ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații de M&A de la CMS România. Despre ținte de achiziții, tranzacții, proiecte și tendințe, într-o discuție cu liderii echipei

11 Mai 2017   |   G. S.

Anul acesta a inceput in forta, avocatii “bifand” deja mai multe tranzactii ajunse la final.

Horea Popescu, Partner si Rodica Manea, Counsel in cadrul departamentului Corporate - CMS Romania

 
 
Avocatii CMS din Bucuresti, specializati in proiecte de M&A, spun ca Romania a fost si va ramane in 2017, chiar si cu turbulentele politice de la inceputul anului, o zona interesanta pentru investitori. In continuare, sectorul IT&C ramane cel mai “fierbinte”, atat pentru noi achizitii, cat si pentru dezvoltari-extinderi ale clientilor existenti, alte domenii promitatoare fiind productia, Real-Estate si Consumer Products. BizLawyer a stat de vorba cu Horea Popescu, Partner si Rodica Manea, Counsel in cadrul departamentului Corporate - CMS Romania, pentru a lua pulsul activitatii si a trece in revista cele mai importante tendinte ale anului.

Biroul CMS din Bucuresti a fost implicat anul trecut in peste 30 de tranzactii, din care 90 la suta au fost finalizate cu succes. Anul acesta a inceput in forta, avocatii “bifand” deja mai multe tranzactii ajunse la final. Un proiect din domeniul ambalajelor, semnat la inceputul lunii ianuarie, a primit in luna aprilie aprobarea Consiliului Concurentei si va fi finalizat in urmatoarea perioada. Recent, a fost finalizat un alt proiect, in domeniul gazelor industriale: achizitia de catre cea mai mare companie din domeniu a doua societati din cadrul unui grup cu prezenta locala. De asemenea, echipa de M&A a fost implicata in tranzactiile prin care doua divizii din cadrul aceluiasi concern tehnologic, foarte mare la nivel global, a achizitionat doi distribuitori din Romania, activi în domeniul lubrifianților si ai compușilor de curățare în cadrul strategiei lor de expansiune în Europa de Est. Ambele au fost semnate, iar in timp ce una a fost deja finalizata, cealalta va fi probabil finalizata in cursul acestei luni. In negociere sunt alte cateva, dintre care se disting una in domeniul industrial, alta in sectorul productiei de materiale de constructii, pe lista fiind si doua proiecte de vanzare a unor portofolii de credite neperformante.


Mai multe informatii referitoare la profilul clientilor, tinte de achizitii, tranzactii, echipa si modul in care se vede piata locala a avocaturii din biroul celei de-a sasea firme de avocati la nivel global, in interviul acordat publicatiei noastre de Horea Popescu, Partner, Head of Corporate and M&A CMS Romania si Rodica Manea, Counsel in cadrul departamentului Corporate - CMS Romania.

* * * * *

BizLawyer: Ultimul studiu mergermarket pozitioneaza CMS pe primul loc in regiunea Europei Centrale si de Est, in T1 2017, dupa numarul dealurilor asistate si pe locul doi in Europa. Voiam sa va intreb cum a inceput anul pentru echipa din Bucuresti si care sunt previziunile pentru 2017 legate de activitatea avocatilor din practica M&A.

Horea Popescu: Intr-adevar, suntem pe primul loc in Europa de Est, in primul trimestru din 2017, dupa numarul de tranzactii asistate; anul trecut am fost pe primul loc in tot spatiul european si ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa “recuperam” pozitia de lideri. Avand un footprint mare, se poate spune ca CMS este firma care face cele mai multe tranzactii din Europa. In Romania, anul trecut, am fost implicati in peste 30 de tranzactii, din care aproximativ 90 la suta au fost finalizate cu succes. Numarul mare arata ca am fost destul de ocupati, iar anul acesta am inceput cu acelasi volum de activitate, poate chiar mai mare. Din perspectiva echipei, ca buget, dar si ca ocupare, se vede ca am avut si avem in continuare o activitate foarte buna, intensa.

