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Privacy & Data Protection, Technology and Intellectual Property
Wolf Theiss a asistat Glovo în achiziţia de 170 mil. € a 6 companii deţinute de Delivery Hero în Europa Centrală şi de Est. Echipa din București, sub îndrumarea partenerului Ileana Glodeanu, a acționat în calitate de coordonator pentru consultanța multijurisdicțională oferită în toate fazele tranzacției
Un nou standard de guvernanță corporativă intră în vigoare la 17 decembrie 2021 | NNDKP a formalizat un parteneriat cu WhistleB, unul dintre furnizorii importanți de software de gestionare a avertizărilor de integritate
Cum lucrează și ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații DLA Piper Dinu din practica de Concurență, care acoperă 15-20% din activitatea firmei. Echipa locală a participat la efortul rețelei internaționale de a dezvolta Aiscension, un instrument care permite evaluarea expunerii la risc, bazat pe algoritmi de procesare a volumelor mari de informații și dezvoltat pentru a învața în mod continuu, care ajută clienții să detecteze eventuale probleme de concurență în mod preventiv
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Arina – Maria Cătălinoiu, 88 de puncte la examen: Mă îndrept către profesia de avocat, după ce am luat în considerare și carierele de procuror și notar. Am descoperit recent un program de Drept medical care mi-a atras atenția, deoarece implică două domenii care mă interesează și reprezintă o ramură relativ nouă, ce devine din ce în ce mai relevantă
CMS a reprezentat cu succes o companie internațională de petrol și gaze din România într-un litigiu fiscal cu o valoare de mai multe milioane de euro
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for a lawyer (3 years of experience) | Corporate M&A or Employment practice
Avocații de concurență de la RTPR au avut agenda plină în ultimul an: valul de tranzacții asistate au adus volume mari de lucru, iar litigiile din această arie au consemnat o premieră și multe victorii. Valentin Berea, partenerul coordonator al practicii: Punctul forte al echipei constă în expertiza complementară a membrilor săi, dublată de o practică îndelungată
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele luni din 2021. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
LegiTeam: MPR | Partners is looking for real estate and employment associates
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi | Departament Litigii
Victorie a echipei de arbitraj formată din avocații RTPR și Allen & Overy, într-un arbitraj LCIA. Tribunalul Arbitral a acordat toate daunele solicitate de clientul Premier Energy
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...