ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Femeile din prima linie a profesioniștilor Reff & Asociații. Proiecte remarcabile prin anvergură și complexitate

28 Aprilie 2017   |   Stefania Enache

Succesul in avocatura nu cunoaste gen, numarul doamnelor care se remarca in acest domeniu fiind in continua crestere.

 
 
O profesie atat de complexa cum este avocatura necesita calitati speciale din partea celui care o practica. Nu este o meserie usor de imbratisat, pentru a face performanta impunandu-se un bagaj important de cunostinte, o pregatire continua, o anumita rigoare si disciplina, dar si multa pasiune. Succesul in avocatura nu cunoaste gen, numarul doamnelor care se remarca in acest domeniu fiind in continua crestere.

Georgiana Singurel, Partener Reff & Asociatii, coordonator al practicii de drept societar si fuziuni si achizitii, spune despre profesia sa ca este una complexa, care aduce satisfactii enorme daca este practicata cu pasiune, responsabilitate, disciplina, echilibru si ambitia de a te dezvolta profesional in mod continuu. „Nu vad atuuri specifice ale femeii in profesia de avocat, ci cred in combinatia dintre calitatile mentionate si abilitati de bun comunicator si de relationare (atat cu echipa, cat si cu clientii). Daca la toate acestea adaugam asumarea, pe termen lung, a efortului pe care exercitarea acestei activitati il presupune, sansele pentru o cariera in aceasta profesie sunt garantate”, adauga Georgiana.


Referindu-se la avocatura de business, mentioneaza ca fiecare zi ii ofera profesionistului sansa unor experiente noi, din care va continua sa invete si sa isi dezvolte constant aptitudinile si calitatile. ”Implicarea in munca de tranzactie ii ofera avocatului oportunitatea construirii unor relatii de lunga durata, bazate pe incredere si profesionalism cu clientii sai, dezvoltarea unor abilitati organizatorice esentiale in cadrul proiectelor complexe, incredere in capacitatile, cunostintele sale si in aptitudinile de comunicare, si ii asigura expunere pe proiecte multidisciplinare – atunci cand lucreaza alaturi de consultantii financiari si fiscali ai clientului in tranzactia respectiva. In acelasi timp, este nevoie de foarte multa rabdare si placere de a lucra in echipa, ritmul pe tranzactii este foarte intens si de multe ori imprevizibil, fiind nevoie de multa rezistenta, concentrare si eficienta pentru asistenta cu succes a clientului pe parcursul etapelor tranzactiei”, explica partenerul Reff & Asociatii.

In timpul liceului, Georgiana a oscilat intre jurnalism si drept. In cele din urma a castigat avocatura, alegerea sa fiind una instinctiva, fundamentata pe curiozitatea tipic adolescentina pentru aceasta profesie.

„A reprezentat o surpriza totala pentru parintii mei – niciunul dintre ei nefiind familiarizat cu acest domeniu. Imediat dupa terminarea facultatii, in octombrie 1998, am inceput activitatea ca avocat stagiar, lucrand cu precadere in zona de litigii – civile si comerciale – si mult mai putin in zona de consultanta de afaceri. Totusi, in ciuda putinelor interactiuni profesionale in domeniul avocaturii de business, inca de atunci am fost interesata sa inteleg in profunzime fenomenul societar, modul de organizare si functionare a societatilor in diferite domenii de activitate si in ipostaze variate, de reorganizare si achizitii”, spune avocatul.

Dupa definitivarea in profesia de avocat, in anul 2001, a inceput colaborarea cu Deloitte Romania, care i-a asigurat accesul constant la proiecte internationale si multidisciplinare ale diversilor investitori din Romania si intelegerea fenomenelor juridice si economice care stau la baza deciziilor de business. Domeniul achizitiilor si fuziunilor a atras-o inca de la inceput, prin varietatea si complexitatea proiectelor si a problematicilor juridice pe care le implica si prin intensitatea si importanta acestora pentru client.

“De 16 ani de cand lucrez constant pe aceste tipuri de mandate in cadrul echipei Reff si Asociatii pot spune ca nu am intalnit doua tranzactii identice, fiecare dintre ele are caracteristicile si dificultatile sale proprii. Nu am simtit niciodata vreun sentiment de plafonare profesionala, ci dimpotriva, de fiecare data am intalnit provocari pe care m-am concentrat sa le rezolv prin identificarea celei mai bune solutii pentru client. Satisfactia finalizarii cu succes a unei tranzactii este mare si pentru mine compenseaza eforturile sustinute, de cele mai multe ori saptamani la rand, din perioada de negociere si implementare a tranzactiei”, povesteste Georgiana Singurel.