BizLawyer: In ultimul studiu CMS centrat pe activitatea de fuziuni si achizitii, spuneati ca exista in continuare numeroase active interesante, care pot atrage investitori strategici si fonduri cu capital privat. Se manifesta acest interes pentru active romanesti?

Horea Popescu: As putea spune ca in ultimii doi ani a crescut foarte clar interesul investitorilor si s-a marit numarul tranzactiilor de private-equity. Dupa patru sau cinci ani de relativa “acalmie”, tranzactiile au inceput sa reapara in ultimele 18-24 de luni. Anul trecut au fost cateva tranzactii chiar marisoare, in care au fost implicate fonduri de private-equity si au aparut, sau si-au marit activitatea daca erau deja activi pe piata, foarte multi investitori strategici. Daca in privinta jucatorilor de private-equity pot spune ca sunt cam aceleasi fonduri, mai mult sau mai putin cunoscute, in legatura cu investitorii strategici am vazut destul de multe intrari noi.
Rodica Manea: Sunt cazuri de investitori strategici care au incercat sa intre in Romania prin intermediul unor tranzactii ce au implicat mai multe jurisdictii, dar care n-au fost finalizate si, pentru ca nu au reusit in acest mod, au inceput sa cumpere business-uri locale mai mici, medii. Daca au avut distribuitori cu care au lucrat de-a lungul timpului si cu care au stabilit o relatie buna, le-au achizitionat fie activele, fie au preluat chiar entitatile.

BizLawyer: Spuneati ca sunt active pe piata cam aceleasi fonduri de private-equity. Vedeti un interes mai mare din partea unor jucatori de acest tip din America? Au inceput sa se uite spre Romania fonduri de peste Ocean, au proiecte aici, ati lucrat pentru ele?

Horea Popescu: Desigur ca majoritatea fondurilor de private-equity au si investitori americani. Exista fonduri din SUA, dar cu prezenta si aici - un exemplu ar fi Advent - care au facut multe achizitii, au vandut, iar acum au o prezenta mai degraba regionala decat locala. Nu pot spune ca sunt fonduri noi de private-equity americane care sa fi intrat pe piata in ultima perioada. Exista un anumit interes, regional, pe piata de Real Estate si sunt fonduri de private-equity focalizate pe acest segment, dar pe piata de M&A, in general, nu pot spune ca este activ un jucator nou, care sa nu fi fost deja prezent aici. Desigur, cele mai mari tranzactii le-au facut Mid Europa Partners si Enterprise Investors, care sunt fonduri focalizate cumva pe aceasta zona geografica, dar nu as putea spune ca a venit un fond de investitii american foarte mare care sa fi facut un mega-deal in Romania. Inca nu...

BizLawyer: Nu ma refeream doar la tranzactii initiate sau finalizate, voiam mai degraba sa aflu daca exista interes, daca ii vedeti pe piata sau daca va apeleaza pentru anumite proiecte, daca sunt interesati de o anumita industrie?

Rodica Manea: Noi lucram foarte mult pentru firme americane din domeniul IT&C. Dar sunt investitori strategici, nu sunt fonduri.
Horea Popescu: Daca ne referim strict la jucatorii din domeniul IT&C, lucram pentru cele mai mari nume din domeniul dezvoltarii de software sau hardware care au prezenta - si achizitioneaza in continuare - in Romania. Am facut cateva tranzactii interesante anul trecut, dar nu pot vorbi despre ele, sunt confidentiale. Investitorii americani au o politica foarte stricta in privinta confidentialitatii si noi ne-o asumam, chiar daca impieteaza cumva asupra notorietatii.

