ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

În ultimele luni, avocații Clifford Chance Badea au fost implicați în cele mai interesante proiecte derulate pe piața de capital din România. Radu Ropotă, Senior Associate: Anul 2018 a început cu multe expresii de interes pentru proiecte de piața de capital

04 Mai 2018   |   Ștefania Enache

Proiectele de piață de capital în care echipa Clifford Chance Badea este implicată pot fi împărțite în două mari categorii.

Radu Ropotă, Senior Associate Clifford Chance Badea

 
 
Practica de Capital Market din cadrul Clifford Chance Badea (CCB) este recunoscută pe piață datorită implicării în cele mai interesante proiecte derulate în România. Echipa de avocați din această arie asistă în general fonduri de investiții cu prezență pe bursă, dar și instituții financiare internaționale cu rol de intermediere a tranzacțiilor pe piața de capital. De asemenea, acordă consultanță în mod constant clienților din zona corporate, care fie sunt implicați, fie se uită în mod activ la oportunitățile de pe piața locală de capital.

“Anul 2018 a început cu multe expresii de interes pentru proiecte de piața de capital, iar perioada curentă este una propice pentru astfel de proiecte. Ne așteptăm ca trendul pozitiv să continue pe parcursul întregului an, iar echipa noastră să fie implicată atât în oferte de acțiuni, cât și de obligațiuni. Ca noutăți legislative imediate pe piața de capital, așteptăm cu interes aprobarea și publicarea noului regulament privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, care la acest moment este la stadiul de proiect”, declară Radu Ropotă, Senior Associate Clifford Chance Badea.


Industria serviciilor financiare este una în continuă schimbare, legislația europeană în acest domeniu, dar în special cea din zona piețelor de capital, fiind într-un proces de adaptare la noile realități economice. ”Menționăm aici planul Comisiei Europene pentru Uniunea Piețelor de Capital, al cărui principal obiectiv este deblocarea fondurilor necesare creșterii economice a Europei. Chiar în luna martie a acestui an au fost publicate trei propuneri legislative din cele 12 preconizate în baza acestui plan. Aceste trei propuneri se referă la obligațiunile ipotecare, distribuirea transfrontalieră a fondurilor de investiții, legea aplicabilă cesiunilor de creanță transfrontaliere”, arată expertul CCB.

Avocatul amintește faptul că România, ca stat membru al Uniunii Europene, este de asemenea implicată într-un proces continuu de aliniere a legislației naționale cu cea de la nivel european. ”Menționăm aici pregătirea implementării în România a noii directive privind piețele instrumentelor financiare (celebra MiFID2), precum și intrarea în vigoarea la începutul anului a Regulamentului privind produse de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări, ambele cu impact în domeniul piețelor de capital. Ultima modificare legislativă în acest proces a fost adoptarea Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, menită să consolideze și să uniformizeze prevederile privind prospectul de clarificare a prevederilor deja existente”, detaliază Radu Ropotă.

De unde vine prudența potențialilor emitenți?

Prudența potențialilor emitenți de a apela la piața de capital ca posibil instrument de finanțare se bazează pe motive care pot ține de politica internă a companiei, de politica de dezvoltare, etc. Există însă o serie de motive destul de des întâlnite în majoritatea situațiilor. Printre ele, Radu Ropotă nominalizează prudența față de condițiile de piață. „Faptul că valoarea companiei listate poate fi afectată de condițiile din piață, fără ca echipa de management să poată controla în vreun fel acest lucru, poate genera frustrare pentru companiile neobișnuite cu capriciile pieței publice”, precizează avocatul.

Un alt motiv este pierderea dreptului la confidențialitate. ”Creșterea gradului de responsabilitate față de acționari aduce fiecare decizie a managementului în atenția publică. Orice rezultat care nu se ridică la nivelul performanței anticipate poate atrage comentarii în presă și un impact asupra prețului acțiunilor”, explică profesionistul Clifford Chance Badea.

Și cerințele de raportare și informare pot reprezenta una dintre cauzele acestei prudențe, având în vedere că, atât pe perioada procesului de listare, cât și ulterior, compania va face obiectul unor cerințe ridicate de informare și raportare.

Radu Ropotă indică și un alt motiv și anume timpul echipei de management. ”Atât pe perioada procesului de listare, cât și ulterior, o mare parte din timpul echipei de management va fi redirecționat de la sarcina sa principală de conducere a business-ului către îndeplinirea obligațiilor aferente listării și, cu precădere, către administrarea relațiilor cu investitorii”, menționează consultantul.

Proiecte majore

Proiectele de piață de capital în care echipa Clifford Chance Badea este implicată pot fi împărțite în două mari categorii. Este vorba despre tranzacții, mandate în care avocații oferă suport, după caz, emitențiilor sau băncilor de investiții, atât în contextul ofertelor de acțiuni, cât și al ofertelor de obligațiuni cu privire la toate aspectele juridice relevante. De asemenea, este vorba despre consultanță cu privire la respectarea prevederilor pieței de capital (abuz de piață, cadrul juridic aferent informațiilor privilegiate, obligația lansării de oferte publice obligatorii, obligații de transparență, etc.). „Asistăm în mod constant clienți care fie sunt implicați, fie se uită în mod activ la oportunitățile de pe piața locală de capital. Orice companie cu un model solid de business, istoric financiar sănătos și management responsabil poate lua în calcul finanțarea prin bursă. Experiența recentă ne arată că există potențial serios atât în sectorul public, cât și privat”, mai spune Radu Ropotă.

