ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popovici Nițu & Asociații și TSAA, la CNSC într-o licitație de 14 mil. €. Ce echipă de avocați a obținut victoria pentru Hewlett-Packard

23 Septembrie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Respingerea prețului cel mai scăzut este o evoluție relativ nouă în sistemul de achiziții publice.

 
 
Firma de avocatură Popovici Nițu & Asociații, unul dintre cei mai puternici jucători din avocatura de business locală, a asistat gigantul IT Hewlett-Packard (HP) în menținerea unui contract de aproape 14 milioane de euro, câștigat în urma unei achiziții publice contestate. Ofertanții cu prețul cel mai scăzut, care au pierdut insa contractul, au fost asistați de avocații TSAA.

Ministerul Sănătății Publice a anunțat în 16 septembrie faptul că asocierea condusă de HP a câștigat licitația în care era pus pe masă un contract estimat la 63 milioane de lei, pentru furnizarea unui sistem informatic de telemedicină.

Licitația a fost lansată în martie anul curent, iar de contract au fost interesați șase ofertanți, însă doar patru oferte au fost considerate admisibile. Date din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că oferta consorțiului condus de HP, în valoare totală de 49 milioane de lei, a fost cu 22% mai mică decât estimarea autorității contractante. Cu tot cu taxa pe valoare adăugată (TVA), contractul câștigat de HP este de peste 60 milioane de lei, echivalentul a 14 milioane de euro.


Licitația, însă, nu a fost lipsită de probleme. Doi dintre ofertanți au contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), autoritatea care tranșează cea mai mare parte a disputelor din achizițiile publice.

Primul contestatar, Dedalus Teamnet, a atacat modul în care a fost formulat caietul de sarcini, dar după remedierea problemelor semnalate și-a retras contestația.

Al doilea contestatar, asocierea condusă de spaniolii GMV Soluciones Globales Internet, a atacat în fața CNSC faptul că oferta i-a fost respinsă și că motivele de respingere, printre care se numără nejustificarea prețului oferit, nu sunt legale.

HP a solicitat să intervină pentru a se apăra, astfel că pe masa CNSC au ajuns argumente formulate de firmele Stratulat Albulescu (TSAA) de partea spaniolilor, și Popovici Nițu & Asociații de partea HP. Acesta este un nou succes pentru HP și Popovici Nițu & Asociații după proiectele câștigate în anii trecuți, precum cele pentru implementarea „Cardului Unic de Sănătate” sau a „Rețetei Electronice”.

La Popovici Nițu & Asociații sunt specializați în achiziții publice partenerii Irina Anca Tudorie, Ciprian Dontu și Alexandru Ambrozie. Din echipă mai fac parte avocații Dragoș Zorin (Managing Associate), Ramona Pentilescu (Senior Associate) și Mihai Florea (Associate). In adjudecarea acestui contract, echipa Popovici Nitu & Asociatii a fost coordonata de partenerul Vlad Neacsu (foto medalion) si de Ramona Pentilescu (foto medalion).

La TSAA, achizițiile publice sunt specializări ale partenerilor Andrei Albulescu, Eugen Chivu și Alexandru Moise, iar din echipa ariei de practică mai fac parte avocați precum Andrada Damian (Associate).

Un preț neobișnuit de mic

În condițiile în care criteriul de atribuire a contractului a fost ”prețul cel mai scăzut”, oferta spaniolilor de la GMV Soluciones Globales Internet ar fi trebuit să fie câștigătoare. Spaniolii licitaseră un preț total de 40,1 milioane lei, fără TVA, din care 39,6 milioane de lei reprezenta costul total de implementare a proiectului, iar diferența era profitul companiei.

Ministerul Sănătății a respins oferta spaniolilor din cauza prețului ”neobișnuit de mic”, sumă care nu a fost justificată nici după clarificările solicitate.

Având în vedere toate justificările de preț transmise, apare cel puțin surprinzător faptul că autoritatea contractantă a motivat respingerea ofertei subscrisei ca inacceptabile astfel: Nu au fost prezentate justificări clare privind propunerea financiară depusă în cadrul licitației electronice, comisia aflându-se în imposibilitatea de a identifica elementele constitutive ale prețului ofertat”, precizează reprezentanții GMV Soluciones Globales Internet în contestație.
 
Contestația spaniolilor a fost respinsă ca nefondată, CNSC considerând că spaniolii nu au justificat în mod adecvat prețul redus pe care l-au oferit.

Nuanțarea criteriilor de atribuire


Respingerea prețului cel mai scăzut este o evoluție relativ nouă în sistemul de achiziții publice. Până în 2014, autoritățile contractante derulau proceduri de achiziții publice în care ofertantul care venea cu cel mai mic preț era declarat câștigător. Metoda a generat, în cele mai multe sectoare economice, practici de dumping, cu ofertanți care veneau cu prețuri foarte mici doar pentru a câștiga licitația, după care ”descopereau” cheltuieli noi.

Unele dintre cele mai mari proiecte derulate de autoritățile publice în anii anteriori s-au confruntat cu astfel de majorări ulterioare de preț, câteodată suma plătită la final fiind chiar dublă față de cea asupra căreia se căzuse de acord.

În practică este foarte dificil de separat ofertanții de bună credință față de cei care calculează prețurile ofertate pe termen scurt și reglează cheltuielile ulterior. În context intervine și o campanie susținută anticorupție, derulată de autorități în ultima perioadă, fenomen care sperie funcționarii publici și îi determină să fie extrem de precauți în contractele pe bani publici.

Anul trecut, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări în ceea ce privește achizițiile publice, ideea de bază fiind aceea de nuanțare a atribuirii contractelor pe baza prețului cel mai scăzut. Recomandările au generat la București noi reguli pentru achiziții publice, conform cărora statul poate folosi și criterii altele decât prețul cel mai scăzut.

În prezent, în licitațiile publice sunt solicitate justificări suplimentare care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot determina victoria sau înfrângerea. De multe ori, însă, nu este clar cum ar trebui să arate și ce ar trebui să conțină documentația de participare și clarificare pusă pe masă de un ofertant, ceea ce generează un număr mare de dispute tranșate la CNSC. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2282 / 5735
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...