ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații vede un 2017 sub semnul creșterii, după ce și-a atins atins țintele de buget pe anul trecut. Strategii de dezvoltare specifice și de extindere în teritoriu, onorarii în plaja 150 - 500 €

23 Martie 2017   |   Stefania Enache

Lista mandatelor incheiate cu succes anul trecut include un numar impresionant de dosare.

Gheorghe Musat, Senior Partner si fondator al firmei de avocati Musat & Asociatii

 
 
Anul 2016 a adus revigoarea unor industrii care, dupa criza declasata in 2008, intrasera intr-un con de umbra.Avocatii Musat & Asociatii au constatat o reactivare a apetitului investitional in achizitiile de companii si in imobiliare. “Aici am inregistrat un numar mai mare de solicitari de oferte si o crestere a numarului de mandate. Cat priveste tipul de mandate, solicitarile clientilor au fost diverse, insa majoritatea in tipicul specific acestor tranzactii”, explica reprezentantii casei de avocatura.

Musat & Asociatii a finalizat cu succes numeroase mandate, 2016 fiind un an bun pentru echipa. Comparativ cu 2015, activitatea avocatilor a cunoscut un trend ascendent, fiind caracterizata de o serie de proiecte de mare anvergura, atat pe piata locala, cat si pe cea internationala.


Anul care s-a incheiat a fost unul foarte bun si pentru recrutari. Chiar daca Musat & Asociatii are criterii de recrutare riguroase, conducerea firmei a constatat cu incantare ca si in acest an s-au alaturat echipei avocati talentati, atat cu experienta, cat si proaspat admisi in urma examenului de admitere in profesie. De asemenea, casa de avocatura a continuat extinderea departamentelor, cooptand profesionisti pe toate pozitiile de senioritate si in toate ariile de practica.

”In privinta clientelei anului 2016, aceasta a fost formata in principal din mari companii, multinationale si investitori straini, multe dintre acestea colaborand in exclusivitate cu Musat & Asociatii inca de la intrarea in Romania. Am continuat, de asemenea, colaborarea cu marile case de avocatura internationale, fiind implicati in numeroase tranzactii transfrontaliere alaturi de acestea”, precizeaza reprezentantii firmei de avocatura.

Proiecte incheiate cu succes

Lista mandatelor incheiate cu succes anul trecut include un numar impresionant de dosare. Printre cele mai importante proiecte se remarca: asistenta acordata Premier Capital plc privind achizitia McDonald’s Romania, tranzactie evaluata la 65 milioane dolari; asistenta acordata Emerson S.R.L. in legatura cu separarea segmentului Network Power din cadrul entitatii si transferul acestuia catre o alta entitate din grup. Tranzactia s-a realizat la nivel global si s-a situat in jurul valorii de aproximativ 4 miliarde dolari, iar echipa Musat & Asociatii a fost formata din 12 avocati din departamentele de corporate, dreptul muncii si fiscal, cu implicarea partenerilor activi in aceste arii de practica.

Numele Musat & Asociatii este legat si de proiectul care vizeaza asistenta acordata Ciech S.A. in legatura cu o finantare in valoare de aproximativ 373 milioane euro; dar si asistenta acordata Societatii Romane de Televiziune in fata Tribunalului Arbitral din California, in litigiul castigat impotriva New Films International Inc., avand ca obiect pretentii in valoare de 5 milioane euro.

In ceea ce priveste echipele Musat & Asociatii angajate in indeplinirea mandatelor, acestea sunt formate din cel putin un avocat partener, responsabil pentru relatia cu clientul si coordonarea generala a activitatilor juridice necesare indeplinirii mandatului si o echipa de avocati colaboratori. De exemplu, in proiectul in care casa de avocatura a consiliat Premier Capital plc in legatura cu preluarea operatiunilor locale din Romania ale grupului american McDonald’s, echipa Musat & Asociatii a fost formata din 9 avocati, cu implicarea mai multor parteneri cu experienta in Banking si M&A.

Un top al celor mai importante proiecte din 2016, realizat dupa criteriile valorii, renumelui entitatilor implicate sau numarului de avocati alocati, ar trebui sa includa: asistenta acordata Ciech S.A. in legatura cu finantarea in valoare de aproximativ 373 milioane euro in vederea refinantarii datoriei sale existente, constand in obligatiuni (in valoare de 245 milioane euro) si in facilitati de credit reinnoibile, precum si in finantarea nevoilor de capital curent; dar si asistenta si reprezentarea Antena TV Group, cel mai mare grup de televiziune si media din Romania, in dosare complexe de litigii privind dreptul concurentei si de proprietate intelectuala, cu pretentii in valoare de peste 100 milioane de euro, precum si in multiple dosare cu privire la sediul Antena TV Group confiscat printr-o hotarare judecatoreasca penala de condamnare a fostului detinator al companiei. De asemenea, trebuie nominalizat si dosarul care a vizat asistenta si reprezentarea Electrica Furnizare S.A., unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate, in legatura cu procedura insolventei Oltchim S.A., in vederea recuperarii creantei in valoare de aproximativ 12.450.000 euro. Dosarul presupune aspecte contencioase complexe privind validitatea emiterii acordurilor de acces la reteaua de distributie a gazelor.

