ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energia regenerabila si tranzactiile M&A au crescut afacerile Wolf Theiss. Din ce proiecte au venit banii in 2011

25 Februarie 2012   |   Georgian Stoica

Chiar si print-o abordare prudenta, reprezentantii firmei de avocatura estimeaza crestere si in 2012.

Bryan Jardine (in medalion), partenerul coordonator al biroului Wolf Theiss din Bucuresti

 
 
In conditiile unei piete relativ scazute, biroul Wolf Theiss din Bucuresti a avut oportunitatea de a asista o parte din tranzactiile de top ale anului recent incheiat. Firma a  inregistrat astfel un volum de munca si venituri crescute fata de 2010. Domeniile de practica cu trend pozitiv au fost Energia Regenerabila, Corporate M&A si Finantari, Litigiile mentinandu-se la un nivel comparabil cu cel din anul anterior.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o Energia Regenerabila, practica in a carei dezvoltare Wolf Theiss a inceput sa investeasca in urma cu cativa ani. Iar acum, investitia acum  isi arata eficienta. “Proiectele din domeniu sunt extrem de complexe si antreneaza de regula echipe multidisciplinare, insa - daca ar fi sa avansam o cifra - putem spune ca Energia Regenerabila, incluzand partea de finantare aferenta, a generat peste 35% din veniturile firmei in 2011.  A fost urmata indeaproape de Corporate M&A cu 30% si Litigii cu peste 20%”, au precizat pentru BizLawyer reprezentantii firmei de avocatura. Avocatul Bryan Jardine este coordonatorul regional al grupului de Energie Regenerabila Wolf Theiss, Ciprian Glodeanu coordoneaza activitatea denumita generic “Projects”, Ancuta Leach conduce cu succes departamentul de Corporate M&A, iar Ligia Popescu este coordonatorul departamentului de litigii.


Avocatii Wolf Theiss spun ca anul 2011 a confirmat tendinta clara a anilor precedenti de crestere a activitatii in domeniul litigiilor si arbitrajului. Deteriorarea situatiei economice in ansamblu a dus la deschiderea procedurii insolventei pentru un numar semnificativ de societati, iar imposibilitatea executarii obligatiilor contractuale din aceeasi cauza a determinat cresterea numarului de litigii comerciale in general. De asemenea, contestarea procedurii de atribuire a contractelor de achizitii publice si litigiile legate de executarea acestor contracte continua sa ocupe un loc important in cadrul practicii firmei de avocatura. Procedurile de investigatie si litigiile in domeniul dreptului concurentei, proprietatea intelectuala, litigiile de munca, litigile in domeniu fiscal si vamal, contenciosul administrativ ocupa si ele un rol important. Industriile predilecte sunt: constructiile, energia si bunurile de consum. Valoarea insumata a litigiilor si arbitrajelor in care firma a asistat si reprezentat clienti in 2011 este de aproximativ 50 milioane EUR.

Printre cele mai importante proiecte de M&A, Finantari si Energie in care Wolf Theiss a fost implicata anul trecut pot fi amintite urmatoarele:

Fuziuni si Achizitii:

► Wolf Theiss a acordat consultanţă companiei DSM Nutriţional Products AG în legătură cu achiziţia activităţii de producţie de pre-amestecuri pentru hrana animalelor deţinută de Fatrom – Aditivi Furajeri S.R.L. Echipele firmei de avocatura, specializate în M&A şi în dreptul concurenţei, au asistat cumpărătorul de la primele etape ale analizei legale, până la negocierea documentelor tranzacţiei şi obţinerea aprobării din partea Consiliului Concurenţei. În octombrie 2011, DSM Group a finalizat cu succes achiziţionarea, prin intermediul DSM Nutritional Products Romania S.R.L., a activităţii de producţie de pre-amestecuri pentru hrana animalelor deţinută de Fatrom – Aditivi Furajeri S.R.L. Partenerul Wolf Theiss care a coordonat echipa din Bucuresti in aceasta tranzactie a fost Ancuta Leach. „Echipele noastre specializate în M&A şi în dreptul concurenţei au asistat cumpărătorul de la primele etape ale analizei legale, până la negocierea documentelor tranzacţiei şi obţinerea aprobării din partea Consiliului Concurenţei”, a precizat Ancuţa Leacha, partener Wolf Theiss.

► Wolf Theiss a acordat consultanţă companiei Agrium Inc. pentru achiziţionarea Agroport S.A., filiala din România a distribuitorului italian de îngrăşăminte Cereal Toscana S.A. În data de 2 mai 2011, Agrium a finalizat cu succes achiziţionarea pachetului integral de acţiuni emise de distribuitorul italian de îngrăşăminte Cereal Toscana S.A., precum şi a filialei acestuia din România, Agroport S.A.. Cereal Toscana şi Agroport sunt două companii de renume din sectorul agro-industrial, înfiinţate în anul 1977, respectiv 1996. Agrium este unul dintre principalii producători şi distribuitori mondiali de nutrienţi agricoli şi produse industriale, fiind singura societate cotată la bursă care acoperă întreaga gamă de produse destinate agriculturii. Echipa biroului Wolf Theiss Bucureşti a asigurat consultanţă societăţii Agrium Inc. în legătură cu tranzacţia din România şi s-a implicat în realizarea acesteia de la primele etape ale analizei legale, iniţiată în noiembrie 2010, pe parcursul procesului de negociere şi până la finalizarea tranzacţiei.

