ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

În ultimele luni, avocații Clifford Chance Badea au fost implicați în cele mai interesante proiecte derulate pe piața de capital din România. Radu Ropotă, Senior Associate: Anul 2018 a început cu multe expresii de interes pentru proiecte de piața de capital

04 Mai 2018   |   Ștefania Enache

Proiectele de piață de capital în care echipa Clifford Chance Badea este implicată pot fi împărțite în două mari categorii.

Radu Ropotă, Senior Associate Clifford Chance Badea

 
 
Practica de Capital Market din cadrul Clifford Chance Badea (CCB) este recunoscută pe piață datorită implicării în cele mai interesante proiecte derulate în România. Echipa de avocați din această arie asistă în general fonduri de investiții cu prezență pe bursă, dar și instituții financiare internaționale cu rol de intermediere a tranzacțiilor pe piața de capital. De asemenea, acordă consultanță în mod constant clienților din zona corporate, care fie sunt implicați, fie se uită în mod activ la oportunitățile de pe piața locală de capital.

“Anul 2018 a început cu multe expresii de interes pentru proiecte de piața de capital, iar perioada curentă este una propice pentru astfel de proiecte. Ne așteptăm ca trendul pozitiv să continue pe parcursul întregului an, iar echipa noastră să fie implicată atât în oferte de acțiuni, cât și de obligațiuni. Ca noutăți legislative imediate pe piața de capital, așteptăm cu interes aprobarea și publicarea noului regulament privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, care la acest moment este la stadiul de proiect”, declară Radu Ropotă, Senior Associate Clifford Chance Badea.


Industria serviciilor financiare este una în continuă schimbare, legislația europeană în acest domeniu, dar în special cea din zona piețelor de capital, fiind într-un proces de adaptare la noile realități economice. ”Menționăm aici planul Comisiei Europene pentru Uniunea Piețelor de Capital, al cărui principal obiectiv este deblocarea fondurilor necesare creșterii economice a Europei. Chiar în luna martie a acestui an au fost publicate trei propuneri legislative din cele 12 preconizate în baza acestui plan. Aceste trei propuneri se referă la obligațiunile ipotecare, distribuirea transfrontalieră a fondurilor de investiții, legea aplicabilă cesiunilor de creanță transfrontaliere”, arată expertul CCB.

Avocatul amintește faptul că România, ca stat membru al Uniunii Europene, este de asemenea implicată într-un proces continuu de aliniere a legislației naționale cu cea de la nivel european. ”Menționăm aici pregătirea implementării în România a noii directive privind piețele instrumentelor financiare (celebra MiFID2), precum și intrarea în vigoarea la începutul anului a Regulamentului privind produse de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări, ambele cu impact în domeniul piețelor de capital. Ultima modificare legislativă în acest proces a fost adoptarea Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, menită să consolideze și să uniformizeze prevederile privind prospectul de clarificare a prevederilor deja existente”, detaliază Radu Ropotă.

De unde vine prudența potențialilor emitenți?

Prudența potențialilor emitenți de a apela la piața de capital ca posibil instrument de finanțare se bazează pe motive care pot ține de politica internă a companiei, de politica de dezvoltare, etc. Există însă o serie de motive destul de des întâlnite în majoritatea situațiilor. Printre ele, Radu Ropotă nominalizează prudența față de condițiile de piață. „Faptul că valoarea companiei listate poate fi afectată de condițiile din piață, fără ca echipa de management să poată controla în vreun fel acest lucru, poate genera frustrare pentru companiile neobișnuite cu capriciile pieței publice”, precizează avocatul.

Un alt motiv este pierderea dreptului la confidențialitate. ”Creșterea gradului de responsabilitate față de acționari aduce fiecare decizie a managementului în atenția publică. Orice rezultat care nu se ridică la nivelul performanței anticipate poate atrage comentarii în presă și un impact asupra prețului acțiunilor”, explică profesionistul Clifford Chance Badea.

Și cerințele de raportare și informare pot reprezenta una dintre cauzele acestei prudențe, având în vedere că, atât pe perioada procesului de listare, cât și ulterior, compania va face obiectul unor cerințe ridicate de informare și raportare.

Radu Ropotă indică și un alt motiv și anume timpul echipei de management. ”Atât pe perioada procesului de listare, cât și ulterior, o mare parte din timpul echipei de management va fi redirecționat de la sarcina sa principală de conducere a business-ului către îndeplinirea obligațiilor aferente listării și, cu precădere, către administrarea relațiilor cu investitorii”, menționează consultantul.

Proiecte majore

Proiectele de piață de capital în care echipa Clifford Chance Badea este implicată pot fi împărțite în două mari categorii. Este vorba despre tranzacții, mandate în care avocații oferă suport, după caz, emitențiilor sau băncilor de investiții, atât în contextul ofertelor de acțiuni, cât și al ofertelor de obligațiuni cu privire la toate aspectele juridice relevante. De asemenea, este vorba despre consultanță cu privire la respectarea prevederilor pieței de capital (abuz de piață, cadrul juridic aferent informațiilor privilegiate, obligația lansării de oferte publice obligatorii, obligații de transparență, etc.). „Asistăm în mod constant clienți care fie sunt implicați, fie se uită în mod activ la oportunitățile de pe piața locală de capital. Orice companie cu un model solid de business, istoric financiar sănătos și management responsabil poate lua în calcul finanțarea prin bursă. Experiența recentă ne arată că există potențial serios atât în sectorul public, cât și privat”, mai spune Radu Ropotă.

