ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Restrictiile in privinta comunicarii pe piata avocaturii ignora recomandarile Consiliului Concurentei, Comisiei Europene si Parlamentului European. Autoritatea de concurenta ar trebui sa se pronunte

24 Ianuarie 2014   |   Georgian Stoica

Hotararea UNBR ce modifica Statutul avocatilor din Romania este susceptibila ca va conduce in scurt timp la distorsionarea mediul concurential pe piata serviciilor juridice.

 
 
Impunerea de catre UNBR a unor restrictii in privinta comunicarii si publicitatii, de care firmele de avocati vor trebui sa tina seama, rupe echilibrul din piata avocaturii de business, cei mai afectati fiind consumatorii, care nu vor putea compara serviciile oferite de catre diferiti furnizori si de a alege in cunostinta de cauza. De suferit va avea insa toata lumea, printre cele mai prejudiciate fiind societatile de avocati nou-infiintate, care nu isi vor mai putea face cunoscute competentele in anumite arii de practica si nu vor putea recupera handicapul dat de momentul infiintarii, chiar daca au o expertiza valoroasa. Masura va provoca probabil pierderi financiare si firmelor autohtone de talie mare care - desi au investit pana acum in brand si comunicare pentru a concura cu brandurile straine de avocati in competitia pentru clientii straini sofisticati - vor pierde teren pe piata locala in fata firmelor internationale prezente aici, cu care investitorii sunt deja familiarizati.


Hotararea UNBR ce modifica Statutul avocatilor din Romania este astfel susceptibila ca va conduce in scurt timp la distorsionarea mediul concurential pe piata serviciilor juridice.

Consiliul Concurentei s-a pronuntat, de altfel, in aceasta privinta, subliniind ca „impunerea unor restrictii de publicitate, prezenta, in special, in randul profesiilor juridice, afecteaza in primul rand pe cei proaspat intrati in profesie, care se afla in imposibilitatea de a-si promova serviciile, contribuiind la consolidarea pozitiei celor cu vechime indelungata. De asemenea, consumatorul este lipsit de orice posibilitate de a compara serviciile oferite de catre diferiti furnizori si de a alege in cunostinta de cauza, pe baza unor criterii obiective”.

Potrivit raportului „Piata unica, piata nationala – politica de concurenta in sectoarele cheie”, realizat de Consiliul Concurentei, in profesiile liberale „alegerea unui furnizor de servicii nu depinde in mod esential doar de pret, ci si de imaginea pe care consumatorul si-o formeaza despre furnizor”.

Potrivit documentului publicat de Consiliul Concurentei, interdicţia privind publicitatea se bazează pe argumentul că ea ar afecta relaţia confidenţială cu clientul şi că doar reputaţia construită în ani de muncă îndreptăţeşte profesionistul la o imagine favorabilă din perspectiva consumatorului. În plus, a fost adus în discuţie riscul publicităţii înşelătoare pentru care există, însă, căi legale de sancţionare a acesteia, problema nefiind nici pe  departe circumscrisă profesiilor liberale („Piata unica, piata nationala – politica de concurenta in sectoarele cheie”, pag. 51).

Furnizarea corecta si realista a informatiilor catre consumator,  prin intermediul publicitatii, l-ar ajuta pe acesta sa aleaga serviciul care corespunde cel mai bine nevoilor sale. Riscurile - in ceea ce priveste raspunderea civila -  ar putea impiedica pe membrii profesiei sa utilizeze, in publicitate, promisiuni iluzorii sau alte practici contrare celor de marketing, care sa afecteze prestigiul profesiei”, sustine autoritatea de Concurenta din Romania.

Ce spun organismele europene

Pe de alta parte, o rezolutie adoptata de Parlamentul European, cu privire la concurenta in domeniul serviciilor profesionale, subliniaza faptul ca se poate renunta in mare masura la reglementarile speciale in domeniul publicitatii, anumite reglementari putand fi acceptate doar in cazuri exceptionale, justificate. Reglementarile ar trebui sa permita profesionistilor sa informeze clientii, prin publicitate, in privinta serviciilor oferite, punand la dispozitia consumatorilor interesati informații privind calificările profesionale și specializările, precum și cu privire la natura și costul serviciilor oferite”, se arata in documentul citat.

Mai mult, un document al Comisiei Europene intitulat Report on Competition in Professional Services arata ca, pe aceasta piata, "restrictiile ar putea reduce concurenta prin cresterea costurilor generate de obtinerea de informatii necesare consumatorilor pentru a gasi serviciile la cea mai buna calitate si pret, care sa raspunda nevoilor lor. Este stiut ca publicitatea comparativa poate fi un instrument competitiv crucial atat pentru firmele nou intrate pe o piata, cat si pentru firmele care activeaza de mai mult timp, dar lanseaza produse noi", se arata in comunicarea Comisiei.

Ghidurile juridice internationale sunt nedumerite. Un pas inapoi


Reamintim ca Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), prin care se modifica Statutul avocatilor din Romania, a fost publicata si in Monitorul Oficial, cele mai importante noutati vizand regulile de publicitate pe care trebuie sa le respecte avocatii. Acest proiect a fost adoptat de Comisia constituita de Consiliul UNBR din 29 iunie 2013 pentru inventarierea propunerilor si elaborarea de proiecte vizand modificarea si completarea Legii nr. 51/1995, a Statutului profesiei de avocat, a Statutului Casei de Asigurari a Avocatilor (CAA), precum si a legislatiei din alte domenii, cu incidenta asupra profesiei, intrunita in sedinta din 23 noiembrie 2013.

