ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noua legislație a insolvenței, cu bune și rele | Stan Tîrnoveanu, partener senior ZRP: Anticipăm o expunere tot mai mare a furnizorilor în cadrul procedurilor de insolvență, în detrimentul instituțiilor de credit. Suntem foarte rezervați cu privire la atingerea scopului enunțat de ordonanța de urgență

04 Decembrie 2018   |   Ștefania Enache

Stan Tîrnoveanu, partener senior în cadrul Zamfirescu Racoți & Partners ( ZRP), a trecut în revistă principalele modificări care au intervenit prin aplicarea noului cadrul legislativ.

Stan Tîrnoveanu, partener senior în cadrul Zamfirescu Racoti & Partners

 
 
Legea insolvenței nr.85/2014 a suferit o serie de modificări importante operate prin adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență nr. 88/2018. Chiar dacă scopul declarat al acestor schimbări a fost acela de a eficientiza mecanismele de recuperare a creanţelor bugetare faţă de societăţile aflate în stare de insolvenţă, în practică lucrurile sunt mult mai complexe, noul act normativ venind și cu o serie de vulnerabilități care pot avea efecte asupra mediului economic.

Stan Tîrnoveanu, partener senior în cadrul Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP), a trecut în revistă principalele modificări care au intervenit prin aplicarea noului cadrul legislativ.


În categoria amendamentelor relativ bune, avocatul le-a inclus pe cele care presupun recunoașterea, ca fiind aplicabile în cadrul procedurii insolvenței, a instituției conversiei creanțelor bugetare și instituției cesiunii creanțelor bugetare, precum și pe acelea care se referă la posibilitatea efectivă ca planul de reorganizare să fie aprobat de creditorii bugetari, în anumite condiții, chiar dacă se prevede reducerea creanțelor bugetare. “Din păcate, tehnica de redactare este deficitară, astfel încât există riscul ca aplicarea concretă a acestor instituții și a prevederilor cu caracter de noutate să fie deformată. La nivel legislativ, există dubluri în ceea ce privește definirea condițiilor de aplicare a acestor noi prevederi, iar OUG 88/2018 cuprinde unele definiții cu termeni mai puțin specifici insolvenței și care, cel mai probabil, vor crea o practică neunitară, contradictorie”, punctează expertul.

Stan Tîrnoveanu atrage atenția că o altă reglementare care ar putea fi considerată necesară este aceea prin care se stabilesc termene de soluționare a cererii de trecere la faliment și, respectiv, a cererii de plată. “Însă, și în acest caz, tehnica de redactare lasă de dorit. Prin OUG 88/2018 s-a dorit stabilirea unui termen maximal de 10 zile în care să fie soluționată cererea de plată, legea insolvenței în forma anterioară nereglementând un astfel de termen. Însă, noul termen este total nerezonabil, întrucât acesta curge de la data formulării cererii de plată, iar nu de la data recepționării acesteia de către practicianul în insolvență, cum ar fi fost firesc. În schimb, sunt anumite instituții care nu ar fi trebuit reglementate și care pot crea vulnerabilități.  Ne referim, în principal, la instituirea unui dublu prag pentru formularea cererii de deschidere a proceduri insolvenței. În privința cererii de deschidere a procedurii insolvenței nu apar modificări, s-a menținut plafonul de 40.000 de lei și vechimea creanțelor de cel puțin 60 de zile. Atunci când se discută despre cererea de deschidere a procedurii formulată de către debitor, există o dublă perspectivă. Condiția existenței unor datorii de cel puțin 40.000 de lei mai vechi de 60 de zile se menține dacă nu există creditor bugetar. Atunci când există creditori bugetar, apare o nouă condiție, mai exact, creanța bugetară trebuie să fie sub 50% din totalul datoriilor (totalul declarat al creanțelor debitorului)”, explică specialistul ZRP.

