ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

În agricultură, interesul investitorilor este orientat în special către fermele specializate pe cultura plantelor și industriile procesatoare de materii prime. Elementele care fac un business agricol atractiv, explicate de Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații

18 Octombrie 2017   |   Stefania Enache

Cu o arie de practică dedicată agriculturii bine conturată, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură implicată în proiecte cheie ale acestui domeniu.

Cristian Radu, Partener al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Agricultura este unul dintre domeniile pentru care piața avocaturii manifestă un interes tot mai mare. Cererea de servicii a determinat consultanții să-și extindă practicile dedicate acestui sector, multe dintre firmele mari având departamente bine structurate, mulate perfect pe nevoile jucătorilor din agricultură. Cu o arie de practică dedicată agriculturii bine conturată, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură implicată în proiecte cheie ale acestui domeniu.

„Interesul investitorilor pentru agricultură este într-o evidentă creștere, acesta îndreptându-se în special către fermele specializate pe cultura plantelor și către industriile procesatoare de materii prime. Sunt câteva elemente care fac un business agricol atractiv: dimensiunea acestuia și gradul de compactare a suprafeței cultivate, calitatea solului și, nu în ultimul rând, conduita corectă din trecut a vânzătorilor față de legislația aplicabilă, în special cea fiscală. Cea mai folosită metodă de evaluare este alocarea unui preț pentru fiecare hectar de teren agricol, în funcție de titlul deținut de societatea vizată de achiziție (e.g. proprietate, arendă, concesiune) și de durata acestuia, acolo unde este cazul, la care se adaugă prețul pentru celelalte elemente de patrimoniu (e.g. construcții, capacități de stocare, echipamente agricole, stocuri, creanțe, etc.) din care se scade datoria netă”, declară Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.


Asemeni multor sectoare din economia României și agricultura se confruntă cu o serie de probleme specifice, de natură juridică, operațională, politică, etc.

Dintre problemele juridice, avocatul Cristian Radu le amintește pe cele istorice legate de fragmentarea terenurilor agricole și de absența unui cadastru general la nivel național. „În plus, se simte o nevoie acută pentru modificarea regimului juridic al contractului de arendă în sensul de a consolida poziția arendașului, similar regimului aplicabil în Franța. Codul civil permite actualmente proprietarului de terenuri să iasă într-o mulțime de cazuri din contractul de arendă. Acest lucru afectează considerabil capacitatea fermierilor de a-și planifica culturile pe termen lung”, mai spune Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Există însă și probleme de altă natură, care sunt numeroare. Printre cele mai importante, expertul a nominalizat faptul că subvenția APIA se plătește fermierilor cu mare întârziere. De asemenea, nu există o predictibilitate cu privire la suma pe care aceștia o vor primi decât la momentul plății, iar corecțiile sosesc după aproximativ 2-3 ani de la expirarea perioadei de referință, cu penalitățile aferente. Acest lucru afectează capacitatea fermierilor de a accesa finanțări și de a-și întocmi planurile de afaceri. În plus, nu există un plan național coerent pentru refacerea/dezvoltarea infrastructurii de irigații. Chiar și menținerea celei existente în bune condiții este problematică. Condițiile de autorizare a proiectelor exclusiv private de irigații sunt, de asemenea, draconice.

În ceea ce privește subvenția pentru motorină, aceasta este subdimensionată în raport cu consumul efectiv al fermierilor.

Avocatul consideră că este necesară reglementarea unei piețe coerente de desfacere a producției agricole prin măsuri care să faciliteze întâlnirea cererii cu oferta și că ar fi utilă adoptarea unor reglementări care să încurajeze fermierii care introduc producția agricolă în circuitul economic real. “Aș sugera eliminarea TVA-ului la comerțul cu producția agricolă și o subvenție specială pentru fermierii care declară în mod corect producția realizată”, punctează Cristian Radu.

Avocații sunt implicați în proiecte majore din agricultură

Cu o arie de practică dedicată agriculturii bine conturată, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură implicată în proiecte cheie ale acestui domeniu.

Avocații lucrează  în egală măsură atât în mandate de M&A ( de exemplu, achiziția unor societăți care operează business-uri integrate de farming), cât și în proiecte de consultanță curentă, axată pe operațiunile specifice acestui business (achiziții de terenuri și alte facilități agricole- silozuri, baze de recepție, formularea unor strategii coerente de arendare a terenurilor, dezvoltarea unor proiecte private de irigații, relațiile contractuale cu ADS, ANIF și alte instituții cu prerogative în domeniu).

