ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații ZRP specializați în Dreptul familiei: Luciditate, empatie, echilibru în dosare răsunătoare și mandate transfrontaliere complexe

22 Mai 2017   |   Stefania Enache

Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) este una dintre firmele de avocatura “cu greutate” din Romania, recunoscuta in piata datorita succeselor inregistrate in spetele care tin de Dreptul familiei.

 
 
Avocatii axati pe Dreptul familiei trebuie sa detina, pe langa un bagaj generos de cunostinte, si anumite calitati profesionale si umane care sa-i ajute in munca lor. Daca in alte arii de practica se poate merge pe solutii pragmatice, eficiente in implementarea proiectelor vizate, in dosarele care implica probleme de familie intervin o serie de chestiuni sensibile ce necesita abordari speciale.

Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) este una dintre firmele de avocatura “cu greutate” din Romania, recunoscuta in piata datorita succeselor inregistrate in spetele care tin de Dreptul familiei. De-a lungul anilor, casa de avocatura a mizat pe o dezvoltare naturala a acestei arii de practica, dezvoltare sustinuta mai ales de cererile venite din partea clientilor traditionali aflati in portofoliul ZRP. “In masura in care proiectele ce vor veni o vor impune, putem dezvolta acest departament si mai mult, inclusiv prin cooptarea altor avocati colaboratori pentru a raspunde cat mai bine cerintelor clientilor. Insa noi ne propunem in continuare sa nu abdicam de la principiile noastre, care au ca idee de baza faptul ca avocatul specializat in Dreptul familiei trebuie sa fie in primul rand consilier, apoi mediator, si abia in ultimul rand litigant. De asemenea, credem ca si politica flexibila de onorarii va determina tot mai multi clienti sa apeleze la serviciile noastre”, declara Valentin Moroeanu, Managing Associate ZRP.


Dosare sensibile

Echipa ZRP a fost implicata in multe dosare de Dreptul familiei. Anul trecut, de exemplu, unul dintre cele mai sensibile cazuri a vizat obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, conform sentintei de divort definitive pronuntate de instanta.

“Principala problema in legatura cu aceasta speta a fost aceea ca dispozitivul sentintei de divort nu stabilea o suma fixa lunara pentru pensia de intretinere, ci o suma procentuala - 50% din toate veniturile parintelui (tatalui), fapt ce a creat in permanenta dispute cu privire la cuantumul ce se platea efectiv, mai ales pentru ca parintele caruia ii fusese incredintati minorii spre crestere si educare (mama) nu cunostea niciodata daca ceea ce se plateste reprezinta exact suma stabilita de instanta. In momentul in care platile au inceput sa intarzie foarte mult pana la a ajunge sa lipseasca cu desavarsire, clientul a venit la noi pentru a formula actiune in instanta. In urma administrarii probelor s-a constatat ca existau restante la plata si, astfel, partile au decis sa solutioneze procesul printr-o tranzactie judiciara, prin care s-au remediat problemele sentintei de divort in privinta pensiei de intretinere si s-au stabilit mecanisme de sanctionare a debitorului pensiei, in cazul in care acesta nu plateste la timp”, explica Ovidiu Serban, Managing Associate ZRP.

Un al doilea dosar interesant, solutionat de curand de ZRP si mediatizat pe larg de presa din Romania si din strainatate, a vizat un litigiu avand ca obiect rapirea de minori in temeiul Conventiei de la Haga. “Astfel, mama si copilul minor, pe fondul unei stari de violenta psihica si fizica, parasesc Mexicul si se stabilesc in Romania, in vederea asigurarii unor conditii  corespunzatoare cresterii si educatiei copilului. In acest context, problema de drept ridicata a fost aceea daca deplasarea copilului  constituie un caz de rapire internationala de minori, in sensul pe care Conventia de la Haga il da acestei notiuni.In solutionarea cauzei deduse judecatii, instanta nationala a dat efect principiului interesului superior al minorului, iar prin raportare la dispozitiile art. 3 alin. (1) si ale art. 13. lit. a) si b) din Conventia de la Haga, a constatat ca fapta mamei nu constituie o rapire internationala. Instanta nationala a avut in vedere faptul ca decizia mamei a fost determinata de existenta unui mediu caracterizat de numeroase situatii de risc, ce il plasau pe copilul minor intr-o situatie intolerabila si incompatibila cu interesul sau superior. De asemenea, s-a retinut si faptul ca inexistenta unor relatii stabile intre copilul minor si tatal sau se circumscrie ipotezei de neexercitare efectiva a dreptului de inapoiere, prevazuta de art. 13. lit. a), aspect care justifica respingerea cererii de inapoiere a minorului”, precizeaza Valentin Moroeanu.