Actul normativ introduce un nou articol in Statutul avocatului, respectiv articolul 2491, conform caruia mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama in scopul dobandirii de clientela.

In plus, indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, sunt interzise:

→    mentiunile autolaudative sau comparative;
→    nominalizarea clientilor din portofoliu sau indicarea litigiilor in care forma de exercitare a profesiei a fost sau este implicata;
→    informatiile privind realizarile de ordin financiar, cifra de afaceri sau succesele profesionale;
→    furnizarea de informatii in vederea includerii in clasamente intocmite pe criterii financiare;
→    mentiunile referitoare la valoarea serviciilor oferite de avocat, la gratuitati sau la modalitatea de plata si care constituie politici de dumping;
→    orice afirmatii contrare demnitatii persoanelor, profesiei sau justitiei;
→    orice forme de publicitate realizate de catre terti.


Acest ultim punct, cel mai controversat, taie practic orice posibilitate a firmelor de a-si face cunoscute competentele si valoarea.

Nerespectarea obligatiilor prevazute de Lege si de prezentul statut privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat constituie abatere disciplinara grava. Sancţiunile pentru abateri disciplinare grave pot lua forma de avertisment sau chiar excluderea din profesie.

Contactate de BizLawyer, ghidurile juridice internationale care conteaza s-au pronuntat cu prudenta, aratand ca masurile UNBR reprezinta un pas inapoi pentru Romania. 

In lumea moderna, globalizata si tehnologizata in care traim, o lume in care Romania si multe alte tari cauta sa atraga investitii straine, demersul de a impiedica firmele de avocatura de a-si mentiona calitatea serviciilor nu poate fi vazut decat ca un pas inapoi, care nu poate fi de ajutor”, a explicat Mike Nash, editor Legal 500.

Companiile straine care sunt familiarizate cu piata vor sti in continuare ce firme sa foloseasca, spune Nash, insa nou-venitii nu. „Cu siguranta va ingreuna decizia potentialilor investitori straini cu privire la investitiile in Romania. Si, daca vor dori in continuare sa investeasca, vor fi descurajati de la a apela la serviciile firmelor locale bune. In schimb, se vor indreptate catre ceea ce le este cunoscut - firme straine care au nume familiare si care au o prezenta in piata din Romania. Asta nu poate fi un lucru bun pentru dezvoltarea firmelor autohtone de profil”, a aratat editorul Legal500.


Citeste si

Exclusiv BizLawyer - Cum vede Legal500 restrictiile publicitatii in avocatura: Noile decizii ale UNBR vor afecta dezvoltarea firmelor romanesti de avocati


Pe de alta parte, IFLR 1000, prin vocea lui Richard Valmarana, Head of Sales al IFLR Group, publisherul IFLR 1000, a apreciat ca pietele mature sunt mai liberale in abordarea publicitatii. „Consider ca acestea ofera un exemplu bun cu privire la cum publicitatea facuta responsabil si activitatile de promovare pot functiona favorabil si pentru consumator, si pentru furnizorul de servicii”, a aratat Valmarana.

Dintr-un punct de vedere obiectiv, trebuie sa te intrebi cum altfel pot investitorii straini sa demareze procesul de a identifica si angaja consultanti in tari cu care nu sunt familiarizati. Consider ca este logic faptul ca reguli prohibitive cu privire la publicitate si activitati de promovare pot duce la o deconectare neintentionata intre firmele de avocatura si publicul international la care le ofera acces mass media specializata. Dus la extrem, acest demers nu pare sa ajute niciuna dintre parti – mai ales intr-o era a informatiei, in care consumatorii se asteapta ca furnizorii de servicii sa fie vizibili, accesibili si transparenti, pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza”, a apreciat reprezentantul IFLR 1000.


Citeste si

Exclusiv BizLawyer - Cum vad reprezentantii IFLR 1000 publicitatea in avocatura: Reguli prohibitive cu privire la publicitate si activitati de promovare pot duce la o deconectare neintentionata intre firmele de avocatura si publicul international


In acest context, pe baza concluziilor raportului Consiliului Concurentei - „Piata unica, piata nationala – politica de concurenta in sectoarele profesiilor liberale, cu aplicare in domeniul juridic”,  si a recomandarilor Comisiei Europene si Parlamentului European, Bizlawyer a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze speta si sa comunice daca, in lumina modificarilor introduse in Statutul avocatilor, ce introduc noi restrictii privind publicitatea avocatilor:

-    ( 1) sunt suficiente elemente pentru  declansarea unei investigatii de catre Consiliul Concurentei  pe piata serviciilor juridice pentru a constata daca aceste reglementari nou-introduse afecteaza - in mod vadit si nenecesar - concurenta, neaducand beneficii consumatorilor;
-    (2) concluziile acestei investigatii pot readuce echilibrul pe piata avocaturii, in cazul in care se va constata ca a fost afectata concurenta;
-    (3) se pot aplica sanctiuni initiatorilor actului normativ care a afectat mediul concurential;

Asteptam pozitia autoritatii de concurenta, impreuna cu firmele de avocati afectate de decizia UNBR.

Financial Times a considerat BizLawyer „o punte de legatura intre comunitatea firmelor de avocati din Romania si cele din alte tari”, motiv pentru care ne consideram aliatul avocatilor de business de aici si vom sprijini orice demers menit a pastra echilibrul pietei serviciilor juridice pe piata locala.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3284 / 6035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...