BizLawyer: Revin la studiul CMS asupra tranzactiilor regionale in care spuneati ca Romania este cea mai fierbinte piata din regiune, avand cea mai performanta economie din 2016. Care sunt oportunitatile, ce tip de proiecte credeti ca vor veni catre avocati anul acesta? Si din ce domenii vor fi tranzactiile? Anul trecut, Real-Estate si Productie erau pe primele locuri la numarul de tranzactii. Care ar putea fi anul acesta domeniile si oportunitatile?

Horea Popescu: Romania a fost si, chiar si cu turbulentele politice de la inceputul anului, ramane in continuare - cel putin pentru anul acesta - o zona fierbinte pentru investitori. Probabil ca va fi in continuare tara cu cea mai mare crestere economica din zona.
Rodica Manea: Suntem in continuare o tara stabila.
Horea Popescu: Noi nu avem un focus atat de mare pe Real-Estate, dar in continuare ramane un domeniu interesant pentru ca este nevoie de dezvoltari in segmentele de birouri si logistica, mai ales.  In continuare domeniul cel mai fierbinte ramane IT&C, atat pentru noi achizitii, cat si pentru dezvoltari-extinderi ale clientilor nostri deja existenti. Chiar in aceasta perioada, un client vrea sa isi deschida un birou in Bucuresti si sa angajeze o mie de oameni, un altul intentioneaza sa isi deschida un ‘outsourcing hub’ pentru intreaga retea, unde ar dori sa angajeze o suta de oameni pentru dezvoltare software. De mentionat ca acest client este dintr-o cu totul alta industrie, dar vrea sa isi faca aici o entitate care sa se ocupe de dezvoltare software in cadrul grupului. Acestea sunt doar doua exemple care probeaza interesul pentru acest domeniu, dar avem mult mai multe.
Rodica Manea: As adauga productia si serviciile financiare si bancare. In sfera serviciilor bancare avem exemple in care anumite banci incearca sa iasa din Romania, presate de conditii externe sau interne, dar nu prea gasesc cumparatori la pretul pe care il considera corect. Mai sunt, de asemenea, tranzactiile de credite neperformante, derulate anul trecut, dar care vor continua si anul acesta. Exista o anumita efervescenta in acest domeniu, mai putin pozitiva, e drept. Mai degraba vorbim de anumite corectii, din perspectiva vanzatorilor.
Revenind la intrebare, domeniile care ar putea aduce cele mai multe tranzactii sunt, in opinia noastra, productia industriala, IT&C, Real-Estate si Consumer products.

BizLawyer: Ati amintit de vanzarea portofoliilor de credite neperformante (NPL). Ati avut clienti, anul trecut, care au participat la procedurile de vanzare-cumparare de NPL?

Horea Popescu: Putem spune ca am lucrat pentru o banca greceasca in proiectul vanzarii unui portofoliu de credite neperformante de 600 de milioane de Euro, pentru mai multe entitati din cadrul grupului. De asemenea, am lucrat pentru un fond norvegian in doua tranzactii, pe partea de achizitii, dintre care doar una s-a finalizat. In momentul actual asistam o alta banca in pregatirea unei vanzari de portofolii de credite neperformante.

BizLawyer: Au clientii de talie grea din portofoliul CMS determinarea de a dezvolta proiecte noi in Romania? La ce se mai uita investitorii, vor mai degraba sa preia start-up-uri sau sa dezvolte proiecte greenfield?

Horea Popescu: In general, clientii mari, cei strategici, cand se uita la o achizitie, fie vor sa cucereasca o piata, fie isi urmeaza un client, la randul lor. Spre exemplu, un furnizor de subansamble isi urmeaza un client important, care are prezenta in Romania; isi face la randul sau o fabrica aici, pentru a produce chiar langa el, la costuri competitive. Cei care nu sunt prezenti pe piata din Romania, dar vad aici o cerere pe care vor sa o acopere, avand prezenta globala, cumpara, mai degraba, o tinta locala. Greenfield? Mai putin, dar nu deloc.
In principal, acestia se uita la ”tinte” de achizitie care au deja o prezenta locala puternica - fie au o cota de piata interesanta, care ii ajuta sa intre pe o pozitie de putere, fie au o capacitate de productie, astfel incat ar putea sa inceapa imediat sa isi dezvolte activitatea, in conditiile in care clienti de-ai sai activeaza deja pe piata din Romania. Am semnat la inceputul anului o astfel de tranzactie in domeniul ambalajelor.
Ulterior, dupa ce intra pe piata si in functie de cota de piata pe care o dobandesc prin intermediul achizitiei respective, daca sunt interesati mai achizitioneaza si alti jucatori din domeniu si isi consolideaza pozitia.

