ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa RTPR Allen&Overy în proiectele de Capital Markets. Tot mai multe fonduri de investiții se uită la piața de capital ca metodă de exit; IT și agro business ar putea să devină „hot” pe bursă, spun avocații

08 Mai 2018   |   Ștefania Enache

Analizele indică faptul că firmele medii, care ar putea să ridice o capitalizare bursieră în jurul a 60-80 milioane de euro, sunt cele mai bune candidate pentru finanțare prin piața de capital.

Mihai Ristici (Partener) si Loredana Chitu (Counsel) - RTPR Allen & Overy

 
 
Domeniul piețelor de capital va continua să producă surprize plăcute și anul acesta. Loredana Chitu (Boeru), Counsel în cadrul RTPR Allen & Overy, se așteaptă ca seria de IPO-uri private să continue, cu cel puțin un proiect de equity, în timp ce pe debt preconizează o premieră absolută pe piața locală, dar și o intensificare a emisiunilor de MTN-uri de către bănci. ”În plus, am observat și credem că va continua tendința înființării de către antreprenori români a unor fonduri de investiții guvernate de AIFMD sau EuVECA.În plan legislativ se anunță îmbunătățiri aduse de noul regulament privind emitenții, dar și mult așteptata implementare a MiFID II, alături de Legea fondurilor alternative de investiţii.De asemenea, o prioritate despre care vorbesc toți jucătorii de pe piață este constituirea unei contrapărţi centrale regionale în România”, punctează avocatul.


Profesioniștii RTPR Allen & Overy sunt permanent implicați în proiectele grele care vizează domeniul piețelor de capital. Firma de avocatură a dezvoltat aria de practică în mod constant în ultimii ani, în acord cu strategia Allen & Overy de a fi în prima linie în domeniul pieței de capital.

”Ne mândrim cu o practică solidă și în continuă expansiune, fapt demonstrat și prin recunoașterea în ghidurile juridice internaționale Legal 500 și IFLR1000 pe primul palier în acest domeniu. Practica noastră de piețe de capital este complementară celor două practici de M&A și Banking, oferind asistență pentru întreaga paletă de soluții de corporate finance. Și dacă tot am adus vorba de aceste practici, trebuie să adaug că și acestea sunt cotate la cel mai înalt nivel, practica de Corporate/M&A fiind pe primul loc în Legal 500, Chambers și IFLR1000, iar cea de Banking & Finance este evidențiată de Legal 500 și IFLR1000 tot pe primul loc. Este în același timp o onoare și un privilegiu să fim recunoscuți și apreciați în cele mai importante ghiduri internaționale pe prima treaptă a clasamentelor și credem că acest lucru spune multe despre valoarea practicii noastre”, declară Mihai Ristici, Partener RTPR Allen & Overy.

Pentru anul acesta, echipa de avocați și-a propus să continue creșterea atât pe segmentul de oferte, unde proiectele depind, desigur, de mandatele existente pe piață, cât și în zonele de fonduri de investiții, fonduri de pensii, regulatory, etc. Firma are în acest moment mai multe proiecte de regulatory, dar și alte mandate care deocamdată nu sunt publice.

2017, an extrem de activ pentru practica de piețe de capital

Echipa alocata practicii de Capital Markets este formată din cinci dintre cei mai cunoscuți profesioniști de pe piață, între care regăsim doi Parteneri, Mihai Ristici și Costin Tărăcilă și un Counsel – Loredana Chitu (Boeru).

“Facem în special oferte de vânzare primare și secundare, atât de acțiuni, cât și de obligațiuni, dar și consultanță privind legislația pieței de capital (în special drepturile acționarilor, obligațiile de transparență și abuzul de piață). Foarte des primim întrebări variate de la clienți străini și locali, despre nivelul de implementare a dispozițiilor europene, de la cele care reglementează obligațiile de raportare, până la norme de realizare a unui Stock Option Plan sau de distribuire a unor unități de fond, de exemplu. Avem plăcerea să lucrăm chiar și în litigii cu fond de piață de capital. Avem acum pe rol ceva legat de abuzul unor firme de investiții în domeniul protecției consumatorilor ce utilizează platforme de tranzacționare a CFD-urilor, fără a înțelege riscurile tranzacționării în marjă. Un domeniu interesant, în care lucrăm foarte bine în echipă mixtă, avocați de litigii cu cei de capital markets”, arată Loredana Chitu (Boeru).

Anul 2017 a fost unul extrem de activ pentru practica de piețe de capital, experții firmei fiind implicați în două dintre cele mai importante IPO-uri pe Bursa de Valori București, și anume listarea Sphera Franchise Group și Purcari Wineries. ”În cazul Sphera am fost de partea intermediarilor, clienții noștri fiind Wood & Company Financial Services și Raiffeisen Bank, iar în cel de-al doilea exemplu am asistat emitentul, Purcari Wineries. Ambele mandate au fost încheiate cu succes”, precizează Loredana Chitu (Boeru).

Din punctul de vedere al avocatului, cel mai interesant proiect a fost IPO-ul Purcari Wineries, fiind vorba despre listarea pe Bursa de Valori București a unuia dintre cele mai emblematice branduri din Republica Moldova, vinul Purcari. “Ne mândrim cu faptul că am reușit să respectăm un calendar extrem de ambițios, care a presupus coordonarea a cinci jurisdicții, un emitent din Cipru cu afaceri în Republica Moldova și România și un număr de premiere (precum delegarea de autoritate de aprobare a prospectului către ASF)”, mai spune Loredana Chitu (Boeru).Profesionistul RTPR Allen & Overy amintește faptul că echipa firmei a avut ocazia ca de-a lungul timpului să fie implicată în tranzacții de răsunet care aduc elemente de inovație și complexitate ridicată. „Ca să ne limităm doar la anul trecut, putem menționa ca și premiere delegarea de autoritate a unei autorități de reglementare străine către ASF în cazul IPO-ului Purcari, sau în cazul listării Sphera folosirea unei structuri de tip TopCo, emitentul fiind o companie nou înființată de tip holding cu mai multe subsidiare operaționale. Această structură a presupus mai multe aspecte juridice complexe precum folosirea situațiilor financiare consolidate pro forma și o derogare obținută de la ASF în ceea ce privește regulile de prezență istorică cerută de lege”, menționează Loredana Chitu (Boeru).

