ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

În agricultură, interesul investitorilor este orientat în special către fermele specializate pe cultura plantelor și industriile procesatoare de materii prime. Elementele care fac un business agricol atractiv, explicate de Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații

18 Octombrie 2017   |   Stefania Enache

Cu o arie de practică dedicată agriculturii bine conturată, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură implicată în proiecte cheie ale acestui domeniu.

Cristian Radu, Partener al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Agricultura este unul dintre domeniile pentru care piața avocaturii manifestă un interes tot mai mare. Cererea de servicii a determinat consultanții să-și extindă practicile dedicate acestui sector, multe dintre firmele mari având departamente bine structurate, mulate perfect pe nevoile jucătorilor din agricultură. Cu o arie de practică dedicată agriculturii bine conturată, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură implicată în proiecte cheie ale acestui domeniu.

„Interesul investitorilor pentru agricultură este într-o evidentă creștere, acesta îndreptându-se în special către fermele specializate pe cultura plantelor și către industriile procesatoare de materii prime. Sunt câteva elemente care fac un business agricol atractiv: dimensiunea acestuia și gradul de compactare a suprafeței cultivate, calitatea solului și, nu în ultimul rând, conduita corectă din trecut a vânzătorilor față de legislația aplicabilă, în special cea fiscală. Cea mai folosită metodă de evaluare este alocarea unui preț pentru fiecare hectar de teren agricol, în funcție de titlul deținut de societatea vizată de achiziție (e.g. proprietate, arendă, concesiune) și de durata acestuia, acolo unde este cazul, la care se adaugă prețul pentru celelalte elemente de patrimoniu (e.g. construcții, capacități de stocare, echipamente agricole, stocuri, creanțe, etc.) din care se scade datoria netă”, declară Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.


Asemeni multor sectoare din economia României și agricultura se confruntă cu o serie de probleme specifice, de natură juridică, operațională, politică, etc.

Dintre problemele juridice, avocatul Cristian Radu le amintește pe cele istorice legate de fragmentarea terenurilor agricole și de absența unui cadastru general la nivel național. „În plus, se simte o nevoie acută pentru modificarea regimului juridic al contractului de arendă în sensul de a consolida poziția arendașului, similar regimului aplicabil în Franța. Codul civil permite actualmente proprietarului de terenuri să iasă într-o mulțime de cazuri din contractul de arendă. Acest lucru afectează considerabil capacitatea fermierilor de a-și planifica culturile pe termen lung”, mai spune Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Există însă și probleme de altă natură, care sunt numeroare. Printre cele mai importante, expertul a nominalizat faptul că subvenția APIA se plătește fermierilor cu mare întârziere. De asemenea, nu există o predictibilitate cu privire la suma pe care aceștia o vor primi decât la momentul plății, iar corecțiile sosesc după aproximativ 2-3 ani de la expirarea perioadei de referință, cu penalitățile aferente. Acest lucru afectează capacitatea fermierilor de a accesa finanțări și de a-și întocmi planurile de afaceri. În plus, nu există un plan național coerent pentru refacerea/dezvoltarea infrastructurii de irigații. Chiar și menținerea celei existente în bune condiții este problematică. Condițiile de autorizare a proiectelor exclusiv private de irigații sunt, de asemenea, draconice.

În ceea ce privește subvenția pentru motorină, aceasta este subdimensionată în raport cu consumul efectiv al fermierilor.

Avocatul consideră că este necesară reglementarea unei piețe coerente de desfacere a producției agricole prin măsuri care să faciliteze întâlnirea cererii cu oferta și că ar fi utilă adoptarea unor reglementări care să încurajeze fermierii care introduc producția agricolă în circuitul economic real. “Aș sugera eliminarea TVA-ului la comerțul cu producția agricolă și o subvenție specială pentru fermierii care declară în mod corect producția realizată”, punctează Cristian Radu.

Avocații sunt implicați în proiecte majore din agricultură

Cu o arie de practică dedicată agriculturii bine conturată, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură implicată în proiecte cheie ale acestui domeniu.

Avocații lucrează  în egală măsură atât în mandate de M&A ( de exemplu, achiziția unor societăți care operează business-uri integrate de farming), cât și în proiecte de consultanță curentă, axată pe operațiunile specifice acestui business (achiziții de terenuri și alte facilități agricole- silozuri, baze de recepție, formularea unor strategii coerente de arendare a terenurilor, dezvoltarea unor proiecte private de irigații, relațiile contractuale cu ADS, ANIF și alte instituții cu prerogative în domeniu).