Biz
Lawyer: Ce conteaza mai mult intr-o astfel de achizitie? Dimensiunea tintei, cota de piata, sau mai degraba oportunitatea ce li se deschide prin aceasta preluare?

Horea Popescu: Daca sunt interesati doar de o facilitate de productie, avand deja o piata de desfacere si nefiind interesati in mod particular de portofoliul de clienti al societatii achizitionate, poate fi si ceva relativ mic. Daca vor sa aiba acces si la facilitatile de productie, si la clienti, atunci se uita mai degraba la cele cu o cota de piata semnificativa, de zece la suta sau peste. Noi reprezentam in general companii de talie mare, cu cifre de afaceri care trec de 100 de milioane de euro si ajung chiar la un miliard de euro.

BizLawyer: Care ar fi profilul cumparatorului in perioada urmatoare? Vor veni sa cumpere mai multe fonduri, sau mai multi strategici?

Horea Popescu: Eu estimez ca fondurile de private-equity isi vor mentine interesul crescand. Nu stiu daca vor intra unele noi sau vor ramane aceeasi, dar se pare ca au putut sa atraga capital suficient incat sa aiba bani de investitii noi, trebuie doar sa gaseasca tintele potrivite. As ramane mai optimist in privinta tranzactiilor in care s-ar putea implica investitori strategici, pentru ca atat timp cat economia creste si exista forta de munca competitiva – chiar daca aceasta se imputineaza, totusi exista – este un mare interes din partea strategicilor din toate industriile sa isi deschida sau sa achizitioneze aici societati.
Rodica Manea: Eu as zice ca proportia ar fi probabil undeva la 60-70% - strategici si diferenta - private equity.

BizLawyer: Iar tintele de achizitii care au potential sa starneasca interesul si atentia, ce conditii trebuie sa indeplineasca? Aminteati cota de piata, mai sunt si altele?

Rodica Manea: In primul rand sa aiba actionari seriosi, cu care sa se poata discuta.
Daca vorbim de o companie din domeniul IT, spre exemplu, societatea din Romania ar trebui sa aiba fie angajati foarte performanti, fie un produs care ar putea fi integrat in strategia de dezvoltare a achizitorului. Si am vazut ambele cazuri, in ultimii ani. Daca ne referim la domeniul productiei, industriei, vorbim de cota de piata sau clientela. In domeniul private-equity se cauta un campion sau o societate care sa poata fi transformata in lider de piata, in interiorul perioadei de investitii, de 3-5 ani.  Cum se creeaza un campion national sau regional? Fie prin crestere organica, fie, in ultimul timp, prin achizitii.

BizLawyer: Haideti sa vorbim si despre proiectele CMS Romania din primul trimestru. Spuneati ca ati avut deja o semnare in acest interval...