Pot interveni probleme serioase în practică și din cauza prevederii care permite executarea silită individuală concomitent cu executarea concursuală. Dacă, până acum, legea insolvenței își propunea să adune toate creanțele într-o procedură concursuală, pentru a se asigura distribuiri echitabile, mai ales în funcție de ordinea de preferință, odată cu intrarea în vigoare a OUG 88/2018, procedura execuțională este scindată.

“Cu referire la efectul aplicării prevederilor OUG 88/2018 credem că, dacă aparent, la început, procedurile de insolvență se vor dinamiza, în sensul că societățile vor trece mult mai repede la faliment, suntem foarte rezervați cu privire la atingerea scopului enunțat de ordonanța de urgență, anume creșterea încasărilor la bugetul de stat. Nu înțelegem de ce nu a fost amendat Capitolul XII din Codul de procedură fiscală (Stingerea creanţelor fiscale prin alte modalităţi) pentru a se evita eventualele contestații în cadrul procedurii insolvenței”, arată partenerul firmei de avocați.
Estimăm că, pe parcursul anului viitor, numărul dosarelor de insolvență va fi în stagnare. Anticipăm o expunere tot mai mare a furnizorilor în cadrul procedurilor de insolvență, în detrimentul instituțiilor de credit. Pentru întreaga piață, riscul insolvenței în cazul societăților care au peste 1 milion de Euro total active va fi din ce în ce mai ridicat. Deloc de neglijat este și riscul de contaminare pentru ceilalți co-contractanți (creditorii societăților în insolvență), așa-zisul efect domino. Din păcate, și în următoarea perioadă se vor formula cereri de deschidere a procedurii insolvenței în faza de insolvență instalată (lipsa de lichidități pentru plata creanțelor certe, lichide și exigibile), iar nu în faza insolvenței iminente”.
 
Stan Tîrnoveanu, partener senior în cadrul Zamfirescu Racoți & Partners
Recomandările avocaților
 
În fața acestui val de schimbări, actorii implicați într-o procedură de insolvență trebuie să se adapteze din mers. În acest sens, profesionistul ZRP recomandă atât debitorilor, cât și creditorilor care au posibilitatea de a propune un plan de reorganizare, să aibă în vedere și posibilitatea de reducere a creanței bugetare prin acest plan. “De asemenea, odată cu instituirea termenul de 10 zile de soluționare a cererii de plată care, așa cum spuneam anterior, curge de la data formulării de către creditor a acestei cereri, societățile în insolvență ar trebui să aibă în vedere plata datoriilor curente, pentru că există riscul trecerii rapide la faliment. Totodată, societățile ar trebui să ia în considerare formularea cererii de deschidere a procedurii insolvenței într-o fază incipientă, iminentă, iar nu în etapa în care insolvența este deja instalată. O astfel de abordare ar putea spori rata de reușită a planurilor de reorganizare și, foarte important, ar putea atenua efectul de domino în rândul creditorilor societăților în insolvență (ex:furnizori)“, adaugă expertul.

Avocatul mai spune că măsura conversiei creanțelor statului poate să fie controversată din perspectiva posibilității de aplicare, inclusiv atunci când ne referim la debitori din mediul privat. ”Considerăm că temerea este mai mult teoretică, pentru că, în condițiile în care societățile în insolvență au pierderi acumulate din perioada anterioară, posibil chiar capital negativ, este puțin probabil să existe o asemenea ipoteză. Un aspect pozitiv este acela că instituția este recunoscută ca fiind incidentă inclusiv în cadrul procedurii insolvenței pentru creanțele bugetare. Și, dacă această metodă de recuperare este mai eficientă decât trecerea la faliment, nu vedem de ce ar trebui respinsă de plano, întrucât salvarea debitoarei presupune salvarea locurilor de muncă oferite de un actor pe piața concurențială și menținerea unui actual și viitor contribuabil”, detaliază consultantul. 

Practica de insolvență asigură 20% la veniturile totale ale ZRP


Echipa ZRP axată pe practica de insolvență este una dintre cele mai cunoscute din România, fiind implicată în multe proiecte mari. Acest lucru se reflectă și în faptul că departamentul de insolvență contribuie cu aproximativ 20% la veniturile totale ale societății de avocatură.