„Nu în ultimul rând, asistăm clienții în dosare litigioase legate de relațiile cu partenerii lor contractuali, corecții financiare, solicitări de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate culturilor de către fondurile de vânătoare”, mai spune expertul.

Statistic vorbind, 90% din munca practicii de agricultură este dedicată consultanței, iar 10% litigiilor.

Informațiile deținute de BizLawyer arată că avocații Țuca Zbârcea & Asociații au fost implicați în mai multe achiziții pentru Astra Holding GmbH, cum ar fi preluarea unei companii care exploatează 4.500 hectare în județul Olt sau achiziția a două companii afiliate care exploatează aproximativ 2.500 hectare în județul Olt.

De asemenea, un alt proiect al avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații a vizat preluarea unor suprafețe de aproximativ 600 hectare în județul Călărași, mandat derulat pentru Agricom Borcea/Concordia Agro și Tudor 92 (companii deținute de fondul Insight Investment).

„Toate proiectele de M&A din domeniul agriculturii sunt complexe. Totuși, una dintre tranzacțiile în care am fost implicați recent s-a detașat prin gradul de complexitate. În primul rând, prin faptul că una dintre societățile vizate prin preluare se afla în procedura insolvenței. În egală măsură, riscurile semnalate de raportul de audit juridic au determinat conceperea unei structuri contractuale complicate (e.g. două closing-uri, contracte de cont escrow cu eliberări succesive în funcție de materializarea riscurilor semnalate, etc.)”, susține Cristian Radu.

Pentru practica de agricultura, proiectele de M&A reprezintă partea cea mai consistentă a activității, iar avocații sunt încrezători că volumul de muncă în astfel de proiecte va fi tot mai mare, având în vedere interesul din ce în ce mai ridicat al investitorilor străini (în special, fonduri focusate pe agricultură) pentru România. “Avem, de asemenea, mai multe proiecte curente în diverse stadii, pornind de la tatonări inițiale între părți și până la mandate aflate în faza de audit juridic, însă suntem sceptici că acestea vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Ca regulă, tranzacțiile din acest domeniu implică o perioadă relativ lungă de realizare. Procesul de audit juridic este, în general, mai lung decât în cazul altor tranzacții, din cauza volumului foarte mare de documente aferente titlurilor deținute de societățile-țintă asupra terenurilor cultivate. Cumpărătorii doresc să aibă o imagine clară și o opinie fermă din partea avocaților cu privire la titlul asupra terenurilor, acesta fiind cel mai important activ al unei societăți din domeniul agricol. Fără nicio excepție în practica noastră, tranzacțiile au avut o componentă de cont escrow”, detaliază Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Referitor la proiecte derulate în mai multe jurisdicții, datele deținute de BizLawyer arată că avocații Țuca Zbârcea & Asociații au asistat fondul de investiții Abraaj Capital în achiziția business-ului agricol al Nutre, derulat în România, Polonia, Brazilia și Mozambic. În acest mandat,  au lucrat cu biroul Freshfields din Dubai, în timp ce vânzătorii au fost asistați de Uria Menendez.

Chiar dacă nu a fost lead-counsel, Țuca Zbârcea & Asociații a avut un rol extrem de important în aceste dosare, având în vedere că activitățile din România erau cele mai importante din întregul business.

În portofoliul firmei de avocatură există și clienți interesați de sectorul forestier sau care sunt deja activi în acest domeniu.” Lucrăm cu un fond străin important în acest domeniu și am avut ocazia de a ne implica într-o serie de proiecte forestiere, însă tranzacțiile de această natură sunt, în general, complicate și de durată. E vorba în principal de riscurile juridice pe care le comportă asemenea deal-uri și pe care foarte puțini investitori sunt dispuși să și le asume”, precizează avocatul.

În ceea ce privește zona de finanțări, fermierii apelează, de obicei, la împrumuturi, pe termen scurt/mediu, destinate finanțării capitalului de lucru pentru campania agricolă următoare/reînnoirii bazei materiale. Astfel, că finanțările sunt de dimensiuni relativ reduse comparativ cu alte sectoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1597 / 6037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...