Horea Popescu: Pentru proiectul semnat la inceputul lunii ianuarie am primit recent aprobarea de la Consiliul Concurentei, speram sa il inchidem in urmatoarele luni. Am inchis recent un alt proiect, in domeniul gazelor industriale - achizitia de catre cea mai mare companie in domeniul gazului industrial la nivel global a doua societati din cadrul unui grup romanesc, unde au lucrat colegele noastre Cristina Reichman si Claudia Popescu - in care noi am asistat vanzatorul.
De asemenea, am fost implicati in tranzactiile prin care doua divizii din cadrul aceluiasi concern tehnologic, foarte mare la nivel global, a achizitionat doi distribuitori din Romania, activi în domeniul demulanților, lubrifianților, compușilor de curățare și a altor produse auxiliare de turnare, în cadrul strategiei lor de expansiune în Europa de Est. Ambele au fost semnate, iar in timp ce una a fost deja finalizata, cealalta va fi probabil finalizata in cursul acestei luni. Si avem in negociere multe altele despre care nu pot vorbi. Una este tot in domeniul industrial, alta in domeniul productiei de materiale de constructii. Suntem implicati si in doua proiecte din domeniul NPL-urilor: intr-una pregatim o vanzare, iar in cealalta asistam clientul in achizitia unui portofoliu mai mic de credite. Este o tranzactie foarte interesanta pentru ca presupune o vanzare in transe pe o perioada mai lunga de timp.

BizLawyer: Proiectele in derulare ar putea ajunge la final pana la jumatatea anului? In ce stadii sunt?

Rodica Manea: As zice ca toate se vor inchide anul acesta, daca vor fi de succes. Unele sunt in stadiul de pregatire, altele in stadiul de due-diligence, avem si proiecte aflate la momentul negocierii contractului. Probabil ca vor ajunge la final la sfarsitul trimestrului doi sau trei... Pe langa acestea, suntem implicati si in proiecte mai complexe, care sunt in stadiul de pregatire a ofertei.

BizLawyer: Putem da un numar? Sunt zece in momentul acesta?

Horea Popescu: Cu siguranta, sunt minim zece, si asta strict pe segmentul de M&A clasic, fara sa luam in calcul proiectele cu componenta de M&A din Real-Estate, aflate cumva sub ‘obladuirea’ mea, dar in care coordonator este colega mea, Roxana Fratila.

BizLawyer: Spuneati ca anul trecut ati avut in lucru in jur de 30 de proiecte si un procent de 90% dintre acestea au ajuns la final.

Rodica Manea: A fost o rata de succes foarte buna, si asta probabil pentru ca acel tip de client care vine la noi este hotarat si vrea sa faca tranzactia, nu doar sa tatoneze piata, altfel nu si-ar asuma costurile cu avocatii.

BizLawyer: Cele care au cazut, din ce motiv nu au ajuns la final?

Rodica Manea: Fie au descoperit in cadrul due diligence-ului ceva care nu le-a fost pe plac, fie a fost o chestiune de pret, o oferta competitiva in care pretul nu a fost suficient.

BizLawyer: Si din cele 30, cam cate au fost transferuri sau preluari de pachete, deci M&A-uri “pure”?

Rodica Manea:  Doua treimi au fost M&A pur, celelalte nu au fost tranzactii tipice de M&A ci proiecte de reorganizari si fuziuni, inclusiv fuziuni tranfrontaliere, in domeniul financiar, real-estate sau de outsourcing.

BizLawyer: Pentru ca ati amintit de fuziuni si achizitii desfasurate in mai multe jurisdictii, a fost biroul din Bucuresti lead counsel in vreuna dintre acestea?

Horea Popescu: Da, am fost lead counsel in cel putin trei. Unul dintre aceste proiecte a fost vanzarea de portofolii pentru o banca greceasca cu divizii in Romania si Bulgaria, cunoscut sub denumirea de Project Metro.
Am mai lucrat pentru o banca europeana intr-un proiect de outsourcing IT coordonat de aici, pe filialele din patru tari: Romania, Ucraina, Bulgaria si Serbia. Acest outsourcing nu este un M&A tipic, dar este intr-un fel o tranzactionare; este ca si cand ti-ai instraina o parte din business, dar de fapt nu o vinzi, ci o transferi catre un furnizor independent de servicii.
De asemenea, am lucrat pentru un dezvoltator de software cu o prezenta importanta in Romania, care si-a adaugat la business o componenta, o societate noua, ce avea o subsidiara si in Serbia. Aici, noi am fost lead counsel pe Romania si pe Serbia.