► Wolf Theiss a asistat International Automotive Components (IAC) Group, unul dintre principalii furnizori globali de componente şi sisteme pentru industria auto - incluzând garnisaje pentru interiorul şi exteriorul autovehiculului - in realizarea unui proiect de tip greenfield, avand ca obiect constructia unei fabrici de componente auto în România. Serviciile de asistenta juridica s-au concretizat in intocmirea unui raport de due diligence a proprietăţile imobiliare achiziţionate de societate în apropierea fabricii Ford, elaborarea documentelor tranzacţiei, acordarea de consultanţă în legătură cu documentaţia de urbanism şi dezvoltarea infrastructurii. IAC deţine 73 de unităţi de producţie în 15 ţări, dezvoltate pe principiul eficienţei producţiei şi a costurilor. Societatea are aproximativ 19.000 de angajaţi în întreaga lume.
 
Finantari

► Wolf Theiss Bucureşti a oferit consultanţă unui important producător global de turbine eoliene, in pregatirea documentaţiei de dezvoltare a unor proiecte de producţie a energiei eoliană în România. Proiectul a ridicat probleme de o complexitate aparte, solutionate prin eforturile unei echipe multidisciplinare - Banking&Finance si Proiecte. Pe partea de finantare, Wolf Theiss a asistat clientul in negocierea documentelor de finanţare şi structurarea pachetului aferent de garanţii.
 
► Wolf Theiss a oferit consultanţă uneia dintre cele mai mari bănci de pe piaţa din România, în calitate de consultant principal în ceea ce priveşte acordarea unei facilităţi de credit. Facilitatea a fost acordată unei societăţi din România pentru finanţarea achiziţiei, construcţiei şi operării unei fabrici de mare capacitate pentru prelucrarea zgurii metalurgice şi recuperarea metalelor. Fabrica va permite Împrumutatului să proceseze materialul curent al uneia dintre cele mai importante companii siderurgice la nivel global. Wolf Theiss a consiliat clientul cu privire la obstacolele de ordin juridic ridicate de legislaţia naţională, contribuind astfel la încheierea cu succes a tranzacţiei.

Consultanţă acordată unui consorţiu format din cinci bănci, respectiv UniCredit Bank, în calitate de aranjor, agent şi împrumutător şi Volksbank, Citibank, ING Bank şi K&H Bank, în calitate de împrumutători, în legătură cu un credit în valoare de 46 milioane Euro pentru finanţarea operaţiunilor Waberer’s Holding, lider de piaţă în domeniul serviciilor logistice, în Ungaria şi în Europa Centrală şi de Est. Tranzacţia a fost extrem de complexă, necesitând cunoaşterea aprofundată a operaţiunilor derulate de Waberer’s Holding şi a activităţii de logistică şi transport din Ungaria şi România, precum şi sindicalizarea a cinci bănci importante din Ungaria. Tranzacţia a implicat două jurisdicţii, respectiv Ungaria şi România. Wolf Theiss Romania a acordat consultanţă în legătură cu dispoziţiile legale obligatorii din România, precum şi la negocierea şi elaborarea pachetului de garanţii conform legislaţiei din România.

Energie

► Wolf Theiss a acordat consultanta uneia dintre cele mai mari companii de utilităţi din Europa Centrală prin intocmirea unui raport de due diligence pentru două proiecte eoliene de 100 de turbine şi patru staţii. Wolf Theiss a avut o contributie insemnata in structurarea tranzacţiei constand in adaptarea structurii dorite de client la specificul regimului juridic aplicabil producerii de energie regenerabilă. Valoarea estimata a proiectelor este de aproximativ 300 milioane de Euro.

► Wolf Theiss a acordat consultanţă unui furnizor recunoscut de turbine prin intocmirea unui raport de due diligence pentru un proiect eolian cu o putere instalata de 150 MW in Constanţa, România. Proiectul isi propune punerea in functiune a unui parc eolian cu 50 turbine de 3 MWh, incluzand constructia propriu-zisa.