În ultimele luni, firma de avocatură a fost implicată în cele mai interesante proiecte de acest tip derulate pe piața de capital din România. De exemplu, Clifford Chance Badea a acordat asistență din perspectiva legislației românești consorțiului de bănci format din Citigroup și Deutsche Bank - în calitate de Coordonatori Globali, respectiv BT Capital Partners S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Societe Generale S.A., Raiffeisen Bank S.A. și Wood & Company Financial Services - în calitate de bookrunners, în legătură cu oferta publică secundară de acțiuni în Digi Communications N.V. și admiterea acestora la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București. Proiectul a fost demarat în mai 2017, iar echipa i-a inclus pe Daniel Badea (managing partner), Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate) și Gabriela Mureșan, avocat asociat.

Și listarea obligațiunilor Globalworth la Bursa de Valori București poartă semnătura experților Clifford Chance Badea. În proiectul din iulie 2017, avocații au oferit asistență Globalworth în legătură cu listarea obligațiunilor în valoare de 550 milioane de euro la Bursa de Valori București, fiind cea mai mare listare de acest fel din istoria BVB. Globalworth este o companie de real estate cu focus primordial în România și un portofoliu estimat la 1,1 miliarde euro. În acest mandat, echipa a fost formată din Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate), Gabriela Mureșan și Yolanda Ghiță-Blujdescu (avocați asociați). ”Listarea obligațiunilor Globalworth a fost prima listare în România de obligațiuni ale unei societăți de investiții imobiliare străine, prima listare în România a unor obligațiuni guvernate de o lege străină (legea engleză), prima listare duală a unor obligațiuni în Irlanda și România”, punctează Radu Ropotă.

Lista proiectelor de succes continuă cu asistența acordată Unicredit Bank în legătură cu o emisiune de obligațiuni în valoare de 610 milioane RON lansată cu succes în iulie 2017, ca parte a unui program de diversificare a resurselor financiare şi extinderea bazei de clienţi. Din echipa care s-a ocupat de acest mandat au făcut parte Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate) și Gabriela Mureșan (avocat asociat).

La finalul anului 2017, echipa formată din Mădălina Rachieru (lead partner), Radu Ropotă (senior associate), Gabriela Mureșan și Yolanda Ghiță Blujdescu (avocați asociați) a oferit asistență NE Property Cooperatief în legătură cu implementarea programului de obligațiuni (Guaranteed Euro Medium Term Note Programme), în valoare de 1 miliard de euro și garantate de NEPI ROCKCASTLE PLC, precum și în legătură cu lansarea și listarea la Bursa din Irlanda și la Bursa de Valori București a emisiunii de obligațiuni în valoare de 500 de milioane de Euro cu o dobândă anuală de 1,75% și scadență în 2024, în baza programului.

De asemenea, avocații Clifford Chance Badea sunt implicați în Programul Global Medium Term Notes al României. În acest mandat este vorba despre asistența acordată consorțiului bancar format din Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Société Générale și ING Bank NV în legătură cu o emisiunea de euroobligațiuni a Statului român în valoare de 1,75 miliarde de euro, în două tranșe: emisiune nouă de obligațiuni în valoare de 1 miliard de euro cu maturitate în 2027 și redeschiderea emisiunii de obligațiuni în valoare de 750 milioane de euro cu maturitate în 2035, lansată în octombrie 2015. Echipa acestui proiect îi include pe Cosmin Anghel (lead counsel), Gabriel Toma (avocat asociat) și Corina Ricman (avocat).

Printre proiectele în derulare trebuie amintită asistență juridică oferită sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Bank și Morgan Stanley în legătură cu oferta publică inițială pregătită de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Mix optim de expertiză locală și know-how global


Practica de Capital Market din cadrul Clifford Chance Badea este coordonată de Mădălina Rachieru, Partener. Anumite proiecte sunt coordonate de Radu Ropotă, Senior Associate.

Echipa are între 8 și 10 avocați cu experiență în piața de capital. Ca parte a unei rețele globale pe deplin integrate, firma colaborează cu colegii din alte birouri Clifford Chance, astfel încât tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

”Contribuția practicii Piețe de Capital este în creștere, reflectând intensificarea activității și interesului în domeniu. Obiectivul nostru principal este asigurarea unui serviciu premium pentru clienții noștri și dezvoltarea unor relații de colaborare pe termen lung. Ne dezvoltăm în permanență echipa și gestionăm proiectele pe toate aspectele sale, prin prisma experienței globale și a echipelor multidisciplinare. Nu în ultimul rând, rămânem contribuitor activ la procesul de reglementare și perfecționare a pieței locale de capital, colaborând îndeaproape cu instituțiile de resort și alți profesioniști în contextul diverselor inițiative legislative”, a conchis Radu Ropotă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1396 / 6037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...