În mandatele pe care le-au soluționat, experții au stat atât de partea intermediarilor, cât și de cea a emitenților, astfel încât au purtat, pe rând, ”pălăriile” ambelor părți și au înțeles astfel tipurile de interese ale amândurora. Firma de avocatură lucrează în special tranzacții mari, de tip IPO și SPO, dar are totodată experiență pe plasamente private (de tip ABB) și desigur, mult regulatory work de zi cu zi.

În afara IPO-urilor majore în care au lucrat, experții casei de avocatură au făcut parte și dintr-un număr semnificativ de proiecte care au vizat mai multe jurisdicții. Și este un lucru firesc, dacă luăm în calcul faptul că firma este parte a practicii globale de piețe de capital a Allen & Overy, una dintre cele mai renumite și premiate practici de capital markets la nivel internațional, implicată în cele mai mari proiecte transfrontaliere la nivel global. Prin urmare, avocații de la București lucrează în mod constant în proiecte transfrontaliere care vizează acest domeniu. ”Anul trecut am fost parte în proiecte multiple coordonate de biroul Allen & Overy din Londra, proiecte care au vizat mai multe jurisdicții, pentru clienți precum BNP Paribas, Morgan Stanley, Alpha Bank sau EuroHold Bulgaria”, detaliază Mihai Ristici.

Crește încrederea în acest instrument de finanțare

Jucătorii din România continuă să fie prudenți în utilizarea pieței de capital ca instrument de finantare. Mihai Ristici consideră că atitudinea este firească și este normal ca investitorii să fie prudenți cu ceva ce poate nu cunosc sau nu înțeleg încă prea bine.

„Dar cred că, pe măsură ce piața de capital crește, motivele pentru care acest instrument merită cel puțin o șansă, devin clare. De exemplu, am observat în practică și știm din discuții de pe piață că din ce în ce mai multe fonduri de investiții se uită la piața de capital locală ca o metodă de exit, ceea ce acum câțiva ani ar fi evitat complet, sau ar fi realizat prin alegerea unei alte piețe din Europa. În acest moment avem  în discuție cel puțin un mandat, un client urmărind să se listeze în 2018. De altfel, de fiecare dată când discutăm cu clienții soluții de exit sau de finanțare, le prezentăm și această variantă de execuție a unei tranzacții (piața de capital), pe care o stăpânim ca expertiză”, susține Partenerul RTPR Allen & Overy.

La rândul său, Loredana Chitu (Boeru) explică de ce investitorii preferă companiile mari, dar subliniază că lucrurile încep să se miște din ce în ce mai mult. „Companii mari cu profit constant există și pe BVB, iar randamentul investiției nu arată deloc rău, dacă ne uităm la dividendele plătite în 2017. Sigur că piața este încă volatilă, dar totuși în creștere. În privința industriilor, ultimele două IPO-uri, la care am avut plăcerea să participăm, au adus o zonă aparent surprinzătoare, dar de fapt apreciată de investitori, și anume industria alimentară și a băuturilor alcoolice. De asemenea, IT și agro business ar putea să devină „hot” pe bursă”, menționează avocatul.

Toate analizele indică faptul că firmele medii sunt cele mai bune candidate pentru o astfel de finanțare. Este vorba despre companiile care ar putea să ridice o capitalizare bursieră în jurul a 60-80 milioane de euro. ”Pentru a accesa piața de capital, soluția nu este magică, ci relativ simplă, cărările fiind deja create: este nevoie de unul sau mai mulți intermediari cu experiență, avocați cu experiență în astfel de proiecte de ambele părți și o serioasă pregătire pre-listare, care înseamnă nu doar o eventuală restructurare corporate a grupului, dar și un audit curat la standarde IFRS și o îmbunătățire a guvernanței corporative. Despre buna poziționare în ochii investitorilor cred că băncile sunt cele mai potrivite să discute, dar în esență asta se obține printr-o bună poveste de creștere (equity story), susținută de situații financiare solide și management profesionist, dedicat, care să știe să facă față provocărilor dintr-un proces de road show în care emitentul / vânzătorul se vede față în față cu potențialii investitori”, declară avocatul RTPR Allen&Overy.

Despre legislație, cu bune și rele

Loredana Chitu (Boeru) este de părere că, în acest moment, cu ajutorul legislației europene direct aplicabile, dar și  datorită muncii ASF de aliniere a legislației locale avem o reglementare destul de clară, cel puțin în zona de oferte și abuz de piață.

”În același timp, domeniul cel mai puțin aliniat rămâne MIFID II, unde deși actul normativ de implementare a legislației europene este pregătit de ASF încă de anul trecut, pentru motive care ne scapă, nici acum nu a intrat în Parlament. De asemenea, se pot face îmbunătățiri semnificative în categoria restricțiilor impuse fondurilor de pensii, în sensul alinierii cu alte state fanion ale Europei, unde restricțiile nu sunt atât de dure ca la noi. O astfel de aliniere ar ajuta însăși piața de capital, unde se știe că fondurile de pensii au potențial de a crește ca jucător”, adaugă avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1432 / 6037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...