Firma a depasit incasarile preconizate initial

„Referitor la proiectele de finantari asistate, estimam valori spre jumatate de miliard de euro, cateva dintre finantari fiind de ordinul zecilor si sutelor de milioane de euro. In prezent, avem in derulare doua finantari, dintr-un total de sase. In ceea ce priveste valoarea litigiilor in care firma a asistat si reprezentat clienti, in 2016, estimam un total spre cinci sute de milioane euro, cateva dintre litigii si arbitraje fiind de valoare foarte mare si contribuind substantial la aceasta cifra. Bilantul provizoriu la sfarsit de 2016 este imbucurator. Ne-am atins tintele de buget pentru 2016. Mai mult, pe fondul cresterii numarului de proiecte in al patrulea trimestru 2016, am inregistrat chiar depasiri ale incasarilor preconizate, atat in zona de consultanta, cat si in cea de litigii. Inca nu avem toate datele disponibile, dar, avand in vedere volumul mare de lucru al fiecarui departament, se contureaza o crestere a incasarilor in majoritatea ariilor de practica. Pe acelasi fond, remarcam insa si un trend de crestere mai moderat pentru zona pietelor de capital si energie, pe fondul, in primul caz, al amanarii marilor listari in 2016, iar, in cel de-al doilea caz, al modificarilor legislative cu efect negativ, mai ales in zona regenerabilelor”, subliniaza reprezentantii Musat & Asociatii.

Printre proiectele pe care casa de avocatura le are in derulare, privatizarea Telekom este unul dintre cele mai mari, fiind intr-un stadiu destul de avansat. Proiectul este multidisciplinar si implica un numar mare de avocati. Echipa de baza se situeaza in jurul numarului de 10 avocati.

Tendintele din 2017

In 2017, Musat & Asociatii va continua politica dezvoltata pana acum, urmarind sa-si consolideze pozitia in topul firmelor de avocatura si sa fie mereu un reper de excelenta avocatiala. „Avem insa in lucru, intr-adevar si strategii de dezvoltare specifice, a unor arii de practica, de largire a portofoliului de clienti romani, precum si stategii de coaching & mentoring sau extindere a firmei in teritoriu. Mai mult, exista pregatit deja un calendar cu evenimente profesionale de anvergura, in mai toate ariile de practica, fuziuni si achizitii, telecom, concurenta, farma sau dreptul penal al afacerilor. Vedem astfel un 2017 sub semnul cresterii, al consolidarii, al actiunii energice si al activitatii intense. Estimam pentru 2017 o crestere fata de anul acesta pentru majoritatea ariilor de practica, dar in special in domeniul: fuziuni & achizitii, IT&C, litigii si arbitraje sau reprezentarea clientilor in chestiuni privind dreptul penal al afacerilor”, declara reprezentantii Musat & Asociatii.

Analizele avocatilor indica faptul ca am putea asista in perioada urmatoare la privatizari ale marilor companii de stat precum Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Salrom sau Portul Constanta. ”Daca aceste proiecte se vor concretiza, astfel de tranzactii vor avea cu siguranta un impact semnificativ pozitiv asupra pietei din Romania, in special asupra celei de fuziuni & achizitii si a pietei de capital.Speram asadar intr-o crestere a zonei de fuziuni si achizitii si intr-un reviriment in zona pietei de capital, mai ales daca marile privatizari vor fi efectuate prin oferte publice.Dincolo de acestea, zona IT-ului pare sa suscite un interes din ce in ce mai mare, sectoare precum securitatea informatiei, big data si sharing-economy (vezi UBER sau AirBNB) trecand acum in prim plan. Mizam astfel pe o crestere si in acest sector”, declara liderii Musat & Asociatii.

Sunt preferate ratele orare


Musat & Asociatii are in acest moment un numar de aproximativ 100 de avocati, iar impreuna cu ceilalti angajati, echipa depaseste 150 de membri.

In ceea ce priveste onorariile practicate de casa de avocatura, cele orare sunt in continuare regula, dar firma poate utiliza si alte aranjamente, de exemplu retainer si onorarii de succes, onorarii fixe sau abonamente. „Plaja onorariilor este relativ larga, pornind de la 150 euro pana la 500 euro, in functie de nivelul de experienta al avocatilor implicati. Ca atare, media platita de client poate fi mai sus sau mai jos, de la caz la caz, in functie de nivelul de complexitate al mandatului si efortul efectiv necesar in proiectul respectiv. Insa in mai toate cazurile se regaseste intre aceste limite. Dincolo de ratele orare, ca o chestiune de buna conduita, intotdeauna discutam onorariile finale cu clientii nostri, astfel ca facturarea este intotdeauna predictibila si pot exista si ajustari suplimentare”, mentioneaza reprezentantii Musat & Asociatii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1910 / 6079
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...