BizLawyer: Dar clienti romani, companii locale aflate in expansiune regionala, ati asistat? Probabil ca profilul clientului CMS nu este omul de afaceri roman, dar nu pot sa nu va intreb daca ati acompaniat in extinderea peste granite vreo firma romaneasca, daca ati avut printre clienti companii locale care s-au extins in regiune...

Horea Popescu: Chiar voiam sa amintesc un astfel de proiect si sa spun ca suntem mandri ca putem sustine, cu partea noastra de cunostinte juridice, extinderea unor companii romanesti, pentru ca, din pacate, nu sunt prea multe societati locale care sa se extinda in strainatate. De aceea vorbim cu placere despre exemplul de succes al Bitdefender, unul dintre clientii nostri la care tinem foarte mult si pe care i-am asistat in achizitionarea unei societati in Franta anul trecut.
Am fost avocatii lor, impreuna cu biroul nostru din Franta, cu care am colaborat, dar noi am sustinut si am intermediat tot procesul pe partea romaneasca si ii asistam in dezvoltarea, extinderea business-ului si in alte tari, nu neaparat prin achizitii, dar prin expansiune greenfield, infiintare de societati. Am lucrat pentru ei in cel putin inca alte trei tari, nu numai din Europa.
Prin natura noastra, ca societate internationala de avocatura care exceleaza in domeniul M&A-ului, este normal, cumva, ca un astfel de jucator sa ne foloseasca pentru servicii juridice de acest tip. Poate ca in domeniul litigiilor, sau in domeniul IP-ului, poate lucra si cu alte firme locale de avocati. Dar pentru servicii in domeniul M&A mi se pare normal sa lucreze cu o firma internationala de avocatura aflata pe primele paliere in Chambers si in Legal 500, asa cum suntem noi si care are si reteaua necesara pentru a-i asista in aproape toate tarile unde ar avea nevoie.

BizLawyer: Cam ce procent din numarul proiectelor pe care le aveti pe masa va vin din retea si cate sunt generate de echipa de aici?

Horea Popescu: Cred ca jumatate vin din retea, dar nu as privi doar din acest unghi. Apartenenta la o retea este bidirectionala: ne-au venit multe proiecte, dar am si exportat tranzactii. Achizitia Bitdefender in Franta este un exemplu, caruia i se adauga achizitia din Serbia si Romania, de care vorbeam mai devreme, in care am lucrat cu colegii din Serbia. In proiectul de NPL-uri din Bulgaria am lucrat cu colegii nostri din biroul din Sofia . Este, asadar, o relatie bidimensionala pe care o apreciem foarte mult si care sta la baza succesului nostru. Pe de alta parte, cam jumatate dintre clienti vin la noi pe baza reputatiei noastre pe piata localasi  pe baza ranking-urilor din directoarele juridice internationale si, odata ce vin la noi, revin cu alte proiecte...

BizLawyer: In activitatea avocatilor CMS din Bucuresti au existat, anul trecut si in primul trimestru din 2017, elemente de inovatie? Imi puteti da un exemplu in care sa evidentiati elementul de inovatie?