Pasiunea cu care se implica in fiecare proiect in parte a ajutat-o pe Georgiana sa se remarce in profesie si sa fie recunoscuta in breasla ca fiind unul dintre cei mai buni avocati pe zona ei de practica. Este licentiata in Drept la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, unde a urmat si cursuri postuniversitare de Drept Privat. De asemenea, timp de peste 15 ani a fost cadru didactic universitar la o universitate privata din Romania, in cadrul catedrei de drept privat.

Cu peste 17 ani de experienta in fuziuni si achizitii, drept societar si comercial, achizitii publice si concesiuni, Georgiana a acordat asistenta juridica pentru clienti in numeroase proiecte care priveau achizitia de bunuri sau participatii in societati, transferuri de intreprindere, precum si in cadrul operatiunilor de reorganizare a unor societati, fie in contextul unor operatiuni intra-grup, fie in context de tranzactie. In toate aceste tranzactii si operatiuni Georgiana a coordonat echipa de avocati a Reff & Asociatii in toate etapele relevante pentru proiect, cum ar fi in faza de analiza juridica de tip ”due diligence”, in faza de intocmire si negociere a documentatiei contractuale, in faza de implementare a tranzactiei, precum si in faza de post-implementare.

Incepand cu anul 2007, Georgiana a fost implicata in numeroase mandate complexe si proiecte relevante din sectorul public, atat de partea autoritatilor publice, cat si de partea investitorilor privati. Georgiana participa in mod constant in calitate de expert juridic cheie si indrumator in cadrul unor proiecte multidisciplinare destinate intaririi si eficientizarii autoritatilor publice locale si centrale in vederea implementarii proiectelor de concesiune si a contractelor de delegare de servicii publice. In acest context, ea a facut parte din echipa de redactare a unui manual de concesiune si a unui ghid de implementare a proiectelor de concesiune care au fost transpuse in legislatia romana.

”In ultimele 12 luni, alaturi de echipa de drept societar si tranzactii, am fost implicata intr-o serie de tranzactii importante de pe piata din Romania, printre care vanzarea de catre Goodmills Gmbh a participatiilor sale din societatea de productie a produselor de panificatie congelate catre un investitor suedez, asistenta acordata actionarilor majoritari la vanzarea participatiilor din Noriel, cel mai mare distribuitor de jucarii de pe piata din Romania, catre un fond de investitii, asistenta acordata actionarului minoritar si managementului din cel mai mare grup de societati romane din domeniul reciclarii in cadrul unei tranzactii ce a implicat iesirea actionarilor majoritari si inlocuirea acestora cu un fond de investitii, precum si asistenta in cadrul unor operatiuni complexe de restructurare si reorganizare interna ale unor jucatori importanti de pe piata din Romania din sectorul financiar si din cel al sanatatii. Toti clientii nostri se bucura de asistenta particularizata nevoilor si intereselor urmarite, la un nivel inalt de calitate”, declara expertul Reff & Asociatii.In ultimii ani se remarca faptul ca numarul femeilor care activeaza in domeniul juridic este mai ridicat decat cel al barbatilor, insa aceasta proportie nu este, in opinia mea, rezultatul vreunei forme de dominatie feminina in cadrul profesiei, ci rezultatul optiunii adolescentilor intre profesiile tehnice – catre care se orienteaza cu precadere barbatii si profesiile umaniste (inclusiv profesiile juridice) catre care se orienteaza preponderent (in mod traditional) femeile. Asa cum am mentionat deja, succesul in profesia de avocat se bazeaza pe calitati care, in mod generic, se regasesc atat la femei, cat si la barbati.

Georgiana Singurel, Partener Reff & AsociatiiCunostintele, aptitudinile si comportamentele fac diferenta in profesie

Florentina Munteanu, Partener Reff & Asociatii, coordonator al practicilor de concurenta, dreptul muncii si insolventa, nu crede ca genul este determinant in aceasta profesie. Cunostintele, aptitudinile si comportamentele sunt cele care fac diferenta.

Florentina este un avocat cu o experienta de peste 13 ani in asistarea clientilor din industrii diverse in legatura cu aspecte de conformitate cu legislatia concurentei, in special in ceea ce priveste practicile si politicile comerciale. A asistat si reprezentat numerosi clienti in cadrul procedurilor specifice in fata Consiliului Concurentei, precum si a Comisiei Europene. Florentina are o experienta semnificativa intr-o problematica diversa de dreptul concurentei, precum: aspecte de ajutor de stat, gestionarea conformitatii activitatii unei intreprinderi cu legislatia concurentei, in activitatea de zi cu zi, in considerarea contractelor comerciale incheiate cu partenerii de afaceri, respectiv analiza riscurilor asociate intelegerilor verticale, riscuri asociate intelegerilor orizontale, inclusiv riscuri asociate afilierii la asociatii profesionale de intreprinderi, carteluri in cadrul licitatiilor publice, gestionarea de catre managementul societatii si de catre salariati a inspectiilor inopinate ale autoritatii de concurenta, precum si asistenta si reprezentare in cadrul investigatiilor Consiliului Concurentei.