Avocatii au avut in lucru si proiecte in care au fost implicati cetateni straini care derulau temporar activitati lucrative in Romania si care s-au stabilit aici si, inclusiv, au incheiat casatorii pe teritoriul Romaniei, dupa care, din diverse considerente subiective, s-au aflat in prag de divort.

”De regula, noi consiliem clientii implicati intr-un proces de divort insotit de partaj sa incheie o tranzactie cu privire la bunuri, deoarece iesirea din indiviziune judiciara este mai scumpa, din perspectiva costurilor cu taxele judiciare si onorariile, dar si mult mai greoaie. Noi am reusit sa finalizam cu succes mai multe astfel de proiecte, in urma carora partile (fie cetateni straini, fie cetateni romani cu active importante), desi, initial, pareau ca nu se inteleg, pana la urma au gandit pragmatic si au ales sa tranzactioneze, iar in final fiecare a fost multumit cu ceea ce a primit”, subliniaza Ovidiu Serban.

De asemenea, anul acesta echipa a preluat alte proiecte de acest gen la care lucreaza in prezent si care nu au fost inca solutionate. “Dosarele fiind la inceput, suntem in faza de tatonare si de incercare de a aduce partile la o singura masa pentru negocieri si discutii in vederea identificarii solutiei celei mai putin daunatoare, in special pentru minori, pentru ca sunt si minori implicati. Unul dintre cazurile interesante de care ne ocupam este cel in care asistam unul dintre soti in incercarea de a evita destramarea unei familii, cu copii minori, demonstrand instantei ca relatia dintre cei doi soti poate continua. In general, cand ajung sa apeleze la serviciile unui avocat, sotii sunt deja decisi sa divorteze. Disputele sunt legate de cine este mai vinovat destramarea casniciei, exista neintelegeri legate de numele ce va fi purtat de sotie dupa desfacerea casatorie prin divort, de exercitarea autoritatii parintesti asupra copiilor ori de partajul bunurilor comune. In  cazul de fata, insa, sotul asistat de noi lupta pentru mentinerea casniciei si cresterea copiilor intr-un mediu cat mai propice pentru educatia si dezvoltarea lor. Este o situatia oarecum atipica pentru genul acesta de litigii, care te pune in fata unui paradox: sa fac tot posibilul sa se respinga cererea de divort, pentru ca asa  m-a mandatat clientul, si pentru asta sa fac orice,  inclusiv sa recurg la metoda ‘luptei la baioneta’ sau sa imi apar clientul cu metode cat mai ‘ortodoxe’, care sa nu duca la o accentuare a disputei? Derularea procesului va demonstra daca strategia aleasa a fost sau nu castigatoare”, spune Valentin Moroeanu.

Ce vor clientii din aceasta arie de practica

Expertii ZRP mentioneaza faptul ca, in mod traditional, cererile clientilor in aceasta arie de practica privesc desfacerea casatoriei prin divort / anularea casatoriei. “Tinand cont de modificarile legislative introduse dupa intrarea in vigoare a Codului civil in 2011, desfacerea casatoriei prin divort poate fi solutionata si pe alte cai decat calea judecatoreasca, respectiv in fata notarului public sau pe cale administrativa. In astfel de situatii, rolul avocatului devine preponderent consultativ (de mediator), iar asteptarile clientilor privesc o buna consiliere, astfel incat divortul, precum si celelalte aspecte accesorii (exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor, lichidarea regimului matrimonial dintre fostii soti) sa fie solutionate in cea mai buna maniera posibila”, subliniaza Valentin Moroeanu.