„Nu în ultimul rând, asistăm clienții în dosare litigioase legate de relațiile cu partenerii lor contractuali, corecții financiare, solicitări de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate culturilor de către fondurile de vânătoare”, mai spune expertul.

Statistic vorbind, 90% din munca practicii de agricultură este dedicată consultanței, iar 10% litigiilor.

Informațiile deținute de BizLawyer arată că avocații Țuca Zbârcea & Asociații au fost implicați în mai multe achiziții pentru Astra Holding GmbH, cum ar fi preluarea unei companii care exploatează 4.500 hectare în județul Olt sau achiziția a două companii afiliate care exploatează aproximativ 2.500 hectare în județul Olt.

De asemenea, un alt proiect al avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații a vizat preluarea unor suprafețe de aproximativ 600 hectare în județul Călărași, mandat derulat pentru Agricom Borcea/Concordia Agro și Tudor 92 (companii deținute de fondul Insight Investment).

„Toate proiectele de M&A din domeniul agriculturii sunt complexe. Totuși, una dintre tranzacțiile în care am fost implicați recent s-a detașat prin gradul de complexitate. În primul rând, prin faptul că una dintre societățile vizate prin preluare se afla în procedura insolvenței. În egală măsură, riscurile semnalate de raportul de audit juridic au determinat conceperea unei structuri contractuale complicate (e.g. două closing-uri, contracte de cont escrow cu eliberări succesive în funcție de materializarea riscurilor semnalate, etc.)”, susține Cristian Radu.

Pentru practica de agricultura, proiectele de M&A reprezintă partea cea mai consistentă a activității, iar avocații sunt încrezători că volumul de muncă în astfel de proiecte va fi tot mai mare, având în vedere interesul din ce în ce mai ridicat al investitorilor străini (în special, fonduri focusate pe agricultură) pentru România. “Avem, de asemenea, mai multe proiecte curente în diverse stadii, pornind de la tatonări inițiale între părți și până la mandate aflate în faza de audit juridic, însă suntem sceptici că acestea vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Ca regulă, tranzacțiile din acest domeniu implică o perioadă relativ lungă de realizare. Procesul de audit juridic este, în general, mai lung decât în cazul altor tranzacții, din cauza volumului foarte mare de documente aferente titlurilor deținute de societățile-țintă asupra terenurilor cultivate. Cumpărătorii doresc să aibă o imagine clară și o opinie fermă din partea avocaților cu privire la titlul asupra terenurilor, acesta fiind cel mai important activ al unei societăți din domeniul agricol. Fără nicio excepție în practica noastră, tranzacțiile au avut o componentă de cont escrow”, detaliază Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Referitor la proiecte derulate în mai multe jurisdicții, datele deținute de BizLawyer arată că avocații Țuca Zbârcea & Asociații au asistat fondul de investiții Abraaj Capital în achiziția business-ului agricol al Nutre, derulat în România, Polonia, Brazilia și Mozambic. În acest mandat,  au lucrat cu biroul Freshfields din Dubai, în timp ce vânzătorii au fost asistați de Uria Menendez.

Chiar dacă nu a fost lead-counsel, Țuca Zbârcea & Asociații a avut un rol extrem de important în aceste dosare, având în vedere că activitățile din România erau cele mai importante din întregul business.

În portofoliul firmei de avocatură există și clienți interesați de sectorul forestier sau care sunt deja activi în acest domeniu.” Lucrăm cu un fond străin important în acest domeniu și am avut ocazia de a ne implica într-o serie de proiecte forestiere, însă tranzacțiile de această natură sunt, în general, complicate și de durată. E vorba în principal de riscurile juridice pe care le comportă asemenea deal-uri și pe care foarte puțini investitori sunt dispuși să și le asume”, precizează avocatul.

În ceea ce privește zona de finanțări, fermierii apelează, de obicei, la împrumuturi, pe termen scurt/mediu, destinate finanțării capitalului de lucru pentru campania agricolă următoare/reînnoirii bazei materiale. Astfel, că finanțările sunt de dimensiuni relativ reduse comparativ cu alte sectoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1293 / 5735
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...