Rodica Manea: Da, a avut loc o fuziune transfrontaliera ce a implicat mai multe jurisdictii, insa in Romania a fost cel mai complex proces pentru ca, pe langa aceasta fuziune ce a presupus disparitia entitatii romanesti si transformarea ei intr-o sucursala, au avut loc si transferuri de portofolii pe mai multe domenii - asigurari de viata, non-life - businessul separat in urma acestui proces de fuziune continuand prin intermediul a doua sucursale.
Este, probabil, cel mai complex proces de fuziune transfrontaliera care a avut loc pana acum in Romania, mai ales intr-un domeniu reglementat. Fuziunea transfrontaliera insemnand ca societatea din Romania dispare, fiind absorbita de o societate dintr-o alta tara, in cazul de fata Irlanda. Pe langa fuziunea propriu-zisa a avut loc, de fapt, o restructurare a intregii activitati a grupului, ce a presupus si schimbarea structurii asociatilor intr-o societate de pensii, o societate de training in domeniul asigurarilor. A fost, asadar, un proces complex.
Iar acum asistam in legatura cu un proiect de  vanzare in transe a unor credite neperformante, care nu cred ca s-a mai facut pe piata romaneasca. Asta inseamna ca, pe o durata de cativa ani, sa fie cumparate de la vanzator transe de credite neperformante, astfel incat acesta sa aiba asigurata curatarea bilanturilor, iar cumparatorul sa aiba un “steady cash flow”.
Desigur, de amintit ar fi si proiectul de outsourcing IT, in care nu ne-am fi descurcat fara asistenta din partea colegilor nostri specializati din biroul din Londra si din alte birouri din regiune- care ne-au ajutat. Incercam sa ne pozitionam undeva la granita dintre cunoasterea locala si know-how-ul colegilor din alte jurisdictii si sa implementam aici concepte noi. Poate nu suntem noi inovatorii in proiectele asistate, dar, cu siguranta, aducem inovatia pe piata.

Biz
Lawyer: Va propun sa vorbim si despre clientii care apeleaza la serviciile firmei pentru asistenta in fuziuni si achizitii. Cam care ar fi profilul acestor clienti? Ce sunt ei, mai degraba fonduri, strategici, companii foarte mari?

Horea Popescu: Dupa cum spunea si Rodica, as putea spune ca 60-70% dintre acestia sunt strategici mari, acesta este tipul de investitor care apeleaza la noi. Evident, am lucrat si pe private-equity – chiar foarte mult, daca privim in urma – dar cel mai mult ne face placere sa lucram cu investitorii strategici care au cifre de afaceri de peste 100 de milioane de Euro. Acestia revin, construiesc si raman.

BizLawyer: Ce efective are echipa de M&A de la CMS Romania?

Horea Popescu: Echipa contine 20 membri, circa 17 avocati si trei consultanti fiscali care fac parte din echipa noastra, pentru ca fac foarte multa asistenta fiscala tranzactionala, in principal. Exista o comuniune si o simbioza de lucru intre  echipa juridica si cea de taxe, abordam problemele din ambele pozitii, juridic si fiscal, ne ajutam, dam o solutie globala din ce in ce mai mult apreciata in lumea de astazi. Clientii nu se mai uita la un avocat ca la un specialist in probleme juridice, ci ca la un consultant de business, de tranzactii. Se asteapta cumva sa stim totul, iar noi avem limitele noastre. Oferim ceea ce putem da noi, ca avocati, la care se adauga aportul colegilor nostri fiscalisti, iar cand solicitarile depasesc domeniile noastre de specializare, apelam la consultanti externi care pot sa-i ofere clientului informatia si consultanta respectiva.
Rodica Manea: De exemplu, lucram destul de mult pe reorganizari, restructurari in cadrul grupurilor de societati, iar pentru astfel de tranzactii este foarte utila si apreciata abordarea duala, din punct de vedere juridic si fiscal. Cateodata predomina fiscalul, sau este foarte important, si atunci optiunile sunt analizate si prioritizate in functie de aceste aspecte.

BizLawyer: Sunt cei 20 de oameni din echipa de M&A suficienti pentru volumul de munca? Va mai uitati dupa avocati?

Horea Popescu: Cu siguranta ne uitam, in fiecare an recrutam cel putin unul sau doi stagiari; in momentul actual cautam inca doi avocati pentru practica noastra de Real Estate, unde avem o activitate sustinuta, precum si un consultant fiscal. Suntem intr-un proces de crestere, probabil ca echipa va ajunge la 21-22 de oameni in urmatoarele trei luni. Ne place sa recrutam talente tinere pe care sa le formam. Eu sunt in firma de 12-13 ani, Rodica este de aproape zece, majoritatea colegilor nostri seniori au fost formati de noi inca de pe bancile scolii. A fost o crestere organica, poate nu este cea mai buna solutie pentru o dezvoltare exploziva a businessului, dar pe termen lung mi se pare ca a fost de succes. Acum cred ca ne-am format un departament foarte puternic si bine sudat, iar de aici si rezultatele...