“O categorie aparte de cereri o reprezinta cele referitoare la copiii minori din casatorie, fie ca vorbim despre exercitarea autoritatii parintesti asupra acestora, stabilirea programului de vizitare in cadrul exercitarii relatiilor personale cu parintele cu care minorul nu locuieste sau rapirea internationala de minori de catre unul dintre parinti. Avocatii nostri au asigurat reprezentarea in astfel de cazuri de rapiri internationale, cazuri de notorietate publica, de altfel, urmarind protejarea interesului superior al minorilor implicate”, completeaza Ovidiu Serban.

Cei doi avocati amintesc ca, in egala masura, cererile clientilor privesc situatiile referitoare la partajul bunurilor rezultate in urma casatoriei, respectiv lichidarea regimului matrimonial dintre soti, iar aici trebuie mentionate cazurile ce implica existenta elementelor de extraneitate, precum incheierea casatoriei de catre cetateni romani intr-o jurisdictie straina, cu aplicarea regimului matrimonial din respectiva jurisdictie, dar care isi au resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei, sau desfacerea casatoriei prin divort intre un cetatean roman si un cetatean strain (al unui stat membru UE sau non-UE), urmat de partajul bunurilor situate in jurisdictii diferite.

“Indiferent care este obiectul cererii pe care clientul doreste sa o formuleze, noi credem ca  avocatul nu trebuie sa se rezume, in mod mecanic, la intocmirea actelor de procedura si asistenta juridica a clientului in cadrul procesului, ci  trebuie sa fie acea minte limpede, echilibrata, care sa indrume partile spre solutia cea mai buna din toate punctele de vedere (financiar, personal, temporal etc.). Subliniem lucrul asta deoarece spetele de dreptul familiei, considerabil mai mult ca alte categorii de litigii, au o componenta intima-emotionala foarte accentuata. De aceea, scopul nu trebuie sa fie nici distrugerea demnitatii sau onoarei celuilalt sot, nici deposedarea lui de toata avutia agonisita sau de cea mai mare parte, deoarece aceasta repercuteaza asupra relatiilor dintre soti ulterior desfacerii casatoriei, asupra relatiilor parintilor cu copiii etc. Iar daca parintii mai sunt si persoane publice, efectele unui ‘razboi la baioneta’ sunt amplificate de presa, fapt ce nu poate fi decat daunator”, puncteaza profesionistii ZRP.Nu se poate afirma ca exista o tipologie anume a clientului care apeleaza la serviciile noastre pentru astfel de proiecte. Probleme legate de familie pot aparea pe toate palierele sociale, astfel incat clientii ce ne solicita ajutorul in astfel de situatii se situeaza pe o paleta larga, dificil de asezat in sabloane sau categorii. Clientii pe care i-am reprezentat sau ii reprezentam in prezent sunt atat romani, cat si straini, ce apeleaza la serviciile noastre fie avand in vedere o colaborare anterioara pe alte domenii juridice, fie ne solicita ajutorul in mod special pentru situatia respectiva. Gama variata de clienti este probabil determinata si de politica de onorarii flexibila pe care o abordam si de calitatea serviciilor pe care noi le prestam in beneficiul clientilor nostri. In prezent avem 7 avocati specializati in aceasta arie de practica, sub coordonarea partenerului senior, domnul Calin Andrei Zamfirescu.

Valentin Moroeanu, Managing Associate ZRPMandate complexe care vizeaza mai multe arii

Pentru a identifica solutiile cele mai eficiente pentru clientii firmei, ZRP colaboreaza si cu avocati din strainatate atunci cand se impune o astfel de colaborare. De asemenea, sunt cazuri in care echipa ce se ocupa de un astfel de dosar este compusa nu doar din avocati specializati in dreptul familiei, ci si din avocati specializati in drept societar (pentru situatii in care se pune problema partajului partilor sociale / actiunilor detinute de soti sau alte situatii de acest gen), drept penal (pentru situatiile in care se ridica problema savarsirii de infractiuni contra familiei) sau alta ramura de drept cu implicatie in speta respectiva.

