ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Restrictiile in privinta comunicarii pe piata avocaturii ignora recomandarile Consiliului Concurentei, Comisiei Europene si Parlamentului European. Autoritatea de concurenta ar trebui sa se pronunte

24 Ianuarie 2014   |   Georgian Stoica

Hotararea UNBR ce modifica Statutul avocatilor din Romania este susceptibila ca va conduce in scurt timp la distorsionarea mediul concurential pe piata serviciilor juridice.

 
 
Impunerea de catre UNBR a unor restrictii in privinta comunicarii si publicitatii, de care firmele de avocati vor trebui sa tina seama, rupe echilibrul din piata avocaturii de business, cei mai afectati fiind consumatorii, care nu vor putea compara serviciile oferite de catre diferiti furnizori si de a alege in cunostinta de cauza. De suferit va avea insa toata lumea, printre cele mai prejudiciate fiind societatile de avocati nou-infiintate, care nu isi vor mai putea face cunoscute competentele in anumite arii de practica si nu vor putea recupera handicapul dat de momentul infiintarii, chiar daca au o expertiza valoroasa. Masura va provoca probabil pierderi financiare si firmelor autohtone de talie mare care - desi au investit pana acum in brand si comunicare pentru a concura cu brandurile straine de avocati in competitia pentru clientii straini sofisticati - vor pierde teren pe piata locala in fata firmelor internationale prezente aici, cu care investitorii sunt deja familiarizati.


Hotararea UNBR ce modifica Statutul avocatilor din Romania este astfel susceptibila ca va conduce in scurt timp la distorsionarea mediul concurential pe piata serviciilor juridice.

Consiliul Concurentei s-a pronuntat, de altfel, in aceasta privinta, subliniind ca „impunerea unor restrictii de publicitate, prezenta, in special, in randul profesiilor juridice, afecteaza in primul rand pe cei proaspat intrati in profesie, care se afla in imposibilitatea de a-si promova serviciile, contribuiind la consolidarea pozitiei celor cu vechime indelungata. De asemenea, consumatorul este lipsit de orice posibilitate de a compara serviciile oferite de catre diferiti furnizori si de a alege in cunostinta de cauza, pe baza unor criterii obiective”.

Potrivit raportului „Piata unica, piata nationala – politica de concurenta in sectoarele cheie”, realizat de Consiliul Concurentei, in profesiile liberale „alegerea unui furnizor de servicii nu depinde in mod esential doar de pret, ci si de imaginea pe care consumatorul si-o formeaza despre furnizor”.

Potrivit documentului publicat de Consiliul Concurentei, interdicţia privind publicitatea se bazează pe argumentul că ea ar afecta relaţia confidenţială cu clientul şi că doar reputaţia construită în ani de muncă îndreptăţeşte profesionistul la o imagine favorabilă din perspectiva consumatorului. În plus, a fost adus în discuţie riscul publicităţii înşelătoare pentru care există, însă, căi legale de sancţionare a acesteia, problema nefiind nici pe  departe circumscrisă profesiilor liberale („Piata unica, piata nationala – politica de concurenta in sectoarele cheie”, pag. 51).

Furnizarea corecta si realista a informatiilor catre consumator,  prin intermediul publicitatii, l-ar ajuta pe acesta sa aleaga serviciul care corespunde cel mai bine nevoilor sale. Riscurile - in ceea ce priveste raspunderea civila -  ar putea impiedica pe membrii profesiei sa utilizeze, in publicitate, promisiuni iluzorii sau alte practici contrare celor de marketing, care sa afecteze prestigiul profesiei”, sustine autoritatea de Concurenta din Romania.

Ce spun organismele europene

Pe de alta parte, o rezolutie adoptata de Parlamentul European, cu privire la concurenta in domeniul serviciilor profesionale, subliniaza faptul ca se poate renunta in mare masura la reglementarile speciale in domeniul publicitatii, anumite reglementari putand fi acceptate doar in cazuri exceptionale, justificate. Reglementarile ar trebui sa permita profesionistilor sa informeze clientii, prin publicitate, in privinta serviciilor oferite, punand la dispozitia consumatorilor interesati informații privind calificările profesionale și specializările, precum și cu privire la natura și costul serviciilor oferite”, se arata in documentul citat.