Florentina a participat la multiple cursuri in domeniul dreptului concurentei, acoperind o problematica diversa in domeniu, respectiv ajutoare de stat, intelegeri anticoncurentiale, abuz de pozitie dominanta etc. Florentina a fost speaker in cadrul mai multor conferinte si evenimente locale si internationale si a sustinut cursuri de dreptul concurentei in cadrul Institutului Bancar Roman. Este membru al Baroului Bucuresti din anul 2002 si absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

„Pe parcursul anului trecut, printre proiectele de impact in care am fost implicata, unul este urmarea unui parteneriat intre Guvernul Romaniei, Consiliul Concurentei si OECD privind analiza impactului reglementarilor in vigoare asupra mediului concurential in industria de constructii si cea a procesarii produselor alimentare. Proiectul a fost realizat impreuna cu Deloitte Romania. Un alt proiect consta in implementarea unui program de conformare cu legislatia concurentei in cadrul unuia dintre cei mai mari jucatori din industria de imobiliare. Acesta din urma a presupus evaluarea respectarii legislatiei concurentei si implementarea unor politici de concurenta in cadrul a peste 20 de centre comerciale din portofoliul clientului”, aminteste avocatul.

Florentina povesteste ca decizia de a imbratisa domeniul juridic a luat-o ca urmare a influentei venite din partea profesorilor avocati din cadrul facultatii. “Cu ajutorul lor am putut sa am o reprezentare a ce inseamna profesia de avocat, ceea ce m-a dus in cele din urma pe acest drum. Ca student cred ca este esential sa intelegi de timpuriu latura practica a profesiei pe care vrei sa o imbratisezi, altfel risti sa fii dezamagit si sa nu te regasesti in ceea ce faci. Proiectul de internship Lawsome din cadrul Reff si Asociatii isi propune tocmai acest lucru: expunerea studentilor la situatii practice, la provocarile specifice profesiei, pentru ca acestia sa ia decizii legate de cariera lor in cunostinta de cauza. Este o oportunitate fantastica pentru cei implicati in proiect. In ceea ce ma priveste, pot spune ca a fost si noroc faptul ca ma regasesc atat de bine in profesia de avocat”, puncteaza partenerul Reff & Asociatii.In nici un caz la acest moment nu mai putem vorbi despre aceasta profesie ca fiind una a barbatilor, din fericire traim niste vremuri in care oricine poate face orice, e nevoie doar de munca si perseverenta. Dar, ca femeie, poate fi uneori dificil sa reusesti sa faci fata in acelasi timp provocarilor profesionale si celor personale, care tin de grija fata de casa si copii. Emanciparea femeilor a avut loc cu mult timp in urma, insa in continuare femeile sunt cele care se ocupa cu precadere de aspectele domestice ale vietii. In acest fel, inevitabil la un moment dat schimbi prioritatile in viata, insa acest lucru nu te impiedica, pe termen lung, sa ai o cariera de succes. In cadrul Reff & Asociatii, femeile se regasesc la toate nivelele de senioritate, de la stagiari pana la parteneri, si exista o preocupare constanta pentru diversitate.

Florentina Munteanu, Partener Reff & AsociatiiAvocatura nu  este diferita de alte profesii

Andreea Artenie, Partener Reff & Asociatii, coordonator al practicii de litigii, spune glumind ca avocatura a ales-o si nu i-a mai dat mai dat drumul in ultimii 15 ani. Ea considera ca profesia pe care o practica nu este diferita de altele. Mai mult, precizeaza ca, indiferent de gen, avocatii care s-au remarcat in aceasta profesie sunt cei care au tratat-o, in fiecare zi, cu pasiune imensa, perseverenta si responsabilitate profunda.

„Cat priveste avocatii pledanti, aici trebuie sa vorbim si despre un talent oratoric desavarsit, rafinat pe parcursul unei perioade lungi de timp, prin studiu individual. De exemplu, despre calitatile oratorice ale avocatului Barbu Stefanescu Delavrancea, poetul si jurnalistul George Ranetti spunea ca ar trebui sa se introduca in Codul penal un articol, in sensul ca indiferent daca acuzatul pe care il apara Delavrancea este inocent, totusi Delavrancea ar trebui sa continue sa-si rosteasca pledoaria intru desfatarea publicului”, subliniaza profesionistul Reff & Asociatii.