“Consultantii externi reprezinta un ajutor important in asigurarea unei asistente juridice complete in astfel de situatii, fie ca discutam de serviciile oferite de psihologi, detectivi sau experti in alte domenii adiacente. Acestia furnizeaza avocatului detaliile sau expertiza necesara pregatirii dosarului in cele mai bune conditii, astfel incat partile implicate in solutionarea situatiei litigioase sa aiba la dispozitie imaginea de ansamblu a cazului si sa poata adopta cele mai potrivite solutii juridice pentru rezolvarea acesteia”, arata Ovidiu Serban.

Consultantul atrage atentia ca o buna pregatire la nivel teoretic si practic, precum si un bagaj de cunostinte solid reprezinta piatra de temelie a oricarei arii de practica din domeniul dreptului, inclusiv a dreptului familiei. Pentru a fi insa un bun avocat in Dreptul familiei, cunostintele solide trebuie sa fie dublate de calitati profesionale si umane cum sunt luciditatea in abordare, empatia fata de situatia clientului pe care il reprezinta, abilitatea de a mentine echilibrul necesar intre solicitarile poate nerealiste si incarcate de emotie ale clientului aflat intr-o situatie dificila si solutiile juridice posibile in acel caz. ”Toate aceste abilitati sunt numitorul comun al avocatilor specializati in Dreptul familiei din societatea noastra. De altfel, acestea sunt elementele ce au condus la gestionarea cu succes a unor cazuri complexe, de notorietate publica si nu numai, si au permis acumularea unei experiente bogate si valoroase in aceasta arie de practica”, nuanteaza Ovidiu Serban.

Despre legislatia privind adoptiile


O chestiune extrem de sensibila in Romania este cea a adoptiilor. Ovidiu Serban subliniaza ca legislatia adoptiilor a fost caracterizata de doua tendinte opuse, una de flexibilitate, mai ales in perioada anilor ’90 si una de formalism, considerat adesea, excesiv, odata cu adoptarea Legii nr. 273/2004.

“In acest context, modificarile aduse prin Legea nr. 57/2016 sunt binevenite, vizand atat aspecte de drept substantial, precum concediul platit de acomodare de maxim un an, cat si aspecte de procedura ce tind sa imprime o celeritate sporita mecanismelor specifice adoptiei. Legislatia actuala a adoptiilor este una echilibrata, care imbina respectarea principiului interesului superior al copilului adoptat cu interesele familiei adoptatoare, finalitatea urmarita fiind aceea a dezvoltarii unui climat familial in concordanta cu nevoile persoanelor implicate. In ceea ce priveste eventuale interventii legislative viitoare in domeniul vizat, apreciem ca acestea ar trebui sa fie circumscrise principiul interesului superior al copilului adoptat, corelat cu instituirea de facilitati suplimentare in favoarea familiilor adoptatoare”, declara avocatul.

Despre divort si legislatia UE


Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti stabileste reguli general si direct aplicabile in statele membre ale Uniunii Europene cu privire la recunoasterea directa a hotararilor pronuntate de instantele nationale in materia desfacerii casatoriei prin divort / anularea casatoriei, precum si a exercitarii autoritatii parintesti si a protectiei minorilor in urma divortului parintilor.

“In ultima perioada, avand in vedere libertatea de circulatie de care se bucura cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si intensificarea procesului de migratie a fortei de munca intre statele membre, casatoriile intre cetateni ale unor state diferite din Uniunea Europeana au devenit din ce in ce mai numeroase si o realitate de care suntem cu totii constienti. Situatiile litigioase ce privesc divortul intre doua persoane cu cetatenie diferita apartinand statelor membre UE apar, in mod firesc, ca o consecinta a dezvoltarii acestor relatii sociale si ele presupun abordarea atat din perspectiva europeana, ce tine cont de reglementarile edictate la nivelul Uniunii Europene, cat si a legislatiei nationale a statului de provenienta a fiecaruia dintre soti, in privinta carora se produc efectele divortului’, explica Ovidiu Serban.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1806 / 6079
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...