Mai mult, un document al Comisiei Europene intitulat Report on Competition in Professional Services arata ca, pe aceasta piata, "restrictiile ar putea reduce concurenta prin cresterea costurilor generate de obtinerea de informatii necesare consumatorilor pentru a gasi serviciile la cea mai buna calitate si pret, care sa raspunda nevoilor lor. Este stiut ca publicitatea comparativa poate fi un instrument competitiv crucial atat pentru firmele nou intrate pe o piata, cat si pentru firmele care activeaza de mai mult timp, dar lanseaza produse noi", se arata in comunicarea Comisiei.

Ghidurile juridice internationale sunt nedumerite. Un pas inapoi


Reamintim ca Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), prin care se modifica Statutul avocatilor din Romania, a fost publicata si in Monitorul Oficial, cele mai importante noutati vizand regulile de publicitate pe care trebuie sa le respecte avocatii. Acest proiect a fost adoptat de Comisia constituita de Consiliul UNBR din 29 iunie 2013 pentru inventarierea propunerilor si elaborarea de proiecte vizand modificarea si completarea Legii nr. 51/1995, a Statutului profesiei de avocat, a Statutului Casei de Asigurari a Avocatilor (CAA), precum si a legislatiei din alte domenii, cu incidenta asupra profesiei, intrunita in sedinta din 23 noiembrie 2013.

Actul normativ introduce un nou articol in Statutul avocatului, respectiv articolul 2491, conform caruia mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama in scopul dobandirii de clientela.

In plus, indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, sunt interzise:

→    mentiunile autolaudative sau comparative;
→    nominalizarea clientilor din portofoliu sau indicarea litigiilor in care forma de exercitare a profesiei a fost sau este implicata;
→    informatiile privind realizarile de ordin financiar, cifra de afaceri sau succesele profesionale;
→    furnizarea de informatii in vederea includerii in clasamente intocmite pe criterii financiare;
→    mentiunile referitoare la valoarea serviciilor oferite de avocat, la gratuitati sau la modalitatea de plata si care constituie politici de dumping;
→    orice afirmatii contrare demnitatii persoanelor, profesiei sau justitiei;
→    orice forme de publicitate realizate de catre terti.


Acest ultim punct, cel mai controversat, taie practic orice posibilitate a firmelor de a-si face cunoscute competentele si valoarea.

Nerespectarea obligatiilor prevazute de Lege si de prezentul statut privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat constituie abatere disciplinara grava. Sancţiunile pentru abateri disciplinare grave pot lua forma de avertisment sau chiar excluderea din profesie.

Contactate de BizLawyer, ghidurile juridice internationale care conteaza s-au pronuntat cu prudenta, aratand ca masurile UNBR reprezinta un pas inapoi pentru Romania. 

In lumea moderna, globalizata si tehnologizata in care traim, o lume in care Romania si multe alte tari cauta sa atraga investitii straine, demersul de a impiedica firmele de avocatura de a-si mentiona calitatea serviciilor nu poate fi vazut decat ca un pas inapoi, care nu poate fi de ajutor”, a explicat Mike Nash, editor Legal 500.

Companiile straine care sunt familiarizate cu piata vor sti in continuare ce firme sa foloseasca, spune Nash, insa nou-venitii nu. „Cu siguranta va ingreuna decizia potentialilor investitori straini cu privire la investitiile in Romania. Si, daca vor dori in continuare sa investeasca, vor fi descurajati de la a apela la serviciile firmelor locale bune. In schimb, se vor indreptate catre ceea ce le este cunoscut - firme straine care au nume familiare si care au o prezenta in piata din Romania. Asta nu poate fi un lucru bun pentru dezvoltarea firmelor autohtone de profil”, a aratat editorul Legal500.