► Wolf Theiss a asistat OGIS, dezvoltator de proiecte eoliene austriac, în vanzarea unui proiect eolian cu capacitate totală de 186 MWh, complet autorizat. Proiectul este divizat in doua parcuri cu capacitatea de 60 MWh şi respectiv 120 MWh, dezvoltate în cadrul aceleiaşi SPV (Special Purpose Vehicle - ro: entitate cu destinaţie specială). Wolf Theiss a asistat clientul din faza initiala a proiectului (2007) prin intocmirea unui raport de due diligence, autorizarea acestuia si conectarea proiectului la reţea, conform contractului încheiat cu Transelectrica. Ulterior a oferit consultanta in derularea negocierile cu un investitor (important fond de investiţii din Ungaria) interesat in achizitionarea unei participatii semnificative in proiectul dezvoltat de Ogis. Wolf Theiss a asistat Ogis si in alte proiecte ce au ca obiect construirea unor parcuri eoliene, aflate in stadiu incipient, respectiv de achizitie terenuri si autorizarea lor pentru scopul proiectului.

Avocatii biroul Wolf Theiss din Bucuresti au fost implicati si in tranzactii desfasurate in mai multe jurisdictii. O prima tranzactie cross border este cea de reprezentare a clientului Agrium prin care acesta a achizitionat pachetul integral de acţiuni emise de distribuitorul italian de îngrăşăminte Cereal Toscana S.A., precum şi a filialei acestuia din România, Agroport S.A Tranzactia s-a desfasurat simultan in 2 jurisdictii (Italia si Romania). Echipa locala a fost coordonata de Ancuta Leach, partner Wolf Theiss, care a declarat presei ca „această tranzacţie reafirmă interesele marilor investitori faţă de oportunităţile de afaceri din România şi va contribui la revigorarea pieţei locale din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor”.

O alta tranzactie de tip cross-border a fost asistarea unui consorţiu format din cinci bănci: UniCredit Bank, în calitate de aranjor, agent şi împrumutător şi Volksbank, Citibank, ING Bank şi K&H Bank, în calitate de împrumutători, în legătură cu un credit în valoare de 46 milioane Euro pentru finanţarea operaţiunilor Waberer’s Holding, lider de piaţă în domeniul serviciilor logistice, în Ungaria şi în Europa Centrală şi de Est. Tranzacţia a fost extrem de complexă, necesitând cunoaşterea aprofundată a operaţiunilor derulate de Waberer’s Holding şi a activităţii de logistică şi transport din Ungaria şi România, precum şi sindicalizarea a cinci bănci importante din Ungaria, implicand echipele Wolf Theiss din ambele jurisdictii. In plan local, consultanţa s-a axat pe dispoziţiile legale obligatorii din România, precum şi negocierea şi elaborarea pachetului de garanţii conform legislaţiei din România.

Unda verde angajarilor. Promovari in luna martie

Biroul local Wolf Theiss isi propune sa ajunga la un numar de avocati mai mare decat cel anterior crizei. Desi strategia firmei vizeaza dezvoltarea anumitor departamente, cum ar fi energia regenerabila, in ultimul an firma a angajat avocati in aproape toate departamentele pentru a permite dezvoltarea organica a echipei.

“Inca ne aflam in plin proces de evaluare si vom anunta promovarile la finalizarea acestuia, in martie. Nu ne-am propune o crestere a echipei fara a fi increzatori in revigorarea pietei de avocatura. Avem proiecte mari in derulare, dar si alte proiecte in pipeline. Chiar si printr-o abordare prudenta estimam o crestere in 2012", au declarat pentru BizLawyer reprezentantii firmei de avocatura.

Echipa Wolf Theiss Bucuresti numara 27 avocati din care 7 recrutati in 2011. Wolf Theiss isi  propune sa angajeze pana la 35 avocati.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3827 / 5462
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Firma de avocatură Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică fondurilor de capital de risc GapMinder Venture Partners și DayOne Capital, cu privire la investiția lor comună în startup-ul românesc Soleadify
ANAF are un plan de acţiune pentru recuperarea obligaţiilor fiscale neachitate în perioada pandemiei | Situația îndemnă la prudență și analiză, spun avocații NNDKP specializați în fiscalitate. Adaptabilitatea şi o bună comunicare în cadrul echipei sunt elemente cruciale în momente de criză, iar capacitatea de reacţie rapidă a consultantului şi avocatului este, de asemenea, esenţială
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Corporate | M&A
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacţia asistată de avocații TZA și RTPR va fi supusă aprobării CSAT şi Autorităţii Europene Antitrust
Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut
RTPR, alături de Innova la achiziția PayPoint și Payzone. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Mihul (Senior Associate) au coordonat echipa
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță ̸ Dreptul muncii
Mandate unice și complexe pentru avocații de Banking & Finance de la Popescu & Asociații. Investitorii sunt mai atenți în privința tranzacțiilor, analizele - mai amănunțite, dar crește numărul solicitărilor de finanțare, spun avocații. Firma are cinci mandate de finanțare în desfășurare pentru jucători-cheie, atât locali, cât și internaționali
Cum își alege DLA Piper viitorii colaboratori din România. Ce trebuie sa știe stagiarii care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice firme globale de avocați
LegiTeam | Position available: Associate, Litigation - DLA Piper
Cristian Vlaicu, noul partener și coordonator al departamentului de Drept Bancar și Financiar din cadrul firmei de avocatură Stratulat Albulescu
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...