“Din proiectele complexe derulate în ultimul an amintim consultanța juridică acordată în prima procedură de insolvență deschisă împotriva unei persoane fizice anterior intrării în vigoare a insolvenței persoanei fizice. Spectaculoasă din perspectivă juridică, a fost interpretarea și aplicarea prevederilor privind separația de patrimonii în cadrul procedurii de insolvență care se referă la un patrimoniu unic al debitorului. De asemenea, am acordat asistență în unele proceduri de insolvență în vederea schimbării practicii existente până la acel moment cu privire la interpretarea unor prevederi din Legea insolvenței. Am obținut interpretarea corectă în ceea ce privește momentul de la care creditorii, care dețin 20% din totalul creanțelor, au dreptul să propună plan de reorganizare, precum și a dispozițiilor care prevăd asigurarea unui tratament echitabil al creditorilor care dețin garanții asupra unor creanțe rezultate din contractele în derulare încheiate de debitorul în insolvență. Am asistat fonduri de investiții străine în procedurile de insolvență deschise împotriva societăților din România pentru protejarea drepturilor acestora de creanță rezultând din titluri cambiale emise de o persoană juridică străină, într-un alt stat, acceptate de societatea română în insolvență și plătibile în România, scontate și, ulterior transmise prin gir”, menționează partenerul ZRP.

Toate aceste proiecte nominalizate s-au derulat sub coordonarea avocatului Stan Tîrnoveanu, fiind gestionate de de av. Cătălin Guriță-Manole, av. Laura Retegan, av. Alexandru Iorgulescu, av. Andreea Macașoi și av. Bogdan Radu.

„Avocații colaboratori ai societății asistă, în general, creditorii în cadrul procedurilor de insolvență, cu scopul prezervării drepturilor acestora, inclusiv prin formularea acțiunilor în vederea anulării actelor frauduloase încheiate de debitor în perioada premergătoare insolvenței. De asemenea, asigurăm asistență în vederea încheierii de tranzacții în perioada pre-insolvență care să fie protejate de orice critici cu privire la preț dezechilibrat, contracte încheiate în frauda creditorilor sau în vederea ascunderii sau întârzierii stării de insolvență. Acordăm asistență juridică și debitorilor de bună credință în procedura insolvenței, exclusiv cu privire la aspectele legale, neavând pregătirea și capacitatea de a asigura asistență pe partea economică. Ne implicăm cu precădere în proiecte în care asistăm creditorii pe întregul parcurs al procedurii de insolvență, în dosarul principal, dar și în dosarele asociate (contestații, acțiuni în anulare, etc.)”, precizează Stan Tîrnoveanu.

Firma de avocatură activează de o foarte lungă perioadă de timp în domeniul insolvenței, iar pentru 2019 a plănuit consolidarea acestei arii de practică. Partenerul ZRP consideră că formularea cererii de deschidere a procedurii în faza insolvenței iminente este crucială pentru menținerea unui sistem economic sănătos.” De aceea, ne propunem să ridicăm gradul de conștientizare a efectelor intrării în insolvență într-o etapă mult prea avansată și să expunem într-o manieră cât mai corectă și clară necesitatea de formulare a cererilor de intrare în insolvență iminentă. Efectul contagios al insolvenței poate fi astfel, înlăturat sau, cel puțin, minimizat”, completează expertul.

Avocatul atrage atenția că piața insolvenței este diferită față de cea a anilor precedenți, din perspectiva creditorilor care participă la deciziile privind activitatea debitorului. ”Dacă, până nu demult, creditorii instituții de credit dominau procedura ca și expunere, în ultimul timp furnizorii sunt cei mai expuși în cadrul procedurii insolvenței, situație explicabilă prin faptul că, mai recent, creditele neperformante ale instituțiilor de credit se apropie de 5-6%. Din păcate, acest lucru poate conduce la o expunere care să afecteze considerabil lichiditățile furnizorilor, generând chiar efecte în lanț”, mai spune Stan Tîrnoveanu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1255 / 6080
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...