Citeste si

Exclusiv BizLawyer - Cum vede Legal500 restrictiile publicitatii in avocatura: Noile decizii ale UNBR vor afecta dezvoltarea firmelor romanesti de avocati


Pe de alta parte, IFLR 1000, prin vocea lui Richard Valmarana, Head of Sales al IFLR Group, publisherul IFLR 1000, a apreciat ca pietele mature sunt mai liberale in abordarea publicitatii. „Consider ca acestea ofera un exemplu bun cu privire la cum publicitatea facuta responsabil si activitatile de promovare pot functiona favorabil si pentru consumator, si pentru furnizorul de servicii”, a aratat Valmarana.

Dintr-un punct de vedere obiectiv, trebuie sa te intrebi cum altfel pot investitorii straini sa demareze procesul de a identifica si angaja consultanti in tari cu care nu sunt familiarizati. Consider ca este logic faptul ca reguli prohibitive cu privire la publicitate si activitati de promovare pot duce la o deconectare neintentionata intre firmele de avocatura si publicul international la care le ofera acces mass media specializata. Dus la extrem, acest demers nu pare sa ajute niciuna dintre parti – mai ales intr-o era a informatiei, in care consumatorii se asteapta ca furnizorii de servicii sa fie vizibili, accesibili si transparenti, pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza”, a apreciat reprezentantul IFLR 1000.


Citeste si

Exclusiv BizLawyer - Cum vad reprezentantii IFLR 1000 publicitatea in avocatura: Reguli prohibitive cu privire la publicitate si activitati de promovare pot duce la o deconectare neintentionata intre firmele de avocatura si publicul international


In acest context, pe baza concluziilor raportului Consiliului Concurentei - „Piata unica, piata nationala – politica de concurenta in sectoarele profesiilor liberale, cu aplicare in domeniul juridic”,  si a recomandarilor Comisiei Europene si Parlamentului European, Bizlawyer a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze speta si sa comunice daca, in lumina modificarilor introduse in Statutul avocatilor, ce introduc noi restrictii privind publicitatea avocatilor:

-    ( 1) sunt suficiente elemente pentru  declansarea unei investigatii de catre Consiliul Concurentei  pe piata serviciilor juridice pentru a constata daca aceste reglementari nou-introduse afecteaza - in mod vadit si nenecesar - concurenta, neaducand beneficii consumatorilor;
-    (2) concluziile acestei investigatii pot readuce echilibrul pe piata avocaturii, in cazul in care se va constata ca a fost afectata concurenta;
-    (3) se pot aplica sanctiuni initiatorilor actului normativ care a afectat mediul concurential;

Asteptam pozitia autoritatii de concurenta, impreuna cu firmele de avocati afectate de decizia UNBR.

Financial Times a considerat BizLawyer „o punte de legatura intre comunitatea firmelor de avocati din Romania si cele din alte tari”, motiv pentru care ne consideram aliatul avocatilor de business de aici si vom sprijini orice demers menit a pastra echilibrul pietei serviciilor juridice pe piata locala.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2886 / 5638
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Firma independentă de avocatură MPR Partners deschide primul birou în Marea Britanie | Alina Popescu, coordonatoarea biroului londonez: Identificăm o multitudine de oportunități în Londra și sperăm să începem să angajăm pe plan local cât de curând. Gelu Maravela, partener co-fondator: Realizăm importața majoră a inovației, a proiectelor transfrontaliere, a prezenței locale și a accesibilității
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
Țuca Zbârcea & Asociații a asistat BRF în vânzarea Banvit Foods Romania către grupul de companii Aaylex | Partenerul Silvana Ivan a coordonat echipa. Rafael Pellegrini Ribeiro (BRF): Silvana a preluat sarcina de a ne reprezenta pe plan local și a contribuit decisiv la finalizarea acestei tranzacții
A doua rundă de promovări la Schoenherr. Alți trei avocați fac un pas înainte
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...