Andreea are o experienta de aproximativ 15 ani in practica administrativa si fiscala, coordonand un numar important de litigii administrative si, in special, litigii fiscale impotriva autoritatii fiscale. Rata ridicata de succes o recomanda pe Andreea ca fiind unul dintre specialistii reputati in domeniul dreptului administrativ si procedural fiscal. De asemenea, in continuarea specializarii sale, Andreea a dezvoltat practica de litigii in materia dreptului concurentei si dreptului comercial. Aria extinsa de practica in care expertiza Andreei este recunoscuta denota intelegerea extensiva, in calitate de specialist, a problemelor de drept si a realitatii de business. Andreea este co-coordonator al grupul de lucru aflat sub egida Amcham privind modificarea Codului de Procedura Fiscala, participand activ la intalnirile gazduite in acest sens de Ministerul Finantelor Publice. Andreea este membru in Baroul Bucuresti.

Partenerul Reff & Asociatii aminteste ca, pentru practica de litigii, anul 2016 a fost unul dominat de multiple provocari aduse, pe de o parte, de noutatile legislative. „Este suficient sa indicam, in acest sens, intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Fiscala si a ansamblului de acte normative emise in aplicarea sau in legatura cu Noul Cod - si, pe de alta parte, de verificarile, din ce in ce mai numeroase, initiate de toate autoritatile cu atributii de control subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si nu numai. Drept urmare, o parte insemnata din activitatea noastra a fost reprezentata de procedurile si litigiile fiscale”, completeaza avocatul.

O alta parte a muncii echipei pe care o coordoneaza a fost concentrata, in anul 2016, in jurul litigiilor generate de procedurile de absorbtie a fondurilor europene, a litigiilor arbitrale nascute din sau in legatura cu contractele FIDIC incheiate cu autoritatile nationale responsabile. Nu au lipsit nici litigiile ce vizeaza problematici deosebite - litigii administrative sau arbitrale, cu componenta ridicata de piata de capital, generate de actiunile de control ale Autoritatii de Supraveghere Financiara sau nascute din contracte specifice acestei piete. Tot in acest an, a dezvoltat relatii stabile de colaborare cu noi clienti europeni sau globali,  firma bucurandu-se, in continuare, de increderea deosebita a clientilor sai traditionali. Totodata, a acordat o atentie deosebita companiilor care opereaza exclusiv pe piata romaneasca, din dorinta de a fi alaturi de afacerile locale care resimt, poate cel mai acerb, schimbarile economice si legislative.

”Din perspectiva proiectelor anului 2016, multe dintre acestea sunt remarcabile prin anvergura si complexitate. Dintre acestea, mentionez asistenta si reprezentarea oferita unuia dintre cei mai mari producatori de echipamente in energie regenerabila intr-o serie de 30 de proceduri si litigii nascute in jurul legislatiei ce reglementeaza taxele locale, dar si un numar de 10 litigii generate de impunerea nelegala a altor taxe si impozite. De asemenea, asistam unul dintre cei mai mari producatori de energie la nivel european in patru proiecte litigioase in materie fiscala. In acest caz, nivelul ridicat de dificultate este dat de tehnicitatea deosebita a modelului de business al clientului nostru, tehnicitate care a generat particularitati ale situatiei de fapt pe care organele de inspectie nu au reusit sa le transpuna in drept si deci sa dea acestora incadrarea fiscala corecta. O reusita recenta de care suntem foarte mandri a fost aceea de a fi selectati, de catre liderul european in productia de electronice, in calitate de avocati in domeniul litigiilor ai entitatilor sale din Romania. Selectarea noastra vine ca o recunoastere a profesionalismului echipei de litigii, care, timp de aproximativ doi ani, a performat in proiectele derulate alaturi de subsidiarele austriece ale grupului”, declara Andreea Artenie.Daca ne raportam la perioada interbelica, avocatura a fost o lume a barbatilor, dar de atunci si pana astazi profesia a facut progrese. De altfel, Deloitte si Deloitte Legal din care Reff & Asociatii face parte, sustin un climat de egalitate si militeaza pentru promovarea doamnelor in pozitii de top management. Unul dintre stalpii filozofiei noastre este acela ca diversitatea - fie ea de gen, de cultura sau de educatie - este ingredientul cel mai important pentru ca mintile stralucite sa produca inovatie si progres in orice domeniu, iar avocatura nu face exceptie.

Andreea Artenie, Partener Reff & Asociatii 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1914 / 6148
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își mărește echipa din București prin cooptarea a trei avocați. Horea Popescu, Managing Partner: Echipa CMS din București a avut o activitate intensă în 2022, iar anul 2023 se anunță a fi la fel de puternic
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Firma maghiară BLS-CEE își marchează prezența în România prin cooptarea unei echipe de avocați din București. Iulia Berea, noul partener local: ”Am construit în timp o expertiză comună, care să ne permită asistarea transnațională a clienților. Ne dorim ca, alături de colegii de la BLS, să avem o creștere organică a portofoliului comun de clienți în următorii ani”
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...