În ultimele luni, firma de avocatură a fost implicată în cele mai interesante proiecte de acest tip derulate pe piața de capital din România. De exemplu, Clifford Chance Badea a acordat asistență din perspectiva legislației românești consorțiului de bănci format din Citigroup și Deutsche Bank - în calitate de Coordonatori Globali, respectiv BT Capital Partners S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Societe Generale S.A., Raiffeisen Bank S.A. și Wood & Company Financial Services - în calitate de bookrunners, în legătură cu oferta publică secundară de acțiuni în Digi Communications N.V. și admiterea acestora la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București. Proiectul a fost demarat în mai 2017, iar echipa i-a inclus pe Daniel Badea (managing partner), Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate) și Gabriela Mureșan, avocat asociat.

Și listarea obligațiunilor Globalworth la Bursa de Valori București poartă semnătura experților Clifford Chance Badea. În proiectul din iulie 2017, avocații au oferit asistență Globalworth în legătură cu listarea obligațiunilor în valoare de 550 milioane de euro la Bursa de Valori București, fiind cea mai mare listare de acest fel din istoria BVB. Globalworth este o companie de real estate cu focus primordial în România și un portofoliu estimat la 1,1 miliarde euro. În acest mandat, echipa a fost formată din Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate), Gabriela Mureșan și Yolanda Ghiță-Blujdescu (avocați asociați). ”Listarea obligațiunilor Globalworth a fost prima listare în România de obligațiuni ale unei societăți de investiții imobiliare străine, prima listare în România a unor obligațiuni guvernate de o lege străină (legea engleză), prima listare duală a unor obligațiuni în Irlanda și România”, punctează Radu Ropotă.

Lista proiectelor de succes continuă cu asistența acordată Unicredit Bank în legătură cu o emisiune de obligațiuni în valoare de 610 milioane RON lansată cu succes în iulie 2017, ca parte a unui program de diversificare a resurselor financiare şi extinderea bazei de clienţi. Din echipa care s-a ocupat de acest mandat au făcut parte Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate) și Gabriela Mureșan (avocat asociat).

La finalul anului 2017, echipa formată din Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate), Gabriela Mureșan și Yolanda Ghiță Blujdescu (avocați asociați) a oferit asistență NE Property Cooperatief în legătură cu implementarea programului de obligațiuni (Guaranteed Euro Medium Term Note Programme), în valoare de 1 miliard de euro și garantate de NEPI ROCKCASTLE PLC, precum și în legătură cu lansarea și listarea la Bursa din Irlanda și la Bursa de Valori București a emisiunii de obligațiuni în valoare de 500 de milioane de Euro cu o dobândă anuală de 1,75% și scadență în 2024, în baza programului.

De asemenea, avocații Clifford Chance Badea sunt implicați în Programul Global Medium Term Notes al României. În acest mandat este vorba despre asistența acordată consorțiului bancar format din Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Société Générale și ING Bank NV în legătură cu o emisiunea de euroobligațiuni a Statului român în valoare de 1,75 miliarde de euro, în două tranșe: emisiune nouă de obligațiuni în valoare de 1 miliard de euro cu maturitate în 2027 și redeschiderea emisiunii de obligațiuni în valoare de 750 milioane de euro cu maturitate în 2035, lansată în octombrie 2015. Echipa acestui proiect îi include pe Cosmin Anghel (lead counsel), Gabriel Toma (avocat asociat) și Corina Ricman (avocat).

Printre proiectele în derulare trebuie amintită asistență juridică oferită sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Bank și Morgan Stanley în legătură cu oferta publică inițială pregătită de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Mix optim de expertiză locală și know-how global


Practica de Capital Market din cadrul Clifford Chance Badea este coordonată de Mădălina Rachieru, Partener. Anumite proiecte sunt coordonate de Radu Ropotă, Senior Associate.

Echipa are între 8 și 10 avocați cu experiență în piața de capital. Ca parte a unei rețele globale pe deplin integrate, firma colaborează cu colegii din alte birouri Clifford Chance, astfel încât tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

”Contribuția practicii Piețe de Capital este în creștere, reflectând intensificarea activității și interesului în domeniu. Obiectivul nostru principal este asigurarea unui serviciu premium pentru clienții noștri și dezvoltarea unor relații de colaborare pe termen lung. Ne dezvoltăm în permanență echipa și gestionăm proiectele pe toate aspectele sale, prin prisma experienței globale și a echipelor multidisciplinare. Nu în ultimul rând, rămânem contribuitor activ la procesul de reglementare și perfecționare a pieței locale de capital, colaborând îndeaproape cu instituțiile de resort și alți profesioniști în contextul diverselor inițiative legislative”, a conchis Radu Ropotă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 787 / 5432
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
Andrada Pleș se alătură echipei PNSA Tax
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații implementează o platformă de inteligență artificială pentru sectorul juridic. Firma de avocați urmărește dezvoltarea în sfera digitală și accelerează pe zona de tehnologie
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează practica de drept societar ̸ M&A prin cooptarea Mădălinei Ivan
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Înalta Curte repune inspecția fiscală în termenul legal. Avocații Radu și Asociații au contribuit la obținerea deciziei
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, preluarea unei instituții financiare-nebancare și achiziția de NPL-uri, printre mandatele cheie ale echipei de Banking&Finance de la Bohâlțeanu & Asociații în S1 2020. Daniela Milculescu, Partener: Digitalizarea serviciilor devine principala preocupare a jucătorilor din piața în domeniul financiar
Echipa de Real Estate de la Wolf Theiss este implicată în mai multe finanţări imobiliare, una dintre acestea fiind printre cele mai mari proiecte ale acestui an, din punct de vedere al valorii. Implicați în numeroase procese de due diligence cu componente imobiliare semnificative, avocații spun că au constatat un interes sporit pentru reluarea unor tranzacţii de M&A şi un număr semnificativ de proiecte amânate au fost reiniţiate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...