BizLawyer: Cine coordoneaza, de obicei, proiectele de M&A ale biroului CMS din Bucuresti?

Horea Popescu: In principiu, eu si cu Rodica, dar sunt si cazuri de proiecte regionale, ce-i drept mai putine, care sa fie coordonate de parteneri din alte birouri.

BizLawyer: Cum se vede piata locala a avocaturii din biroul CMS Romania? Anul trecut, cel putin, noi am vazut o anumita tendinta: daca pana atunci cele mai multe proiecte importante mergeau catre firmele domestice mari, in 2016 deal-urile mari, regionale, tranzactiile transfrontaliere in care au fost si active romanesti, au fost cam toate directionate catre birourile locale ale firmelor internationale...

Horea Popescu: As zice ca, cel putin din perspectiva noastra, exista o oarecare repozitionare a firmelor de avocatura care chiar conteaza in domeniul M&A. Am vazut - si asta cred ca este confirmat in Legal 500 si Chambers - faptul ca anumite firme locale care erau foarte bine pozitionate in ultimul timp nu au mai fost implicate in atat de multe tranzactii. Si, evident, nu mai sunt chiar atat de bine pozitionate, cum erau in urma cu cinci ani.
Da, as confirma aceasta tendinta, nu stiu daca este de lunga durata sau nu, dar as tinde sa cred ca este... Cred ca un client merge la o firma locala pentru cunoastere locala, pentru domeniile de drept roman substantial - de exemplu litigii, poate concurenta, dreptul proprietatii intelectuale - si alege o firma internationala pentru domeniile care transced putin cunoasterea locala si implica aspecte cross-border. Ma refer, de exemplu, la M&A si Banking.

Biz
Lawyer: Firma trece acum printr-o transformare la nivel global, din luna mai devenind a sasea cea mai mare firma de avocati din lume. Ce influente va avea fuziunea CMS-Nabarro-Olswang asupra activitatii biroului din Bucuresti?

Horea Popescu: Am putea spune ca, indirect, vin in Romania inca doua firme, Nabarro si Olswang.
Sunt convins ca va avea influente pozitive. In primul rand, va creste si puterea firmei din Londra si, implicit, si a biroului nostru. Pe de alta parte, ca urmare a fuziunii, doua firme mari de avocatura, care nu aveau prezenta in Europa de Est, vor deveni parte a firmei noastre si, cumva, cred ca baza noastra de clienti va creste. Nu in ultimul rand, vom fi parte dintr-o firma mult mai mare si asta va spori atractivitatea biroului nostru si in plan local.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1734 / 6001
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a junior lawyer (Banking&Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a senior lawyer (Banking & Finance)
Băncilă, Diaconu și Asociații | Formalismul excesiv al ANAF, invalidat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Lipsa rapoartelor de lucrări si existența unui departament propriu de vânzări nu influențează tratamentul fiscal al unor servicii suplimentare de vânzări
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Prof. Univ. Dr. Gheorghe BUTA se alătură POPESCU & ASOCIAȚII în calitate de Senior Partner | ”Pentru mine, acest parteneriat reprezintă un pas firesc, bazat pe un amplu set de valori profesionale comune și pe cei peste 10 ani de prietenie și colaborare extraordinară cu Octavian și întreaga echipă de avocați”, spune acesta
SIMION & BACIU primește, la Londra, pentru al doilea an consecutiv, prestigiosul premiu ”Firma anului în România” acordat de Managing IP. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Acest premiul este încă o sursă de inspirație pentru noi toți să continuăm să creștem și să depășim atât așteptările noastre, cât și ale celor din jurul nostru
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...